Batum seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken lezzetleri merak mı ediyorsunuz? Bu içeriğimizde en iyi Batum yemekleri ile karşınızdayız. Peki Batum’da ne yenir?

Gürcü mutfağı sıklıkla Güney Kafkasya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa mutfaklarından esintiler içeren ancak kendi karakteristik dokunuşlarını da barındıran lezzetlerden oluşur.

Gürcistan nispeten küçük bir yüz ölçümüne sahip olsa da yemek hazırlama teknikleri Gürcistan’ın farklı bölgeleri arasında önemli ölçüde değişebilmekte ve aynı yemek kentten kente oldukça farklı biçimlerde hazırlanabilmektedir.

Dilerseniz Dünyanın En İyi Mutfakları isimli içeriğimize göz atarak U.S. News tarafından düzenlenen ve 17.000’den fazla katılımcının oylamaları sonucunda belirlenen, en iyi yemeklere sahip olduğu düşünülen ülkelerin sıralamasına ulaşabilirsiniz.

Batum’da Ne Yenir?

  • Khachapuri
  • Khinkali
  • Shawarma
  • Badricani Nigvzit
  • Kharcho
  • Pkhali
  • Chikhirtma
  • Lobio
  • Churchkhela
  • Gürcü Salatası

Batum’a gittiğinizde kesinlikle yemeniz gereken yemekleri kısaca Khachapuri, Khinkali, Shawarma, Badricani Nigvzit, Kharcho, Pkhali, Chikhirtma, Lobio, Churchkhela ve Gürcü Salatası olarak sıralayabiliriz.

Batum’da Gürcü mutfağının yerel lezzetlerini deneyimlemek için tercih edebileceğiniz çok sayıda geleneksel restoran bulunmaktadır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Khachapuri (Haçapuri)
Khachapuri (Haçapuri)

Khachapuri

Gürcistan’ın ulusal yemeği olarak kabul edilen Khachapuri (Haçapuri), yoğun miktarda peynir kullanılarak doldurulan ekmekten oluşan, pide benzeri, doyurucu bir Gürcü yemeğidir.

Khachapuri’nin geleneksel tarifinde yalnızca peynir kullanılsa da çoğu restoranda ilave olarak yumurta seçeneği de bulunmaktadır.

Gürcistan’ın farklı bölgelerinde patates, et, tavuk ve fasulye gibi farklı malzemeler içeren daha farklı çeşitler de bulunmaktadır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Khinkali
Khinkali

Khinkali

Khinkali, mantı benzeri ancak çok daha büyük, çok daha sulu ve bu büyüklüğünün aksine oransal olarak daha az miktarda et içeren bir yemektir.

Geleneksel tarifte hamurun içinde dana eti veya domuz eti ile bolca et suyu bulunur ancak patates ve peynir içeren farklı yorumlar da bulunmaktadır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Shawarma
Shawarma

Shawarma

Shawarma, Orta Doğu mutfağında yer edinmiş bir döner türüdür ancak Ermenistan ve Gürcistan’da da oldukça yaygındır.

Shawarma’nın geleneksel dönerden farkı kendine özgü sarımsaklı bir sosa sahip olması, malzemelerin daha yoğun olması ve daha fazla sebze içermesidir. Bu bakımdan Shawarma, Alman usulü dönere de oldukça benzemektedir.

Batum Yemekleri'nden biri olan Badricani Nigvzit
Badricani Nigvzit

Badricani Nigvzit

Badricani Nigvzit, bir tür cevizli patlıcan yemeğidir. İnce közlenmiş patlıcan dilimlerinin mavi çemen otu, tarhun sirkesi ve kurutulmuş kadife çiçeği ile tatlandırılmış ceviz ezmesi ile doldurulması ile hazırlanır. Badricani Nigvzit kelimesi de esas olarak Cevizli Patlıcan anlamına gelir.

Batum Yemekleri'nden biri olan Kharcho
Kharcho

Kharcho

Kharcho, Gürcistan’ın soğuk kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan; sığır eti, erik püresi ve öğütülmüş ceviz kullanılarak hazırlanan ve bir yandan ekşi bir yandan da tatlı bir tada sahip olan Gürcü mutfağına özgü bir çorbadır.

Kharcho’nun nihai tarifi (kullanılan malzemeler ve baharatlar) Gürcistan’ın farklı bölgeleri arasında önemli ölçüde değişmektedir. Hatta bazı yörelerde Kharcho, yoğunluğundan ötürü daha ziyade bir sulu yemek gibi bile görünebilir.

Batum Yemekleri'nden biri olan Pkhali
Pkhali

Pkhali

Pkhali başta ıspanak, havuç ve pancar olmak üzere çeşitli sebzelerden hazırlanan geleneksel bir Gürcü atıştırmalığıdır.

Pkhali hazırlamak için öncelikle kullanılacak malzemeler kaynatılır ve ardından limon suyu, sarımsak ve ceviz eklenerek püre haline getirilir. Son olarak üzerine birkaç parça nar tanesi eklenerek servis edilir.

Pkhali’nin nihai rengi kullanılan malzemelere (ıspanak ise yeşil, pancar ise mor, havuç ise turuncu) ve diğer aromalara bağlı olacaktır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Chikhirtma
Chikhirtma

Chikhirtma

Chikhirtma, Gürcü mutfağının ikonik lezzetlerinden biri olup terbiyeli tavuk suyu çorbasıdır. Chikhirtma hazırlanırken büyük ancak yumuşak tavuk parçaları ile yoğun soğan ve sarımsak kullanılır.

Gürcüler, genellikle alkol aldıktan sonra Chikhirtma içerler ve bu nedenle bazı mekanlarda Geceden Kalma Çorbası olarak da adlandırılır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Lobio
Lobio

Lobio

Lobio, haşlanmış barbunya fasulyesi ile hazırlanan bir fasulye yemeğidir. Fasulye, soğan ve yöreden yöreye değişiklik gösteren baharat karışımı ile birlikte pişirilir ve turşu, taze soğan ve mısır ekmeği ile süslenir.

Gürcistan’ın batı bölgelerinde jambon kullanılarak hazırlanan bir Lobio türü daha bulunmaktadır ancak geleneksel tarif yukarıdaki gibidir.

Batum Yemekleri'nden biri olan Churchkhela
Churchkhela

Churchkhela

Churchkhela, esasen cevizli sucuktur ve ülkemizdeki tarifin kökeni de Gürcistan’dır. Hazırlık sırasında üzüm, ceviz (veya fındık, badem, kurum üzüm ve hatta çikolata) ve un kullanılır. Gürcistan’daki tarifler genellikle renk renktir.

Churchkhela, uzun süre dayanan, kolay kolay bozulmayan ve kalorisi yüksek bir gıda olduğu için savaş dönemlerinde Gürcistan askerlerince kullanılmıştır.

Batum Yemekleri'nden biri olan Gürcü Salatası
Gürcü Salatası

Gürcü Salatası

Gürcü Salatası, iri iri dilimlenen domates ve salatalık, fesleğen ve biraz roka marulu kullanılarak hazırlanır ancak onu farklı kılan Gürcü cevizi sosudur.

Gürcü Satalası genellikle yemeklerin yanında tüketilir ancak farklı malzemelere sahip varyantları ana öğün olarak da tüketilebilmektedir.

Sonuç

Bu içeriğimizde Batum’da Ne Yenir? sorunusu ele aldık ve bir sonraki Batum seyahatinizde kesinlikle denemeniz gereken En İyi Batum Yemekleri üzerine kısa bir liste hazırladık.

Batum’a gittiğinizde kesinlikle yemeniz gereken yemekleri kısaca Khachapuri, Khinkali, Shawarma, Badricani Nigvzit, Kharcho, Pkhali, Chikhirtma, Lobio, Churchkhela ve Gürcü Salatası olarak sıralayabiliriz.

Batum seyahatiniz sırasında bu lezzetli yemeklerin tadına baktıktan sonra Ali ve Nino Heykeli gibi bazı ikonik yapıları da ziyaret edebilirsiniz.

Gürcistan’da birkaç günden daha uzun bir süre konaklayacaksanız birkaç saat mesafedeki Tiflis’i de ziyaret etmenizi öneririz. Tiflis hakkında merak ettiğiniz noktaları Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yemekler, Restoranlar isimli rehberimiz üzerinden öğrenebilirsiniz.

Enucuzu.com, başta uçak bileti, otobüs bileti ve otel rezervasyonu olmak üzere tüm seyahat ihtiyaçlarınızı tek bir platform üzerinden karşılamanıza ve onlarca farklı seçenek arasından en uygun opsiyonu bularak ucuza, taksitli ve indirimli seyahat etmenize yardımcı olur.

Siz de Batum’un yerel lezzetlerini yerinde deneyimlemek isterseniz Enucuzu.com üzerinden onlarca farklı hava yolu şirketini karşılaştırarak en ucuz Batum Uçak Bileti teklifini bulabilir; ucuza, taksitli ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır