Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize ve pasaport gerekmeksizin yalnızca yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak beş farklı ülkeye giriş yapabilme hakkına sahiptir.

Peki pasaportsuz gidilebilen ülkeler hangileri ve koşullar neler? Bu içeriğimizde kimlikle gidilen ülkeler listesi ile karşınızdayız.

Siz de bu içeriğimizde yer verdiğimiz şehirleri ve ülkeleri yerinde ziyaret isterseniz Enucuzu.com üzerinden en ucuz uçak ve otobüs bileti seçeneklerini tek tıkla karşılaştırabilir, seyahatinizi en uygun fiyatlarla planlayarak ulaşım ve konaklama masraflarınızdan tasarruf edebilirsiniz.

Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi

  • Azerbaycan
  • Gürcistan
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Moldova
  • Ukrayna

2024 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaport sahibi olmaksızın yalnızca kimlik kartı ile ziyaret edebildikleri ülkeler Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova ve Ukrayna’dır.

Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi

Azerbaycan

  • Azami Vizesiz Ziyaret Süresi: 90 Gün

Azerbaycan, 1 Nisan 2021 tarihinden bu yana yeni tip çipli kimlik kartı ile pasaport olmaksızın seyahat edilebilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Türk halkı arasında “Kardeş Ülke” olarak da bilinen Azerbaycan, özellikle de Hazar Denizi’ne kıyısı olan başkenti Bakü ile tanınmaktadır.

Azerbaycan seyahatiniz sırasında başta İçerişehir, Kobustan Milli Parkı, Bibiheybet Camii, Şirvanşahlar Sarayı, Kız Kulesi, Nizami Caddesi, Haydar Aliyev Kültür Merkezi ve Bakü Bulvarı olmak üzere ülkenin önemli mekanlarını ziyaret edebilir ve başta düşbere, Azerbaycan plovu, Bakü baklavası ve piti olmak üzere yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Kimlikle Gidilen Ülkeler Listesi

Gürcistan

  • Azami Vizesiz Ziyaret Süresi: 90 Gün

Gürcistan, çok uzun bir süredir kimlikle gidilebilen ülkeler arasında yer almaktadır. Gürcistan’ın hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşımı oldukça pratik olduğu ve ne vize ne de pasaport gerekmediği için Türk vatandaşları da kısa süreli tatiller için Gürcistan’ın Batum ve Tiflis gibi şehirlerini tercih etmektedir.

Gürcistan’ın doğusunda konumlanan Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve yaklaşık 1.250.000 kişiden oluşan nüfusu ile en kalabalık kentidir.

Gürcistan’ın 28 Nisan 1991 tarihinde tam bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Gürcistan’ın başkenti Tiflis de zaman içinde önemli ilerlemeler kaydetmiş ve günümüzde her yıl binlerce turistin ağırlandığı bir kent haline gelmiştir.

Tiflis ziyaretiniz boyunca Sameba Katedrali, Old Town, Meidan Bazar, Dry Bridge Market, Orbeliani Hamamı, Fabrika, Wine Factory N1, The Bridge of Peace ve Eğik Saat Kulesi gibi ikonik yapıları ve lokasyonları görebilir ve Khachapuri, Khinkali, Badricani ve Nigvzit Kharcho gibi yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Tiflis, Batum, Kutaisi, Gürcistan Güvenli mi?

Gürcistan’ın ikinci önemli kenti olan Batum da oldukça turistik bir kent olup özellikle yaz aylarında nüfusunun birkaç katı turisti ağırlamaktadır. Batum, daha çok otelleri ve kumarhaneleri ile tanınır. Ayrıca ünlü Ali ve Nino Heykeli de Batum’dadır.

142 farklı ülkenin bulunduğu 2023 tarihli Suç Endeksi sıralamasında en güvenli 18. ülke olarak sıralanan Gürcistan oldukça güvenli bir ülke olarak kabul edilmektedir. (Ek bilgi için: Gürcistan Güvenli mi?)

Pasaportsuz / Kimlikle Gidilebilen Ülkeler Listesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

  • Azami Vizesiz Ziyaret Süresi: 90 Gün

Türk vatandaşlarının en uğrak tatil lokasyonlarından biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) da yalnızca kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkeler arasındadır.

Kıbrıs’ta Yapılacaklar içeriğimizde de ele aldığımız üzere Kıbrıs’ta dinlendirici bir deniz tatilinin tadını çıkarabilir, otellerin eğlence etkinliklerinden sonuna kadar yararlanabilir, kumarhaneleri ziyaret edebilir, yöresel yemekleri tadabilir ve tarihi ve kültürel lokasyonları gezebilirsiniz.

Kıbrıs’ın hemen her yanında berrak ve temiz plajlar bulunmaktadır ancak Maraş Plajı, Altınkum Plajı ve Glapsides Plajı hemen herkesin favorisidir.

Buna ek olarak Barış ve Özgürlük Müzesi, Büyük Han, Girne Kalesi, Bellapais Manastırı ve Şehir Çarşıları gibi ikonik mekanları gezebilir ve hellim peyniri, hellimli ve şeftali kebabı gibi yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Pasaportsuz / Kimlikle Gidilebilen Ülkeler Listesi

Moldova

  • Azami Vizesiz Ziyaret Süresi: 90 Gün

Romanya ile Ukrayna arasında bulunan küçük bir kara ülkesi olan Moldova, 19 Şubat 2019 tarihinden bu yana yeni tip çipli kimlik kartı ile ziyaret edilebilmektedir.

Moldova’nın başkenti Kişinev, doğa ile iç içe geçmiş oldukça sakin bir kenttir ve nüfus ile yüz ölçümü bakımından küçük bir kent olsa da toplu taşıma gibi alanlarda yeterli gelişmişliğe sahiptir.

Moldova seyahatiniz boyunca Nativity Katedrali, Water Tower, Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi, Stefan Cel Mare Anıtı, Puşkin Müzesi ve Valea Morilor Parkı gibi önemli lokasyonları ziyaret edebilir; mamaliga, dolmades, polenta ve şarap gibi yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Pasaportsuz Gidilen Ülkeler

Ukrayna

  • Azami Vizesiz Ziyaret Süresi: 90 Gün

Ukrayna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeni tip çipli kimlik kartı ile seyahat edebildikleri ve pasaport gerektirmeyen ülkelerden biridir.

Ukrayna’da sürmekte olan Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan ötürü ticari Ukrayna seferleri süresiz olarak askıya alınmış olup şu an için Ukrayna’ya seyahat etmek mümkün ve güvenli değildir.

Kimlikle Yurt Dışına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Yalnızca Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova ve Ukrayna seyahatlerinizde yeni tip çipli kimlik kartı ile pasaport olmaksızın seyahat edebilirsiniz.
  • Bu ülkere girişte eski tip kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) kabul edilmemekte olup yalnızca yeni tip çipli kimlik kartı kabul edilmektedir.
  • Kimlik kartınız her açıdan sağlam ve hasarsız durumda olmalı, yaş fark etmeksizin seyahat edecek olan tüm yolcuların kimlik kartlarında fotoğraf bulunmalıdır.

Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova ve Ukrayna gibi kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkelere girişte yalnızca yeni tip çipli kimlik kartları kabul edilmektedir. Bu ülkelere eski tip kimlik belgelerini (nüfus cüzdanlarını) kullanarak giriş yapamazsınız.

Giriş sırasında beyan edeceğiniz kimlik kartı sağlam, kırılmamış, yıpranmamış, çipi çıkarılmamış ve hasarsız durumda olmalıdır. Hasar görmüş kimlik kartları ile girişlere izin verilmemektedir.

Bu ülkelere kimlik kartı ile seyahat edecek olan 18 yaşın altındaki yolcuların kimlik kartlarında fotoğraf bulunması zorunludur.

Mevcut durumda eski tip kimlik belgesine sahipseniz ya da yeni tip çipli kimlik kartınız hasarlı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi randevu.nvi.gov.tr üzerinden yeni tip çipli kimlik kartı için randevu başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sırbistan gibi bazı ülkeler vizesiz seyahatlere izin verse de bu ülkelere kimlik kartı ile seyahat etmek mümkün değildir. 2024 itibarıyla yalnızca Azerbaycan, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova ve Ukrayna seyahatlerinizde yeni tip çipli kimlik kartınızı kullanabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır