Mardin Gezi Rehberi ile Mardin Gezilecek Yerler, Mardin Yemekleri ve Mardin En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Mardin seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Mardin Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Güneydoğu Anadolu
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk Lirası (TL)
Şehir Nüfusu 888.874
İklim Karasal İklim (Yıllık Ort: 16.2°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 090
En Yakın Havalimanı Mardin Prof. Dr. Aziz SANCAR Havalimanı (MQM)

Dört bir köşesi tarih ve kültür kokan Mardin, tarihi Mezopotamya’nın önemli bir merkezidir. On binlerce yıllık tarihi bünyesinde barındıran şehrin sokakları, evleri ve bütün unsurları tarihin pek çok noktasına ışık tutar.

Bölge dünyanın en eski yerleşiminin bulunduğu bölgelerden birisidir. İnsanlığın ilk izlerine tanıklık etmesinin yanı sıra tarihe yön veren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dinler tarihi açısından da oldukça önemli bir bölgedir.

Bölgeye yerleşen medeniyetler; Sümerler, Asurlular, Hititler, Urartular, Romalılar, Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar şeklinde sıralanabilir.

Özetle Mardin, her köşesinde tarihin izlerini ve estetik güzelliklerini barındıran özel bir şehirdir. Mardin’in güzellikleri son zamanlarda seyahat ve tarih tutkunlarının oldukça dikkatini çekmiştir. Böylece şehir, hem Türkiye hem de dünyanın pek çok bölgesinden çok sayıda ziyaretçi çekmektedir.

Enucuzu.com üzerinden Mardin için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Mardin Uçak Bileti ve Mardin Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Mardin Gezilecek Yerler Listesi

  • Midyat
  • Midyat Konuk Evi
  • Midyat Mağaraları
  • Midyat Konuk Evi
  • Artuklu
  • Kasımiye Medresesi
  • Zinciriye Medresesi
  • Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Mardin Kalesi
  • Deyrulzafaran Manastırı
  • Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
  • Mardin Evleri
  • Tarihi Ulu Cami
  • Cumhuriyet Meydanı
  • Dara Antik Kenti
  • Mor Gabriel Manastırıı

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Evleri

Aslında dört bir yanı tarih kokan ve her noktasında tarihi evler olan Mardin için bir açık hava müzesi demek yanlış olmayacaktır. Mardin’in eski evlerinin önemli bir kısmı 12. ve 15. yüzyılları arasında yapılmıştır. Yine de şehrin dört bir yanında daha eski dönemlere uzanan tarihi yapılara rastlamak da mümkün.

Midyat

Midyat, Mardin’in tarihi dokusunu ve şehrin karakteristik mimarisini inceleyebileceğiniz bir bölgedir. Bölgedeki karakteristik mimari çoğunlukla taş evlerden oluşmaktadır.

Mardin Gezilecek Yerler Listesi

Midyat ilçesi aynı zamanda Süryani kültürünün önemli bir merkezidir. Dünya kültür ve mirası için önemli bir yere sahip olan Midyat gümüş telkari işçiliği ile de popüler olmuştur.

Midyat Konuk Evi

Bölgenin en görkemli yapılarından birisi olan Midyat Konuk Evi, devlet bünyesinde işletilen bir konak tipi bir yapıdır. Dış mimarisi kadar, estetik iç mimarisi ile de ziyaretçileri büyüleyen konakta bugüne kadar birçok dizi çekilmiştir.

Aynı zamanda Midyat’ın büyüleyici atmosferini ve çevresindeki karakteristik taş evleri keyifle seyredebileceğiniz bir manzarası da bulunmaktadır.

Midyat Konuk Evi’ne girişler ücretlidir ve giriş için 20 TL ücret alınmaktadır. Detaylı bilgiye Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sayfasından ulaşabilirsiniz.

Midyat Mağaraları

Midyat’taki mağaraları tarih öncesi dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılmış ve buralara yer altı şehirleri inşa edilmiş. Mağaraya yerleşen birden fazla toplum olduğu düşünülüyor. Mağaradaki yer altı şehirlerinde Süryani kültürüne ait izler oldukça dikkat çekmektedir.

Zamanın derinliklerinde yolculuk yapmak isteyenler mağaraları gezebilirsiniz ancak yorucu ve nemli bir ortamın içerisinde bulunmak istemiyorsanız gezmeyebilirsiniz.

Artuklu

Artuklu Mardin’in merkezini ve birçok tarihi alanı içerisine alan bir bölgedir ve gezilecek yerlerlerin büyük kısmı Artuklu sınırların içerisinde yer alır.

Mardin Gezilecek Yerler Listesi

Burada tarih öncesi dönemlere uzanan yerleşim yerleri, dinler tarihine damgasını vurmuş medreseler, camiler, kiliseler bulunmaktadır. Bölgenin karakteristik mimarisi taş işçiliği ile inşa edilmiş yapılardan oluşur.

Özellikle Artuklu’da yer alan Eski Mardin bölgesindeki evler ve sokaklar ortaçağ döneminin Mardin ruhunu taşıyan bölgesidir. Burada turlayarak kendinizi 700 yıl öncesinde hissedebilir ve keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi, Artuklular döneminde inşa edilmeye başlanmış ancak Timur’un saldırıları sebebiyle bitirilmemiş. Sonraki dönemde ise Akkoyunlular tarafından eksik kalan yerleri tamamlanmış. 500 yılı aşkın bir tarihe ev sahipliği yapan medrese taş işçiliğinin önemli örneklerinden birisidir.

Zinciriye Medresesi

Şehrin bilinen en eski medresesi olan Zinciriye Medresesi, büyüleyici mimarisi ve şehrin ıssız bir manzarasına sahip olması ile bilinir.

Mardin Gezi Rehberi

1385 yılında Artuklular tarafından inşa edilen medrese, dönemin mimarisinin en önemli örneklerindendir.

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Bilindiği üzere Mardin, kadim bir tarihe sahip ve sahip olduğu kültürel değerlerle oldukça özel bir şehirdir. Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde de Mardin ve çevresinde bulunan eserler sergileniyor. Müze yalnızca İçerisinde bulunan değerli eserler ile değil binası ile de dikkat çekiyor.

Mardin Kalesi

Artuklu’daki, Eski Mardin bölgesinin tepesinde bulunan tarihi bir yapıdır.  Kartal Yuvası ünvanına sahip kale, doğa olayları ve istilalar sebebiyle kalıntılardan oluşuyor. Yine de şehrin en bilindik sembollerinden birisidir. Aynı zamanda kalenin içerisi askeri bölge olduğu için sadece dışarıdan izlenebilir ve içerisine girilemez.

Deyrulzafaran Manastırı

5. yüzyılda inşa edilen Süryaniler tarafından inşa edilmiş olan manastır hem Süryaniler için hem de Ortodoks Hristiyanlığı için önemli bir yere sahiptir.

Mardin Gezilecek Yerler Listesi

Manastırın çevresinde de tarihi ve dini önemi Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı gibi yapılar bulunmaktadır.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Tarihi bir handa bulunan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, bölge tarihini birçok yönden ziyaretçilere yansıtan bir yer.

Burada Mardin’in kültür ve tarihine ilişkin birçok eser bulunmaktadır. Eserler ise hem geleneksel hem de modern sergi alanları ile ziyaretçilere sunulmaktadır.

Tarihi Ulu Cami

Eski Mardin bölgesinde bulunan Tarihi Ulu Cami, Artuklu 12. yüzyılda inşa edilmiş bir eserdir. Caminin estetik mimarisi dışında gösterişli avlusu da oldukça dikkat çekmektedir. Artuklu dönemindeki İslam kültürünün özelliklerini yansıtır.

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı, Artuklu’daki Eski Mardin bölgesinde yer alan bir meydandır. Burayı özel kılan detay ise şehrin estetik manzaraya sahip olunması ve fotoğraf çekimi için güzel karelerin yakalanmasıdır.

Dara Antik Kenti ve Yeraltı Su Sarnıcı

Dara Antik Kenti tarihin eski dönemlerindeki yaşamı gözler önüne seren antik bir kent.

Mardin Gezilecek Yerler ListesiDara Antik Kenti’ndeki evler kayalar ve taş kalıpların oyulması ile yapılmış yaşam alanlarından oluşuyor.

Mor Gabriel Manastırı

4. yüzyılda inşa edilen Mor Gabriel Manastırı, Süryaniler tarafından inşa edilen en eski kiliseler arasındadır. Sadece Süryani kültürü için değil Hristiyanlık tarihi açısından da oldukça önemli bir yerdir.

Mardin Yemekleri Neler? Mardin’de Ne Yenir?

  • Mardin Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • Sembusek
  • Irok
  • İkbebet
  • Kibe
  • Mardin Tabağı
  • Kiliçe Çöreği
  • Şarap

Mardin Yemekleri Neler? Mardin'de Ne Yenir?

Mardin Kebabı

Şekil olarak Adana ve Urfa kebaplarına benzer ancak farklı olarak hem kuzu hem de dana eti konularak hazırlanır. Kebabın kıymasına soğan ve baharatlar eklenir ve ardından mangal ateşinde pişirilir.

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, küçükbaş hayvanın kaburgasının içerisine pirinç, badem, kıyma veya et gibi dolma harcı konularak yapılan bir yemektir. İçerisi malzemelerle doldurulan kaburga yemeği uzunca bir süre pişirilir.

Sembusek

Mardin’in en ünlü yöresel lezzetlerinin başında sembusek gelir.

Mardin Yemekleri Neler? Mardin'de Ne Yenir?

Sembusek, üzeri kapalı lahmacun çeşididir. Dış görünüş olarak çiğ böreğe benzese de tadı lahmacuna daha yakındır.

Irok

Mardin usulü Irok, kızartılarak hazırlanan bir içli köfte yemeğidir. Bulgurun içerisine başta kıyma ve soğan olmak üzere malzemeler doldurulur. Ardından yağda kızartılarak hazırlanır.

İkbebet

İkbebet de Mardin yöresinde oldukça sevilen bir içli köfte yemeğidir. Iroktan farklı olarak içli köfte haşlanarak hazırlanır.

Kibe

Kibe, Güneydoğu Anadolu yöresine özgü bir işkembe dolmasıdır. Kuzunun işkembesine dolma malzemeleri doldurulur ve tencerede pişirilir.

Mardin Tabağı

Aslında Mardin tabağı isimli yöresel bir yiyecek yoktur ancak Mardin’in yöresel yiyeceklerin tek bir tabağa konularak servis edilmesidir

Mardin tabağına genelde kebap, bademli veya etli pilav, sembusek, ırok konulur.

Kiliçe Çöreği

Kiliçe Çöreği içerisinde ceviz, tarçın ve muskat gibi malzemelerin bulunduğu tatlı bir hamur işidir.

Mardin Yemekleri Neler? Mardin'de Ne Yenir?

Mardin’deki Süryaniler’e özgü bir yiyecektir ve bölgedeki herkes tarafından sevilerek tüketilir. Süryani kültüründe ise dini bayramlar, paskalya, düğün, nişan gibi kutlama ve törenlerde servis edilir.

Şarap

Şarap, Süryani kültürünün de vazgeçilmezlerindendir ve şarapçılık konusunda meşhurlardır. Mardin bölgesindeki öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden üretilen şaraplar oldukça popülerdir.

Restoranlar

  • Kebapçı Yusuf Usta
  • Leyli Muse Mutfak
  • Hamdani Restaurant
  • Öz Yasemin Pide Lahmacun
  • Sultan Sofrası
  • Paşavat Yöresel ve Geleneksel Fırın
  • Şabo Süryani Şarap Evi
  • Hubo Süryani Şarapçılık

Kebapçı Yusuf Usta

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (1.759)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (140)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Kebapçı Yusuf Usta, Mardin’in en ünlü kebapçılarından birisidir. Burada başta Mardin kebabı ve diğer kebapları deneyebilirsiniz.

Leyli Muse Mutfak

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (1.605)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (159)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasının Üzerinde

Leyli Muse Mutfak, Mezopotamya mutfağına dair kapsamlı seçenekler sunan bir restorandır. Restoran oldukça otantik ve bölgeye özgü bir dizayna sahiptir. Burada bölgeye özgü tüm yiyecek ve içecekleri tadabilirsiniz. Aynı zamanda müzikli bir sıra gecesine de katılabilirsiniz.

Standart bir restorana göre fiyatları oldukça yüksek ancak sıra gecesi düzenleyen diğer restoranlarla kıyaslandığında fiyatları ortalamadır.

Hamdani Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,8 / 5,0 (1.560)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (18)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasının Üzerinde

Maridin Otelin içerisinde bulunan Hamdani Restaurant, Mardin’in mutfağı restoranıdır ve sıra geceleri düzenlenen bir yerdir. Restoranın sıra geceleri ve kaliteli yemekleri dışında taşlarla döşenmiş iç tasarımı da dikkat çekmektedir.

Öz Yasemin Pide Lahmacun

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (1.560)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (37)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Mardin’in merkezinde bulunan bir pidecidir ve Mardin’e özgü sembusek yiyeceğini yiyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir.

Sultan Sofrası (Mardin Mahalli Yemekler)

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (1.479)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (74)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Sultan Sofrası, Eski Mardin bölgesinde bulunan bir lokantadır. Burası hem sulu ev yemeği hem de kebap çeşitleri olmak üzere birçok çeşitte yemek seçeneğine sahiptir. Ayrıca Mardin tabağını yiyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir.

Paşavat Yöresel ve Geleneksel Fırın

  • Google İşletme Puanı: 4,8 / 5,0 (44)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Paşavat, Eski Mardin’in taş evlerinin arasında bulunan bir fırındır. Burada başta Süryani çöreği olmak üzere Mardin’e özgü çörekleri tadabilirsiniz.

Şabo Süryani Şarap Evi

  • Google İşletme Puanı: 4,9 / 5,0 (332)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Şabo Süryani Şarap Evi, Midyat’ta bulunan bir şarap dükkanıdır. Burada meşhur Süryani şaraplarını bulabilirsiniz.

Hubo’ Süryani Şarapçılık

  • Google İşletme Puanı: 5,0 / 5,0 (198)
  • Fiyatlandırma: Mardin Ortalamasında

Hubo’ Süryani Şarapçılık da Mardin’in merkezinde bulunan bir şarapçıdır. Burada da Süryani şaraplarını inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Mardin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mardin nerededir? Mardin’e ne zaman gidilmeli? Mardin’de nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Mardin Nerededir?

Mardin, Türkiye’nin batısındaki Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırlarında bulunmaktadır.

Mardin’e Nasıl Gidilir?

Mardin’e ulaşım hava yolu ve kara yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.

Türkiye’deki hemen her havalimanından ve otobüs terminalinden direkt ya da aktarmalı olarak Mardin’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mardin’e Ne Zaman Gidilmeli?

Mardin, ağırlıklı olarak karasal iklimin görüldüğü bir iklime sahiptir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise karlı ve soğuk geçer. Mardin’de gezmek için en ideal zamanlar genel olarak bahar dönemleridir

Mardin’de Kaç Gün Kalınmalı?

Mardin seyahatiniz sırasında Midyat ve Nusaybin gibi ilçeleri de ziyaret edecekseniz 3 ila 5 gün seyahatiniz için yeterli olacaktır.

Enucuzu.com üzerinden Mardin için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Mardin Uçak Bileti ve Mardin Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır