Efes Müzesi, bir İzmir seyahati sırasında kesinlikle ziyaret edilmesi gereken müzelerden biridir. Efes Müzesi Rehberi ile müze hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz!

Peki Efes Müzesi nedir, özellikleri neler, önemi nedir, çalışma ve ziyaret saatleri ne zaman, giriş ücreti ne kadar, nerede ve nasıl gidilir?

Efes Deneyim Müzesi ile Efes Arkeoloji Müzesi farklı iki müze olup, aynı konumda değildir. Her iki müze arasındaki mesafe araçla 3,5 km civarındadır. Lütfen ziyaretiniz öncesinde doğru müzeleri seçtiğinizden emin olun.

Efes Deneyim Müzesi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Efes Deneyim Müzesi Rehberi: Özellikleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti isimli rehberimize göz atabilirsiniz.

Efes Müzesi Hakkında

  • Efes Müzesi Nedir? Antik Çağ döneminden kalma eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.
  • Efes Müzesi Hangi Saatlerde Açık? Her Gün 08:00 – 21:00
  • Efes Müzesi Nerede? Selçuk, İzmir’de. İzban Selçuk durağına yürüme mesafesinde.

Efes Müzesi, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve ağırlıklı olarak Antik Çağ döneminden kalma eserlerin ve kalıntıların sergilendiği bir arkeoloji müzesidir. Efes Arkeoloji Müzesi olarak da bilinir.

Efes Müzesi Hakkında

Efes Müzesi’nde Çukuriçi Höyük, antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı kalıntılarının yer aldığı Artemision, İncil yazarı St. Jean’ın mezarının da bulunuğu St. Jean Kilisesi, Ayasuluk Tepesi’nde yer alan kale ve Belevi Mezar Anıtı ile yakın çevrede yapılan kazılardan ortaya çıkarılmış eserler sergilenmektedir.

Efes Arkeoloji Müzesi’nde 64.000’den fazla eser ve kalıntı sergilenmekle birlikte en bilinen eser Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı’ndan çıkarılan Yunan Tanrıçası Artemis’in heykelidir.

Eserlerin önemli bir bölümü Antik Çağ döneminden olsa da nispeten daha eski ve nispeten daha yeni dönemlere ait çok sayıda eser de müzede sergilenmektedir.

Efes Müzesi Rehberi: Özellikleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Artemis, Yunan mitolojisinde av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve bakirelik tanrıçası olarak bilinmektedir.

Artemis, Yunan Arkaik sanatının en eski tasvirlerinde, elinde bir geyik ve dişi aslan ya da dişi aslan ile erkek aslan ile Potnia Theron (“Yaratıkların Kraliçesi”) olarak tasvir edilmiştir.

Bu tasvirler klasik dönemde yerini genç, uzun boylu, ince, av çizmeli, kısa etekli, sadaklı, altın veya gümüş bir yay ve ok kullanan bir avcı kadın tasvirine bırakmıştır.

Efes Artemisi daha ziyade Anadolu’da doğurganlığın ve bereketin sembolü olan bir ana tanrıça simgelemesidir ve sıradan tasvirin aksine yay taşımaz.

Artemis, Anadolu’nun Prehistorik Çağ’lardan beri ana tanrıçası olan Kybele ile bütünleşmiş türden özellikler sergiler. Başındaki yüksek polos tapınak formunda olup üç katlıdır ve kulaklarında küpeler, boynunda inci kolye, göğsünün altında dört sıra halinde bereket ve doğurganlık ile ilgili yumrular görülür. Artemis’in belinde dört parçalı rozet ve Efes’in simgesi olan arı motifleri ile bezenmiş ince bir kuşak vardır. Her dikdörtgenin içine aslan, koç, geyik, grifon, arı gibi figürler yerleştirilmiştir.

Efes Müzesi Rehberi: Özellikleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Eros, Yunan mitolojisinde aşk ve şehvet tanrısı olarak bilinmektedir. Bazen doğurganlık ile de anılan Eros, “-erotik” kelimesinin de kökünü oluşturur. Eros Başı da Efes Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen antik eserler arasında bulunmaktadır.

Beyaz, mermerden yapılmış ve ince bir işçiliğe sahip Eros Başı boynundan kırılmıştır. Baş, hafif sağa doğru eğiktir ve bu duruş, orijinalinde Eros’un elinde tuttuğu yaya baktığını göstermektedir. Yüzünde masum ve çocuksu bir ifade vardır. Saçlar, bukleli ve ortada arkaya doğru toplanmıştır.”

Efes Müzesi Rehberi: Özellikleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Marcus Aurelius’un (MS 2. yy) Roma Dönemi’nden kalma heykeli, aradan geçen yüzlerce yıla rağmen büyük bir sağlamlık ile günümüze dek ulaşmayı başarmıştır.

Roma İmparatoru ve Stoacı Filozof Marcus Aurelius, beyaz mermerden ince bir işçilikle yapılmıştır. Sağ omzunda bir fibula ile tutturulan Paludamentum giymiş olan imparatorun alnındaki kırışıklıklar belirgindir. Eserin arkası işlenmeden bırakılmıştır.

Efes Arkeoloji Müzesi’nde bütün bunlara ek olarak farklı farklı dönemlerden kalma 64.000’den fazla eser ve kalıntı sergilenmektedir.

Efes Müzesi Ziyaret Koşulları

  • Ziyaret Günleri: Her Gün Açık
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 21:00
  • Ziyaret Ücreti: Değişken (MüzeKart Geçerli)
  • Erişilebilirlik: Sesli Rehberlik
  • Uyarılar: Efes Müzesi’nin gişesi saat 20:30’da kapanmaktadır.
  • Uyarılar: Güncel ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilmektedir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları kontrol edin.

Efes Arkeoloji Müzesi, her gün 08:00 – 21:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ancak gişe saat 20:30 itibarıyla kapanmaktadır.

Efes Müzesi’nde MüzeKart geçerlidir.

Efes Müzesi ile ilgili mevcut ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları ve koşulları kontrol edin. Duyurular, genellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı (Müzeler) resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmaktadır.

Efes Müzesi Nerededir?

  • Atatürk Mah. Uğur Mumcu Sevgi Yolu No: 26 Selçuk / İzmir

Efes Müzesi, İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarındadır. İzmir’in merkez ilçelerinden İzban’ı kullanarak Selçuk’a gidebilir ve kısa bir yürüyüşün ardından Efes Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Efes Deneyim Müzesi ile Efes Arkeoloji Müzesi farklı iki müze olup, aynı konumda değildir. Her iki müze arasındaki mesafe araçla 3,5 km civarındadır. Lütfen ziyaretiniz öncesinde doğru müzeleri seçtiğinizden emin olun.

Efes Deneyim Müzesi hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Efes Deneyim Müzesi Rehberi: Özellikleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti isimli rehberimize göz atabilirsiniz.

İzmir’in toplu taşıma sistemi Google Maps ile entegre edilmiştir. Google Maps üzerinden Efes Müzesi’nin konumunu seçerek kullanmanız gereken hattı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.

İzmir ziyaretiniz sırasında başta Efes Arkeoloji Müzesi, Atatürk Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Arkas Sanat Merkezi, Tarihi Asansör, Srmyrna Antik Kenti ve Agora Ören Yeri olmak üzere ziyaret etmenizi önerdiğimiz pek çok önemli mekan, bina ve alan bulunmaktadır.

Turistik bir İzmir ziyareti sırasında gezilmesi gereken yerlere, tadılması gereken lezzetlere ve denenmesi gereken restoranlara yer verdiğimiz içeriğimize İzmir Gezi Rehberi üzerinden erişebilirsiniz.

İzmir için henüz seyahat planlarınızı oluşturmadıysanız Enucuzu.com üzerinden İzmir Uçak Bileti, İzmir Otobüs Bileti ve İzmir Otelleri’ne göz atarak onlarca farklı seçeneği karşılaştırabilir, size en uygun olanı tercih ederek ucuza, taksitli ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır