Türkiye, zengin jeotermal kaynakları ile dünyanın önde gelen termal turizm merkezlerinden biridir ve binlerce yıldır sağlık ve şifa amaçları ile kullanılan kaplıcalar hem yerli hem de yabancı turistlerce ziyaret edilmektedir.

Her biri birbirinden farklı minerallar içeren termal suların başta romatizmal hastalıklar, cilt rahatsızlıkları, kas – iskelet sistemi tedavileri ve hatta stres yönetimi olmak üzere pek çok alanda tedavi edici etkilere sahip oldukları bilinmektedir.

Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları içeriğimizde Türkiye’nin dört bir yanındaki en iyi kaplıcaları keşfedecek ve size en uygun termal destinasyonu bulmanız için rehberlik edeceğiz.

Termal ve Kaplıca Nedir?

Termal, kelime anlamı bakımından “sıcak” anlamına gelen ve halk arasında sıcak yeraltı sularını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kaplıca ise bu yeraltı sularından yararlanmak için kaynakların çevresine kurulan tesisleri ifade eder.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, başka bir kaynakta, doğal olarak çıkan şifalı sulardan açık olanları çermik, etrafı çevreli olanları ılıca ve üzeri kapalı olanları kaplıca olarak tanımlamaktadır.

İnsanlık tarihi üzerine yapılan araştırmalar sıcak yeraltı sularının binlerce yıldır banyo, rahatlama ve tıbbi tedavi gibi amaçlar ile kullanıldığını göstermektedir.

Bir kaplıca termal otelden görüntü

Isıtılmış bir su kimyasal özellikleri gereğince soğuk bir sudan daha fazla çözünmüş katı madde tutabilir. Bu sebeple yeraltından çıkan sıcak su kaynakları başta kalsiyum, kükürt, klorür, lityum ve hatta radyum olmak üzere geniş bir skalada, büyük miktarda çözünmüş mineral içeriğine sahiptir. Elbette her sıcak su kaynağının genel kimyası birbirinden farklıdır.

Termal suların birbirinden farklı kullanım alanları vardır: Bunların bir kısmı içine girip oturabileceğiniz, uzanabileceğiniz ve / veya yüzebileceğiniz havuzlar şeklinde iken bir kısmı içme kürleri, inhalasyon, peloidoterapi ve hidroterapi uygulamaları şeklindedir.

Standart bir kaplıca tesisinden bahsederken en bilindik uygulama termal havuzlardır. Kişinin bu havuzlarda her gün bir defa, tek seferde ortalama 20 dakika kadar geçirmesi önerilir ancak bu süre ziyaret amacına, su sıcaklığına ve su içeriğine bağlı olarak artabilir ve azalabilir.

Bu işlem bir tedavi amaçlı yapıldığında Kaplıca Tedavisi, Termal Tedavi veya Balneoterapi olarak adlandırılır ve kas rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, kronik ağrılar, ortopedik problemler ve çok daha fazlası için tercih edilir.

Örneğin sıcak bir termal havuza girdiğinizde kan damarlarınız dış uyaranın etkisi ile genişler ve kalbiniz daha fazla kan pompalar. Bunun sonucunda vücudunuzun ihtiyaç duyan bölgelerine daha fazla oksijen ve mineral açısından daha zengin kan iletilir.

Kaplıcalar, kış ayları gibi soğuk dönemlerde hem tedavi arayanlar hem de mevcut sağlıklarını korumak veya rahatlamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Kaplıcalar hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, damar hastalıkları, astım, akciğer yetmezliği, diyabet ve epilepsi gibi kimi hastalık grupları için tehlikeli olabilir. Bu rahatsızlıklardan birine veya birkaçına sahipseniz kaplıcaları ziyaret etmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları Nerede?

  • Afyonkarahisar
  • Balıkesir
  • Bolu
  • Kütahya
  • Yalova

Afyonkarahisar Termal Otel Kaplıca

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, sıcak yeraltı su kaynakları bakımından zengin bir şehirdir ve farklı bütçeler için devre mülklerden tam teşekküllü otellere kadar çok sayıda konaklama imkanı barındırır.

Ömer Gecek Termal Turizm Merkezi’nde Ömer Kaplıcası ve Gecek Kaplıcası; Sandıklı Hüdai Termal Turizm Merkezi’nde ise Hüdai Kaplıcası bulunur. Ayrıca İhsaniye Gazligöl Kaplıcası ve Boldavin Heybeli Kaplıcası da öne çıkmaktadır.

Ömer Kaplıcası’nın tarihi yüzlerce yıl öncesine dek uzanır. Banyo tedavilerinin önerildiği bu kaplıca başta inflamatuvar romatizmal hastalıklar, osteoartrit, kas-iskelet rahatsızlıkları, travmalar ve fibromiyalji olmak üzere pek çok rahatsızlık için destekleyici bir tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır.

Gecek Kaplıcası ise romatizmal hastalıklar, nevralji, nevrit gibi sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisi için banyo tedavileri ile önerilmektedir.

Frigyalılara kadar uzanan tarihi ile tanınan Hüdai Kaplıcaları, Sandıklı ilçesinde bulunur. Antik dönemlerden beri kullanılan bu kaplıcalar Bizans döneminde de büyük önem taşımış ve Hieropolis kentine Şifalı Frigya unvanını kazandırmıştır. Hüdai Kaplıcaları, özellikle şifalı çamurları ile bilinir.

Afyonkarahisar bölgesinin öne çıkan termal otellerinden bazıları şu şekildedir:

Balıkesir Termal Otel Kaplıca

Balıkesir

Balıkesir, zengin termal kaynakları ile Türkiye’nin önemli sağlık turizmi merkezleri arasında yer alır.  Bölgedeki kaplıcaların çoğunlukla deniz kenarında veya doğa içinde konumlanmış olmaları, onları ekoturizm ve rekreasyon faaliyetleri açısından da öne çıkarmaktadır.

Balıkesir’deki sıcak yeraltı su kaynakları, özellikle romatizmal hastalıklar, kas – iskelet rahatsızlıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt problemleri için doğal bir şifa kaynağı olarak kabul edilir.

Balıkesir’de Pamukçu, Güre, Gönen, Hisaralan ve Kiraz kaplıcaları öne çıkmaktadır. Bu kaplıcaların bazılarında sıcak banyo ve çamur kürleri uygulanırken bazıları içme suyu olarak da kullanılmaktadır.

Ayrıca Edremit, Gönen, Sındırgı ve Manyas gibi ilçelerde yer alan kaplıcalar, mineralli su bileşenleri sayesinde kronik ağrılara, cilt hastalıklarına, üst solunum yolu rahatsızlıklarına ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelmektedir.

Balıkesir bölgesinin öne çıkan termal otellerinden bazıları şu şekildedir:

Bolu Termal Otel Kaplıca

Bolu

Bolu da Türkiye’nin önde gelen termal merkezleri arasında bulunmaktadır. Sıcaklığı 42 – 44°C olan kaplıca suyu bikarbonatlı, sülfatlı, kalsiyumlu ve magnezyumlu bileşenleri ile romatizma, deri hastalıkları, kalp ve dolaşım bozuklukları, kadın hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir

Mudurnu bölgesinde yer alan Babas, Sarot ve Pavlu kaplıcaları farklı mineralli yapıları ile sağlık turizminde önemli bir yere sahiptir.

Sarot Kaplıcası, yüzlerce yıllık geçmişi ve 66°C sıcaklıktaki suyu ile böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelirken Pavlu Kaplıcaları ise mide, solunum ve dolaşım bozuklukları için önerilmektedir.

Çatak Kaplıcası ise Göynük ilçesinde yer alıp 32°C sıcaklıktaki kalsiyum bikarbonatlı suyu ile romatizma ve siyatik rahatsızlıkları için önerilmektedir.

Bolu bölgesinin öne çıkan termal otellerinden bazıları şu şekildedir:

Kütahya Termal Otel Kaplıca

Kütahya

Türkiye’deki 73 Termal Turizm Merkezi’nden 9 tanesine ev sahipliği yapan Kütahya, termal sağlık turizminde önemli bir role sahiptir.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Kütahya kaplıcaları başta romatizmal hastalıklar, eklem rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolu hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu için önerilmektedir.

Kütahya’daki başlıca termal merkezler arasında Ilıca Harlek, Gediz Murat Dağı, Gediz Ilıcasu, Simav Eynal, Simav Çitgöl ve Simav Naşa Kaplıcaları bulunmaktadır. Bu merkezlerde termal sular farklı sıcaklıklarda olup, hem banyo hem de içme kürleri şeklinde kullanılabilmektedir

Yalova Termal Otel Kaplıca

Yalova

İstanbul’da yaşayan vatandaşların hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri Yalova, özellikle romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, ortopedik operasyon sonrası rehabilitasyon ve psikolojik rahatsızlıklar gibi pek çok sağlık sorununa karşı ziyaret edilmektedir.

m.ö. 2000’li yıllarda meydana gelen büyük bir depremle ortaya çıktığına inanılan kaplıcalar; Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından büyük ilgi görmüş, Bizans döneminde “Pythia Therma” adıyla anılmış ve kutsal kabul edilmiştir.

Osmanlı döneminde Sultan Abdülhamit zamanında tekrar önem kazanan kaplıcalar, Atatürk’ün ilgisiyle modernize edilerek günümüzdeki halini almıştır. Bölgede yer alan Kurşunlu Hamam ve Valide Hamamı gibi tarihi yapılar, geçmişten günümüze kadar gelen şifa merkezlerinin önemli birer örneğidir.

Yalova bölgesinin öne çıkan termal otellerinden bazıları şu şekildedir:

Sonuç

Bu içeriğimizde Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları ile karşınızdaydık. Türkiye’de sırası ile Afyonkarahisar önde gelen kaplıcalara sahiptir.

Yukarıdaki bölgelerden veya tesislerden hangisini seçerseniz seçin Enucuzu, en ucuz otel fiyatları ile ucuza, taksitli ve indirimli konaklama bulmanıza yardımcı olur.

Siz de Enucuzu.com’u ziyaret ederek dilediğiniz bir şehir, bölge ya da otel için arama yapabilir, yalnızca birkaç dakika içinde rezervasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır