Bitcoin hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar, yatırımcıların kulaktan dolma bilgilerle hatalı kararlar almasına neden olabiliyor.

Bitcoin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

  • Yanlış: Bitcoin Balondur
  • Yanlış: Bitcoin Kullanım Alanı Yasa Dışı Faaliyetlerle Sınırlıdır
  • Yanlış: Bitcoin’in Arkasında Hiçbir Değer Yoktur
  • Yanlış: Bitcoin Bir Ponzi Şemasıdır
  • Yanlış: Bitcoin Bir Çeşit Kumardır
  • Yanlış: Bitcoin Güvenilir Değildir
  • Yanlış: Bitcoin’in Kontrolünü Elinde Tutan Kişi Bitcoin’i Yok Edebilir
  • Yanlış: Bitcoin Adet Halinde Satılıyor

1- Bitcoin Balondur

Bitcoin’in talep dengesinde, ilk çıktığı dönemlerden bugüne yüksek değişiklikler olmuştur. Bu durum Bitcoin’in fiyatında, yüksek seviyede düşüşler ve yükselişler yaşanmasına sebep olmuştur.

Yaşanan yükselişlerin ve düşüşlerin seviyesinin, diğer finansal piyasalara göre daha yüksek olması Bitcoin’in finansal bir balon olduğu düşüncesini akıllara getirmiştir.

Teknik olarak ekonomik balonlarda bir finansal kaynağın, fiyatı potansiyelinin çok daha üstüne çıkar. Fiyatı şişer ve şiddetli bir inişle sonuçlanır. Finansal balon olarak belirtilen kaynak, asla eski fiyatına dönemez.

?

Bu, 17. yüzyılın ilk yarısında Hollanda sınırlarında ortaya çıkan ve tarihteki ilk ekonomik balon olarak kabul edilen Lale Çılgınlığı ile örneklendirilebilir.

¿

Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk günden bu yana fiyatında yükseliş ve düşüş dönemleri yaşandı. Yine de Bitcoin, piyasada kısa süredir işlem gören yeni bir dijital varlıktır. Bu sebeple, Bitcoin’in balon olup olmadığı ile ilgili kesin bir yargıya varılamaz.

2- Bitcoin Sadece Yasa Dışı Faaliyetlerde Kullanılır

Bitcoin ilk çıktığı dönemlerde sıklıkla yasa dışı faaliyetler için kullanılan bir varlık olarak tanınmış ve gündeme gelmiştir.

Tıpkı fiat para birimleri gibi Bitcoin de zaman zaman yasa dışı faaliyetlere aracı olmuştur ancak Bitcoin değer saklama, yatırım, transfer gibi yasal çerçevede de kullanılmaktadır. Kısaca, Bitcoin sadece yasa dışı faaliyetlerde kullanılmamaktadır.

3- Bitcoin’in Arkasında Hiçbir Değer Yoktur

Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerden bugüne hakkında ortaya en çok atılan yanlış düşüncelerden birisi ise Bitcoin’in hiçbir çözüm sunmayan dijital varlık olarak görülmesidir.

Bitcoin’in arkasında bir yönetim kurulu bulunmaması ya da merkezi bir kurumun bulunmaması bu iddiaların yayılmasında etken oldu. Bitcoin, ağa katılan kişilerce yönetilen ve güvenceye alınan bir ekosistemdir. Bunun yanında Bitcoin arkasında birçok çözüm önerisi taşımaktadır.

Bitcoin’in Sağladığı Çözümler

  • Bitcoin’in çalışma sistemi deflasyonist yapıya sahiptir. Bitcoin’in arzı 21 milyon adet ile sınırlandırılmıştır ve Bitcoin üretimi 4 yılda bir azalacak şekilde geliştirilmiştir.
  • Bitcoin haftanın ve günün her saati çalışır. Bitcoin ile günün her saati işlem yapılabilmesi mümkündür.
  • Bitcoin anonimdir. Bitcoin ağına katılan veya Bitcoin ile işlem yapan herkes Bitcoin ağında anonim olarak varlık gösterebilir.
  • Bitcoin şeffaftır. Bitcoin anonimdir fakat Bitcoin ile yapılan her işlem blok zincirine şeffaf bir şekilde kaydedilir.

4- Bitcoin Ponzi Şemasıdır

Fiyat hareketinin dalgalı olması, arkasında resmi bir kurum olmaması gibi konulardan dolayı Bitcoin bazı kişiler tarafında bir ponzi sistemi olarak algılanmıştır.

?

Ponzi Şeması, yatırımcılara çok az riskle yüksek getiri oranları vaat eden ve yeni yatırımcılardan gelen fonlarla eski yatırımcılara kâr ödenen hileli bir yatırım dolandırıcılığı yöntemidir.

Şema, yeni yatırımcılar tarafından sağlanan fonların eski yatırımcılara ödeme yapmak için kullanılması yönünden piramit sistemi olarak da bilinen saadet zinciri modeline oldukça benzer.

Her iki model de yeni yatırımcılar tükendiğinde ve dolaşımı sağlayacak yeni nakit akışı kalmadığında sona erer.

¿

Bitcoin’in fiyat hareketlerindeki yüksek seviyeli değişimler ise arz talep dengesine göre değişmektedir. Bitcoin ise kullanıcılarına yukarıdaki başlıkta belirtilen çözümleri sunar.

Bitcoin’in arzı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmıştır. Üretimi madencilik sistemi ile yapılır. Bitcoin madenciliği, donanımsal cihazlar ile matematiksel problemlerin çözülerek Bitcoin’in üretiminin yapıldığı bir dijital varlıktır.

Bitcoin madenciliğine katılan kişi sayısı arttıkça, madencilik sistemsel olarak zorlaşır. Bitcoin ağında madencilik yapmak için katılan kişi sayısı oldukça fazla olduğu için Bitcoin madenciliği için yüksek kapasiteli ASIC adı verilen cihazlar kullanılmaktadır.

Kısacası Bitcoin, bir kişi veya grubun kar vaadi sunduğu bir finansal varlık değildir. Üretimi için belli bir efor sarf edilmesi gereken bir dijital varlıktır. Ayrıca, Bitcoin’in arkasında kar amacı güden bir kişi veya topluluk yoktur. Bitcoin, kendi çözüm önerisini ve arkasında taşıdığı felsefeyi destekleyen gruplar tarafından desteklenir.

5- Bitcoin Kumardır

Bitcoin de diğer finansal varlıklar gibi yatırım riskleri taşımaktadır. Fakat Bitcoin ve kripto para piyasasındaki fiyat dalgalanmaları, diğer finansal piyasalara göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı risk analizini iyi yapmayan kullanıcılar, kendi finansal özgürlüğünü kısıtlamalarına sebep olacak miktarlarda zarara uğrayabilirler.

Kumar, ortaya para konularak oynanan şans oyunları için kullanılan bir terimdir. Bitcoin ise arz talep dengesine göre değeri değişen bir dijital varlıktır.

Arz talep dengesine göre değerinde değişiklik olması, Bitcoin’in kumar olmadığını ve içerisinde diğer finansal varlıklar gibi yatırım riski barındıran bir dijital varlık olduğunu kanıtlar niteliktedir.

6- Bitcoin Güvenli Değildir

Bitcoin kendisine ait olan bir blok zinciri altyapısı ile çalışır. Bu sayede kendilerini güvence altına alırlar. Blok zinciri, veri bloklarındaki her işlemin doğrulandığı güvenli bir yapıdır.

Blok zinciri, dijital ortamdaki işlem verilerinin tarihsel sıraya göre kaydedildiği ve kayıt edilen işlemlerin bloklar halinde sıralandığı bir veri tabanıdır. Blok zincirinde gerçekleşen her bir işlem madenciler tarafından doğrulanır, sonrasında kayıt altına alınır.

Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk günden beri Bitcoin ağında hiçbir siber saldırı olmadı. Bugüne kadar Bitcoin ekosistemine karşı yapılan siber saldırıların tümü Bitcoin takasının yapıldığı platformları hedef almıştır.

7- Bitcoin’in Kontrolünü Elinde Tutan Kişi Bitcoin’i Yok Edebilir

Bitcoin Satoshi Nakamoto adlı kimliği bilinmeyen kişi ya da grup tarafından geliştirilmiştir. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i ve arkasında çalışan blok zinciri sistemini kendi yazdığı kodlar ile geliştirdi. Fakat, Bitcoin’i geliştirdikten kısa bir süre sonra Bitcoin sistemini, ağa katılan kişilere, madencilere ve geliştiricilere bırakmıştır.

Ayrıca Bitcoin ilk çıktığı günden bugüne aynı sistemle çalışmaktadır çünkü ilk tasarlandığında çalışma mekanizması değiştirilemeyecek şekilde ayarlandı. Dönem dönem Bitcoin’i işlevsel hale getirilmesi için Bitcoin ağında geliştirmeler yapıldı fakat sistem ve işleyişi hiçbir zaman değişmedi.

8- Bitcoin Adet Halinde Satılıyor

Bitcoin’in değerinin artış göstermesinin ardından Bitcoin’e sadece adet halinde sahip olabileceği ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Bitcoin sahibi olabilmek için bir tam adet Bitcoin almanıza gerek yoktur. Dilerseniz Bitcoin’in alt birimi olan Sats’ları alıp Bitcoin sahibi olabilirsiniz.

Bitcoinin alt Birimleri

  • 1 Sats (Satoshi) = 0.00000001 BTC
  • 10 Sats (Satoshi) = 0.0000001 BTC
  • 100 Sats (Satoshi) = 0.000001 BTC
  • 1.000 Sats (Satoshi) = 0.00001 BTC
  • 10.000 Sats (Satoshi) = 0.0001 BTC
  • 100.000 Sats (Satoshi) = 0.001 BTC
  • 1.000.000 Sats (Satoshi) = 0.01 BTC
  • 10.000.000 Sats (Satoshi) = 0.1 BTC
  • 100.000.000 Sats (Satoshi) = 1 BTC

Sonuç

Bitcoin, kripto paralar ve blok zinciri gibi teknolojiler hızla popüler olsa da hayatımıza yeni yeni entegre olmaya başlamıştır. Günümüzde hızla popüler olmaya başlaması ise Bitcoin ve kripto paralarla ilgili çeşitli yanlış bilgilerin de hızla yayılmasına sebep olmuştur.

Bitcoin ve diğer kripto paralar, kriptografi bilimi kullanılarak üretilmiş karmaşık algoritmalar ile çalışmaktadır. Kripto para ve Bitcoin’in altında yatan teknolojilerin karmaşık olması, kişilerin Bitcoin ve diğer kripto paraların anlaşılmasında çeşitli zorluklar yaratmaktadır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır