Köln Gezi Rehberi ile Köln Gezilecek Yerler, Köln Yemekleri ve Köln En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Köln seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Köln Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Kuzey Avrupa
Resmi Dil Almanca
Para Birimi Euro (EUR)
Şehir Nüfusu 1,144,000
İklim Okyanusal İklim (Yıllık Ort: 14°C)
Zaman Dilimi UTC + 1 (CET) / UTC + 2 (CEST)
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu +49
En Yakın Havalimanı Köln Bonn Havalimanı

Almanya’nın nüfus bakımından en kalabalık dördüncü kenti olan Köln, Almanya’nın en önemli ve en eski kentlerinden birisidir.

Köln’ün bulunduğu bölgedeki ilk yerleşim Roma İmparatorluğu tarafından M.Ö. 38 tarihinde kurulmuştur. Kente,  İmparator Nero’nun annesi olan Aggripinensium’a ithafen “Aggripinensium’un Kolonisi” anlamına gelen “Colonia Claudia Aggripinensium” ismi verilmiştir.

Zamanla “Koloni” kelimesi anlamını kaybetmiş ve kent bugün bildiğimiz adı ile “Köln” olarak anılır olmuştur.

Ayrıca Köln isminin “Kolonya”dan geldiğine yönelik hatalı bir inanç bulunmaktadır ancak esasında “Kolonya” kelimesi, üretime ilk olarak burada başlandığı için ismini Köln’den almıştır.

Romalılar tarafından kurulan Köln, tarih boyunca Romalılar, Franklar ve Galyalılar gibi Avrupa halklarının yaşam yeri olmuştur.

II. Dünya Savaşı’nda oldukça büyük bir yıkıma uğrayan şehrin tüm yapısı 1959 yılında yeniden inşa edilmiştir ve Köln, II. Dünya Savaşı’nın etkilerini hızla üzerinden atarak kısa zaman içinde Avrupa’da kültür, sanat, bilim ve ticaret açısından önemli bir kent haline gelmiştir.

Köln Gezilecek Yerler Listesi

  • Köln Katedrali
  • Old Market
  • Heumarkt ve Noel Pazarları
  • Hohenzollern Köprüsü
  • Wallraf-Richartz-Museum
  • Duftmuseum im Farina Haus
  • Schildergasse ve Hole Str. Caddeleri
  • Museum Ludwig
  • Schokoladenmuseum
  • Cologne Triangle
  • Flora und Botanischer Garten Köln
  • Rheinpark
  • Lanxess Arena
  • Rheinenergiestadion
  • Kölner Zoo (Hayvanat Bahçesi)

Köln Katedrali

Köln Gezi Rehberi

Köln Katedrali, bölgenin en eski ve en görkemli yapıtıdır. Hatta sadece Köln ya da Almanya değil dünya üzerinde bulunan ve gotik mimarinin en etkileyici mimarilerinden birisi olarak kabul ediliyor.

1248 yılında yapımına başlansa da inşası tam 632 yıl sürüyor ve 1880 yılında bitiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

Alter Mark (Old Market)

Şehrin eski yerleşim yerleşkesinde bulunan Old Market meydanında bar, restoran ve kafe tipi yerler bulunuyor. Rengarenk ve eski binaların arasında otantik ve tarihi atmosferinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Heumarkt ve Noel Pazarları

Heumarkt, Alter Mark ve Köln Katedrali’nin yakınında bulunan eski bir kent meydanıdır. Burayı özel kılan ise noel zamanları görkemli pazar alanları kurulur.

Kırmızı perdeli stantlarda zencefilli noel kurabiyeleri, şarap, hediyelik eşya ve noel kutlamaları için birçok ürün satılır. Özellikle noel döneminde Köln’e giderseniz hem burayı hem de eski yerleşim yerlerine kurulmuş diğer pazar alanını ziyaret edebilirsiniz.

Hohenzollern Köprüsü

Belki de Köln Katedrali’nden sonra şehrin en ikonik yapısı olan Hohenzollern Köprüsü, 1907 ila 1911 yılları arasında yapılmış demir bir köprüdür.

Köln’ün batı kısmında bulunan ve yaklaşık 50.000 kişilik bir kapasiteye sahip büyük bir stadyumdur. 2006 Dünya Kupası’nın yapıldığı statlardan birisidir ve “UEFA Euro 2024” turnuvasının da bazı maçlarının burada yapılacağı kararlaştırıldı. Sponsorluk anlaşmalarından dolayı da isminin Köln Stadyumu olacağı açıklanmıştır. Burada 2024 yılı Avrupa Kupası maçlarını izleyebilirsiniz. Yine de buradaki maçları kaçırmamak için acele etmelisiniz çünkü Köln Stadyumu’ndaki etaplar 15 Haziran ve 30 Haziran arasında oynanacaktır. ### Kölner Zoo (Hayvanat Bahçesi) Köln Gezilecek Yerler Listesi

Ancak burayı özel kılan asıl detayın köprünün kenarlarına takılan asma kilitler. 2008 yılında bir çift aşkını ölümsüzleştirmek için sembolik olarak bir asma kilit takar ve ardından asma kilit takanların sayısı hızla artmaya başlar. Bugün ise köprünün kenarları asma kilitle dolmuştur ve “Aşk Köprüsü” olarak da bilinir.

Wallraf-Richartz-Museum

Wallraf-Richartz-Museum, ortaçağdan eserlerin sergilendiği bir sanat müzedir. Müzenin en dikkat çeken kısmı sanata galerisidir ve çoğunlukluğu 16. ila 19. yüzyıl arasında resmedilmiş sanat eserlerinden oluşur.

Duftmuseum im Farina Haus

Bilindiği üzere kolonya ilk Köln şehrinde üretilmiştir ve ismini de şehirden almıştır. 1709 yılında İtalyan bir parfümcü olan alyan Giovanni Maria Farina tarafından tesadüf eseri üretilmiştir. 1780’li yıllarda ise halk arasında da kullanılır hale gelmiştir.

Duftmuseum im Farina Haus ise Köln’deki kolonya ve parfüm sekötörünün tarihteki gelişimini konu alan bir müze ve içerisinde çeşitli koku ürünleri bulunan bir mağazadır.

Yine de turistik bir yer olduğu için ürünler biraz pahalı olabilir. Eğer alışveriş yapmak isterseniz Schildergasse ve Hole Str. caddelerine gidebilirsiniz.

Schildergasse ve Hole Str. Caddeleleri

Schildergasse ve Hole Str. caddeleri şehrin popüler alışveriş mağazalarına ev sahipliği yapan caddelerdir. Buraya gelirseniz çeşitli mağazalara gidebilir ve turlayabilirsiniz.

Aynı zamanda Köln’ün ünlü kolonya ve parfüm dükkanlarına da rastlayabilirsiniz.

Museum Ludwig

Ünlü iş adamı ve sanat koleksiyoncusu olan Peter Ludwig tarafından oluşturulmuş bir modern sanat müzesidir. Avrupa’daki en büyük Picasso koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Picasso’nun eserleri dışında da birçok ünlü ressamın eserleri bulunuyor.

Schokoladenmuseum

Köln’de bulunan Schokoladenmuseum kesinlikle dünyanın en etkileyici müzelerinden birisidir. Burada çikolatanın kakao ağacından başlayan serüveni oldukça güzel anlatılıyor. Müzenin içerisinde bulunan motiflerle de çikolatanın serüveni başarılı bir şekilde aktarılmış.

Özellikle çikolata seven ve yolu Köln’den geçenler buraya mutlaka ziyaret etmelidir.

Cologne Triangle

Cologne Triangle, Köln’ün en güzel manzaralarından birisine ev sahipliği yapan bir seyir terasıdır. 103,3 metre uzunluğunda olan Deutz binasının en üst katında yer almaktadır.

Köln Gezilecek Yerler Listesi

Burada Ren Nehri eşliğinde, Köln Katedrali ve Hohenzollern Köprüsü başta olmak üzere şehrin bütün estetiğini tek bir yerden görebilirsiniz.

Flora und Botanischer Garten Köln

Köln’de yer alan Flora ve Botanik Bahçesi, doğa severlerin uğrayabileceği büyüleyici bir park alanıdır. İçerisinde birden çok gölet, etkileyici peyzaj alanı, çeşit çeşit bitki ve ağaçlara rastlamak mümkündür.

Köln Gezilecek Yerler Listesi

Bölgenin yerlisi şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için gelirken turistlerde doğal güzellikleri ve peyzaj faaliyetlerini incelemek için ziyaret ederler

Rheinpark

Ren Nehri’nin eşsiz manzarasına ev sahipliği yapan bir şehir parkıdır. Nehir manzarası eşliğinde yorgunluğunuzu atmak veya keyifli bir yürüyüş yapmak için burayı tercih edebilirsiniz.

Burada uzun yelpazeye yayılmış olan çimenlik ve ağaçlık bölgeler dışında çocuklar için yapılmış oyun alanları da bulunur.

Aynı zamanda buradan kalkan teleferiğe binerek nehrin karşı kıyısına çıkabilirsiniz.

Lanxess Arena

Müzik ve spor alanlarındaki etkinliklere ilgi duyuyorsanız Laxess Arena’ya göz atabilirsiniz. Burası 2022 EuroBasket gibi önemli spor turnuvalarına ve Metallica gibi değerli rock gruplarına ev sahipliği yapmıştır.

Yine de vaktiniz kısıtlı ise buraya gelmek yerine şehir merkezinde daha fazla gezebilirsiniz.

Rheinenergiestadion

Köln’ün batı kısmında bulunan ve yaklaşık 50.000 kişilik bir kapasiteye sahip büyük bir stadyumdur. 2006 Dünya Kupası’nın yapıldığı statlardan birisidir ve “UEFA Euro 2024” turnuvasının da bazı maçlarının burada yapılacağı kararlaştırıldı.

Sponsorluk anlaşmalarından dolayı da isminin Köln Stadyumu olacağı açıklanmıştır. Burada 2024 yılı Avrupa Kupası maçlarını izleyebilirsiniz. Yine de buradaki maçları kaçırmamak için acele etmelisiniz çünkü Köln Stadyumu’ndaki etaplar 15 Haziran ve 30 Haziran arasında oynanacaktır.

Kölner Zoo (Hayvanat Bahçesi)

Kölner Zoo, 1860 yılından beri hizmet veren bir hayvanat bahçesidir. İçerisinde 850’den fazla tür olmak üzere 10.000’den daha fazla hayvanın bulunduğu bir yerdir. Dünyanın dört bir yanından gelmiş birçok endemik canlı türüne de rastlamak mümkündür.

Köln Yemekleri Neler? Köln’de Ne Yenir?

  • Halve Hahn
  • Himmel un Aad
  • Schnitzel
  • Rheinischer Sauerbraten
  • Rievkooche
  • Stollen
  • Apfel-schnecken
  • Kölsch

Halve Hahn

Köln Yemekleri Neler? Köln'de Ne Yenir?

Köln mutfağının en sevilen yiyeceklerinden birisi olan Halve Hahn çavdar ekmeği ile hazırlanan bir sandviç yiyeceğidir. Hem pratik hem de oldukça lezzetli olan yiyecek Almanya’da sıklıkla tüketilir.

Çavdar ekmeğinin içerisine tereyağ, soğan, gouda peyniri ve hardal konulur. İsteğe bağlı olarak turşu veya emmantel gibi farklı peynirler de konulabilir.

Himmel und Erde

Türkçesi “Cennet ve Dünya” anlamına gelen yiyecek patates püresinin ve elma püresinin, sosis ve karamelize soğanla birleştiği geleneksel bir yiyecektir.

Patates ve elma püreleri karıştırılarak hazırlanır ancak isteğe göre tabağın yanına dilimlenmiş elmada konulabilir.

Köln’e gittiğinizde yemeği düşünüyorsanız ve domuz etine karşı hassasiyetiniz varsa önceden belirtmelisiniz.

Schnitzel

Alman mutfağı ile özdeşleşmiş en meşhur yiyecek kuşkusuz schnitzel çünkü pişirmesi kolay ve birçok yemekle uyumlu olarak tüketilebilir.

Almanya’da tavuk, hindi, dana ve domuz etinden yapılmış birçok schinzel çeşidi bulunuyor. Hem Köln’de hem de Almanya’nın herhangi bir kentinde denemelisiniz.

Yine de domuz etine hassasiyetiniz varsa belirtmelisiniz.

Rheinischer Sauerbraten

Kuzey Ren bölgesine özgü en özel yiyeceklerden birisi olan Rheinischer Sauerbraten sığır etinin özel bir sos ile hazırlandığı bir yemektir.

Köln Yemekleri Neler? Köln'de Ne Yenir?

Havuç, soğan, sirke, su, koyu alman birası, karanfil, karabiber, defne yaprağı, ardıç meyveleri, şeker ve zencefil kurabiyelerinin kırıntıları ile hazırlanır.

Sos ile hazırlanan sığır yahnisi genelde patates köftesi, bazen ise kırmızı lahana salatası ile servis edilir.

Reibekuchen

Patates ve soğan ile yapılan pankek kıvamında hazırlanan bir lezzettir. Kıvam bakımında Türk mutfağındaki mücvere de benzetilebilir.

Köln Yemekleri Neler? Köln'de Ne Yenir?

Reibekuchen, akışkan kıvamda hazırlanmış elma püresi eşliğinde servis edilir.

Stollen

Malzeme bakımından zengin olan Stollen Almanya’da noel dönemlerinde tüketilen bir ekmek çeşididir. Tatlı olduğu için kek olarak da sınıflandırılabilir.

Köln Yemekleri Neler? Köln'de Ne Yenir?

Mayalı hamurun içerisine kuru üzüm, badem, rendelenmiş limon ve portakal kabuğu gibi çeşitli malzemeler konulur. Piştikten sonra dış yüzeyine pudra serpilir.

Apfel-schnecken

Apfel-schnecken, rulo şeklindeki bir Alman tartı tatlısıdır. Salyangoz anlamına schnecken ismi de yuvarlak bir şekilde sarılmasından alır.

Mayalı hamurun içerisine elma parçaları, limon suyu, şeker ve tarçın konulur.

Kölsch

Almanya dünyanın en ünlü bira üretim merkezlerinden birisidir. Öyle ki bazı bölgelere özgü bira tipleri dahi bulunur. Kölsch de Köln’e özgü bir biradır.

Köln Yemekleri Neler? Köln'de Ne Yenir?

Sıradan bir biraya göre rengi daha açık ve mayhoş bir tada sahip olan Kölsch biralarının tadının sırrı daha yüksek sıcaklıkta fermente edilmesinden gelir.

Köln En İyi Restoranlar Listesi

  • FRÜH am Dom
  • Gilden im Zims
  • Gaffel am Dom
  • Max Stark
  • Törtchen Törtchen
  • Café Buur
  • Bäckerei Balkhausen GmbH
  • Rievkoochebud Reibekuchen
  • Ox & Klee

FRÜH am Dom

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (19.062)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (5,139)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Yerel Kölsch bira markalarından birisi olan Früh birasını taze taze içebileceğiniz bir bar/restorandır. Burası Köln’deki en popüler barlardan birisidir. Aynı zamanda birçok barda olduğu gibi burada da bölgeye özgü yöresel yemekleri tadabilirsiniz.

Gilden im Zims

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (8.097)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1,261)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Köln’ün merkezinde yer alan Gilden im Zims restoran ve bar hizmeti sunan bir işletmedir. Burada kölsch biralarının tadabilirsiniz. Aynı zamanda rheinischer sauerbraten, himmel und erde veya şinitzel gibi yiyeceklerden de yiyebilirsiniz.

Yine de burası yüksek sesle konuşulan ve kalabalık tipik bir Alman barıdır. Böylece sakin bir ortamda yemek yemeseniz bile Almanya’daki bar kültürünü hissedebilirsiniz.

Gaffel am Dom

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (7.653)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (2,306)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Gaffel am Dom da yukarıdaki barlar gibi hem yemek yiyebileceğiniz hem de yöresel biraları tadabileceğiniz bir bardır. Meşhur Köln Katedrali’nin bitişiğinde bulunan bar, Kölsch bira markası olan Gaffel marka biraları deneyebileceğiniz en iyi yerlerdendir.

Max Stark

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (3.042)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (762)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Burası Köln’de geleneksel Alman mutfağına özgü birçok yemeği tadabileceğiniz en iyi restoranlardan birisidir. Buraya gelerek hem birçok yemeği deneyebilir hem de kendiniz için ziyafet çekebilirsiniz.

Törtchen Törtchen

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (1.241)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (19)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Alışveriş merkezlerinin olduğu yerde bulunan bir kafe-pastane tipi bir işletmedir. Burada kahve içerek, tatlı yiyerek gezinize ara verebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Café Buur

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (3.349)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (1.365)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Köln’de bulunan meşhur bir kafe-restorandır. Burada birçok çeşit yiyecek, tatlı veya kahveyi bulabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bäckerei Balkhausen GmbH

  • Google İşletme Puanı: 4,8 / 5,0 (684)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (30)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasında

Köln’ün merkezinde bulunan bir fırındır. Burada birçok çeşit tuzlu ve tatlı fırın ürünlerini bulabilirsiniz. Oturma yeri bulunmasa da ürünleri satın alıp parkta,  nehir kıyısında veya başka bir yerde yiyebilirsiniz.

Rievkoochebud Reibekuchen

  • Google İşletme Puanı: 4,9 / 5,0 (597)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (57)
  • Fiyatlandırma: Köln Ortalamasının Altında

Almanya’nın meşhur yiyeceği reibekuchen’i yiyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Büfe tipi olan Rievkoochebud Reibekuchen’den yiyeceğinizi alıp nehir kıyısına geçebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.  Eğer yolunuz Köln’e düşerse burayı ziyaret etmelisiniz.

Ox & Klee

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (354)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (253)
  • Fiyatlandırma: Yüksek Fiyatlı

Ox & Klee, 2 Michelin yıldızına sahip lüks bir restorandır ve gastronomi alanında oldukça başarılı bir hizmet sunar. Eğer gastronomiye ilginiz varsa burayı listenize ekleyebilirsiniz.

Köln Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Köln nerededir? Köln’e ne zaman gidilmeli? Köln’de nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Köln Nerededir?

Köln, Almanya’nın kuzeybatısındaki Kuzey-Ren eyaletinde bulunuyor.

Köln’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’a ulaşım hava yolu, kara yolu ve demir yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir. Türkiye’deki hemen pek çok havalimanından direkt ya da aktarmalı olarak Köln’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Köln’e Ne Zaman Gidilmeli?

Köln, Avrupa’nın kuzeyinde yer alan ancak yıllık sıcaklık ortalamasının 15 derece olduğu bir yerdir.

Yine de kışları soğuk ve baharları yağışlı geçtiği için de burayı gezmek için en iyi dönemler yaz ayları olacaktır. Eğer yaz mevsimini ve sıcakları sevmiyorsanız Mayıs ve Eylül aylarında da buraya gidebilirsiniz.

Köln’de Nerede Kalınır?

Köln genel olarak; Altstadt Nord, Altstadt Süd, Nord & Süd, Deutz olmak üzere 4 bölgeye ayrılır. Alstad Nord, şehrin merkezidir ve burada konaklamak seyahatinizi pratik hale getirebilir.

Daha ekonomik bir tatil yapmak için ise Altstadt Süd bölgesinde konaklayabilirsiniz. Sakin bir bölgede konaklamak için ise nehrin sağ tarafında kalan Deutz bölgesini tercih edebilirsiniz.

Köln’de Kaç Gün Kalınmalı?

Köln’de gezilecek hemen her yer şehrin merkezinde bulunduğu için 2 – 3 gün içerisinde şehri rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer vaktiniz kısıtlı ise 1,5 gün içersinde hızlıca şehri dolaşabilirsiniz.

Köln’de Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Köln, oldukça gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağına sahiptir. Kentin toplu taşıma ağı ile ilgili buradan bilgi edinebilirsiniz.

Köln'de Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Köln’ün toplu taşıma sistemi Google Maps ile entegre edilmiştir. Bu sayede Google Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken aracı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.

Köln’e En Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur?

Türkiye’den Köln’e gitmenin en hızlı ve verimli yolu uçak seyahatidir. Enucuzu.com üzerinden dilediğiniz herhangi bir şehirden Köln’e olan tüm uçuşları arayabilir, onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifi arasından size uyanı seçerek ucuza ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır