Kurban Said tarafından kaleme alınan Ali ve Nino kimileri tarafından gelmiş geçmiş en etkili aşk öykülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Peki Ali ve Nino hikayesi nedir ve yazarı Kurban Said gerçekte kimdir? Ali ve Nino hikayesi gerçek mi yoksa kurgu mu? Ali ve Nino heykeli nerede ve heykel özellikleri neler? Bu içeriğimizde Ali ve Nino hakkında merak edilen noktaları sizler için derledik.

  • Ali ve Nino Hikayesi Nedir?
    • Ali ve Nino Hikayesi Gerçek mi?
  • Ali ve Nino Romanı Yazarı Kimdir?
  • Ali ve Nino Heykeli Nerede?
  • Ali ve Nino Heykeli Özellikleri Neler?

Ali ve Nino Hikayesi Nedir?

Ali ve Nino, 1914 ila 1920 yılları arasında Bakü’de yaşamakta olan Müslüman bir Azerbaycanlı genç olan Ali Han Şirvanşir ile Hristiyan bir Gürcü kızı olan Nino Kipiani arasındaki imkansız aşkın hikayesini konu edinir.

Ali ve Nino Hikayesi Nedir?

I. Dünya Savaşı ve Rus Devrimi sırasında bağımsızlık savaşı veren Azerbaycan’ın kaotik ortamında geçen hikaye Ali Han Şirvanşir’in Nino Kipiani’ye aşık olması ile başlar.

Ali, Azerbaycanlı soylu bir ailenin oğludur ve ailesi Müslüman’dır. Nino ise Gürcü bir asilzadenin kızıdır ve ailesi Hristiyan’dır. Nino, Hristiyan gelenekleri ile büyümüş, Avrupai yaşam tarzını benimsemiş, Rus disiplini ile yetiştirilmiştir.

O dönemlerde Bakü’nün, Asya’nın mı Avrupa’nın mı parçası olduğuna yönelik çelişkiler içinde Ali’nin tutumu Asya’nın, Nino’nun tutumu ise Avrupa’nın parçası olmaktır.

Ali, Nino’nun da kendi kültürüne uyum sağlamasını ister ancak Nino bunu her defasında reddeder. Yine de Ali ve Nino, birbirlerini sevmeye devam eder.

Sürmekte olan savaşın etkileri Ali ve Nino’nun çeşitli zorluklarla karşılaşmalarına neden olur ve tüm bu zorluklara rağmen sevgileri güçlenerek devam eder ancak Ali, sonunda sevgisi ile vatanı arasında bir seçimde bulunmak zorunda kalacaktır.

Ali ve Nino romanı daha sonraki dönemde aralarında Türkçe’nin de bulunduğu otuzdan fazla dile çevrilmiş ve yüzlerce baskı sayısına ulaşmıştır.

O dönemlerde Ali ve Nino; Romeo ve Juliet, Rüzgar Gibi Geçti ve Doktor Jivago gibi önemli aşk öyküleri ile kıyaslanacak kadar başarılı bulunmuştur. Nitekim Azerbaycan da Ali ve Nino’yu “milli roman” olarak kabul etmektedir.

Ali ve Nino’nun hikayesi çok sayıda tiyatro oyununa ve filme de konuk olmuştur. Bunların en popülerlerinden birisi de ödüllü senarist Christopher Hampton tarafından aynı isimle sahneye uyarlanan Ali and Nino filmidir.

Ali ve Nino Hikayesi Nedir? Heykel Özellikleri Neler?

Ayrıca Gürcistan’ın Batum kentinde bulunan Ali ve Nino Heykeli de bu romandan esinlenerek tasarlanan ve kentin sembolü haline gelen bir eserdir.

Ali ve Nino Hikayesi Gerçek mi?

Ali ve Nino hikayesinde geçen karakterlerin ve olayların gerçek olup olmadığı bilinmemektedir.

Bazıları Ali ve Nino hikayesinde geçen karakterlerin, mekanların, olayların ve olguların en azından belirli bir ölçüde gerçeğe dayandığını iddia etseler de bu iddiaların doğruluğu tam olarak kanıtlanamamıştır.

Geri kalanlar ise karakterlerin, mekanların, olayların ve olguların tamamı ile Kurban Said tarafından tasarlanan hayal ürünleri olduğunu öne sürmektedir.

Ali ve Nino Romanı Yazarı Kimdir?

Ali ve Nino romanı Kurban Said müstearını kullanan bir yazar tarafından kaleme alınmış olmakla birlikte yazarın gerçek kimliği bilinmemektedir.

Müstear, mahlastan farklı olarak kişinin gerçek kimliğini tamamen gizleme amacı taşır ancak roman ilk olarak 1937 yılında Viyana’da, Almanca olarak yayımlanmıştır. Bu da Kurban Said’in en azından Almanca diline hakim biri olduğu anlamına gelir.

Romanın doğrulanan bir el yazması bulunmamaktadır. Bazıları, tüm el yazmalarının Naziler Viyana’ya girdiklerinde kasıtlı olarak imha edildiğini öne sürmektedir.

Zaman içinde Kurban Said’in gerçekte kim olduğuna yönelik çok sayıda fikir ortaya atılmış ve çok sayıda araştırma yapılmış olsa da bunların hiçbiri ortak bir fikir birliği yaratamamıştır.

Kurban Said olduğu öne sürülen popüler isimlerden bazıları Essad Bey olarak da bilinen Lev Nussimbaum, Yusuf Vezir Çemenzeminli ve Baroness Elfriede Ehrenfels olarak sıralanabilir.

Ali ve Nino Heykeli Nerede?

Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanan ve 2010 yılında sergilenmeye başlanan Ali ve Nino Heykeli, Gürcistan’ın Batum kentinde bulunmaktadır.

Ali ve Nino Heykeli’nin hemen yanında Batumi Lighthouse (Batum Deniz Feneri), Batumi Alphabet Tower (Batum Alfabe Kulesi) ve Batumi Ferris Wheel (Batum Dönme Dolabı) gibi kentin diğer önemli turistik simgeleri bulunmaktadır.

Batum oldukça küçük bir kent olduğu için Ali ve Nino Heykeli’ne Batum’un kent merkezindeki hemen her noktadan yürüyerek ulaşabilirsiniz ancak dilerseniz Batum’un toplu taşıma sistemini de kullanabilirsiniz.

İpucu: Batum’un toplu taşıma sistemi Apple Maps ya da Google Maps ile entegre değildir ancak Batum’da geçireceğiniz süre boyunca toplu taşıma sistemi ile entegre olan Yandex Maps uygulamasını kullanabilirsiniz. Yandex Maps üzerinden Ali ve Nino’nun konumunu seçerek kullanmanız gereken toplu taşıma hattını kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini görüntüleyebilirsiniz. Genellikle bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak 1, 1a, 2, 4, 10 ve 13 numaralı hatları kullanmanız gerekecektir ancak olası değişikliklere ve ters hatta binme ihtimalinize karşı bunu önceden doğrulamayı unutmayın.

İpucu: Batum’daki toplu taşıma araçlarında toplu taşıma kartı almanıza gerek olmaksızın kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ödemeler belirli aralıklarla araçlara binen görevliler tarafından kontrol edilmekte ve ödeme yapmayan yolculara ceza kesilmektedir.

Ali ve Nino Heykeli Özellikleri Neler?

Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanan Ali ve Nino Heykeli dini, dili ve ırkı fark etmeksizin aşkın ve sevginin bir sembolü ve temsili olarak kabul edilmektedir.

Ali ve Nino Hikayesi Nedir? Heykel Özellikleri Neler?

Ali ve Nino Heykeli’ndeki metal kadın ve erkek figürleri birbirlerini tamamlayan boşluklara sahiptir ve hareketli bir platform üzerinde bulunmaktadır.

Bu hareketli platform üzerinde birbirleri ile buluşmak üzere yavaşça hareket eden figürler her 10 dakikada bir birleşerek bir bütün haline gelmektedir.

Ali ve Nino Heykeli, fotoğraf çekimleri sırasında kadraj tercihlerinden ötürü genellikle olduğundan çok daha büyük görünme eğiliminde olsa da tüm platformun toplam uzunluğu 8 metre civarındadır. Minimalizm akımının özellikleri gözetilerek tasarlanan heykelde kadın ve erkek figürlerin kolları bulunmamaktadır.

Batum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Batum nerededir? Batum’a ne zaman gidilmeli? Batum’da nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Ali ve Nino Hikayesi

Batum Nerededir?

Batum, Gürcistan’ın batı kesimindedir.

Batum’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Batum’a ulaşım hava yolu ve kara yolu ile sağlanabilmektedir.

İstanbul – Batum arası mesafe kara yolu için yaklaşık 1.273 km uzunluğundadır ve molalardan bağımsız olarak yaklaşık 16,5 saat kadar sürer.

İstanbul – Batum arası uçak yolculuklarında birinci seçenek Batum Uluslararası Havalimanı’dır (BUS) ve yolculuk genellikle 1 saat 55 dakika kadar sürer. İzmir ve Ankara gibi diğer büyükşehirlerden de hava yolu ile direkt ya da aktarmalı ulaşım mümkündür.

Batum, Türkiye ile sınır komşusu olduğundan Sarp Sınır Kapısı üzerinden otomobil ya da otobüs ile de rahatça ulaşım sağlanabilir.

İstanbul, İzmir ya da Ankara gibi Türkiye’nin bir ucundaki kentlerden Batum’a otomobil ya da otobüs ile gitmek konforlu olmasa da bulunduğunuz şehirden Ordu – Giresun Havalimanı’na, Trabzon Uluslararası Havalimanı’na ya da Rize Havalimanı’na giderek yolculuğunuza otobüsle devam edebilirsiniz. Bu seçenek, özellikle de Batum’a doğrudan ulaşımın pahalı olduğu dönemlerde etkili bir seçenek olabilir.

Her zaman olduğu gibi en ucuz Batum uçak bileti için de Enucuzu.com’u ziyaret edebilir ve onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz. Ayrıca Enucuzu.com üzerinden Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize kalkışlı Batum otobüs bileti de satın alabilirsiniz.

Batum’a Ne Zaman Gidilmeli?

Batum, ılıman dönencealtı iklimine sahiptir ve bir yıllık dönem periyodunda ortalama sıcaklık yaklaşık olarak 14,2 °C’dir. Batum’da yazlar sıcak ve nemli, kışlar orta derecede soğuk ve yağışlı geçer.

Ocak ayı için ortalama sıcaklık 5,4 °C iken ortalama düşük değeri 4,3 °C ve ortalama yüksek değeri 6,6 °C dolaylarındadır.

Temmuz ayı için ortalama sıcaklık 22,6 °C iken ortalama düşük değeri 19,9 °C ve ortalama yüksek değeri 31,1 °C dolaylarındadır.

Batum’u bir turist olarak ziyaret etmek için en ideal dönem bahar ve yaz aylarıdır ancak bahar aylarında şehir nispeten boş kaldığından yaz ayları turistik açıdan çok daha verimli olabilir.

Batum’da Nerede Kalınır?

Batum oldukça küçük bir kent olduğundan kaldığınız yerin ulaşım açısından önemli bir sorunu olmayacaktır ancak Batum’u bir turist olarak ziyaret ettiğinizde kalabileceğiniz en iyi bölge Beregi ve çevresidir.

Batum’un sembolik mekanlarının önemli bir kısmına yürüme mesafesinde olan Beregi, çok daha az çaba ile Batum’un önemli mekanlarını ziyaret edebilmenizi sağlar. Ayrıca bu bölgede Türkler ve Türk işletmeleri de oldukça yaygındır.

Batum’da Kaç Gün Kalınmalı?

Batum’u ilk kez ziyaret ediyorsanız tarihi ve kültürel lokasyonlara yeteri kadar zaman ayırdığınızdan emin olmanız için kendinize 1 ila 3 gün ayırmanızı öneririz.

Batum ziyaretiniz sırasında Tiflis’e de uğramak isterseniz Tiflis’te yapabileceğiniz aktivitelere göz atmak için Tiflis Gezi Rehberi içeriğimize göz gezdirebilirsiniz

Gürcistan Güvenli mi?

Evet, Gürcistan turistler için genellikle güvenli bir ülke olarak kabul edilir ancak ziyaretçilerin seyahatleri esnasında herhangi bir büyükşehirde olması gerektiği ölçüde dikkatli davranmaları gerekecektir. Ayrıntılı bilgi için Gürcistan Güvenli mi? isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

Batum’da Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Batum, küçük ölçekli ancak şehrin genel yapısı göz önüne alındığında yeterli bir şehir içi ulaşım ağına sahiptir. Batum Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezine toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Batum’un toplu taşıma sistemi Apple Maps ya da Google Maps ile entegre değildir ancak Batum’da geçireceğiniz süre boyunca toplu taşıma sistemi ile entegre olan Yandex Maps uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu sayede Yandex Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken aracı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi en ucuz Batum uçak bileti için de Enucuzu.com’u ziyaret edebilir ve onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz. Ayrıca Enucuzu.com üzerinden Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize kalkışlı Batum otobüs bileti de satın alabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır