İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul edilen Ayasofya, tipik bir İstanbul turunun vazgeçilmez bir parçasıdır.
Peki Ayasofya neden önemli, özellikleri neler, ziyaret saatleri ne zaman, giriş ücreti var mı ve ne kadar, nerede ve nasıl gidilir?
İstanbul seyahatinizde yapılması gereken aktiviteleri daha ayrıntılı incelemek için İstanbul Gezi Rehberi içeriğimize göz atmayı unutmayın!
Henüz uçak biletinizi satın almadıysanız Enucuzu.com üzerinden farklı hava yolu şirketlerini karşılaştırarak en ucuz İstanbul Uçak Bileti fırsatlarını bulabilirsiniz.
Ayasofya Hakkında
- Ayasofya Nedir? İstanbul’daki tarihi cami ve eski kilise.
- Ayasofya Hangi Saatlerde Açık? (Müze) 09:00 – 19:30 (Her Gün)
- Ayasofya Nerede? Fatih, İstanbul’da.
Ayasofya veya resmi adı ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, inşasına 360 yılında başlanan ve 537 yılında tamamlanan tarihi bir yapıdır.
(Günümüzdeki Ayasofya, esasen birebir olarak aynı konuma inşa edilen üçüncü kilisedir ve önceki ikisi, isyanlar sırasında yakılarak yıkılmıştır. Bugünkünün inşası / onarımı elbette 177 yıl kadar değil, sadece birkaç yıl sürmüştür ancak Ayasofya’nın nihai halini alması bu zaman aralığına yayılmıştır.)
Ayasofya başlangıçta bir kilise olarak inşa edilmiş olsa da 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından alınan kararla camiye dönüştürülmüştür.
Atatürk önderliğindeki hükümet 1935 yılında insanlığın ortak kültürel mirası olması nedeni ile Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi kararını almıştır.
Ayasofya, 2020 yılında alınan yakın tarihli bir kararla tekrar cami statüsüne çevrilmiş, 2024 yılında ise üst katı müze haline getirilmiştir. Günümüzde Ayasofya’nın alt katı cami, üst katı ise müze olarak işlev görmektedir.
Bizans mimarisinin günümüzde ayakta kalan en büyük örneklerinden birisi olan Ayasofya, İspanya’daki Sevilla Katedrali tamamlanana dek (1507) yaklaşık 1.000 yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali idi.
Ayasofya, mimari açıdan 82 metre uzunlukta, 73 metre genişlikte ve 55 metre yükseklikte bir yapıdır. Kubbesi yaklaşık 30,5 ila 32,6 metre çapa sahiptir ancak sonraki dönemlerde yapılan onarımlar kubbenin eliptik olmasına neden olduğundan bunu kesin olarak belirlemek mümkün değildir.
O sıralar bu denli geniş bir alan üzerinde bu denli geniş bir kubbe inşa etmenin çeşitli zorlukları vardı. İmparatorluğun, bu sorunla başa çıkmak için 1. yüzyılda yaşamış olan Helen matematikçi İskenderiyeli Heron’un formüllerini kullanmış olabileceği tahmin ediliyor.
Ayasofya’nın içi mozaikler, mermerler, sütunlar ve kaplamalarla süslenmiştir ve sahip olduğu bu heybetli ve gösterişli yapı daha sonraki dönemlerde mimari etkiler bırakmıştır. Bazı mimarlar Ayasofya’nın mimarlık tarihini değiştirdiğini öne sürer.
Ayasofya’nın Sultan Mehmet’in emri ile camiye dönüştürülmesi sırasında insan figürü içeren mozaikler tahrip edilmemiş, yalnızca ince bir sıva ile gizlenmiş, bu sayede doğal ve yapay tahribattan kurtulmuştur.
Ayasofya müzeye dönüştürülürken bu sıvaların bir kısmı çıkarılmış ve mozaikler tekrar gün yüzüne çıkmıştır. İnsan figürü içermeyen mozaikler ise dokunulmadan korunmuştur.
Ayasofya’daki minareler ise Bizans döneminden değil Osmanlı dönemindendir ve Osmanlı’nın farklı dönemlerinde (1’i II. Mehmet, 1’i II. Bayezid, 2’si II. Selim) inşa edilmiştir. Bunların ikisini Mimar Sinan tasarlamıştır.
Ayasofya Ziyaret Koşulları
- Ziyaret Günleri: Her Gün
- Ziyaret Saatleri: (Müze) 09:00 – 19:30 / (Cami) 7/24
- Ziyaret Ücreti: 425,00 TL (MüzeKart Sahipleri) / 800,00 TL (Türk Vatandaşı) / €25,00 (Yabancı)
- Uyarılar: Ayasofya’ya şort veya kısa etek ile giriş yapılamamaktadır. Kadınlar ayrıca başörtüsü takmalıdır. Yanınızda bulundurmayacaksanız girişteki gişeden baş ve vücut örtüsü satın alabilirsiniz.
- Uyarılar: Güncel ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları kontrol edin.
Ayasofya’nın ikinci katındaki müze bölümü, her gün 09:00 – 19:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ayasofya’nın ibadethane bölümü ise günün her saati açıktır.
Ayasofya’nın müze bölümünün ziyaret ücretleri MüzeKart sahibi Türk vatandaşları için 425,00 TL, MüzeKart sahibi olmayan Türk vatandaşları için 800,00 TL ve yabancı turistler için €25,00 olarak belirlenmiştir. Ayasofya’nın ibadethane bölümüne girişler Türk vatandaşları için ücretsizdir.
Ayasofya’ya şort veya kısa etek ile giriş yapılamamaktadır. Kadınlar ayrıca başörtüsü takmalıdır. Yanınızda bulundurmayacaksanız girişteki gişeden baş ve vücut örtüsü satın alabilirsiniz.
Ayasofya ile ilgili mevcut ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları ve koşulları kontrol edin.
Ayasofya Nerededir?
- Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No: 1, Fatih, İstanbul
Ayasofya, Sultanahmet Cami’nin ve Topkapı Sarayı’nın oldukça yakınında, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Tarihi Yarımada bölgesinde bulunmaktadır.
Bu bölgedeki ulaşım ağı oldukça kapsamlı olup başlangıç noktanıza bağlı olarak tercih edebileceğiniz birden fazla alternatif bulunmaktadır.
İstanbul’un toplu taşıma sistemi Google Maps ile entegre edildiğinden Google Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken hattı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.