Siz de denizin tadını çıkarmak için yaz aylarını iple çekenlerden misiniz? O halde bir sonraki tatilinizi planlarken denizin tüm nimetlerinden yararlanmak için hangi konumu seçmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Deniz odaklı tatillerde bölge seçimi önemli bir rol oynar çünkü Ege Denizi’nin, Akdeniz’in, Marmara Denizi’nin ve Karadeniz’in özellikleri birbirinden oldukça farklıdır.

Bu rehberimizde Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri ile karşınızdayız.

Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri

Peki Ege Denizi, Akdeniz, Marmara Denizi ve Karadeniz’in genel özellikleri neler ve bir sonraki tatilinizde hangisini tercih etmelisiniz?

Ege Bölgesi

Ege Bölgesi’nde deniz tatili yapmak için en uğrak noktalar İzmir, Aydın ve Muğla şehirleridir.

İzmir’de Çeşme, Urla, Karaburun ve Foça; Muğla’da Milas, Bodrum, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye; Aydın’da ise Didim ve Kuşadası birincil seçeneklerdir.

Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri

İzmir, Muğla ve Aydın, Akdeniz iklim kuşağında kalmaktadır. Hava, yaz aylarında sıcak ve kurudur. Ege Denizi genellikle sakindir.

Yaz aylarında deniz sıcaklığı yüzey aralıklarında 21 ila 28 °C arasındadır. Ege Denizi, Ağustos ayında zirve sıcaklığa ulaşır. Haziran – Eylül ayları arası deniz tatili için en ideal dönemlerdir.

Ege Bölgesi’nde dağlar denize dik uzandığından denizin derinliği nispeten daha sığdır ve koy, körfez, ada ve yarımada oluşumuna daha sık rastlanır. Bunlardan bazıları hem nüfus açısından daha sakin olup hem de oldukça temizdir. Kıyı kesimleri bölgeye bağlı olarak kayalık ya da kumsal olabilir.

Ege Bölgesi’nde yazın Etezyen ve İmbat rüzgarları oldukça yaygındır. Bunlar zaman zaman fırtına şeklinde sert esebilir. Valizinizi hazırlarken akşamların esintili olabileceğini varsayarak birkaç ek parça eklemek isteyebilirsiniz.

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi’nde deniz tatili yapmak için en uğrak noktalar Antalya, Mersin ve Hatay şehirleridir.

Antalya’da Kaş, Kemer, Konyaaltı, Serik, Manavgat ve Alanya; Mersin’de Erdemli ve Silifke; Hatay’da ise Arsuz ve İskenderun birincil seçeneklerdir.

Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri

Antalya, Mersin ve Hatay, büyük oranda Akdeniz iklim kuşağında kalmaktadır. Hava, yaz aylarında sıcak ve kurudur. Akdeniz genellikle sakindir.

Yaz aylarında deniz sıcaklığı yüzey aralıklarında 24 ila 30 °C arasındadır. Bu da Akdeniz’i Türkiye’nin en sıcak denizi haline getirir. Mayıs – Eylül ayları arası deniz tatili için en ideal dönemlerdir.

Kıyı kesimleri büyük oranda kumsaldır. Akdeniz Bölgesi özellikle de denizde üşümekten hoşlanmayanlar için daha ideal bir tercih olabilir.

Marmara Bölgesi

Marmara Denizi, Ege Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağladığı için farklı noktalarda farklı özelliklere sahiptir. Ek olarak Marmara Denizi’nin bazı bölgelerinin temiz olmadığı gözden kaçırılmamalıdır. Bu nedenle denize girilecek konum dikkatli bir şekilde tercih edilmelidir.

Marmara Bölgesi’nde deniz tatili yapmak için en uğrak noktalar Balıkesir, Çanakkale ve Bursa şehirleridir. Bunların bir kısmı yarı Ege Denizi yarı Marmara Denizi özellikleri taşır.

Balıkesir’de Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Erdek, Cunda, Avşa Adası ve Marmara Adası; Çanakkale’de Assos, Gökçeada, Bozcaada, Geyikli, Gelibolu ve Biga; Bursa’da ise Mudanya ve Gemlik birincil seçeneklerdir.

Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri

Balıkesir, Çanakkale ve Bursa’nın farklı noktaları Akdeniz iklim kuşağı ile Karadeniz iklim kuşağı arasında geçiş göstermektedir. Yazlar sıcaktır. Kıyı kesimleri bölgeye bağlı olarak kayalık ya da kumsal olabilir.

Deniz, bulunduğunuz bölgeye göre nispeten sakin ya da nispeten dalgalı olabilir. Yaz aylarında deniz sıcaklığı yüzey aralıklarında 20 ila 27 °C arasındadır.

Karadeniz Bölgesi

Karadeniz’in önemli bir bölümü deniz tatili için uygun değildir.

Karadeniz Bölgesi’ndeki pek çok şehir yıl boyunca yağışlı bir iklime sahiptir. Hava sık sık kapalı olabilir. Güneşlenme süresi ise oldukça kısadır.

Karadeniz, oldukça dalgalı, akıntıların fazla olduğu, daha soğuk, genellikle kayalık ve bulanık bir denizdir. Bu nedenle önemli bir kesimi deniz tatili için ideal değildir. Yaz aylarında deniz sıcaklığı yüzey aralıklarında 20 ila 25 °C arasındadır ancak hissedilen sıcaklık genellikle daha da düşüktür.

Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri

Bununla birlikte Karadeniz Bölgesi’nde nispeten daha sakin, berrak ve kumsal sahil alanları da bulunmaktadır. Giresun’da Beygir Kumu Plajı, Sinop’ta Mobil Plajı, Samsun’da Çatalçam Plajı, Artvin’de Kemalpaşa Plajı, Bartın’da İnkumu Plajı, Düzce’de Ceneviz Kalesi Plajı ve Zonguldak’ta Değirmenağzı Plajı bunlara örnektir.

Karadeniz’in önemli bir bölümünde şiddetli dalgalar ve akıntılar olduğundan yalnızca cankurtarana sahip olan, halkın yoğun olduğu, daha sakin plajları tercih etmenizi, bilinmeyen lokasyonlarda denize girmekten kaçınmanızı ve her halükarda denizde çok fazla açılmamanızı öneririz.

Sonuç

Bu rehberimizde Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri ile karşınızdaydık. Ege Denizi ve Akdeniz, deniz turizmi için en sık tercih edilen bölgelerken Marmara Bölgesi’nin belirli bölgeleri de deniz tatili için elverişlidir. Karadeniz’in yalnızca küçük bir bölümü deniz tatiline uygun olsa da hala değerlendirebileceğiniz birkaç seçenek bulunduğunu unutmamak gerekir.

Elbette Ege Denizi’nin ya da Akdeniz’in her noktasının birebir aynı özellikleri taşımayabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Bazı bölgeler diğerlerinden daha soğuk, daha derin ya da daha dalgalı olabilir. Bu nedenle bölge bazında spesifik araştırmalar yapmak da önemlidir.

Türkiye’deki Mavi Bayraklı Plajlar hakkında bilgi edinmek için içeriğimize göz atabilir ve otel rezervasyonunuza karar vermeden önce listemizdeki lokasyonlardan birini tercih edebilirsiniz.

Enucuzu Otel, belirli bir bölgedeki otelleri isteklerinize göre filtrelemenize, sonuçları karşılaştırmanıza ve en ucuz otel fiyatları ile ucuza, indirimli ve taksitli konaklamanıza yardımcı olur.

Siz de hemen Enucuzu Otel’i ziyaret ederek avantajlı fiyat tekliflerinden yararlanabilir ve konaklamanızdan tasarruf edebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır