Malatya Gezi Rehberi ile Malatya Gezilecek Yerler, Malatya Yemekleri ve Malatya En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Malatya seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Malatya Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Doğu Anadolu
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk Lirası (TL)
Şehir Nüfusu 742.725
İklim Karasal İklim (Yıllık Ort: 13,3°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 090
En Yakın Havalimanı Malatya Havalimanı (MLX)

Kayısılar diyarı olarak akıllara gelen ve binbir yıllık tarihi mirasa sahip olan Malatya, kültürel bir atmosfere sahiptir. Aynı zamanda turistler için muazzam gastronomi deneyimi de sunar.

Bölgede yerleşimler MÖ 6000 yıl öncesine kadar dayanır ve bölgede ilk hüküm süren yerleşik antik dönem uygarlığının Hitit Uygarlığı olduğunu düşünülüyor. Sonraki dönemlerde de dünya tarihine yön vermiş birçok uygarlık Malatya bölgesinde bulunmuştur.

Tarihten bugüne Malatya’ya hakim olmuş devletler tablodaki gibidir.

Hattiler Persler Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Hititler Büyük İskender İmparatorluğu Arap-Bizans Savaş Dönemi Timur Devleti
Asurlular Kapadokya Krallığı Bizans İmparatorluğu Osmanlı-Memlük Savaş Dönemi
Urartular Pontus Devleti Danişmendliler Dulkadiroğulları
Medler Roma İmparatorluğu Anadolu Selçuklu Devleti Türkiye

Malatya’nın mutfağında kayısı oldukça önemli bir yere sahiptir çünkü dünyadaki kuru kayısıların %60’ı ve yaş kayısıların %10’u burada üretilir.

Enucuzu.com üzerinden Malatya için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Malatya Uçak Bileti ve Malatya Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Malatya Gezilecek Yerler Listesi

  • Arslantepe Höyüğü
  • Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
  • Malatya Müzesi
  • Sanat Sokağı
  • Levent Vadisi
  • Turgut Özal Tabiat Parkı
  • Hürriyet Parkı
  • Etnografya Müzesi
  • Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Arslantepe Höyüğü

UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü, binlerce yıllık Malatya tarihine ev sahipliği yapar.  Burası MÖ 5. yüzyıl ila MS. 10. yüzyıla kadar yaşam alanı olmuştur. Burası aslında Roma’ya ait bir kenttir ancak sonraki dönemlerde bölgede Roma İmparatorluğu’ndan önceki dönemlerde de yaşam olduğu fark edilmiştir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, 1637 yılında inşa edilmiş olan tarihi bir yapıdır. Eski dönemlerde ticaret yollarının üzerinde bulunan bir konaklama merkezi iken şimdilerde dış kısmını görebileceğiniz bir yapıdır.

Taş işçiliği ve mimarisi ile dikkat çekmektedir. Kervansarayın bahçesini ve içerisindeki belirli yerleri görebilmeniz mümkündür.

Malatya Müzesi

Malatya, tarih öncesi günlerden bugünlere çok önemli bir kültürel mirasa ev sahipliği yapar. Malatya Müzesi ise bölgedeki kültürel zenginliklerin sergilendiği bir yerdir.

Müzede Arslantepe Höyüğü ve bölgede bulunan buluntular sergileniyor. Sergi alanındaki eşyalar geçmiş tarihe ışık tutuyor.

Sanat Sokağı

Sanat Sokağı içerisinde Sanat Merkezi, Oyuncak Müzesi, Kitap Kafe gibi sosyal ve kültürel alanların bulunduğu bir yerdir. Burada şehrin sanat ruhunu, sosyal bir ortamda hissedebilirsiniz.

Aynı zamanda keyifli vakit geçirmeniz veya gezinin yorgunluğunu üzerinizden atmanız için gidebileceğiniz ideal bir yerdir.

Levent Vadisi

Levent Vadisi, milyonlarca yıllık kayaçlarla çevrili ve eşsiz manzaralara tanıklık eden bir vadidir. Neredeyse 65 milyon yıl öncesinde oluşmuş kayaç yapıların yanı sıra yemyeşil tabiatı ile de dikkat çeker.

Aynı zamanda Levent Vadisi’nde bir seyir terası da bulunur. Burası vadinin en güzel görüldüğü yerlerdendir ve fotoğrafçılara da çok güzel kareler yakalama fırsatı sunar.

Turgut Özal Tabiat Parkı

Doğal güzellikleri ile bilinen Orduzu bölgesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Göletin ve çevresindeki ağaçların eşsiz manzarasına sahiptir. Aynı zamanda piknik ve yürüyüş alanları da bulunur.

Yine de şehirde vaktiniz kısıtlı ise burada vakit geçirmenize gerek yoktur.

Hürriyet Parkı

Hürriyet Parkı, Malatya’nın merkezinde yer alan bir şehir parkıdır. Burada yürüyüş alanları, göletler, kafe-restoran ve oyun alanları bulunuyor. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor.

Beşkonaklar – Etnografya Müzesi

Beşkonaklar, Malatya’nın merkezinde bulunan beş tarihi konağın bulunduğu bölgedir.

Malatya’daki tarihi Beşkonaklar’dan bir tanesi etnografya müzesi olarak hizmet veriyor. İçerisi Malatya’daki eski yaşantıyı gözler önüne seriyor. Ayrıca girişler de ücretsizdir.

Yine de şehirde vaktiniz kısıtlı ise burada vakit geçirmenize gerek yoktur.

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Halk arasında Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli’nin mezarının bulunduğu bir türbe ve külliye alanıdır.

Burası maneviyatı yüksek bir yer olmasının yanı sıra etkileyici bir mimariye ve doğal güzelliklerle çevrili olması ile de bilinir.

Malatya Yemekleri Neler? Malatya’da Ne Yenir?

  • Kağıt Kebabı
  • Kayısı Dolması
  • Kayısı Tatlısı
  • İçli Köfte
  • Analı Kızlı
  • Kayısılı Kavurma
  • Malatya Kömbesi
  • Fış Fış Tatlısı

Kağıt Kebabı

Malatya’nın yöresel kağıt kebabı, yağlı kağıdının içerisine kuzu eti ve patlıcan konularak pişirilir.

Kağıt kebabını özel kılan diğer bir detay ise kuzu ile patlıcanın kağıt üzerinde 12 saat boyunca pişmesidir. Böylece patlıcan ile etin aroması birbirine geçer ve ortaya enfes bir lezzet çıkar.

Kayısı Dolması

Kayısı dolması yapımı oldukça basit olan yöresel bir atıştırmalıktır. Kuru kayısının içerisine ceviz konularak hazırlanır. Kaymak konularak hazırlanan versiyonları da bulunuyor.

Kayısı Tatlısı

Kayısı tatlısı için kayısı dolmasının şerbetli hali demek yanlış olmayacaktır. Malatya’nın meşhur kuru kayısısının şerbet ile birlikte pişirilir ve ardından arasına ceviz konulur. İsteğe göre kaymakla da servis edilebilir.

İçli Köfte

Türk mutfağının en meşhur yiyeceklerinden birisi olan içli köfte içi kıyma ve cevizden oluşan, dış kısmı ise bulgurla kaplı bir yiyecektir. İçli köfte bazı yörelerde kızartma bazı yörelerde ise haşlama usulü ile pişirilir.

Malatya’da ise haşlama yöntemi ile hazırlanır.

Analı Kızlı

Mutfağın en temel malzemelerinden birisinin bulgur olan Malatya’nın yöresel çorba çeşitlerinden birisidir. Küçüklü büyüklü bulgur köfteleri ile hazırlanır.

Büyük olan köfteler kıyma ve bulgurla hazırlanırken, küçük olanlar ise sadece bulgurla hazırlanır.

Malatya Kömbesi

Malatya Kömbesi içerisine soğan, ceviz, kıyma ve bulgur konularak hazırlanan yöresel bir kıymalı börek çeşididir.

Malatya Kömbesi genellikle kahvaltılarda tüketilir.

Fış Fış Tatlısı

Fışı Fış için Malatya usulü lokma tatlısı da denilebilir. Top şeklindeki hamurun yağda kızartılması ve üzerine şerbet gezdirilmesi hazırlanır.

Malatya En İyi Restoranlar Listesi

  • Hacıbaba Sinan Et Lokantası
  • Çamlıca Restaurant
  • Ali Dayının Yeri
  • Kahtalı Köfte Kavurma
  • Yıldırım Kayısı
  • Öz Çakıroğlu Kayısı

Hacıbaba Sinan Et Lokantası

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (4.644)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (436)
  • Fiyatlandırma: Malatya Ortalamasında

Hacıbaba Et Lokantası şehrin en meşhur kebap restoranlarındandır. Burası başta kağıt kebabı olmak üzere birçok çeşit kebabı yiyebileceğiniz zengin bir menüye sahiptir. Malatya’ya yolunuz düşerse burayı listenize ekleyebilirsiniz.

Çamlıca Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (3.774)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (84)
  • Fiyatlandırma: Malatya Ortalamasında

Çamlıca Restaurant, Malatya’ya özgü neredeyse bütün yöresel yemekleri tadabileceğiniz bir restorandır. Buraya giderseniz kağıt kebabı, kömbe, analı kızlı ve birçok yöresel yemeği tek yerde deneyebilirsiniz.

Ali Dayının Yeri

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (4.876)
  • Fiyatlandırma: Malatya Ortalamasında

Ali Dayının Yeri, Malatya’nın Adıyaman’a sınırı olduğu yerde bulunan bir restorandır. Yolculuk esnasında burada mola verebilir ve keyifli bir balık yemeği veya birçok ızgar çeşidini yiyebilirsiniz.

Yine de yolunuz buradan geçmiyorsa uğramanız gerekmiyor çünkü şehir merkezine uzak bir mesafede bulunuyor.

Kahtalı Köfte Kavurma

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (4.876)
  • Fiyatlandırma: Malatya Ortalamasında

Kahtalı isminden de tahmin edilebileceği üzere köfte ve et kavurma üzerine hizmet veren bir restorandır. Buraya yolunuz düşerse kavurmayı burada da deneyebilirsiniz çünkü şehrin en iyi kavurma yapan yerlerinden birisidir.

Yıldırım Kayısı

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (1.622 )
  • Fiyatlandırma: Malatya Ortalamasında

Yıldırım Kayısı, Malatya’daki en meşhur kayısı dükkanlarından birisidir. Malatya’ya yolunuz düşerse ve kayısı almak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Malatya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Malatya nerededir? Malatya’ya ne zaman gidilmeli? Malatya’da nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Malatya Nerededir?

Malatya, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sınırlarında bulunmaktadır.

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

Malatya’ya ulaşım hava yolu ve kara yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.

Türkiye’deki hemen her havalimanından ve otobüs terminalinden direkt ya da aktarmalı olarak Malatya’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Malatya’ya gitmek isterseniz Enucuzu’na göz atabilirsiniz. İlk önce uçak bileti veya otobüs bileti seçeneğine tıklamanız gerekir. Sonrasında ise yalnızca arama butonuna bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yeri yazmanız yeterlidir.

Malatya’ya Ne Zaman Gidilmeli?

Malatya’ya, karasal iklimin görüldüğü bir iklime sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise karlı ve soğuk geçer. Malatya’da gezmek için en ideal zamanlar genel olarak Mayıs ve Eylül ayları olacaktır.

Malatya’da Kaç Gün Kalınmalı?

Malatya’nın şehir merkezi 1 gezilebilir. Yine de kapsamlı bir gezi turuna çıkmak için 2 gn ayırabilirsiniz.

Enucuzu.com üzerinden Malatya için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Malatya Uçak Bileti ve Malatya Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır