Yatırım, kazanç sağlamak amacıyla sahip olunan varlıkların değerlendirilmesidir. Yatırım amacı taşıyan varlıklar, finansal varlık olarak sınıflandırılmaktadır ve kripto paralar dafinansal değeri olan dijital varlıklar olarak değerlendirilmektedir.

Peki kripto para yatırımcıları arasında sık sık kullanılan HODL nedir, ne anlama gelir ve ilk olarak ne zaman ortaya çıkmıştır?

HODL Nedir?

HODL, “Hold” yani “Sakla, Tut” kelimesinin yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmış olan ancak bu yazımı kripto para yatırımcıları arasında benimsenen ve sahip olunan kripto varlıkların satılmamasını ve elde tutulmasını dikte eden bir terimdir.

Terim, kripto varlıklarla hayatımıza giren ilk ve en ünlü terimlerden birisidir.

HODL, ilk olarak 2013 yılında BitcoinTalk forumundaki bir gönderide kullanıldı. O sıralar Bitcoin’in fiyatı oldukça değişkendi ve kısa sürede $130’lardan $950’lara kadar çıkmıştı ancak sonrasında keskin bir düşüş başladı.

HODL Nedir?

 

Forumdaki gönderi sahibi ise diğer kullanıcıları ellerindeki Bitcoin’leri satmamaya ve elde tutmaya, biriktirmeye teşvik ediyordu ve bu sırada acele ile satırları tamamlarken HOLD yerine HODL yazmış bulundu.

HODL için daha sonraki dönemlerde mizahi bir biçimde “Hold on for Dear Life” olarak da açılım bulunmuştur fakat bu terimin esas olarak Hold kelimesini temsil ettiği unutulmamalıdır.

Bu bakımdan HODL kelimesi, kripto para yatırımcıları arasında sahip olunan kripto para varlıklarının düşüş ya da yükseliş trendleri sırasında satılmaması, elde tutmaya ve biriktirmeye devam edilmesi anlamlarını kapsamaktadır ve uzun vadeli bir yatırım stratejisini temsil etmektedir.

Uzun vadeli kripto para yatırımcılarına ise Holder’a ithafen HODLER denmektedir.

HODL Nereden Geliyor? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

HODL kelimesi ilk olarak 18 Aralık 2013 tarihinde, GameKyuubi adlı kullanıcının BitcoinTalk forumunda Bitcoin’in fiyatının düştüğü bir esnada “Tutuyorum” anlamına gelen “I am holding” yerine “I am hodling” başlığı açması sebebiyle ortaya çıkmıştır.

HODL Nereden Geliyor? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Ayrıca, mesajında yazım hatası yaptığının farkında olduğunu fakat bunu umursamadığını ve kötü bir tüccar olduğu için elindeki Bitcoin’leri satmadığını söylemiştir.

Ardından, GameKyuubi adlı forum yazarının yaptığı yazım hatası diğer kullanıcılar için eğlence konusu olmuş ve onlar da hold yerine hodl kelimesini kullanmaya başlamıştır. Sonraki zamanlarda, kripto para piyasasında uzun vadeli yatırım stratejisini ifade eden bir jargona dönüşmüştür.

BitcoinTalk, Bitcoin’i geliştiren Satoshi Nakamoto tarafından kurulmuş bir forum sitesidir. BitcoinTalk forumunda, Bitcoin’e ve kripto paralara dair birçok konu konuşulmaktadır. Hatta Satoshi Nakamoto’nun yazıları ve yorumları da bulunmaktadır. Satoshi Nakamoto, bu sayfadaki son mesajını 12 Kasım 2010 tarihinde yazmıştır.

HODL ve Bitcoin Maksimalizmi

HODL, kripto para piyasasındaki uzun vade yatırımcılarının kullandığı bir stratejidir. Uzun vadede yatırımlarını kripto varlıklar çerçevesinde değerlendiren kişilere ise HODLER denilmektedir.

HODL stratejisinin klasik finanstaki karşılığı ingilizcesi “buy and hold strategy” olan al ve tut stratejisidir. HODLER olarak adlandırılan kişiler de kripto paraların kısa ve orta vadeli fiyat değişimlerini önemsememektedir. Çoğu zaman kripto paranın sunduğu çözüm önerisi ve arkasında yatan felsefeyi dikkate almaktadır.

HODL stratejisi, kripto para camiasında Bitcoin maksimalistleri tarafından sıklıkla kullanılan bir stratejidir.

Bitcoin maksimalistleri içerisinde, kimi farklı düşüncelere sahip olsalar da genellikle, Bitcoin’in gelecekte ihtiyaç duyulacak ve kullanılacak tek kripto para birimi olacağını öne süren kişileri tanımlar.

Bitcoin maksimalistleri, Bitcoin’in geleceğine ve sağladığı çözümlere inanan kişiler oldukları için HODL yöntemine başvurmaktadır.

Kripto Para Düşkünlerinin Mutlaka Takip Etmesi Gereken Siteler

Enucuzu.com’un Güncel En Ucuz Kripto Para Fiyatları sayfası üzerinden farklı kripto para borsalarının belirli bir paritedeki güncel fiyat farklılıklarını karşılaştırabilir ve işlemlerinizi en ucuz borsa üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır