Yatırımcılar, bir finansal varlığın performansını analiz ederken birden fazla göstergeden yararlanırlar. Bunlardan biri olan Market Cap (Piyasa Değeri) nedir, tam olarak ne işe yarar ve nasıl hesaplanır?
Yatırım, gelecekte kazanç sağlama amacı ile mevcutta sahip olunan varlıkların değerlendirilmesidir. Buffet, bu süreci “Yatırım, gelecekte daha fazla para kazanmak için bugünkü tüketimden vazgeçmektir. ” sözleri ile özetlemektedir.
Yatırım amacı ile alınıp satılan varlıklar finansal varlıklar olarak adlandırılır. Bu bakımdan borsada listelenen şirketlere ait olan hisse senetleri de birer finansal varlıktır.
Örnek bir senaryoda ABCD şirketinin hisse senedi fiyatı 5,00 TL, EFGH şirketinin hisse senedi fiyatı ise 25,00 TL olsun.
EFGH’nin hisse senedi fiyatı ABCD’den beş kat daha pahalı olsa da ABCD şirketi EFGH’den onlarca kat daha yüksek piyasa değerine sahip olabilir. Peki ama nasıl?
Market Cap Nedir?
Market Cap, “Market Capitalization” kelimesinin kısaltmasıdır ve Piyasa Değeri anlamına gelir.
Bir varlığın piyasa değeri, o varlığın dolaşımdaki arzı (tedavüldeki hisse olarak da bilinir) ile güncel fiyatının çarpımına eşittir.
Piyasa Değeri = Dolaşımdaki Arz x Fiyat
Örneğin ABC şirketinin tedavüldeki hisse sayısının 10.000 ve hisse senedi fiyatının 5,00 TL olduğunu varsayalım: Bu durumda ABC şirketinin toplam piyasa değeri x = 10.000 x 5,00 TL = 50.000 TL olacaktır.
DEF şirketinin de tedavüldeki hisse sayısının 1.000 ve hisse senedi fiyatının 25,00 TL olduğunu varsayalım: Bu durumda DEF şirketinin toplam piyasa değeri x = 1.000 x 25,00 TL = 25.000 TL olacaktır.
DEF şirketinin hisse senedi fiyatı (25,00 TL) ABC şirketinin hisse senedi fiyatından (5,00 TL) beş kat daha pahalı olsa da bu DEF’nin ABC’den beş kat daha büyük olduğu anlamına gelmemektedir. Aksine, yukarıdaki örneğimizde ABC, DEF’nin iki katı piyasa değerine sahip olacaktır.
Bu nedenle herhangi bir finansal varlığı analiz ederken onun dolaşımdaki arz / tedavüldeki hisse miktarını göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
Piyasa Değeri finansal kaynakların büyüklüğünü belirlemek ve mali performansını ölçmek için kullanılabilir ancak her zaman kendi başına yeterli bir ölçüt değildir çünkü şirketin hisse senedi fiyatları, şirketin içsel değerini yansıtmayabilir.
Bu nedenle bir şirketin piyasa değerinin diğerlerinden görece daha yüksek ya da daha düşük olması onun mutlak biçimde diğerlerinden daha iyi ya da daha kötü bir konumda olduğu anlamına gelmemelidir.
Bununla birlikte daha büyük piyasa değerine sahip olan şirketler genellikle daha uzun geçmişe sahip daha köklü şirketler olma eğiliminde olduğundan, çoğu zaman daha güvenilir olarak kabul edilirler.
- Biliyor musunuz? Bir finansal piyasanın piyasa değeri, piyasa içindeki finansal varlıkların piyasa değerlerinin toplanması ile hesaplanır. Örneğin Borsa İstanbul’un piyasa değerini hesaplamak isterseniz Borsa İstanbul’da listelenen şirketlerin piyasa değerlerini toplamanız gerekecektir.
Market Cap Nasıl Hesaplanır?
- Market Cap Formülü: Market Cap = Dolaşımdaki Arz x Fiyat
Market Cap (Piyasa Değeri), bir varlığın dolaşımdaki arzı (tedavüldeki hisse olarak da bilinir) ile güncel fiyatının çarpımına eşittir.
Örneğin Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin’in güncel piyasa değerini hesaplamak isterseniz dolaşımdaki arzı o anki güncel fiyat ile çarpmanız gerekecektir: 14.02.2024 16:00 için BTC Piyasa Değeri = 19.627.587 BTC x $51.618 = $1.013.136.785.766
Bitcoin’in dolaşımdaki arzı 2140 yılına kadar artmaya devam edeceğinden Bitcoin’in piyasa değerini hesaplarken hem dolaşımdaki arz hem de fiyat verisini o anın güncel verilerine göre ele almanız gerekecektir.
Market Cap Hesaplanırken Neden Dolaşımdaki Arz Kullanılır?
Çoğu finansal varlığın dolaşımdaki arzı ile maksimum arzı birbirine eşittir ancak kripto para sektörü gibi belirli sektörlerde dolaşımdaki arz ve maksimum arz sistematik olarak sınırlandırılabilmektedir.
Örneğin Bitcoin için belirlenen maksimum arz 21.000.000 BTC’dir ancak 14.02.2024 16:00 itibarıyla dolaşımdaki arz 19.627.587 BTC’dir. Kalan Bitcoin’ler Halving kapsamında 2140 yılına kadar kademeli biçimde arz edilecektir.
Bitcoin de dahil olmak üzere pek çok kripto para projesi tarafından uygulanan bu sınırlama genellikle deflasyonist bir yapı oluşturmak için tercih edilmektedir.
Yukarıdaki örneğimizden devam ettiğimizde Bitcoin’in maksimum arzı 21.000.000 olsa da dolaşımdaki arzı 19.627.587 BTC olduğu için mevcut piyasa değerini hesaplarken henüz işlem görmeyen Bitcoin’leri hesaba katmak yerine dolaşımdaki arzı dikkate almamız gerekir.
Hesaplama sırasında dolaşımdaki arz yerine henüz arz edilmemiş Bitcoin’leri de hesaba katarak maksimum arzı dikkate alırsak bu Tam Seyreltilmiş Piyasa Değeri olarak adlandırılır.
Bu durumda dikkat etmeniz gereken varsayım, henüz arz edilmemiş Bitcoin’ler arz edildikten sonra da fiyatın aynı kalacağı varsayımıdır. Gerçekte, bu Bitcoin’ler birdenbire arz olsaydı Talep Kanunu gereğince fiyatın düşmesini beklerdik.
Kripto Paralarda Market Cap Nasıl Hesaplanır?
Kripto para, kriptografi yöntemi ile güvence altına alınan, dijital ve merkeziyetsiz bir değiş tokuş aracıdır. Bir kripto para biriminin piyasa değeri hesaplanırken de Kripto Para Piyasa Değeri = Dolaşımdaki Arz x Fiyat formülü kullanılır.
Örneğin Bitcoin’in güncel piyasa değerini hesaplamak isterseniz dolaşımdaki arzı o anki güncel fiyat ile çarpmanız gerekecektir: 14.02.2024 16:00 için BTC Piyasa Değeri = 19.627.587 BTC x $51.618 = $1.013.136.785.766
Bir kripto para biriminin piyasa değerini hesaplamak onun yatırımcılar arasında ne kadar rağbet gördüğü hakkında fikir edinmenize yardımcı olabilir ancak kendi başına yatırımın diğer unsurlarına yönelik yeterli bir ölçüt değildir.
Yeni Kripto Para Yatırımcılarının Yaptıkları Hatalar isimli rehberimizde de ele aldığımız üzere yatırım yaptığınız piyasanın temel dinamiklerini anlamak, daha tutarlı kararlar vermenize yardımcı olabilir.
Bitcoin benzeri kripto para birimlerinin adil değerini hesaplamak kolay olmayabilir. Ayrıca Bitcoin de dahil olmak üzere tüm kripto para birimleri çok volatil yatırımlardır ve yüksek derecede risk içerir.
Siz de Bitcoin’in ya da diğer kripto para birimlerinin güncel piyasa değerini hesaplamak isterseniz güncel fiyat bilgisine En Ucuz Kripto Para sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dominance Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Dominance, kripto para piyasası bağlamında bir kripto para biriminin piyasa değerinin, piyasanın toplam değerine kıyasla oranını temsil eder.
Dominance = Varlığın Piyasa Değeri / Varlığın İçinde Bulunduğu Piyasanın Toplam Piyasa Değeri
Örneğin Bitcoin’in toplam piyasa değeri $10.000 ise ve kripto para piyasasının toplam piyasa değeri $40.000 ise BTC Dominance = 10.000 / 40.000 = 0,25 = %25 olacaktır.
Bitcoin (BTC) Dominance ve Ethereum (ETH) Dominance kripto para yatırımcıları arasında en çok takip edilen göstergeler arasında yer alır.