Zorunlu Trafik Sigortası Sıkça Sorulan Sorular
Önceki uygulamalarda araç sahibi 8 gün içerisinde sigorta şirketine bilgilendirme yaparak poliçesini yeni aracına devredebiliyordu. Ancak bu uygulama artık geçerli değil. Yeni genel şartlar gereğince araç sahibi, eski aracını satıp, yeni bir araç almışsa poliçesini iptal ettirmek zorundadır. Araç sahibinin poliçesini iptal edilmesini talep etmesinin ardından sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sigortalıya iade etmekle yükümlüdür.
Trafik sigortası karşı ve üçüncü taraflara verilen hasarları teminat altına almasından dolayı, cam hasarlarını karşılamamaktadır. Ancak hasara karşı taraf neden olmuşsa, bu durumda karşı tarafın trafik sigortası cam hasarınızı karşılayabilir. Aracınızı cam kırılması gibi risklere karşı kasko ile teminat altına alabilir, senede bir defa cam değişimi yaptırabilirsiniz.
Sürücülerin Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerini yanlarında taşıma zorunluluğu, 2013 yılında yapılan bir düzenleme ile ortadan kalktı. Yapılan yeni düzenleme ile rutin trafik denetimleri esnasında güvenlik ekipleri, bilgisayar tabanlı cihazları ile araç plaka sorgulaması yaparak, aracın zorunlu trafik sigortası poliçesinin olup olmadığını görebiliyorlar. Trafik sigortası poliçesinin araçta bulunmaması halinde artık cezai bir yaptırım uygulanmasa da, trafik ekiplerinin yapacağı sorgulama cihazlarındaki olası bir arıza vb. durumlar karşısında sıkıntı yaşamamanız için poliçenizin yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Trafik sigortasında tazminatı için gerekli belgeler sigorta şirketinin merkez veya kuruluşlarından birine iletilmelidir. Belgelerin teslim edildiği tarihten itibaren tazminat 8 iş günü içerisinde ödenir.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre Türkiye’de her türlü motorlu taşıt sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde, sigorta sahibini para ödemekten kurtaran bir sistemdir. Trafik sigortasında amaç her yıl belirlenen limitler dahilinde, kaza sırasında karşı tarafın ve üçüncü şahısların (hem araçlarının, hem de şahısların bedenlerinde oluşacak) hasarlarının telafisine yöneliktir.
Herhangi bir kazayla karşılaşma durumunda, kaza bildiriminin belirli bir süre içinde yapılması gerekir. Sigortalı, kaza riskinin gerçekleşmesi durumunda sorumluluğunu gerektirecek bir olayı, haberdar olduğu andan itibaren 15 içinde sigortacıya bildirmek zorundadır. Zarar gören kişinin ise, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde talebini bildirmesi zorunludur. Bu bildirimler kaza tarihinden itibaren 10 yıl süre ile sınırlıdır. Kazadan 10 yıl sonra yapılacak talepler karşılanmaz.
Evet, trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasız aracınız ile trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanabilir. Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenmiştir ve her yıl yenilenmek zorundadır. Kapsam olarak, herhangi bir hasar oluşması durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılamak için yaptırılmaktadır. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar, hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir.
Trafik sigortası da diğer sigorta türlerinde olduğu gibi yıllık olarak yaptırılmaktadır. Sadece iki durumda istisna söz konusu olmaktadır: Kısa vadeli trafik sigortası sadece geçici plakalar ve Uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için yapılabilmektedir. Bu araç türleri dışındaki araçlar için ise kısa vadeli poliçe düzenlenememektedir.
Zorunlu trafik sigortası fiyatı, sigorta ilk yürürlüğe konduğu zaman sabit tutulmakta idi. Ancak şu anda Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları sabit değildir. 1 Temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi, sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemektedir. Artık istediğiniz hizmet kapsamına ve bütçenize uygun trafik sigorta poliçesi yaptırabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortanızı da yaptırmadan önce değişik şirketlerden teklif almak, alternatifleri değerlendirmek ve size en uygun hizmeti verecek sigorta şirketini seçmek önem taşımaktadır.
Evet, zorunlu trafik sigortası aracın çektiği römork veya başka bir aracın neden olduğu zararları da kapsamaktadır. Ancak römorkta insan taşımacılığı yapılması gibi bir durum söz konusuysa, çeken aracın poliçesine ek sorumluluk sigortası yaptırması gerekmektedir.
Sigorta Rehberi