Vatandaşlık, genellikle kişinin doğum yerine ya da ailesinin vatandaşlık durumuna bağlı olarak belirlenir ancak doğumunuzdan sonra da çeşitli şartları yerine getirmeniz durumunda başka ülkelerden vatandaşlık alma şansı elde edebilirsiniz. Peki başka ülkeden vatandaşlık alma şartı nedir ve yabancı ülkeden vatandaşlık almak için gerekenler neler?
Başka Ülkeden Vatandaşlık Alma Şartları Neler?
Başka bir ülkeden vatandaşlık almak istediğinizde izlemeniz gereken yol bu ülkenin kendi içinde belirlemiş olduğu şartlara bağlı olarak şekillenecektir. Öncesinde, her ülkeden vatandaşlık almanın mümkün olamayabileceğini bilmeniz gerekir.
Belirli bir ülke için tüm şartları karşılasanız bile bazı ülkeler, vatandaşlık vereceği kişilerin halihazırda sahip oldukları vatandaşlık haklarından vazgeçmesini zorunlu tutabilir. Bu durumda çifte vatandaşlık hakkından yararlanmanız mümkün olmayacak, ya mevcut vatandaşlığınızdan ya da başvuru yaptığınız vatandaşlıktan vazgeçmeniz gerekecektir.
Örneğin Hollanda’da oturum izni ile ikamet ettikten sonra vatandaşlık hakkı kazanırsanız Hollanda vatandaşı olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekecektir. Bu şartlar, halihazırda o ülkede doğmuş kişiler için farklı olabilir.
Başlangıçta da bahsetmiş olduğumuz üzere ülkelere ilişkin yasalar birbirinden farklılık göstermektedir. Ayrıca her ülkenin uygulamakta olduğu politikalar da farklı dönemlerde farklılık gösterebilir.
Bu makalemizde çeşitli ülkelerin vatandaşlık şartlarını sizlerle paylaşacağız ancak güncel politikaların zaman içerisinde değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız. Vatandaşlık alma konusunda ciddi iseniz resmi kurumlarla iletişime geçebilir ve danışmanlık alabilirsiniz.
Ayrıca vatandaşlık başvurusunda bulunacağınız ülkeyi önceden yerinde görmek isterseniz Enucuzu.com üzerinden dilediğiniz ülke ve şehir için ucuz uçak bileti satın alabilirsiniz.
ABD Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sınırları içerisinde doğan çocuklar doğrudan ABD vatandaşı olmaya ve doğdukları eyaletin vatandaşı olmaya hak kazanırlar.
ABD sınırları dışında doğan fakat ailesi ABD vatandaşı olan çocuklar da koşulları karşıladığında ABD vatandaşı olabilirler. Aile, çocuk doğduktan sonra ABD vatandaşı olursa çocuk 18 yaşının altında ise vatandaşlığa hak kazanır.
ABD sınırları içerisinde doğmamış ve ABD vatandaşı bir ebeveyne sahip olmayanlar, vatandaş olabilmek için oturum izni yani Green Card başvurusu yapmalıdır. Green Card sahibi olan kişiler 5 yılın sonunda ABD vatandaşlığına başvuru yapabilir.
Green Card sahibi olup bir ABD vatandaşı ile evli olan kişiler, 3 yılın sonunda ABD vatandaşlığına başvuru yapabilmektedir.
ABD ordusunda görevli olan kişilere ise vatandaşlık hakkı daha erken verilebilmektedir. Ayrıca, Green Card başvurusu yapan kişilerin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin ise ABD yurttaşlık bilgisi ve İngilizce sınavlarından yeterli puan alması gerekmektedir.
EB-5 vizesi kapsamında 1.000.000 dolar ya da daha az gelişmiş bölgeler için 500.000 dolar üstü yatırım yapıp en az 10 Amerikan vatandaşına istihdam sağlayanlar da aldıkları oturum izninin ardından vatandaşlık başvurusu hakkı elde ederler. Bu vatandaşlık hakkından kişinin ailesi ve 21 yaşının altındaki çocukları da yararlanabilir.
ABD Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- ABD sınırlarında doğmak
- ABD vatandaşı ebeveyne sahip olmak (Çocuklar için)
- Green Card sahibi olmak (+ Evlilik bağı olanlar için 3 yıl, olmayanlar için 5 yıl ABD’de ikamet etmek)
- Vatandaşlık sınavını geçmek
- En az 500.000 dolar değerinde yatırım yapmak ve 10 Amerikan vatandaşına istihdam sağlamak
İngiltere Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
İngiltere hükümeti 1983 yılından önce ülkede doğan her bireyin doğrudan İngiliz vatandaşı olmasına müsade ediyordu fakat yasa, suistimal edilmesi gerekçesi ile kaldırıldı.
Günümüzde, İngiltere’de doğan bir çocuğun İngiliz vatandaşı olabilmek için ebeveynlerinden en az birisinin İngiliz vatandaşı olması gerekiyor.
İngiliz vatandaşlığını sonradan alabilmek için ülkede 5 yıl boyunca ikamet etmiş olmak ve 5 yıl içerisinde 450 günden daha uzun süre İngiltere dışında bulunmamak gerekiyor.
İngiltere’de çeşitli oturum izni programları bulunuyor. Oturum izni almanın en popüler yollarından birisi ise yatırımcı olmak.
İngiltere’de 2.000.000 sterlin değerinde yatırım yapanlar oturum izni elde edebilir ve 5 yılın sonunda İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilirler.
5.000.000 sterlin değerinde yatırım yapanlar 3 yıl, 10.000.000 sterlin değerinde yatırım yapanlar ise 2 yıl içerisinde başvuru yapabilir.
Londra, genellikle diğer Avrupa ülkelerinden daha düşük uçak bileti fiyatları ile tanınıyor. Siz de hemen Londra Uçak Bileti satın alarak İngiltere’nin teknoloji ve finans kentini keşfedebilirsiniz.
İngiltere Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- İngiliz vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- İngiltere’de 5 yıl ikamet etmek
- En az 2.000.000 sterlin değerinde yatırım yapmak
İspanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
İspanya’da doğan çocukların İspanyol vatandaşı olabilmesi için ebeveynlerinden en az birisinin İspanyol vatandaşı olması gerekmektedir.
İspanya; başta İsviçre, Venezuela ve Arjantin olmak üzere birkaç ülkenin vatandaşlarına İspanyol vatandaşlığına başvuru yapma ayrıcalığı tanıyor.
Sonradan vatandaşlık elde edebilmek için 10 yıl boyunca İspanya’da ikamet edilmesi gerekiyor ancak bir İspanyol vatandaşı ile evlenenler İspanya’da 1 yıl boyunca evli olarak ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.
Oturum izni alınabilmesi için öğrenci, çalışan ya da yatırımcı gibi statülere sahip olmak gerekiyor. İspanya’da oturum izni almak için en çok başvurulan yöntemlerden birisi de Golden Visa’dır.
Golden Visa; İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da yatırım yapıldığında alınan oturum hakkıdır. Golden Visa ile İspanya’da oturum izni alabilmek için en az 500.000 euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapılmalıdır. Golden Visa’nın süresi 2 yıl olsa da 2 yılın sonunda yenilenebilir.
İspanya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- İspanyol vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- İspanya’da 10 yıl ikamet etmek
- İspanya’da bir İspanyol vatandaşı ile evli olarak 1 yıl ikamet etmek
- Golden Visa ile en az 500.000 euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapmak
Portekiz Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Bir Portekiz vatandaşı ile evlenen kişiler Portekiz’de ikamet etme şartı olmaksızın 3 yılın sonunda vatandaşlık almaya hak kazanırlar.
Ayrıca ebeveynlerinden birisi Portekiz vatandaşı olanlar ya da Portekiz’de 5 yıl boyunca ikamet edenler de vatandaşlık hakkı elde edebilirler.
Golden Visa, yatırım yolu ile Portekiz’den oturum izni alınabilmesinin en kolay yollarından birisidir. Şehir merkezlerinde 500.000 euro, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu bölgelerde ise 400.000 euro değerinde gayrimenkul yatırımı ile Golden Visa’ya başvuru yapılabilmektedir.
Ayrıca minimum 350.000 euro değerindeki 30 yıldan daha eski binaları satın alıp tadilat yaptırmanız karşılığında da Golden Visa’ya başvurabilirsiniz.
Portekiz Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Portekiz vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Portekiz’de 5 yıl ikamet etmek
- Bir Portekiz vatandaşı ile 3 yıl evli olmak
- Golden Visa ile en az 350.000 euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapmak
Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Almanya’da 8 yıl boyunca ikamet edenler sabıka kaydı olmaması şartı ile vatandaşlık hakkı kazanırlar. Vatandaşlık başvurusu yapıldığında adayların Almanca dil sınavını ve Almanya’nın yurttaşlık sınavını geçmesi gerekiyor. Bir Alman vatandaşı ile en az 2 yıldır olanlar, Almanya’da 3 yıl ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.
Almanya’da oturum izni almak isteyenler AB süresiz oturum izni, AB Mavi Kart, oturum izni (Aufenthaltserlaubnis) ya da yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) başvurusunda bulunabilirler.
Almanya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Alman vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Almanya’da 8 yıl ikamet etmek
- Almanya’da bir Alman vatandaşı ile en az 2 yıldır evli olmak ve en az 3 yıl ikamet etmek
- 18 yaşından küçükken evlat edinilmek
Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
2004 yılında Avrupa Birliği ve 2007 yılında Schengen Bölgesi üyesi olan Malta, son zamanlarda teknoloji girişimlerine sunduğu avantajlar ve yatırımcılara verdiği önem ile öne çıkıyor.
Ebeveynleri Malta’da doğmuş çocuklar doğrudan Malta vatandaşlığı alabiliyor. Hatta ebeveynleri Malta dışında doğmuş fakat baba tarafından olan dedesi Malta sınırları içerisinde doğan çocuklar da doğrudan Malta vatandaşı olabiliyor.
Malta vatandaşı ile 5 yıl evli olunduğunda da Malta vatandaşlığına başvuru yapılabiliyor.
Malta, yatırım yolu ile de vatandaşlık veriyor. 650.000 euro değerinde yatırım yapanlar 36 ay Malta’da ikamet ettikleri takdirde vatandaşlık başvurusu yapabiliyor ancak vatandaşlık başvurusu yapılacak her aile ferdi için de ayrıca 50.000 euro yatırılması gerekiyor. Bu tutar, aile ferdi 18 yaşından küçük ise 25.000 euro olmaktadır. Malta, 750.000 euro değerinde yatırım yapanlara 12 ay Malta’da ikamet etme şartı ile vatandaşlık imkanı sunuyor.
Malta Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Malta’da doğan ebeveyne ya da baba tarafından dedeye sahip olmak.
- En az 650.000 euro değerinde gayrimenkul yatırımı yapmak
- Bir Portekiz vatandaşı ile 5 yıl evli olmak
Uruguay Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Ailesi Uruguay vatandaşı olanlar direkt olarak Uruguay vatandaşlığına hak kazanırlar. Ayrıca 3 ila 5 yıl boyunca Uruguay’da ikamet edenler, dil yeterlilik sınavını geçtikleri ve diğer koşulları da sağladıkları takdirde vatandaşlık hakkı kazanırlar. 3 yıl sonunda başvuru hakkı doğsa da vatandaşlığın alınabilmesi için gereken süre değişkenlik gösterebiliyor.
Uruguay vatandaşlığı almak için gereken en önemli unsur aylık en az 1200 dolar kazandığınız sigortalı bir işinizin olması. 1200 dolar getirisi olan bir işte en az 3 ay çalıştığınızı kanıtlarsanız önce oturum izni alabilir, 3 yılın sonunda ise Uruguay vatandaşlığına başvuru yapabilirsiniz.
Uruguay Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Bir Uruguay vatandaşı ile evli olmak
- En az 1200 dolar geliri olan sigortalı bir işte çalışmak
- Uruguay’da 3 – 5 yıl ikamet etmek
San Marino Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
San Marino İtalya’nın doğusunda yer alan küçük bir ülke olsa da aynı zamanda vatandaşlık almanın en zor olduğu ülkelerden biridir.
San Marino vatandaşlığını doğum ile elde etmek için ebeveynlerin her ikisinin de San Marino vatandaşı olması gerekmektedir. Ebeveynlerden yalnızca birisi vatandaş olduğunda çocuk, 18 yaşını doldurduktan 12 ay sonra San Marino vatandaşı olmaya hak kazanır.
Ebeveyni San Marino vatandaşı olmakla birlikte ülke dışında doğan çocuklar 10 yıl San Marino’da ikamet etme koşulu ile vatandaşık başvurusu yapabilir.
San Marino ile ilişkisi olmayıp sonradan başvuru yapmak isteyenler 30 yıl boyunca San Marino’da ikamet ettikten sonra başvuruda bulunabilirler.
San Marino Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- San Marino vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- San Marino’da 30 yıl ikamet etmek
Monako Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Monako da dünyanın en zor alınan vatandaşlıklarına sahip ülkelerden birisidir. Ebeveyni Monako vatandaşı olanlar doğrudan vatandaşlık hakkı elde ederler.
Monako’da 18 yaşından beri en az 10 yıl boyunca ikamet edenler vatandaşlık hakkı kazanırlar. Ayrıca en az 10 yıl boyunca bir Monako vatandaşı ile evli olanlar da vatandaşlık hakkı elde ederler.
Kişi, vatandaşlık hakkını kazandıktan sonra Monako Prensi’ne başvuru yapmalı ve Monako Prensi, bu başvuruyu kabul etmelidir.
Monako Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Monako vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- 18 yaşından itibaren Monako’da 10 yıl ikamet etmek
- Bir Monako vatandaşı ile 10 yıl evli olmak
Danimarka Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Danimarka’da doğan ve ailesi Danimarka vatandaşı olan çocuklar doğrudan Danimarka vatandaşı olur. Kişinin kabul yolu ile Danimarka vatandaşı olabilmesi için en az 18 yaşında olması ve en az 8 yıldır Danimarka’da ikamet etmesi gerekir.
Danimarka vatandaşı ile evli olanlar ise evlilik sürelerine bağlı olarak 6 ila 8 yıl içerisinde vatandaşlık başvurusu yapabilirler.
8 yılın sonunda Danimarka vatandaşı olmak isteyenler vatandaşlık sınavına tabi tutulur. Vatandaşlık sınavı Danca dil bilgisi ve yurttaşlık bilgisi gibi detayları içermektedir.
Danimarka Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Danimarka vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Danimarka’da 8 yıl ikamet etmek
- Bir Danimarka vatandaşı ile evli olmak
Güney Kore Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Güney Kore, müziği ve dizileri ile gündeme gelen ülkeler arasında yer alıyor. Güney Kore vatandaşı ebeveyne sahip olanlar doğrudan vatandaşlığa hak kazanırlar ancak ebeveyni Güney Kore vatandaşı olmayanlar, Güney Kore sınırlarında doğsalar da bu hakkı elde edemezler.
Güney Kore vatandaşlığının sonradan kazanmak için ülkede 5 yıl boyunca ikamet edilmesi gerekiyor. Güney Kore vatandaşı ile 2 yıl evli olanlar 2 yıl ikamet ettikleri takdirde vatandaşlık başvurusu yapabilirler. 3 yıldan daha fazla evli kalanların ise 1 yıl Kore’de yaşaması yeterli oluyor.
Ayrıca, Kore’de 100.000.000 Kore wonu değerinde yatırım yapanlar veya şirket kuranlar da oturum izni alabiliyor.
Güney Kore Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Güney Kore vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- En az 100.000.000 KRW değerinde yatırım yapmak
- Bir Güney Kore vatandaşı ile evli olmak
Norveç Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Norveç’te doğan kişilerin doğum yolu ile vatandaşlık hakkı kazanabilmeleri için ebeveynlerinden en az birisinin Norveç vatandaşı olması gerekiyor. Ailesinde Norveç vatandaşlığı olan kişiler, Norveç vatandaşlığına başvuru yapabiliyor.
Sonradan vatandaşlık alabilmek için 10 yıllık dönemde en az 7 yıl boyunca Norveç’te yaşamak gerekiyor. Norveç’te 3 yıl yaşadıktan sonra kalıcı oturum izni alınabiliyor. 18 yaşından önce yerleşenler ise 7 yıllık dönemde en az 5 yıl boyunca ikamet ederek vatandaşlık başvurusu yapabiliyor.
Bir Norveç vatandaşı ile evli olanlar ise 6 yıl boyunca evli olarak Norveç’te ikamet ederlerse vatandaşlık başvurusu yapabiliyorlar.
Vatandaş olmak için en az B1 seviyesinde Norveççe bilinmesi ve bunun kanıtlanması gerekiyor. Ayrıca, sosyal bilimler ve vatandaşlık sınavlarının da geçilmiş olması gerekiyor.
Norveç Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Norveç vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Bir Norveç vatandaşı ile evli olmak
- Norveçte’te 5 – 7 yıl ikamet etmek
Finlandiya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Ebeveynlerinden en az birisi Finlandiya vatandaşı olanlar doğrudan Finlandiya vatandaşlığı hakkı kazanıyor ancak yalnızca babanın Finlandiya vatandaşı olması durumunda çocuğun Finlandiya sınırlarında doğmuş olması gerekiyor.
Finlandiya vatandaşlığı için 5 yıl boyunca Finlandiya’da ikamet edilmesi gerekiyor. 18 yaşından küçük kişiler için de durum aynı şekilde işlese de daha kısa sürede vatandaşlık alma şansları oluyor.
Finlandiya’da öğrenci, çalışan ve işveren olarak ya da benzeri yöntemlerle oturum izni alabilirsiniz. Vatandaşlık başvurusu yapan kişiler dil ve yurttaşlık sınavına tabi oluyor. Ayrıca, bir Finlandiya vatandaşı ile belirli bir süre evli kalanların vatandaşlık başvurusu daha kolay kabul olabiliyor.
Finlandiya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Finlandiya vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Finlandiya’da 5 yıl ikamet etmek
İsveç Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Ebeveynlerinden her ikisi de İsveç vatandaşı olanlar doğrudan vatandaşlığa hak kazansa da 1 Nisan 2015 tarihinden sonra doğan çocuklarda yalnızca babanın İsveç vatandaşı olması durumunda çocuğun İsveç sınırlarında doğmuş olması gerekiyor.
Yalnızca babanın İsveç vatandaşı olduğu ve çocuğun yurt dışında doğduğu durumlarda, anne ve baba evli ise çocuk vatandaşlık alabiliyor.
Bir İsveç vatandaşı ile evli olanlar 3 yıl boyunca evli olarak ikamet ederek başvuru hakkı kazanabilirler. Ayrıca evli olmaksızın 5 yıl boyunca İsveç’te ikamet edenler de başvuru yapabilirler.
İsveç Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- İsveç vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Bir İsveç vatandaşı ile evli olmak
- İsveç’te 5 yıl ikamet etmek
Polonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Polonya, AB üyesi ülkeler arasında yer almakta ve çifte vatandaşlık hakkı sunmaktadır. Ebeveynlerden en az birisi Polonya vatandaşı olanlar doğrudan Polonya vatandaşlığına hak kazanırlar. Ayrıca 1900 yılından sonra ülkede doğan bir büyüğe sahip olanlar da başvuru yapabilirler.
Polonya’da 3 yıl boyunca ikamet eden ve düzenli gelir kaynağına sahip olan kişiler vatandaşı olma hakkını elde ediyor. Polonya vatandaşı ile 3 yıl evli olan kişiler de Polonya vatandaşı olabiliyor.
Polonya, yatırım yolu ile doğrudan vatandaşlık vermiyor fakat belirli bir ciroya ulaşmış şirkete en az 100.000 euro yatırım yapan kişiler oturum hakkı elde ediyor ancak yatırım yapanların da vatandaşlık alabilmeleri için en az 3 yıl boyunca Polonya içerisinde yaşaması şart koşuluyor.
Polonya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Polonya vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Bir Polonya vatandaşı ile evli olmak
- Polonya’da 3 yıl ikamet etmek
Japonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Ebeveynlerden en az birisi Japon vatandaşı olanlar doğrudan vatandaşlık hakkı elde ederler. Japon vatandaşlığı evlilik ile elde edilemiyor ancak oturum izni alınabiliyor. Böylece Japon vatandaşı ile evli olan kişiler Japonya’da çalışma ve ikamet iznine sahip olabiliyor.
Ayrıca, Japonya’da bulunan bir şirkete en 46.800 dolar değerinde yatırım yapan kişiler yatırımcı vizesine başvurabiliyor. Yatırımın değeri ne kadar yüksek olursa vizenin elde edilme şansı o kadar yüksek oluyor.
Japonya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Japonya vatandaşı ebeveyne sahip olmak
- Japonya’da 5 yıl ikamet etmek
- En az 46.800 dolar değerinde yatırım yapmak (kesin değil)
Rusya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Rusya topraklarında doğan her çocuk ailesinin kim olduğuna bakılmaksızın vatandaşlık hakkı elde eder. Rusya sınırlarında 5 yıl ikamet etmiş kişiler vatandaşlık başvurusu yapabilirler. Rusya’da 1 yıl boyunca geçici oturum izni ile ikamet edenler de daimi oturum izni alabilirler.
Bir Rus vatandaşı ile evli olanlar 3 yıl içerisinde vatandaşlık başvurusu yapabilirler ancak evliliğin Rusya dışında yapılmış olması vatandaşlık başvurularında zorlaştırmalara neden olabilir.
Ayrıca, Rusya’daki bir şirkete en az 200.000 dolar değerinde yatırım yapan kişiler de oturum izni alabirler ancak yatırımcı vizesi 2023 yılında yürürlüğe girdiği için resmi kurumlardan ayrıntılı bilgi alınmasını öneririm.
Rusya Vatandaşlığı Alma Şartları Neler?
- Rusya sınırlarında doğmak
- Bir Rus vatandaşı ile evli olmak
- Rusya’da 5 yıl ikamet etmek
- En az 200.000 dolar değerinde yatırım yapmak
Sonuç
Günümüzde çok sayıda ülke, çeşitli koşulların yerine getirilmesi kaydı ile yabancıların oturum izni ve vatandaşlık hakkı edinmesine olanak sunuyor.
Yukarıdaki listemiz bunların bir kısmına ışık tutsa da listenin tamamının çok daha fazla sayıda ülkeden oluştuğunu unutmamak gerekiyor.
Siz de özellikle vatandaşı olmak istediğiniz ülkeler varsa bu ülkelerin oturum izni ve vatandaşlık kurallarını kontrol edebilir ve uygunluk sağlayıp sağlamadığınızı inceleyebilirsiniz.
Ayrıca bazı ülkeler direkt olarak yatırım ile de oturum izni ve vatandaşlık hakkı sunduğu için yeterli miktarda birikiminiz varsa bu ülkelere de göz atabilirsiniz.
Enucuzu.com, seyahat etmek istediğiniz ülke hangisi olursa olsun, çok sayıda hava yolu şirketinin uçak bileti teklifini karşılaştırır ve seyahatinizden tasarruf etmenize yardımcı olur.