Bir sonraki Avrupa seyahatinizi kişisel arabanız ile mi gerçekleştirmek istiyorsunuz? O halde araba ile Avrupa’ya seyahat etmeden önce dikkate almanız gereken kuralları merak ediyor olabilirsiniz.

Bu rehberimizde Türk Ehliyeti / Sürücü Belgesi Avrupa’da Geçerli mi?, Avrupa’da Trafik Hangi Yönden Akar?, Avrupa’da Araç Kullanma Kuralları Neler?, Araba ile Avrupa’ya Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler? ve Avrupa’da Araç Kullanma Yaşı Nedir? sorularının yanıtlarına değineceğiz. İşte Avrupa ülkelerinde araç kuralları!

Türk Ehliyeti / Sürücü Belgesi Avrupa’da Geçerli mi?

Evet, Türkiye Cumhuriyeti’nden almış olduğunuz sürücü belgesi ya da diğer adı ile ehliyet, aralarında Almanya’nın, Avusturya’nın, Belçika’nın, Bulgaristan’ın, Ukrayna’nın, Danimarka’nın, Sırbistan’ın, İtalya’nın, İspanya’nın ve İsviçre’nin de bulunduğu tüm Avrupa ülkelerinde geçerlidir.

Avrupa ülkelerine yapacağınız altı aya kadar olan kısa süreli turistik seyahatlerinizde Türkiye Cumhuriyeti’nden almış olduğunuz sürücü belgesini kullanabilirsiniz.

Bir Avrupa ülkesinde geçici ya da kalıcı oturum yolu ile daha uzun bir süre kalmanız gerektiğinde bulunduğunuz ülkenin kendi sürücü belgesi için başvuruda bulunmanız gerekebilir.

Avrupa’da Trafik Hangi Yönden Akar?

Avrupa ülkeleri arasında yalnızca İngiltere, İrlanda ve Kıbrıs’ta trafik soldan akmaktadır. Geri kalan tüm ülkelerde trafik tıpkı Türkiye’de olduğu gibi sağdan akmaktadır.

İngiltere, İrlanda ve Kıbrıs’ta trafik soldan aksa da Türkiye Cumhuriyeti’nden alınan sürücü belgesi geçerli sayılmaktadır.

Yani İngiltere’de, İrlanda’da ve Kıbrıs’ta da Türkiye sınırlarında almış olduğunuz sürücü belgenizi kullanmaya devam edebilirsiniz ancak trafik akışının ters olması sebebi ile her zamankinden daha dikkatli davranmanız doğru olacaktır.

Avrupa Ülkelerinde Araç Kuralları

Avrupa’da Araç Kullanma Kuralları Neler?

Avrupa ülkelerinde ortak bir kara yolu trafik düzenlemesi bulunmamaktadır. Bu nedenle uymanız gereken kurallar ve limitler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Avrupa Birliği çapında ortak bir kara yolu trafik düzenlemesi bulunmasa da tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinde geçerli olan bazı ortak kurallar vardır:

  • Araçtaki tüm yolcular yolculuk sırasında emniyet kemeri takmak zorundadır. Bu kural toplu taşımada da geçerlidir.
  • Çocuklar, kendileri için uygun nitelikte olan çocuk koltuklarında seyahat etmek zorundadır.
  • Araç kullanırken eller serbest modu olmadan cep telefonu kullanmak yasaktır.

Bunun ötesinde hız limitleri, kask düzenlemeleri, alkol sınırı, cep telefonu kullanım kuralları ve emniyet kemeri düzenlemeleri ülkeler arasında değişiklik göstermektedir.

Örneğin Yunanistan’da otobanlarda uygulanan azami hız limiti Almanya’da otobanlarda uygulanan azami hız limitinden farklıdır.

Ya da Fransa’da standart ve acemi sürücüler için 0,5 g/l alkol sınırı uygulanırken Belçika’da standart sürücüler için 0,5 g/l, acemi sürücüler için 0,2 g/l alkol sınırı uygulanır.

Bu tür kural farklılıklarına karşı hazırlıklı olmak için seyahat edeceğiniz ülkelerin trafik kurallarını önceden araştırmanız gerekir.

Avrupa Birliği’nin resmi internet sitesinde bulunan Road Rules and Safety (Yol Kuralları ve Güvenlik) sayfası üzerinden ziyaret etmek istediğiniz ülkeyi seçerek kurallar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Araba ile Avrupa’ya Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Bir Avrupa ülkesine araba ile seyahat etmek istediğinizde, seyahat etmek istediğiniz araba sizin ya da sizinle beraber seyahat eden başka bir yolcunun adına kayıtlı olmalıdır.
  • Araç sizin ya da sizinle birlikte seyahat eden başka bir yolcunun adına kayıtlı olmadığında aracın sahibinin (kişi ya da kurum) bu seyahatinizi onayladığını beyan eden noter tasdikli bir vekalatname taşımanız gerekecektir.
  • Seyahatinizden önce Uluslararası Motorlu Taşıt Sigorta Kartı ya da Yeşil Kart Sigortası olarak da bilinen uluslararası geçerliliğe sahip bir trafik sigortası edinmeniz gerekecektir.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından düzenlenen yeni tip çipli ehliyet ile seyahat ettiğinizde Uluslararası Ehliyet şartı aranmamaktadır.

Düşük Emisyon Bölgesi / Low Emission Zone (LEZ)

Avrupa’nın pek çok şehrinde hava kalitesini korumak için Low Emission Zone (LEZ) olarak da bilinen Düşük Emisyon Bölgesi uygulaması bulunmaktadır.

Düşük Emisyon Bölgesi, farklı ülkelerde farklı isimlerle anılır:

  • Almanya: Umweltzonen
  • Fransa: Zone à Circulation Restreinte (ZCR)
  • İngiltere: Clean Air Zones
  • Hollanda: Milieuzones
  • İtalya: ZTL ambiente
  • İsveç: Miljozon
  • Norveç: Lavutslippsone
  • Danimarka: Miljozone
  • Belçika: Lage-emissiezone
  • Macaristan: Alacsony Kibocsátási Övezet

LEZ’lerin çoğu yalnızca otobüsleri, kamyonetleri ve ağır yük taşıtlarını etkiler ancak bazıları arabaları, motosikletleri ve karavanları da etkilemektedir.

Düşük Emisyon Bölgesi’nde uygulanan araç türü ve araç emisyonu kurallarına bağlı olarak bu durum aracınızın Düşük Emisyon Bölgesi’ne kabul edilmemesine, ücretli izin almanıza ya da daha yüksek giriş ücreti ödemenize neden olabilir.

Avrupa Birliği aynı zamanda yalnızca elektrikli araç trafiğine açık olan Zero Emission Zone (ZEZ) yani Sıfır Emisyon Bölgesi üzerinde de çalışmaktadır.

Sıfır Emisyon Bölgesi henüz daha kısıtlı bir alanda geçerli olsa da Hollanda, Fransa, İngiltere, Belçika, İsveç ve Norveç’in belirli bölgelerinde Sıfır Emisyon Bölgeleri olduğu unutulmamalıdır.

Belirli bir Düşük Emisyon Bölgesi’ne seyahatinizi planlamadan önce aracınızın türünün ve emisyon standardının belirlenen kuralları karşılayıp karşılamadığını kontrol etmelisiniz.

Kuralların şehirden şehre değişebileceği unutulmamalıdır. Aracınız belirli bir Düşük Emisyon Bölgesi’nin giriş koşullarını karşılasa da bir başkası için uygun olmayabilir. Bu nedenle seyahat edeceğiniz her şehri ayrı ayrı kontrol etmelisiniz.

Norveç ve İngiltere gibi bazı ülkelerde ücretler şehre giriş sırasında yapılmalıdır. Düşük Emisyon Bölgeleri’ni ziyaret etmeden önce geçiş izni almazsanız cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Avrupa genelindeki Düşük Emisyon Bölgeleri’nin konumlarını ve uygulanan kuralları kontrol etmek için Urban Access Regulations in Europe adresindeki haritadan destek alabilirsiniz. Bu haritadaki noktaların üzerine tıklayarak ayrıntılı yönlendirmelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca aynı adresteki Rota Planlayıcısı ile belirli bir rota için yönlendirmelere ulaşabilirsiniz.

Avrupa’da Araç Kullanma Yaşı Nedir?

  • 16 Yaşından İtibaren: Moped (AM), Hafif Motosiklet (A1), Dört Tekerlekli Motosiklet (B1)
  • 18 Yaşından İtibaren: Standart Motosiklet (A2), Araba (B, BE), Orta Boy Araçlar (C1, C1E)
  • 20 Yaşından İtibaren: Ağır Motosiklet (A)
  • 21 Yaşından İtibaren: Geniş Araçlar (C, CE)
  • 24 Yaşından İtibaren: Otobüsler (D, DE)

Avrupa Birliği ülkeleri sürücü belgesinde genellikle yukarıdaki yaş sınırını uygular ancak bazı ülkeler bazı sınıflar için daha yüksek ya da daha düşük sınırlar belirleyebilir.

Örneğin İtalya’da Moped (AM) sınıfı için yaş sınırı 14 iken Belçika’da Moped (AM) sınıfı için yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

Bu durumda 14 yaşındaki bir çocuk İtalya’da moped sürebilirken, her ne kadar ehliyeti Belçika’da da geçerli olsa bile, Belçika sınırlarında 16 yaşını geçene kadar moped süremeyecektir.

Sonuç

Bu rehberimizde Avrupa ülkelerinde uygulanan bazı temel trafik düzenlemelerine ve kurallarına değindik. Avrupa genelinde ortak bir düzenleme bulunmadığı için bir Avrupa ülkesine seyahat etmek istediğinizde, üzerinden geçeceğiniz her bir ülkenin trafik düzenlemelerini ayrı ayrı incelemeniz gerekir.

Olası sorunlardan kaçınmak için aklınıza takılan soruların yanıtları için Avrupa Birliği’nin resmi internet sitesine göz atabilir ya da düzenleyici kurumlar ile iletişime geçebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır