Havacılık tarihinin çeşitli yönlerini daha ayrıntılı bir şekilde ele almak ve anlamak isterseniz şu sıralar hayranlıkla izleyebileceğiniz çok sayıda uçak ve havacılık belgeseli bulunmaktadır.

Bunların bir kısmı modern olguları konu edinirken, bir kısmı havacılık tarihinin ilk dönemlerine bir kısmı da hukuki yanlara odaklanmaktadır ancak hangisini seçerseniz seçin, keyifli bir vakit geçirebileceğinizi garanti edebiliriz. İşte şu sıralar izleyebileceğiniz en iyi uçak ve havacılık belgeselleri listesi!

En İyi Uçak ve Havacılık Belgeselleri Listesi

  • Uçak Kazası Raporu
  • Sully
  • MH370: Kaybolan Uçak
  • Düşüş: Boeing Davası
  • Kitty Hawk: The Wright Brothers’ Journey of Invention

Uçak Kazası Raporu, Sully, MH370: Kaybolan Uçak, Düşüş: Boeing Davası ve Kitty Hawk: The Wright Brothers’ Journey of Invention, uçak ve havacılık teknolojilerine meraklı olanların ilgilenebileceği film ve belgesel yapımlarıdır.

Uçak Kazası Raporu

  • IMDb: 8,8 / 10
  • Yayın Tarihi: 2003 – ….
  • Tür: Belgesel
  • Sezon / Bölüm: 24 Sezon / 270 Bölüm

Bilmek mi daha iyidir yoksa bilmemek mi?

Uçak Kazası Raporu söz konusu olduğunda bu sorunun yanıtı bariz bir şekilde “Bilmek daha iyidir.” olarak yanıtlanabilir.

Uçak Kazası Raporu, havacılık tarihinde yaşanan büyük ve önemli uçak kazalarını konu edinen, 270 bölümden oluşan ve hala devam eden bir belgesel serisidir.

Uçaklarda meydana gelen şiddetli kazaların tarihçesini ve nedenlerini ayrıntılı bir şekilde ele almak ilk bakışta endişe verici görünebilir ancak Uçak Kazası Raporu yalnızca o sırada yaşanan talihsiz olayları konu edinmekle kalmaz.

Uçak Kazası Raporu’nun her bölümünde meydana gelen olayı, bu olayın nedenlerini, buna neden olan teknik hataları, sorunları ve ihmalleri ayrıntılı bir şekilde öğrenir, daha sonrasında ise bir daha bu tür bir kazanın yaşanmaması için alınan ulusal ve uluslararası ölçekli önlemler hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Bu önlemler kümülatif olarak bir araya geldikçe ticari uçaklar da istatistiksel olarak tartışmasız bir şekilde günümüzün en güvenli ulaşım aracı haline gelmiştir.

Bölümler merak uyandıran tasarımlara sahip olduğundan eğer uçaklara karşı sevginiz varsa genellikle büyük bir heyecan ile takip edebilirsiniz.

Uçak Kazası Raporu aynı zamanda uçaklara dair ayrıntılı bilgiler edinmenize ve uçakların iç sistemlerinin tam olarak nasıl çalıştıklarını anlamanıza yardımcı olur. Bölümlerde zaman zaman anlatımı pekiştirmek için ayrıntılı modellerden de yararlanılmaktadır.

Sully

  • IMDb: 7,4 / 10
  • Vizyon Tarihi: 2016
  • Tür: Film
  • Oyuncular: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laure Linney…
  • Süre: 1 saat 36 dakika

Sully: Miracle on the Hudson olarak da bilinen Sully, US Airways tarafından 15 Ocak 2009 tarihinde gerçekleştirilen 1549 sayılı seferi konu edinen bir yarı belgesel türünde bir filmdir.

1549 sayılı seferde US Airways için çalışan Kaptan Pilot Chesley Sully Sullenberger, komuta ettiği Airbus A320 ile LaGuardia Havalimanı’ndan kalkış yapmış ancak kalkıştan üç dakika sonra her iki kanat da kuş sürüsü çarpması nedeni ile devre dışı kalmıştır.

Chesley Sully Sullenberger, havalimanına dönme imkanı olmadığını fark edince Airbus A320’yi Hudson Nehri’ne indirmeye karar vermişti ancak bunun işe yarar bir çözüm olup olmadığı gerçek hayatta, daha önce hiç bu kadar kapsamlı bir şekilde test edilmemişti.

Sully filminin konu edindiği 1549 sayılı sefer gerçekten de yaşanmıştır ve uçak gerçekten de hiçbir can kaybı olmadan neredeyse kusursuz bir şekilde Hudson Nehri’ne indirilmiştir ancak filmin bazı noktalarda izleyicinin dikkatini çekmeye odaklanan çeşitli süslemeler ve abartılar içerdiği de unutulmamalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurulu’ndan bir yetkili bu olayı “Bu, havacılık tarihindeki en başarılı olay. Bu insanlar ne yapmaları gerektiğini biliyorlardı ve yaptılar. Sonuç olarak hiçbir can kaybı yaşanmadı.” sözleri ile ifade etmişti.

Sully’e suya neredeyse mükemmel bir şekilde iniş yapmasının sırrı sorulduğunda Sully, “Bunu anlamanın bir yolu şu olabilir: 42 yıldır bu deneyim, eğitim ve öğretim bankasına küçük ama düzenli şekilde para yatırıyorum ve 15 Ocak’ta bakiyem yeterliydi.” sözleri ile yanıt vermişti.

Bu arada Sully’nin başarılı hikayesine Uçak Kazası Raporu’nun 10. sezonunun 5. bölümünde de tanık olabileceğinizi hatırlatmak isterim.

MH370: Kaybolan Uçak

  • IMDb: 6,1 / 10
  • Yayın Tarihi: 2023
  • Tür: Belgesel
  • Sezon / Bölüm: 1 Sezon / 3 Bölüm

MH370: Kaybolan Uçak, Malezya Hava Yolları’nın 8 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen 370 sayılı seferini (IATA: MH370) konu edinen bir belgeseldir.

Malezya Hava Yolları’na ait bir Boeing 777-200ER, MH370 sefer kodu ile 8 Mart 2014 tarihinde beraberindeki 227 yolcu ve 12 mürettebat ile Çin’deki Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’na ulaşmak için Malezya’daki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış yaptı ancak kalkıştan bir süre sonra radardan kayboldu.

MH370 sefer sayılı uçak radardan kaybolduktan sonra tahmini maliyeti $200.000.000 üzerinde olan, havacılık tarihinin en büyük ve en maliyetli arama çalışmalarından biri başlamış oldu ancak çabalar sonuçsuz kaldı ve birkaç enkaz parçasının ötesinde ne mürettebata, ne yolculara ne de uçağın enkazına ulaşmak mümkün olmadı.

Dahası, sorunun nedeni bile bilinmiyordu.

MH370, 28420 seri numaralı bir Boeing 777-2H6ER ile gerçekleşmişti. Bu, Boeing 777 serisinin 404. üretimi idi ve 14 Mayıs 2002’de ilk uçuşunu tamamladıktan sonra 31 Mayıs 2002 tarihinde sıfır olarak Malezya Hava Yolları’nın filosuna teslim edilmişti.

Boeing 777 serisi 1994 yılında tanıtılmıştı ve o sırada mükemmel bir güvenlik geçmişine sahipti. Haziran 1995’teki ilk ticari uçuştan bu yana yalnızca yedi kez gövde kaybı yaşanmıştı ancak bunların önemli bir kısmı yolcu güvenliği açısından önemsizdi ve genellikle uçağın kendisinden değil diğer dış etmenlerden kaynaklanıyordu.

MH370, modern havacılık tarihinin en büyük gizemlerinden birisi olarak bilinir. Uçuşla ilgili pek çok belgesel çekildi ve konu popüler kültürde çeşitli anlatılara yol açtı. MH370: Kaybolan Uçak bu belgesellerden birisi.

Bu arada MH370 ile ilgili diğer ayrıntılara Uçak Kazası Raporu’nun 14. sezonunun 11. bölümünden de ulaşabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Düşüş: Boeing Davası

  • IMDb: 7,4 / 10
  • Yayın Tarihi: 2022
  • Tür: Belgesel
  • Sezon / Bölüm: 1 Bölüm

Düşüş: Boeing Davası, biri 29 Ekim 2018 tarihinde öteki 10 Mart 2019 tarihinde olmak üzere oldukça yakın tarihlerde düşen ve toplamda 346 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan iki farklı Boeing 737 MAX kazasını konu edinen bir belgeseldir.

Federal Havacılık İdaresi (FAA), bu iki kaza arasında ortak bir nokta olup olmadığını anlayana dek 737 MAX sürümlerinin uçuş iznine aylarca süren bir kısıtlama getirdi.

Bu iki kazanın Boeing’e maliyeti tazminatlar ve yasal ücretler de göz önüne alınınca $20.000.000.000’ı aştı. Ayrıca Federal Havacılık İdaresi’nin araştırma süreci boyunca iptal edilen 1.200 siparişin de dolaylı olarak $60.000.000.000’ın üzerinde ek zarara neden olduğu tahmin edilmektedir.

Düşüş: Boeing Davası, bu iki kazanın ayrıntılarını, nedenlerini ve sonuçlarını çeşitli araştırmalarla birlikte kapsamlı bir şekilde ele almaktadır.

Kitty Hawk: The Wright Brothers’ Journey of Invention

  • IMDb: 8,1 / 10
  • Yayın Tarihi: 2003
  • Tür: Belgesel
  • Sezon / Bölüm: 1 Bölüm

Kitty Hawk: The Wright Brothers’ Journey of Invention, havacılık tarihinin en önemli anlarından birisine; Orville Wright’ın ve Wilbur Wright’ın Kuzey Karolina’daki ilk uçuşuna ışık tutmaktadır.

17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleşen bu uçuşta ilk kez havadan ağır motorlu bir uçak, kontrollü ve sürekli bir şekilde birkaç on metre boyunca havada süzüldü.

Wright Kardeşler olarak da bilinen Orville Wright ve Wilbur Wright, başarılı bir şekilde uçan ilk uçağı icat etme, geliştirme ve uçurma unvanları ile tanınırlar ve havacılığın öncüleri olarak kabul edilirler.

Elbette Wright Kardeşler’in bu başarılı uçuşu gerçekleştirmeden önce, yıllar boyunca süren bir araştırma ve geliştirme sürecini yürüttükleri ve bundan sonra da çalışmalarına devam ettikleri unutulmamalıdır.

Bu süreçte insanlı uçuş hayalinin önünde yatan sayısız engel ve zorluk ile karşılaşan Wright Kardeşler, bunların üstesinden gelmek için eşsiz çözümler geliştirmiştir.

Kitty Hawk: The Wright Brothers’ Journey of Invention, Wright Kardeşler’in bu başarısına ışık tutan başarılı bir belgeseldir ve havacılık tarihini merak edenler için değerli bilgiler barındırmaktadır.

Sonuç

Bu içeriğimizde En İyi Uçak ve Havacılık Belgeselleri Listesi ile karşınızdaydık. Günümüzde havacılık tarihinde yaşanan olayları konu edinen onlarca farklı belgesel ve film bulunmaktadır. Bunların bir kısmına listemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda bu uçakları deneyimlemenin alternatif bir yolu olarak En İyi Uçak Simülatörü Oyunları isimli içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır