Altcoin nedir, tam olarak ne anlama gelir, ne işe yarar, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu içeriğimizde kripto para sektörünün önemli terimlerinden birisi olan Altcoin hakkında önemli noktaları ele alacağız

Yeni bir kripto para yatırımcısının karşılaşabileceği önemli terimlere yer verdiğimiz Yeni Başlayanlar için Kripto Para Nedir? isimli rehberimiz üzerinden blok zinciri, madencilik, stake, cüzdanlar ve çok daha fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ayrıca Enucuzu.com’un Güncel En Ucuz Kripto Para Fiyatları sayfası üzerinden farklı kripto para borsalarının belirli bir paritedeki güncel fiyat farklılıklarını karşılaştırabilir ve işlemlerinizi en ucuz borsa üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Altcoin Nedir?

Alternative Coin kelimelerinin kısaltmasından oluşan Altcoin, Bitcoin (BTC) dışındaki diğer tüm kripto para birimlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Kripto Para ile Pasif Gelir Elde Etme Yöntemleri

Bazı kullanıcılara göre altcoin tanımı hem Bitcoin (BTC) hem de Ethereum (ETH) dışındaki kripto para birimlerini kapsar çünkü çoğu kripto para Bitcoin veya Ethereum ağında çalışmaktadır ancak yaygın tanımın Bitcoin ile kısıtlı olduğu unutulmamalıdır.

Altcoin yalnızca coinleri değil, tokenları da kapsayan geniş ölçekli bir terimdir ve 2023 yılı itibarıyla 20.000’den fazla altcoin bulunmaktadır.

Altcoin Ne İşe Yarar?

Altcoinler tipik olarak rekabet ettikleri kripto para biriminin veya barındıkları blok zinciri ağının çeşitli sınırlandırmalarını geliştirmeyi hedefler.

2011 yılında kullanıma sunulan ve Bitcoin blok zincirinden çatallanarak üretilen Litecoin (LTC), yaygın olarak kullanılan ilk başarılı altcoin olarak kabul edilmektedir.

Bitcoin tarafından kullanılan SHA-256 PoW algoritması yerine parola tabanlı bir anahtar türetme fonksiyonu olan Scrypt PoW algoritmasını kullanan Litecoin, bu sayede daha az güç tüketen ve daha hızlı işlemlere imkan sunan bir alternatif olarak öne çıktı.

Bitcoin ağında blokların doğrulanması yaklaşık 10 dakika kadar sürerken, Litecoin için bu süre ¼ oranına denk gelen yaklaşık 2,5 dakika kadardır.

Bu ise Litecoin kullanıcıların ağ onayları için (Bitcoin’e kıyasla) çok daha az beklemesi gerektiği anlamına gelmektedir.

30 Temmuz 2015 tarihinde kullanıma sunulan Ethereum (ETH) bir başka altcoindir ve kendi blok zincirine sahiptir. Ethereum ile Bitcoin arasında da bazı önemli farklılıklar bulunmaktadır: Ethereum ağındaki işlemler de tipik olarak Bitcoin ağındaki işlemlere nazaran çok daha hızlı sürede onaylanır.

Ayrıca Ethereum blok zinciri üzerinde yürütülebilir kod içerirken Bitcoin ağındaki işlemlere eklenen veriler yalnızca not tutmak içindir.

Ethereum başlangıçta Bitcoin ile aynı konsensüs mekanizması olan Proof-of-Work (PoW) protokolünü kullanıyordu ancak 2022 yılının son aylarında daha verimli ve daha ölçeklenebilir bir mekanizma olan Proof-of-Stake (PoS) protokolüne geçiş yaptı.

Başlangıçta belirtmiş olduğumuz gibi çoğu altcoin, rekabet ettikleri kripto para biriminin veya barındıkları blok zinciri ağının çeşitli sınırlandırmalarını geliştirmeyi hedefler.

Yine de her altcoinin tam olarak aynı amaçlara hizmet etmediğini anlamak önemlidir. Örneğin Dogecoin (DOGE) gibi yalnızca mizahi amaçlarla oluşturulan bazı altcoinler de bulunmaktadır.

Litecoin (LTC) gibi bazı altcoinler ödeme odaklı çözümler sunarken, Tether (USDT) gibi bazı altcoinler stabilcoin olarak işlev görür. Bazı altcoinler belirli bir hizmet sağlamak için kullanılırken, diğerleri belirli bir finansal varlığa sabitlenmiş olabilir.

Altcoin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Avantajlar Dezavantajlar
Başka bir kripto para biriminin veya barındıkları blok zinciri ağının çeşitli sınırlandırmalarını geliştirmeyi hedefler. Altcoinler, Bitcoin’e göre daha az popülerdir. Bu nedenle daha düşük piyasa değerine sahiptir ve daha az likittir.
Farklı ya da benzer amaçlara hizmet eden ve aralarında seçim yapabileceğiniz binlerce altcoin vardır. Altcoinlerin bazıları yeterli denetleme mekanizmaları olmadığı için dolandırıcılık odaklı olabilir.

Altcoinler başka bir kripto para biriminin veya barındıkları blok zinciri ağının çeşitli sınırlandırmalarını geliştirmeyi hedefler.

Bu nedenle daha fazla fayda sunan Ethereum (ETH) gibi altcoinlerin hayatta kalma ve değerlenme şansı daha yüksektir.

Yatırımcılar, farklı ya da benzer amaçlara hizmet eden ve aralarında seçim yapabilecekleri binlerce altcoin arasında tercihte bulunma özgürlüğüne sahiptir.

Bununla birlikte altcoinlerin Bitcoin ile kıyaslandığında tipik olarak daha az popüler, daha düşük değerli ve daha az likit olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca zayıf denetim mekanizmaları nedeniyle bazı altcoinlerin dolandırıcılık amaçları ile kullanıldığını da unutmamak gerekir.

Bu nedenle yatırımcıların, özellikle de daha yeni ve daha az popüler olan altcoinlere yatırım yapmadan önce çok daha dikkatli davranması tavsiye edilir.

Yeni bir kripto para yatırımcısının karşılaşabileceği önemli terimlere yer verdiğimiz Yeni Başlayanlar için Kripto Para Nedir? isimli rehberimiz üzerinden blok zinciri, madencilik, stake, cüzdanlar ve çok daha fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır