Avustralya, başta kangurular olmak üzere çeşit çeşit endemik canlı türleri ile akıllara gelen gelişmiş ve yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir ada ülkesidir.
Avustralya, GSYİH bakımından dünyanın en büyük 14. ekonomisi ve kişi başına düşen GSYİH bakımından dünyanın en büyük 10. ülkesidir. Ayrıca yaşam kalitesinin en yüksek olduğu 4. ülke olarak sıralanmıştır.
Ülke, ekonomik koşulların yanı sıra geniş çaplı festivallere, etkinliklere ve konferanslara da ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin meşhur rock grubu AC/DC de Avustralya kökenlidir.
Dünyanın çeşitli yerlerinden yeni deneyimler elde etmek veya farklı maceralara yelken açmak isteyenler Avustralya’yı tercih etmektedir. Nitekim Avustralya da diğer ülkelerden gelen vatandaşlar için genellikle 1 veya 2 yılı kapsayacak şekilde geçici çalışma izni sağlamaktadır.
İçeriğimizde Avustralya’da çalışma vizesi almak için uygulayabileceğiniz en popüler yöntemleri inceledik ve sizler için derledik.
Avustralya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
- Eğitim Almak
- Dil Okuluna Kayıt Yaptırmak
- Work and Holiday Vizesiyle Gitmek
- Geçici Çalışma Vizesiyle Gitmek
Eğitim Almak
Avustralya’da dil eğitimi alarak veya üniversiteye giderek oturum ve çalışma izni alabilirsiniz.
Avustralya, dünyanın en kaliteli üniversitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkede toplamda 39 üniversite bulunuyor ve en köklü 25 üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesinin içerisinde bulunuyor. Geriye kalan üniversiteler de ilk 1000 üniversite arasında yer alıyor.
Avustralya’daki eğitim kalitesi yüksek olsa da üniversiteler ücretlidir ve ortalama üniversite ücreti 30.000 Avustralya doları civarındadır. Ücretler okula veya bölüme göre farklılık gösterebilir.
Ancak Avustralya’daki üniversiteler burslu öğrenci kontenjanı da açmaktadır. Burs başvurusu yaparsanız veya burs talep ederseniz üniversitelerde indirimli veya ücretsiz eğitim alabilirsiniz.
Avustralya’ya lisans veya yüksek lisans eğitimi alan kişiler, eğitim aldıkları sırada yarı – zamanlı olarak haftada 20 saate kadar çalışabilir. Çalışma izni ile kira ve market alışverişi gibi giderlerinizi karşılayabilirsiniz ancak Avustralya’daki yıllık eğitim masrafınızı yarı zamanlı çalışarak karşılamanız çok olası değildir.
Lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamladıktan sonra ülkede uzun süreli çalışma izni alabilirsiniz. Lisans sonrası 4 yıl, yüksek lisans sonrası 5 yıl, doktora sonrası ise 6 yıl boyunca çalışabilirsiniz.
Eğer çalıştığınız yer sizinle çalışmaya devam etmek istiyorsa, size referans olabilir ve vizenizin süresini uzatabilirsiniz. Avustralya’da üniversite eğitimi almanız için genel çerçevede gerekenler aşağıdaki şekildedir.
Türkiye’deki üniversite giriş sınavında barajı geçmek | Avustralya’daki bir üniversiteden davet mektubu almak |
---|---|
Liseden en az 70 ortalama ile mezun olmak | İngilizce yeterlilik belgesi (IELTS TOEFL) |
Dil Okuluna Kayıt Yaptırmak
Üniversite eğitimi haricinde Avustralya’da bir dil okuluna kayıt olursanız da çalışma iznine tabi olursunuz fakat çalışma izni izni için dil okulunun 3 aydan daha uzun sürmesi gerekir. Böylece dil eğitimi alırken haftada 20 saati geçmeyecek şekilde çalışabilirsiniz.
Eğer dil okulunda eğitim alırken bir işyerinden teklif alırsanız, çalışma vizesine başvuru yapabilirsiniz.
Work And Holiday Vizesiyle Gitmek
Work and Holiday, yaşı genç olan kişilere Avustralya devleti tarafından sağlanan bir vize uygulamasıdır. Work and Holiday vizesi sizlere 1 yıl boyunca oturum hakkı sağlar.
1 yıl boyunca isterseniz dilinizi geliştirebilir, bir şirkette çalışabilir, tatil yapabilirsiniz. Kısacası oy kullanmak gibi vatandaşlık gerektiren durumlar hariç her istediğinizi yapabilirsiniz.
Yine de Work and Holiday kapsamında en fazla 6 ay aynı işyerinde çalışabilir ve en fazla 4 ay boyunca dil eğitimi alabilirsiniz. Avustralya’ya gittiğinizde vizenizi 1 yıl daha uzatarak, toplamda 2 yıl boyunca vizeden yararlanma şansınız da vardır.
Geçici Çalışma Vizesiyle Gitmek
Avustralya hükümeti ülkesindeki istihdamı artırmak için birçok geçici vize türü sağlamaktadır. Geçici vizeler kapsamına göre değişkenlik gösterir.
Avustralya’da aranan bir iş alanında uzmansanız geçici olarak ülkeye gidebilir, iş arayabilir ve bu süre içerisinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Eğer çalıştığınız şirket size sponsor olursa geçici vizenin süresini artırabilirsiniz.
Bunun haricinde eğer Avustralya’daki bir şirket ile önceden anlaşırsanız size doğrudan sponsorluk sağlayabilir ve oturum sürenizi uzatabilirsiniz.
Ayrıca, dil okulu veya resmi bir faaliyet için gidiyorsanız da Geçici Çalışma İzni ile gidebiliyorsunuz.
Avusturalya’da En Çok Aranan Meslek Sınıfları
İnşaat Mühendisi ve Yetkilisi | Okul Öncesi Öğretmenliği | Sağlık Uzmanları |
---|---|---|
Elektrikçi | Sistem Analisti | Bilişim ve Yazılım Uzmanları |
Aktüerya ve Sigorta Uzmanı | Dijital Medya Uzmanı | Hizmet Sektörü (Genel) |
Yine de Avustralya’ya vize almayı düşünüyorsanız en doğru kaynak tekili merciler sonrasında ise vize danışmanlığı hizmeti veren şirketler olacaktır.