Yatırımcıların yoğun olarak kullandıkları sosyal medya platformlarında, bloglarda, forumlarda ve yatırım analiz platformlarında sık sık DYOR kısaltması ile karşılaşmış olabilirsiniz.

Peki DYOR kısaltması nedir, tam olarak ne anlama gelir ve ne tür bir mesaj sunar? Gelin, DYOR hakkında merak edilen noktaları mercek altına alalım.

DYOR Ne Demek?

Do Your Own Research kelimelerinin kısaltmalarından oluşan ve Kendi Araştırmanı Yap anlamına gelen DYOR, yatırımcılara herhangi bir yatırım işleminden önce kendi kişisel analizlerini yapmalarını öneren bir sosyal medya kısaltmasıdır.

Kullanıcılar, genellikle bir internet sitesi üzerinden belirli bir finansal varlık hakkındaki görüşlerini belirttiklerinde bu görüşün sonuna DYOR kısaltmasını ekleyerek bunun kendi kişisel görüşleri olduğunu, kesinlikle yanılabileceklerini ve bunu okuyan kişinin kendi analizlerini yaparak sadece bu görüşe göre yatırım yapmaması gerektiğini vurgular.

ICO tabanlı projelerin giderek daha yaygın hâle gelmeye başladığı dönemlerde bazı dolandırıcılar bu alandaki yoğun ilgiden faydalanarak gerçekte herhangi bir değeri olmayan ve abartılı vaatler sunarak yatırımcıları yanıltan çeşitli projeler ile yatırımcıların karşısına çıktı.

Inıtial Coin Offering kelimelerinin kısaltmasından oluşan ve İlk Coin Arzı anlamına gelen ICO, kripto para projelerinin yatırımcı bulmak amacıyla yaptıkları arz işlemidir.

Yatırımcılara hızlı bir şekilde zengin olma vaatlerinde bulunan bu tür projeler pek çok yatırımcının dolandırılmasına ve zarara uğramasına neden oldu.

Bu tür olayların giderek yaygınlaşması ile birlikte kullanılmaya başlanan DYOR terimi, herhangi bir yatırım yapmadan önce yatırım yapılacak olan projenin dikkatli bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Başka bir deyişle yatırımcıların başka yatırımcılardan duydukları ya da proje tarafından vaat edilenler ile yetinmemeleri gerektiğini öne sürer.

DYOR terimi günümüzde sosyal medyada, özellikle de yatırımcı forumlarında sıklıkla kullanılan bir kısaltma hâline geldi.

Ayrıca kripto para yatırımcıları tarafından takip edilen bazı ünlü sosyal medya kullanıcıları da sosyal medya hesaplarında paylaştıkları projelerden ve analizlerden sonra genellikle bir tür sorumluluk reddi beyanı olarak “DYOR” terimini kullanmaktadır.

DYOR Nedir? DYOR Ne Demek?

Kendi Araştırmanızı (DYOR) Nasıl Yaparsınız?

  • Projenin İnternet Sitesini İnceleyin
  • Projenin White Paper Dokümanını İnceleyin
  • Projenin Yol Haritasını İnceleyin
  • Projede Yer Alan Ekibi İnceleyin
  • Projenin Topluluğunu İnceleyin
  • Kripto Para Biriminin Finansal Durumunu İnceleyin

Yeni bir kripto para projesine yatırım yapma kararı vermeden önce değerlendirmeniz gereken bazı önemli unsurlar bulunmaktadır.

1- Projenin İnternet Sitesini İnceleyin

Araştırmanıza projenin internet sitesinde yer alan genel bilgileri inceleyerek başlayabilirsiniz ancak bunu yaparken internet sitesinin ne kadar iyi tasarlandığını ve neler sunduğunu da incelemelisiniz.

Çoğu dolandırıcılık odaklı proje genellikle “Web 4.0” gibi gerçek olmayan terimler ve anlamsız moda sözcükler barındırır.

Buna ek olarak projenin internet sitesinin hem kullanıcı deneyimi hem de kullanıcı arayüzü açısından özenli bir şekilde tasarlanıp tasarlanmadığını da kontrol edebilirsiniz.

2- Projenin White Paper Dokümanını İnceleyin

Yeni bir kripto para projesi hakkında bilgi edinmenin en işlevsel yollarından birisi geliştirici tarafından yayınlanan teknik inceleme dokümanıdır.

Bu doküman genellikle whitepaper olarak da adlandırılır ve ilgili kripto para biriminin nasıl tasarlandığı, nasıl çalıştığı ve nelere çözüm ürettiği gibi detayları açıklar.

Whitepaper özensiz bir şekilde hazırlanmışsa, herhangi bir anlam ifade etmiyorsa, abartılı veya yanlış bilgiler barındırıyorsa veya hiç hazırlanmamışsa dikkatli olmanız gerekebilir.

3- Projenin Yol Haritasını İnceleyin

Çoğu blok zinciri projesi şu anda ne durumda olunduğunu ve gelecekte hangi durumda olunmasının beklendiğini temsil eden yol haritasına sahiptir.

Bu yol haritasının dikkatli bir şekilde ve gerçekçi olarak hazırlanıp hazırlanmadığını, ayrıca varsa geçmiş hedeflerin zamanında yerine getirilip getirilmediğini kontrol edin.

4- Projede Yer Alan Ekibi İnceleyin

Bir kripto para projesini incelerken bu projeyi yürüten ekibin içerisinde kimlerin yer aldığını öğrenmek isteyebilirsiniz.

  • Ekip bu sektörde tanınmış ve saygın kişilerden mi oluşuyor?
  • Ekip daha önce başka bir projede yer almışsa bu projedeki performansları nasıldı?
  • Yatırımcılar tarafından gelen sorulara ve sorgulara ne kadar duyarlılar?
  • Sözlerini destekleyen ortaklıkları var mı?

Hemen her kripto para girişimi sahip olduğu ekibe yönelik bilgileri internet sitesinde herkese açık bir şekilde yayınlar.

Durum böyle olmasa bile internette yapacağınız ufak bir araştırma ile ekipte kimlerin yer aldığını genellikle bulabilirsiniz.

Eğer bir kripto para projesi ekipten hiçbir şekilde bahsetmiyorsa ve siz de yaptığınız araştırmada hiçbir isim bulamıyorsanız, dikkatli olmanız doğru olacaktır.

5- Projenin Topluluğunu İnceleyin

Bir sonraki adımda projenin mevcut topluluğunu, bu topluluğun büyüklüğünü ve ne kadar aktif olduklarını inceleyebilirsiniz.

Her detayı dikkatli bir şekilde ele almış olan sahte bir proje kendisine sahte bir topluluk da yaratmış olabilir ancak bu tür topluluklar dikkatli bir şekilde incelendiğinde kolaylıkla ayırt edilebilirdir.

Projenin geniş bir topluluğu ve büyük bir takipçi kitlesi varsa, bu durum yanıltıcı içerik yaymaları ihtimalini daha düşük hâle getirir (yine de önlemez) çünkü daha büyük bir topluluk olduğunda bu tür sahte iddialar daha kolay çürütülebilir hâle gelir.

6- Kripto Para Biriminin Finansal Durumunu İnceleyin

CoinMarketCap (CMC) gibi çevrim içi araçları kullanarak bir kripto para biriminin piyasa değeri, işlem hacmi, mevcut arzı, maksimum arzı, geçmiş fiyat hareketleri ve benzeri metriklerini kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca o kripto para biriminin hangi borsalarda yer aldığını ve toplamda kaç borsada listelendiğini incelemek de tanınırlık ve güvenilirlik açısından ek bir fikir sunabilir.

DYOR İpuçları

Günümüzde internete erişimi olan herkes yalnızca birkaç tıklama ile fikirlerini çevrim içi ortamda dile getirebilir ve sahip oldukları çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden binlerce, belki milyonlarca kişiye ulaşabilir.

İnternet ile sunulan bu küresel iletişim yeteneği çoğu yönden avantajlı olsa da, aynı sebepten ötürü bu tür platformlarda okuduğunuz her yoruma her zamankinden daha dikkatli bir şekilde yaklaşmanız ve her yoruma inanmamanız gerekir.

Bazı kullanıcılar dolandırıcılık amacıyla bilerek kötü niyetli paylaşımlarda bulunabileceği gibi, bazıları farkında bile olmadan bu tür projeleri tavsiye edebilir veya hatalı tavsiyelerde bulunabilir.

Failler, yalnızca tek bir tıklama ile belirli bir finansal varlığın fiyatında yükseliş beklendiğine yönelik haber paylaşabilirken, bu haber hiçbir denetim mekanizması barındırmayan bir sosyal medya platformu üzerinden bu tür yöntemler hakkında bilgisi olmayan milyonlarca insana ulaşabilir.

Tam da bu sebeple internet, pump ve dump şemaları oluşturmak ve bunları yaygınlaştırmak için en uygun ortamdır.

Yatırımlarınızda kullanacağınız para sizin paranız olduğu için yatırımlarınıza yönelik kararı da internetteki kullanıcılar değil, siz vermelisiniz.

Her işletme kendini ve sahip olduğu ürünleri tanıtmak için pazarlama kampanyaları düzenler ancak yeni bir kripto para hakkında her yere yayılan aşırı pazarlama kampanyaları ile karşılaşıyorsanız, daha dikkatli bir şekilde yaklaşmak yararınıza olabilir.

Herhangi bir finansal yatırımın gelecekte sürekli olarak iyi bir performans göstereceği kesin olarak garanti edilemez. Yatırımlarınız kâr elde etmenizi sağlayabileceği gibi zarar etmenize de neden olabilir. Kesinlikle kâr edeceğinizi vaat eden herhangi bir proje muhtemelen dolandırılmanıza neden olacaktır.

Kripto Para Düşkünlerinin Mutlaka Takip Etmesi Gereken Siteler

Enucuzu.com’un En Ucuz Kripto Para Fiyatları sayfası üzerinden farklı kripto para borsalarının belirli bir paritedeki güncel fiyat farklılıklarını karşılaştırabilir ve işlemlerinizi en ucuz borsa üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır