Türkiye’de bulunan Likya Yolu, dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından birisidir. Aslında uzun bir yürüyüş yolu olarak değil, doğası ve tarihi yanıyla dünyanın en özel yürüyüş parkurlarından birisi olarak kabul edilebilir. Zaten birçok yanından gelen maceracılar ve macera sever turistlere de ev sahipliği yapıyor.
İçeriğimizde Likya Yolu’nun tarihi, doğası, güzergahı ve benzeri bilgileri derledik. Yürüyüş yolu ile ilgili detaylı bilgilendirmeler yaptık.
Enucuzu, kolayca uçak ve otobüs bileti satın alabileceğiniz, otel rezervasyonu yapabileceğiniz bir web sitesidir. Sitemizdeki arama butonunu kullanarak seçenekleri listeleyebilir, karşılaştırabilir ve dilediğinizi satın alabilirsiniz.
Likya Yolu Nedir?
Likya Yolu, Muğla’nın Fethiye ilçesinden Antalya’ya kadar uzanan bir yoldur. Ağaçların arasında yürürken panaromik manzaralara rastlayabilir ve tarihin kalıntılarını seyrederek yolunuza devam edebilirsiniz. Zaten Ölüdeniz’e yakın bir konumda başladığı için yolun başlangıcında Ölüdeniz’in eşsiz manzarasına tanık oluyorsunuz.
Yine de Likya Yolu’nda yürüyüş yapmak için güçlü bir kondisyona sahip olmanız gerekiyor çünkü yürüyüş patikaları taşlık yollardan oluşuyor ve yürüyüş konforu anlamında zorlayıcı olabiliyor.
Likya Yolu’nun Kısa Tarihçesi
Likya Uygarlığı, MÖ. 15. yüzyıl ile MS. 14. yüzyılları arası hüküm sürmüş antik bir medeniyettir. Likya Yolu da tarihi uygarlığa ait şehirlerinin uzandığı rotayı kapsar. Likya Yolu ve çevresindeki alan tarih boyunca; istilalar sırasında, Likya şehirleri arasındaki yolculuklarda, ticarette ve taşımacılıkta kullanılmıştır.
Likya Yolu üzerinde yürüyüş yaptığınızda doğanın içerisinde iken kendinizi eski Likya uygarlığından kalan antik kentlerin içerisinde de bulabilmeniz mümkündür.
Likya Yolu Üzerindeki Antik Kentler
- Kalabantia
- Sidyma
- Pydnai
- Letoon
- Xanthos
- Patara
- Phellos
- Antiphellos
- Sebeda
- Apollania
- Aperlai
- Teimussa
- Simena
- Sura
- Andriake
- Myra
- Belos
- Gagai
- Melanippe
- Olimpos
- Phaselis
Likya Yolunun Uzunluğu
Likya Yolu Muğla’daki Ölüdeniz’den başlayıp Antalya’nın Beldibi mahallesine kadar uzanıyor. Yolun uzunluğu yaklaşık 550 kilometreyi buluyor ve günde 25 kilometre yürüyen birisi 22 günde parkur ancak tamamlayabilir.
Ancak dilerseniz 550 kilometre yürümeden ve parkurları bölerek de yürüyüşünüzü tamamlayabilirsiniz. Örneğin Ölüdeniz’de başladığınız bir rotayı Faralya’da veya Kınık’ta bitirebilirsiniz. Kısacası parkuru belirlemek tamamen size kalmıştır.
Yine de bazı tur şirketleri veya organizasyonlar toplu yürüyüş turları hazırlayabiliyor ve katılımcıların dayanıklılığına uygun bir parkur belirliyorlar.
Aynı zamanda yolda bulunan işaretlenmiş yerler, tabela ve boyanmış taşlar yürüyüş esnasında rotanızı kaybetmemenizi sağlıyor.
Kırmızı boya ile çarpı sembolü girilmemesi gereken yerleri veya patikadan uzaklaştığınızı işaret eder. Eğer üst üste çizilmiş kırmızı beyaz çizgiler ise yol ayrımında olduğunuzu ifade eder.
Tercih Edilen Yürüyüş Rotaları
- Ölüdeniz – Patara
- Patara-Kalkan
- Demre-Alakilise-Finike
- Karaöz-Gelidonya Feneri
- Adrasan, Adrasan-Olimpos-Çıralı
- Çıralı-Beycik
- Çıralı-Tekirova
- Tekirova-Phaselis-Gedelme
- Gedelme-Göynük
- Karagöz – Adrasan – Çıralı
- Olimpos – Çıralı – Ulupınar
Yine de Likya Parkuru üzerinde istediğiniz güzergahı kendiniz belirleyebilirsiniz.
Likya Yolu Haritası ve Durakları
- Ölüdeniz (Ovacık)
- Faralya
- Kabak
- Alınca
- Bel
- Gavurdağı
- Xanthos
- Kınık
- Akbel
- Patara
- Kalkan
- Sarıbelen
- Gökçeören
- Çukurbağ
- Kaş
- Limanağzı
- Boğazıcık
- Üçağız
- Çayağız
- Myra
- Finike
- Karagöz
- Adrasan
- Çıralı
- Tekirova
- Roman Bridge
- Göynük Yayla
- Göynük
- Hisarçandır
- Çitdibi
- Geyikbayırı
Fethiye’yi başlangıç, Antalya’yı bitiş olarak kabul ettiğimizde duraklar yukarıdaki gibi sıralanıyor.
Likya Yolu Hakkında Merak Edilenler
- Rota Üzerinde Nasıl Konaklayabilirim?
- Bisiklet ile Gidilebiliyor Mu?
- Yanımıza Neler Almalıyız?
- Ne Zaman Gitmeliyiz?
- Likya Maratonu Nedir?
Rota Üzerinde Nasıl Konaklayabilirim? (otel gelince bu kısmı ayrıyetten ekleyelim)
Likya Yolu üzerinde özel pansiyon ve bungalov tipi oteller bulunuyor yürüyüş rotanızda buralarda konaklayabilirsiniz. Böylece yürüyüş yolunun yorgunluğunu atabilir hem de temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Hem de doğanın içerisinde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Enucuzu.com’dan otel seçeneklerini listeleyebilir ve Likya Yolu üzerinde bulunan otelleri karşılaştırabilirsiniz. Ardından sitemiz üzerinden kolayca rezervasyon yapabilirsiniz.
Eğer yürüyüş yolunda daha da macera dolu bir deneyim yaşamak istiyorsanız bölgedeki kamping alanlarında da kalabilirsiniz.
Bisiklet Turu Yapılabiliyor Mu?
Likya Yolu bisikletle turlanabiliyor ancak yol toprak ve taşlı olduğu için kalın lastikli dağ bisikleti ile turlanabilir. Likya Yolu’nun belirli rotaları oldukça taşlık ve yokuşlu olabilir. Bisikletle turlayacak kişilerin iyice incelemesi önerilir.
Likya Yolu’nda Yürürken Alınacak Malzemeler
- Çadır ve Kamp Malzemeleri: Likya Yolu’nda kamp alanında konaklayacaksanız çadırınızı yanınızda götürebilirsiniz.
- Ayakkabı: Mevsimine göre değişmekle birlikte su geçirmeyen ve taşlı yollarda sağlam kalan bir ayakkabıya ihtiyacınız olacak
- Giyecek: Yürüyüş esnasında terletmeyecek ve dinlendiğiniz zamanda konforlu olacağınız kıyafetler götürmelisiniz. Gece saatleri için daha kalın kıyafetler götürebilirsiniz. Bunun dışında şapka, çorap gibi malzemeler de almalısınız.
- Yiyecek ve Su: Yol boyunca köylerden ve konaklama alanlarının önünden geçeceğiniz için çantanızı yiyecekler ile doldurmanız gerekmiyor fakat mutlaka karnınızı doyuracak kadar yiyecek almalısınız. Yürüyüş yapacağınız için suya mutlaka ihtiyacınız olacak.
- Kibrit, Çakmak, Çakı, Lamba: Yolculuğunuz sırasında doğanın içerisinde olacağınız için belirtilen eşyaları kullanabilirsiniz.
- Yürüyüş Batonları: Özellikle patika çıkacağınız zaman oldukça kullanışlı olabilir.
- Temizlik Ürünleri: Başta sabun olmak üzere hijyenik kalmak için yanınızda eşya bulundurabilirsiniz. Ayrıca böcek öldürücü veya sinek kovucu da bulundurabilirsiniz.
- Kimlik, Kredi Kartı, Müze Kart: Kimliğiniz ve kredi kartınız gerekli olacaktır çünkü yürüyüş esnasında da harcama yapabileceğiniz noktalara denk geleceksiniz. Eğer civardaki antik kentleri gezecekseniz müze kart ile birlikte ücretsiz gezebilirsiniz.
Bir sonraki tatilinizi planlarken eksiksiz bir sırt çantası hazırlamak için gerekli olan püf noktaları okumak için Seyahat Sırt Çantasında Olması Gerekenler Neler? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.
Ne Zaman Gitmeliyiz?
Likya Yolu’na istediğiniz zaman gidebilirsiniz ancak yaz ayları oldukça sıcak kış ayları ise yağmurlu olacağı için bahar aylarını tercih ederek daha keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Rotada yürüyüş yapmış kişilerin deneyimine göre Likya Yolu’nu yürümek için Mart başı ile Haziran’ın ilk haftalarını veya Eylül ayının başı ile Kasım ayının ortalarının tercih edebilirsiniz.
Likya’da Hiç Spor Organizasyonu Düzenleniyor Mu?
Likya doğası sebebiyle sporlara oldukça uygundur ve burada dönem dönem tracking, yürüyüş ve koşu etkinlikleri düzenlenmektedir. Burada düzenlenen organizasyonların en popüleri ise “Likya Ultra Maratonu”dur.
Maraton yarışları 42,195 km olan koşu yarışıdır. Ultra maraton ise maratondan daha uzun olan yarışları tanımlamak için kullanılır. Likya Ultra Maratonu, Likya Yolu üzerinde yapılan 57 kilometrelik bir koşu yarışıdır. Yine de yarışta 20 km veya 37 km kategorileri de bulunmaktadır.