Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamanın yollarından birisi olan Green Card nedir, ne işe yarar, nasıl başvurulur ve nasıl alınır?

Amerika Birleşik Devletleri, 23,32 trilyon dolarlık nominal GSYİH ile dünyanın en büyük ekonomisidir ve $80.412 kişi başı milli geliri ile kişi başına düşen milli gelir bakımında yedinci sıradadır.

Fırsatlar ülkesi olarak da bilinen Amerika Birleşik Devletleri yüksek yaşam standartlarının yanı sıra özgürlükçü yaşantısı ve girişimci ekosistemi ile de bilinmektedir.

Aynı zamanda oyun, film, dizi gibi çeşitli medya yapımlarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerindeki festivaller, konserler ve genel eğlence ortamı oldukça iyi tanıtılmıştır.

Bütün bu sebeplerle dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar ABD’deki yaşantıyı merak etmiş ve yeni fırsat umutlarıyla Amerika’ya gitmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri de diğer yerlerden gelen ve kalıcı oturuma sahip olan kişilere Green Card sağlamaktadır. İçeriğimizde Green Card’ın ne olduğunu ve nasıl alınabileceğini basit düzeyde açıkladık.

İçerikteki önemli noktalar dönemsel olarak değişiklik gösterebileceğinden mevcut koşulları resmi kanallardan ayrıca teyit etmenizi öneririz.

Green Card Electronic Diversity Visa Program başvuruları 2 Ekim 2024 – 5 Ekim 2024 tarihleri arasında https://dvprogram.state.gov/ adresi üzerinden yapılabilecektir. Başvuru yalnızca resmi adres üzerinden yapılabilmekte olup tamamen ücretsizdir.

Green Card Nedir? Nasıl Alınır?

Green Card Nedir?

Green Card, Amerika Birleşik Devletleri’ne süresiz oturum izni ile gelen göçmen statüsündeki kişilerin statüsünü tanımlayan bir belgedir. Green Card, oturum izninin yanı sıra ülke içerisinde çalışma izni ve ABD vatandaşları gibi yaşama imkanı sağlar.

Ancak Green Card ile oy kullanamaz veya ABD vatandaşlarının sahip oldukları politik haklara sahip olamazsınız.

Green Card ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Green Card sahipleri Green Card ile 5 yıllarını tamamladıktan ve gerekli koşulları sağladıktan sonra Amerikan vatandaşlığına başvuru yapabilirler. Eğer ABD vatandaşı ile evliyseniz veya eşiniz ABD vatandaşı olduğu için Green Card aldıysanız 3 yılın sonunda da vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

Green Card Aldıktan Sonra Amerika’da Yaşamak Gerekir Mi?

Evet, eğer Green Card alır ancak sonrasında Amerika’yı kalıcı olarak terk ederseniz haklarınızı kaybedersiniz. Green Card sahipleri 1 yıldan daha uzun süre boyunca ülke dışında kalırsa veya belirli bir süre geçmesine rağmen hala ülkede ikamet etmezlerse oturum hakları ellerinden alınır.

Eğer sürekli ülkeye giriş ve çıkış yaparsanız sebeplerini yetkili kurumlara belirtmeniz gerekir. Aynı şekilde 1 yıl boyunca ülkeden uzak kaldıyanız yetkili kurumlarla iletişime geçmeniz ve dilekçe formu doldurmanız gerekmektedir.

Green Card Nasıl Alınır?

  • Aile Üyesi ABD Vatandaşı İse
  • ABD’de Belirli Bir Süre Çalışarak
  • Yatırım Yaparak
  • Özel Yeteneklere Sahip Olarak
  • Din Görevlisi Olarak
  • Özel Göçmenlik Statüsüyle
  • Green Card Çekilişine Katılarak (DV Programı)

Green Card Nedir? Nasıl Alınır?

Aile Üyesi ABD Vatandaşı İse

1. dereceden bir akrabanız Amerikan vatandaşı ise Green Card başvurusu yapabilirsiniz. ABD vatandaşı ile evli olanlar ve ABD vatandaşlarının 21 yaşını geçmemiş evlatları da Green Card başvurusu yapabilir.

ABD’de Belirli Bir Süre Çalışarak

ABD’ye geçici çalışma izni ile gitmiş kişiler de Green Card başvurusu yapabilmektedir. Çalıştıkları iş yerinden sponsorluk ve referans almaları gerekir. Ardından başvuru yapabilirler.

Yatırım Yaparak

Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapıp istihdam sağlayan kişilere Green Card hakkı verilmektedir. Eğer ABD’de $1.000.000 değerinde yatırım yaparsanız veya işsizliğin yüksek olduğu kırsal bölgede $500.000 dolar değerinde bir yatırım yaparsanız Green Card başvurusu yapabilirsiniz.

Özel Yeteneklere Sahip Olarak

Bilim, sanat ve spor gibi alanlarda belirli başarılara imza atmış kişilerin gelişimini desteklemek ve ABD’ye kazandırmak adına çıkarılmıştır. Kendi alanında uluslararası çapta başarı sağlamış kişiler veya yeteneklerini kanıtlamış kişiler, Green Card başvurusu yapabilirler.

Din Görevlisi Olarak

Din görevlileri de kalıcı oturum almak için Green Card başvurusu yapabilmektedir. Gönüllü dini faaliyetlerde görev alacak din görevlileri genellikle geçici oturum vizesi almaktadır. Yine de bazıları kalıcı oturum alabiliyor.

Özel Göçmenlik Statüsüyle

Çeşitli sebepler ile Amerika Birleşik Devletleri’ne sığınan kişiler Green Card alabilmektedir. Mülteci veya sığınmacı, insan ticareti veya bir suçun mağduru olarak ABD’ye giriş yaptıysanız Green Card başvurusu yapabilirsiniz.

Green Card Çekilişine Katılarak (DV Program)

Resmi adı “DV Program” olan Green Card çekilişi, Amerika Birleşik Devletleri’nin yılda bir kere uyguladığı bir çekiştir ve kazanan kişiler Green Card başvurusu yapabilmektedir. Her yıl dünya çapında yaklaşık 50.000 – 55.000 kişi kalıcı oturum statüsüne kolaylıkla sahip olabiliyor.

Çekilişlere kayıt sonbahar aylarında açılır ve  ABD’nin resmi sitesinden başvuru yapılır. Web sitesindeki online formu doldurmanız çekilişe katılmanız için yeterli olacaktır.

Kayıtlar tamamen ücretsizdir, lütfen ücret isteyen kişi ve kurumları dikkate almayınız.

Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Green Card, Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen vizesi başvurusu yapan kişilere verilen bir statüdür. Geneli itibariyle göçmen vizesine başvuru yapmanız gerekir. ABD vizelerine başvuru ile ilgili detayların bulunduğu içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz(yazı yayına alınınca linkleme yaparım).

Aynı zamanda, belirtildiği üzere remi adı “DV Program” olan Green Card Çekilişine de katılabilirsiniz.

Green Card Çekilişine Nasıl Katılım Sağlanır?

  1. Green Card çekilişine katılmak için kayıtların açık olduğu dönemde başvuru sitesine giriş yapmanız gerekir.
  2. Site üzerinden hem başvurunuzu kontrol edebilir hem de başvuru yapabilirsiniz.
  3. Başvuru dönemi içerisinde iseniz site üzerinden “DS-260” formunu doldurmanız gerekir.
  4. Formu doldururken resminizin sisteme doğru şekilde yüklenmesi ve kişisel bilgilerin özenle yazılması gerekir.
  5. Formu doldurduktan sonra sistem br onay numarası gönderir. Lütfen bu onay numarasını sonuçlar açıklanana kadar saklayınız.

Green Card Çekilişini Kazananlar Ne Yapmalıdır?

Green Card çekilişini kazanan kişiler, ABD Büyükelçiliği’ne vize randevusu almalıdır. Vize randevusuna ve mülakata gerekli evraklarla gidilmesi gerekir.

Eğer başvurunuz onaylanırsa Green Card sahibi olursunuz fakat onaylanmazsa çekişlişi kazanmış olsanız dahi Green Card sahibi olamazsınız. Kısacası Green Card çekilişi sizin oturum almanızı sağlayacak büyük bir fırsat dahi olsa kesin olarak Green Card sahibi olacağınızı garantilemez.

Green Card çekilişini kazanan kişilerin ABD Büyükelçiliği’ne götürmesi gereken belgeler:

  • Pasaport
  • Doğum belgesi
  • Sağlık Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Vize Başvuru Ücretinin Dekontu (çekiliş sırasında istenmez, çekilişi kazandıktan sonra vize başvurusu yaparken istenir)
  • Nüfus Kayıt Örneği
  • Eğer evliyseniz evlilik cüzdanınız
  • 2 adet 5×5 boyutunda biyometrik fotoğraf
  • Mailde size iletilen belgelerin asılları

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır