Bursa Gezi Rehberi ile Bursa Gezilecek Yerler, Bursa Yemekleri ve Bursa En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Bursa seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.
Bursa Hakkında
Ülke | Türkiye |
---|---|
Bölge | Marmara |
Resmi Dil | Türkçe |
Para Birimi | Türk Lirası (TL) |
Şehir Nüfusu | 2. 696.249 |
İklim | Marmara İklimi (Yıllık Ort: 12°C) |
Zaman Dilimi | GMT+03:00 |
Trafik Akış Yönü | Sağ |
Telefon Kodu | 090 224 |
En Yakın Havalimanı | Bursa Yenişehir Havalimanı |
Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel mirasına ev sahipliği yapan Bursa, zengin kültürel mirasının yanı sıra doğal güzellikleri, spor aktivitelerine elverişli doğası ve gastronomisi ile de oldukça öne çıkan bir şehrimizdir.
Bursa’nın tarihi, tarih öncesi çağlara kadar uzansa da günümüze kadar ulaşan bölümde Osmanlı etkisi daha ön plana çıkmaktadır.
Osmanlı’nın II. Padişahı Orhan Gazi döneminde fethedilen Bursa, fethedildikten sonra uzun bir süre boyunca Osmanlı’nın yeni başkenti olarak hizmet vermiştir.
Bursa, ipek dokumacılığında dünyada oldukça önemli bir yere sahiptir ve Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki önemi, Türkiye Cumhuriyeti döneminde de devam etmiştir.
Bursa, cumhuriyet döneminde Balkan bölgesinden gelen pek çok kişiyi ağırlamıştır. Bursa’dan başarılı sanatçıların ve sporcuların çıkmasında tarih boyunca Bursa’ya yerleşmiş olan Balkan Türklerinin de etkisi büyüktür.
Enucuzu.com üzerinden Bursa için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Bursa Uçak Bileti ve Bursa Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.
Bursa Gezilecek Yerler Listesi
- Uludağ Milli Parkı ve Teleferik
- Tophane Saat Kulesi
- Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
- Cumalıkızık
- Bursa Ulu Camii
- Koza Han
- Bursa Kapalı Çarşı
- Irgandı Köprüsü
- Kent Müzesi
- Karagöz Müzesi
- Tofaş Anadolu Arabalar Müzesi
- Mudanya
- Gölyazı
- Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Uludağ Milli Parkı ve Teleferik
Türkiye’de kayak denildiğinde akla gelen ilk yer muhtemelen Uludağ’dır. Uludağ Milli Parkı hem kayak severlerin hem de maceracıların en popüler seyir noktasıdır ancak popülaritesinin artsa da özgün yapısını korumaya devam etmektedir.
Uludağ’da kayak merkezleri dışında ikonikleşmiş bir diğer unsur da muhtemelen teleferik olacaktır. Uludağ Teleferiği, hem park alanının hem de Bursa’nın tamamını ayaklar altına alan eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapar.
Uludağ sadece kış aylarında değil, bahar ve yaz aylarında da oldukça keyifli bir deneyim sunar. Birçok kampçı, doğa yürüyüş yapanlar ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen kişileri içerisinde barındırır.
Tophane Saat Kulesi
Bursa’nın en meşhur simgelerinden birisi olan Tophane Saat Kulesi, Abdülhamit’in tahta çıkışı ile inşa edilen saat kulelerinden birisidir. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine oldukça yakın bir konumda ve Tophane Parkı’nın içerisinde bulunuyor.
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey ve oğlu Bursa fatihi Orhan Bey’in türbeleri Bursa’ya gidenlerin ziyaret edebileceği bir yerdir. Özellikle Tophane Saat Kulesi’ni görmeye gittiyseniz buraya ulaşım oldukça kolay olacaktır.
Cumalıkızık
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Cumalıkızlık, Osmanlı’nın bölgede hüküm sürdüğü dönemde inşa edilmiş eski bir yerleşim yeridir.
Burayı özel kılan ise o günden bugüne kadar dokusunu koruyabilmiş olmasıdır. Osmanlı zamanındaki şehirleşmeyi en iyi yansıtan bölgelerden birisidir.
Bursa Ulu Camii
Şehrin en görkemli camilerinden birisi olmasının yanında 700 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapar. Bursa Ulu Camii 1396 ila 1399 yılları arasında padişah I. Bayezid’in isteği ile inşa edilmiştir. Camiyi özel kılan bir detay ise Selçuklu mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtmasıdır.
Koza Han
Koza Han, dönemin padişahı 2. Bayezid tarafından 1491 yaptırılmış tarihi bir handır. Burası tarihten bugüne ipek dokuma ürünleri ile popüler olmuştur. Hana girildiğinde de ipek dokumaları satan dükkanlar oldukça dikkate çeker.
Aynı zamanda Koza Han’da birçok otantik kafe bulunmaktadır. Yolunuz buraya düşerse buranın tarihi yapısının eşliğinde Türk kahvesi içebilir ve gezinin yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.
Bursa Kapalı Çarşı
Koza Han’ı da içerisine alan bir pazar alanıdır. Burada ipek dokumacılar, yöresel gıdalar ve hediyelik eşya satan dükkanları ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca, çarşı şehrin tam merkezinde bulunmaktadır. Koza Han, Atatürk Heykeli, Kent Müzesi ve Bursa’da gezilecek birçok alan, kapalı çarşı ve çarşının yakınlarında yer alır.
Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, 1442 yılında II. Murad döneminde inşa ettirilmiş tarihi bir köprüdür ancak burayı özel kılan köprünün üzerindeki dükkanlardır.
Köprünün üzerinde bulunan dükkanların büyük bir çoğunluğunu el sanatlarını kapsıyor. Aynı zamanda burada da kafe ve restoran tipi dükkanlar vardır.
Kent Müzesi
Kent Müzesi, Bursa’ya ilişkin tarihten bugüne olan gelişimini yansıtan kapsamlı bir müzedir. Şehrin maneviyatını başarılı bir şekilde yansıtan müzede bölgedeki meşhur el sanatları, insanların tarihten bugüne yaşantısı gibi birçok unsur bulunmaktadır. Ayrıca girişler de ücretsizdir.
Karagöz Müzesi
Bursalı olan Hacivat ve Karagöz’ün hikayeleri bilindiği üzere Türk tarihinde ve mizahında önemli bir yere sahiptir. Zaman içerisinde Hacivat ve Karagöz’ün hikayeleri gölge oyunu haline getirmiştir ve eski zamanlardan bugüne Türk tarihine de damgasını vurmuştur.
Karagöz Müzesi de efsanevi karakterlere ve gölge oyununa ilişkin önemli detayları barındıran bir müzedir.
Tofaş Anadolu Arabalar Müzesi
Otomotiv sanayisi denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden birisi olan Bursa’daki araba müzesi, Türkiye’deki otomobil üretimine ilişkin önemli detaylar içeriyor. Burada otomotiv sanayinin tekerlekli arabadan bugüne olan devrimini keşfedebilir ve arabaları inceleyebilirsiniz.
Mudanya
Marmara denizine kıyısı bulunan bir sahil kasabasıdır ve plajlarıyla ünlenmiş bir tatil beldesidir. Kendisine has bir dokusu bulunan Mudanya’ya yaz ayları Bursa ve çevresinden birçok turist gelir.
Ayrıca, Mudanya’ya giderseniz, Mudanya’ya bağlı olan Trilye’yi de gezebilirsiniz. Burası da kendisine has bir dokusu bulunan küçük bir sahil kasabasıdır.
Gölyazı
Uluabat Gölü’nün kıyısında bulunan küçük bir yerleşim yeridir. Gölün kıyısında bulunan ve karayla bağlantısı bulunan küçük bir ada yerleşkesidir.
Yolunuzun üzerinde ve gezmek için yeterli vaktiniz varsa burayı gezebilirsiniz ancak vaktiniz kısıtlı ise burayı görmeniz gerekmiyor.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi isminden de anlaşılacağı üzere, Bursa’nın fethini anlatan bir müzedir. Burada Bursa’nın Osmanlı İmparatorluğu’na geçişi ve o dönemlere ilişkin detayları inceleyebilirsiniz.
Bursa Yemekleri Neler? Bursa’da Ne Yenir?
- İskender
- Pideli Köfte
- İnegöl Köfte
- Cantık
- Dızmana
- Silor
- Tahinli Pide
- Kestane Şekeri
İskender
Türkiye’nin en meşhur ve en sevilen yöresel yemeklerinden birisi olan iskender, dönerle yapılan bir kebap çeşididir. Tırtıklı pidenin üzerine döner konularak hazırlanır ve tabağa yoğurt konulur. Üzerine salça sosu ve tereyağı dökülerek servis edilir.
İlk kez 1867 yılında Bursa’da yapılmış ve kısa süre içinde bütün ülkeye yayılmış olsa da en iyi iskenderciler genel olarak Bursa’da bulunur.
Pideli Köfte
Pideli köfte, iskenderin köfte ile yapılan bir versiyonudur. Pide ekmeğinin üzerine önce salça sos, ardından köfteler konulur. İskender de olduğu yoğurt ile servis edilir.
İnegöl Köfte
Türkiye’deki en popüler köfte çeşitlerinden birisi olan İnegöl köfte, parmak şeklindeki bir köfte çeşididir. Kıymanın içerisine yumurta ve ekmek yerine karbonat konularak hazırlanır.
Cantık
Bursa’ya özgü bir pide çeşidi olan cantık, şehre gidenlerin denemesi gereken başlıca yiyeceklerden birisidir.
Yuvarlak ve dış kenarları kalın bir hamurdan hazırlanan cantığın üzerine kıymalı pidenin harcı konulur.
Dızmana
Balkan böreği olarak da bilinen dızmana, Bursa mutfağına göçmenler tarafından getirilmiş bir hamur işidir. İçerisine lor peyniri konulur, dış kısmına ise yoğurt ve yumurta karışımı sürülür.
Silor
Rulo haline getirilmiş yufka parçaları ile hazırlanan bir mantı çeşididir. Önce yufka parçaları rulo haline getirilir, ardından tereyağında kızartıldıktan sonra üzerine kıyma, sarımsaklı yoğurt ve salça sosu dökülür.
Tahinli Pide
Bursa’ya özgü tahinli pide cantık türü pidenin tahinli versiyonudur.
Yuvarlak bir hamurun üzerine tahin ve şeker ile hazırlanan karışım konulur.
Kestane Şekeri
Bursa ile özdeşleşen ve İstanbul yolu üzerinde sıkça bulunan bir şekerlemedir. Kestane içinin şerbetle pişirilmesinden elde edilmektedir. Dışı çikolatalı için kestane şekeri olan versiyonları da oldukça popülerdir.
Bursa’nın en meşhur kestane şekeri markası Kafkas kestane şekeridir. Eğer Bursa’ya yolunuz Kafkas marka dükkanlara uğrayabilirsiniz. Aynı zamanda Kardelen markasının da kestane şekerleri oldukça başarılıdır.
Bursa En İyi Restoranlar Listesi
- Kebapçı İskender
- Uludağ Kebapçısı Cemil Usta
- Kebapçı Hüseyin Usta
- Pidecioğlu
- Acı Dayı Pide Ve Cantık Salonu
- Hacı Aziz İnegöl Köftecisi – 1934
- Besler İnegöl Köftecisi Çarşi İçi
Kebapçı İskender
- Google İşletme Puanı: 3,8 / 5,0 (3.280)
- Tripadvisor Puanı: 3,5 / 5,0 (110)
- Fiyatlandırma: Yüksek Fiyatlı
İskender Kebabı, 1967 yılında dükkanın ustası Mehmet oğlu İskender Efendi tarafından “Kebapçı İskender” dükkanında bulunmuştur. Günümüzde ise torunları tarafı tarafından işletilmektedir.
Bursa’daki en meşhur kebapçılardan birisidir. Yine de popüler olduktan sonra kalitesinin bozulduğu ve dükkanın aşırı kalabalık olduğuna dair birçok müşteri yorumu bulunuyor.
Uludağ Kebapçısı Cemil Usta
- Google İşletme Puanı: 4,1 / 5,0 (10.450)
- Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (480)
- Fiyatlandırma: Bursa Ortalamasının Üzerinde
Uludağ Kebapçısı Cemil Usta, Bursa’nın en meşhur kebapçıları arasındadır. Restoranın içerisinde ünlü kişilerin restoranı ziyareti sırasında çekildiği birçok fotoğraf dahi bulunmaktadır.
Kebapçı Hüseyin Usta
- Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (6.438)
- Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (274)
- Fiyatlandırma: Bursa Ortalamasında
Kebapçı Hüseyin Usta, ünlü Koza Han’a oldukça yakında bulunan meşhur bir kebapçıdır. Bursa’da en iyi iskenderi yiyebileceğiniz yerlerden birisidir. Aynı zamanda şehrin merkezinde ve Koza Han’a oldukça yakın bir konumdadır.
Pidecioğlu
- Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (683)
- Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (42)
- Fiyatlandırma: Bursa Ortalamasında
Pidecioğlu, Bursa’nın en meşhur pidecilerinden birisidir. Burada hem cantık hem de standart pide yiyebilirsiniz. Buranın cantığını özel kılan bir detay ise hamurunun diğer restoranlara göre daha ince olmasıdır.
Acı Dayı Pide Ve Cantık Salonu
- Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (1.701)
- Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (33)
- Fiyatlandırma: Bursa Ortalamasında
Acı Dayı Pide Ve Cantık Salonu, Bursa’ya gitmişken yöresel cantık pidesini yiyebileceğiniz bir restorandır. Sadece kıymalı değil birçok çeşit yöresel pideyi burada bulabilirsiniz. Eğer buraya giderseniz tahinli pidelerini de deneyebilirsiniz.
Hacı Aziz İnegöl Köftecisi
- Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (3.127)
- Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (37)
- Fiyatlandırma: İnegöl Ortalamasında
Hacı Aziz İnegöl Köftecisi, İnegöl’ün merkezinde bulunan bir ünlü bir köftecidir ve meşhur İnegöl köftesini yiyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir.
Besler İnegöl Köftecisi
- Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (1.215)
- Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (187)
- Fiyatlandırma: İnegöl Ortalamasında
Besler İnegöl Köftecisi, İnegöl çarşısında bulunan ünlü bir köftecidir. Buradaki İnegöl köftesi parmak şeklinde değil normal köfte biçiminde pişirilir. Köftenin yanında piyaz ve tatlı çeşitleri de bulunur.
Bursa Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bursa nerededir? Bursa’ya ne zaman gidilmeli? Bursa’da nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?
Bursa Nerededir?
Bursa, Türkiye’nin batısındaki Marmara Bölgesi sınırlarında bulunmaktadır.
Bursa’ya Nasıl Gidilir?
Bursa’ya ulaşım hava yolu, kara yolu ve deniz yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.
Türkiye’deki hemen her havalimanından ve otobüs terminalinden direkt ya da aktarmalı olarak Bursa’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bursa’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Bursa, Marmara iklim kuşağının görüldüğü bir iklime sahiptir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise karlı ve yağışlı geçer. Bursa’da gezmek için en ideal zamanlar genel olarak yaz dönemleri ve bahar dönemleridir ancak kış sporları için Bursa’ya veya Uludağ’a gidiyorsanız elbette kış aylarını tercih etmelisiniz.
Bursa’da Kaç Gün Kalınmalı?
Bursa, çevresinde görülecek tatil beldelerini de hesaba katarsak 3 ila 4 gün içerisinde gezilebilir. Bursa’nın merkezi ise 1 ila 2 gün içerisinde hızlıca gezilebilir.
Enucuzu.com üzerinden Bursa için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Bursa Uçak Bileti ve Bursa Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.