2023 yılında hayatımıza dahil olan Konaklama Vergisi nedir, hangi tesisleri ve misafirleri kapsar, oranı kaçtır, kim tarafından ödenir ve nasıl hesaplanır?

Bu rehberimizde sizler için Konaklama Vergisi hakkında merak edilen noktaları derledik ve kafa karışıklığı yaratan ayrıntıları açıkladık.

Konaklama Vergisi Nedir?

Konaklama Vergisi, konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak kaydı ile konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetleri konu edinen ve baz konaklama hizmet bedeli üzerinden %2,00 oranında alınan bir vergi türüdür.

Konaklama Vergisi, 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34. maddesinde düzenlenmiş olup uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14.12.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği’nde yer verilmiştir ve 01.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Konaklama Vergisi Nedir? Oranı Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Konaklama Vergisi Hangi Tesisleri Kapsar?

Konaklama hizmeti sunan tüm konaklama tesisleri vergi kapsamına dahildir:

Verginin uygulanmasında, konaklama tesisleri bakımından herhangi bir sınırlandırma yoktur. Konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve / veya işyeri açma / işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen hizmetler konaklama vergisine tabidir.

Konaklama Vergisi Hangi Misafirleri Kapsar?

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki konaklama tesislerinden konaklama hizmeti alan tüm bireyler istisna olmaksızın vergi kapsamına dahildir:

Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlananın uyruğuna veya yerleşik olduğu ülkeye bakılmaz.

Konaklama Vergisi Hangi Hizmetleri Kapsar?

Geceleme hizmeti ve bu hizmetle birlikte satılmak kaydı ile konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetler vergi kapsamına dahildir.

Geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanan / satılan ve konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal vb. alanların kullanımı gibi hizmetler, konaklama faturasında ayrıca gösterilse ya da bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlense dahi konaklama vergisine tabidir. Geceleme hizmetiyle birlikte sunulan diğer hizmetlerin, tesisin kendi imkânlarıyla veya tesis tarafından kısmen ya da tamamen tesis bünyesi dışından temin edilerek sunulmasının vergi uygulamasına etkisi yoktur.

Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen günübirlik hizmetler vergiye tabi değildir.”

Konaklama Vergisi Oranı Kaçtır?

Konaklama Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV) hariç baz konaklama hizmet bedeli üzerinden %2,00 oranında alınan bir vergi türüdür.

Konaklama Vergisini Kim Öder?

Mükellef, verginin konu edindiği hizmetleri sunan konaklama tesisini fiilen işletenlerdir.

Enucuzu.com üzerinden gerçekleştireceğiniz otel rezervasyonlarında %10 oranındaki Katma Değer Vergisi (KDV) ve %2 oranındaki Konaklama Vergisi ödemeniz gereken nihai tutara dahil olup müşteri tarafından taksitli ödemelerde ortaya çıkabilecek komisyon farkı dışında belirtilen nihai tutarın haricinde başka herhangi bir ek ödeme yapılması gerekmemektedir.

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır?

  • Konaklama Hizmet Bedeli (KDV Hariç): 10.000 TL
  • Hesaplanan Konaklama Vergisi (%2): 200 TL
  • Katma Değer Vergisi (KDV) Matrahı: 10.000 TL
  • Hesaplanan Katma Değer Vergisi (%10): 1.000 TL
  • Genel Toplam: 11.200 TL

Konaklama Vergisi, KDV hariç baz konaklama hizmet bedeli üzerinden %2,00 olarak hesaplanır. KDV hesaplanırken de KDV matrahına Konaklama Vergisi dahil edilmez ve yalnızca baz konaklama hizmet bedeli göz önünde bulundurulur. Yukarıda, örnek bir hesaplama şemasını görebilirsiniz.

KDV hariç 10.000 Türk lirası karşılığında sunulan konaklama hizmeti için %2 oranında Konaklama Vergisi (200 TL) ve %10 oranında Katma Değer Vergisi (1.000 TL) hesaplanarak fatura düzenlenir. Bu durumda nihai fatura tutarı 10.000 + 200 + 1.000 = 11.200 TL olacaktır.

Bu hesaplama, vergi oranlarında ya da usullerinde yapılabilecek olan herhangi bir düzenleme sonrasında değişiklik gösterebilir.

Siz de bir sonraki tatilinizi en ucuz fiyatlarla planlamak için Enucuzu.com’u ziyaret edebilir ve Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce otel arasından size uygun olanı bulabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır