Altın tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından bir alışveriş ve değer saklama aracı olarak kullanılmıştır. Peki dünyadaki toplam altın miktarı ne kadar ve tüm altınları bir küp haline getirseydik bu küp ne kadar yer kaplar ve ne kadar değere sahip olurdu?

Dünyadaki Toplam Altın Miktarı Ne Kadar?

Günümüzde varlığı keşfedilmiş toplam altın miktarı yaklaşık olarak 244.000 ton yani 244.000.000.000 gram civarındadır.

Bu miktarın 187.000 tonu tarih boyunca üretilmiş tüm altınları içerirken 57.000 tonu henüz çıkarılmamış mevcut yer altı rezervlerini kapsar.

Günümüzde üretilen altının büyük bir kısmı mücevher imalatında kullanılsa da altının aynı zamanda bilgisayarlarda, iletişim donanımlarında, uzay araçlarında, uçak motorlarında ve diğer pek çok endüstriyel üründe kullanılan ve kritik işlevlere sahip olan önemli bir metal olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

244.000 ton altını dünyadaki yaklaşık 8,1 milyar insanın her birine eşit miktarda dağıtmak isteseydik herkese yaklaşık 30,1 gram altın düşerdi.

Bu oldukça fazla gibi görünebilir ancak sezgilerimizin aksine tüm bu altın, her bir köşesi yalnızca 23 metre uzunluğundaki bir küpün içine sığabilecek büyüklüktedir. (23³ m³ = 23 * 23 * 23 m³ = 12.167 m³)

Dünyadaki Toplam Altın Miktarı Ne Kadar?

Peki ama dünyanın dört bir yanındaki ve hatta henüz çıkarılmamış olan tüm altınları bir şekilde, gerçekten de bu şekilde bir araya getirseydik bu küpün değeri ne kadar olurdu?

28 Mart 2024 itibarıyla 1 ons altın (XAU/USD) $2.210 civarındadır. Altının gram fiyatını bulmak için bu değeri 31,1’e bölmemiz gerekecek.

(1 ons normalde 28,34 grama karşılık gelse de altın, platin, paladyum ve gümüş gibi değerli metallerin hesabında kullanılan troya onsunun 31,1 gram olduğu unutulmamalıdır.)

Bu durumda $2.210 / 31,1 = $71,06 değerine ulaşırız. Bu altının gram fiyatıdır ancak altının ons fiyatının sürekli olarak değiştiği unutulmamalıdır. Bu nedenle değer sabit değildir ve altın fiyatlarına bağlı olarak artar ya da azalır.

(Bu değeri Türk lirası (USD/TRY) ile çarpacak olsaydık altının o sırada işlem gören Türk lirası bazında gram değerine de ulaşabilirdik: 71,06 * 32,32: 2.296 TL)

Artık altının gramının 28 Mart 2024 tarihinde $71,06 ettiğini biliyoruz.

O halde bu küpün toplam değerine ulaşmak için onu 244.000.000.000 ile çarpmamız gerekecektir çünkü dünyadaki tüm altınların toplamda 244.000 ton yani 244.000.000.000 gram olduğu tahmin edilmektedir.

Bu ise $17.338.640.000.000 edecektir.

Ancak dünya üzerindeki toplam altın miktarına yönelik tahminlerin birbirinden farklı olabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle de yer altı rezervlerine yönelik tahminler +/- %20 farklılık gösterir.

Neden Altın?

Altının tarih boyunca bu kadar yaygın bir ölçekte bir alışveriş ve değer saklama aracı olarak kullanılmasının ardında yatan birkaç bariz ve anlamlı neden bulunmaktadır.

Bunu anlamak için öncesinde periyodik tabloyu ele almamız gerekecektir. Öncelikle, eski dönemlerde yaşayan bir insan olarak değer saklama aracı olarak kullanmak istediğimiz elementin elle tutulabilen, dayanıklı, işlemesi kolay, nadir ama çok da nadir olmayan bir tarza sahip olmasını bekleriz.

Gazlar (hidrojen, oksijen vb.) oda sıcaklığında bile gaz formunda olduklarından uçucudurlar ve onları verimli bir şekilde muhafaza etmek pratik anlamda mümkün değildir.

Sıvılar dayanıksızdır çünkü bir yere döküldüklerinde onları tam anlamı ile eski haline getirmek artık mümkün olmayabilir. Ayrıca muhafaza edilmesi zordur ve buharlaşma gibi etkilerden ötürü zaman içinde eksilebilirler.

Lantanitler ve Aktinitler, bozulabilen ve radyoaktif hale gelebilen elementlerdir. Bunları cebinizde taşımak sizi zehirleyebilir.

Alkaliler ve Toprak Alkali Metaller sıradan bir basınçta ve sıcaklıkta bile oldukça reaktiftir ve aralarından bazıları alev alabilir.

Bu tür ayrımları ele aldıktan sonra katı formda olup, aynı zamanda yanıcı ve toksik olmayan 30 farklı elementten söz etmek mümkün olacaktır ancak bu elementin hem bir miktar nadir olmasını (çünkü değerli olması gerekir) hem de çok nadir olmamasını (çünkü hala kullanılabilir miktarda olması gerekir) isteriz. Örneğin nikel ve bakır dünyanın pek çok yerinde nispeten bol miktarda bulunur.

Tüm bu ayrımlardan sonra geriye alışveriş ve değer saklama aracı olarak kullanmaya müsait beş farklı değerli metal kalmaktadır: Platin, Paladyum, Rodyum, Gümüş ve Altın.

Bunlar size oldukça tanıdık gelmiş olmalı.

Gümüş tarihte pek çok kez alışveriş değeri olarak kullanıldı ancak zamanla kararması, onu arka plana attı. Rodyum ve Paladyum nispeten yeni keşifler olduklarından o zamanlarda kullanılması mümkün değildi. Platin, uygun bir seçenekti ancak çok yüksek erime sıcaklığına sahip olması, o dönemin koşullarında onu işlemenin mümkün olmadığı anlamına geliyordu.

En nihayetinde tüm periyodik tablo içinde insanların beklentilerine hitap eden yegane element Altın oldu çünkü Altın atmosfere yayılmaz, alev almaz, toksik değildir, aşırı üretimi önleyecek kadar nadirdir ve işlemesi kolaydır. Bu bakımdan altının sadece basit bir istekten değil, aynı zamanda beklentilere uygun birkaç seçenekten biri olmasından ötürü de bu kadar popüler olduğunu belirtmek mümkün olacaktır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır