Mersin Gezi Rehberi ile Mersin Gezilecek Yerler, Mersin Yemekleri ve Mersin En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Mersin seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Mersin Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Akdeniz
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk Lirası (TL)
Şehir Nüfusu 1.066.736
İklim Akdeniz İklimi (Yıllık Ort: 23°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 090 324
En Yakın Havalimanı
Adana DHMI Havalimanı

Mersin, her ne kadar Antalya ve Adana kadar popüler bir nokta olmasa da Akdeniz Bölgesi’nin bütün ihtişamına sahip olan bir şehirdir. Burada gezilebilecek birçok bölge ve tadılabilecek birçok yöresel lezzet bulunuyor.

Mersin, Toros Dağları ile deniz kıyısı arasına kurulmuş bir şehirdir ancak ilçelerin dağılımı farklı alanlara da yayılmaktadır. Şehrin batısı doğal güzelliklerin, doğusu ise gastronominin ön planda olduğu alanlardır.

Mersin, turizm alanında önemli bir kent olma potansiyeli taşısa da çevresindeki kentlerin popülerliği nedeni ile hak ettiği değere şimdilik pek de ulaşamamıştır. Yine de Mersin’i ziyaret edenler daha sakin bir tatilin yanı sıra bölgenin güzelliklerinin tadını çıkarabilirler.

Enucuzu.com üzerinden Mersin için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Adana Uçak Bileti ve Mersin Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Mersin Gezilecek Yerler Listesi

  • Mersin Marina
  • Mersin Kordon
  • Mersin Atatürk Parkı
  • Mersin Kültür Merkezi
  • Mersin Çarşısı
  • Mersin Forum
  • Mersin Deniz Müzesi
  • Mersin Arkeoloji Müzesi
  • Tarsus
  • Anamur
  • Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti
  • Cennet-Cehennem Mağaraları
  • Gilindire Mağarası
  • Kız Kalesi
  • Eshab-ı Kehf Mağarası

Mersin Marina

Mersin Marina, yat veya teknelerin bekletildiği sıradan bir yer olmaktan öte birçok mağaza, kafe ve restoran tipi alana ev sahipliği yapar. Mersin sahilinin eşsiz manzarası eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Mersin Kordon

Mersin’in sahil şeridindeki yürüyüş yolu şehrin en sık ziyaret edilen noktasıdır. Burada yürüme şeridinin dışında basketbol sahaları, kaykay pistleri ve benzeri birçok aktivite alanı bulunmaktadır.

Mersin Marina’yı da içerisine alan oldukça uzun bir alana yayılmıştır.

Atatürk Parkı

Atatürk Parkı, Mersin Limanı’na yakın bir konumda bulunan ve denize kıyısı olan bir park alanıdır. İçerisinde Refah Anıtı’nın da bulunduğu park alanında anıtı ziyaret edebilir ve yürüyüş yapabilirsiniz.

Mersin Atatürk Evi Müzesi

Mersin Atatürk Evi, 1925 yılında Atatürk’ün Mersin gezisi sırasında Latife Hanım ile kaldığı bir konaktır. 1897 yılında inşa edilmiş olan konağın içerisinde Mustafa Kemal’e ait eşyalar sergileniyor ve dönemin ruhunu yansıtıyor.

Mersin Kültür Merkezi

Mersin Kültür Merkezi başta opera, bale, senfoni orkestrası ve tiyatro olmak üzere çeşitli sanatsal faaliyetlerin düzenlendiği bir alandır. İç kısmı kadar dış kısmıda estetik bir şekilde tasarlanmıştır.

Mersin Kültür Merkezi, Atatürk Evi’nin hemen bitişiğinde bulunmaktadır. Atatürk Evi’ni ziyaret ettikten sonra vakit kaybetmeden kısaca Mersin Kültür Merkezi’ne de göz atabilirsiniz ancak daha uzun süre kalmak isterseniz etkinlik takvimini kovalamanız gerekecektir.

Mersin Çarşısı

Atatürk Caddesi ve çevresindeki bölgeleri kapsayan yerler çarşı olarak kabul edilebilir. Burada alışveriş yapabileceğiniz çeşit çeşit dükkan bulunur. Eski yöresel yapısını biraz kaybetmiş olsa da gezebileceğiniz bir alandır.

Mersin Forum

Mersin Forum AVM, Mersin’in en popüler alışveriş merkezlerinden birisidir. Şehirde alışveriş yapmak için daha yeni bir yer arıyorsanız Mersin Forum’a da gidebilirsiniz.

Mersin Deniz Müzesi

Mersin Deniz Müzesi, denizcilik tarihine özgün birçok detayı bünyesinde barındıran bir müzedir.

Mersin Deniz Müzesi’nin içerisinde denizcilik malzemelerinden deniz canlılarına birçok unsur bulunur. Dış kısmında ise eski dönemlerden kalma gemi topları, mayın ve roket gibi silahlar sergilenmektedir.

Mersin Arkeoloji Müzesi

Mersin, birçok antik uygarlığa ev sahipliği yapmış olan köklü bir kenttir.

Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin ve civarında bulunan çeşitli arkeolojik kalıntıların ve eserlerin sergilendiği bir müzedir.

Tarsus

Tarsus, şehir merkezinin dışında bulunsa da Mersin’in en kalabalık ilçesidir. Burada bölgenin tarihi dokusunu hissedebileceğiniz Kleopatra Kapısı ve çevresini gezebilirsiniz. Tarsus Çayı da uğrak noktalardan birisidir.

Tarsus’a uğrarsanız denemeniz gereken lezzetlerin başında ise Tarsus Kebabı gelir. Tarsus, Mersin’de uzun süre kalacak olanların uğramasını önerdiğimiz bir belde olsa da kısa süreli ziyaretlerde birincil öneme sahip değildir.

Anamur

Anamur, Mersin’in Antalya sınırında bulunan bir tatil yöresidir. Genellikle, Anamur Muzu olarak da bilinen muz üretimi ile bilinir.

Anamur, Mersin merkezden oldukça uzaktır ve yakın bölgesinde yerleşke bulunmadığı için sakin kalmıştır. Buna karşın oldukça zengin bir tarihe sahiptir. Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti bölgedeki tarihi yansıtan önemli yerlerdendir.

Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti

Anamur ilçesinin en doğusunda bulunan Mamure Kalesi, Roma döneminden kalma bir kaledir. Kale, denizden gelebilecek saldırıları önlemek için inşa edilmiştir ve Anamur’a gidenlerin ziyaret etmesi gereken ilk yerlerden birisidir.

Anemurium Kenti ise Roma döneminden kalma bir antik şehirdir. Anamur ismi de antik kentten gelmektedir. Aynı zamanda bölgenin en batısında bulunmaktadır.

Cennet-Cehennem Mağaraları

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet ve Cehennem Mağaraları, obruk oluşumları ile meydana gelmiş iki tür mağaradır.

Cennet Obruğu’nun içerisine doğru yürünebilse de zemini oldukça kaygandır ve düşme olasılığınız oldukça yüksektir. Cehennem Obruğu sadece yukarısında bulunan terastan incelenebilmektedir.

Gilindire Mağarası

Gilindire mağarası içerisinde damla sarkıtlar ve kayaç oluşumları bulunan bir yerdir. Antalya – Mersin yolu üzerinde bulunuyor ve yolunuz buradan geçiyorsa buraya uğrayabilirsiniz.

Kız Kalesi

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Kız kalesi, küçük bir adanın üzerine inşa edilmiştir.

Buraya gün içerisinde tekne turları düzenlenmektedir. Kız Kalesi ayrıca Deniz Kalesi olarak da bilinmektedir ve İstanbul’daki Kız Kulesi ile karıştırılmamalıdır.

Eshab-ı Kehf Mağarası

Eshab-ı Kehf Mağarası, hem İslam hem de Hristiyanlık dininde kutsal kabul edilen bir mağaradır. Kur’an-ı Kerim’de de bahsedildiği üzere tek tanrıya inananlar, zulüm gördüğü dönemde buraya sığınmıştır.

Mersin Yemekleri Neler? Mersin’de Ne Yenir?

  • Tantuni
  • İçli Köfte
  • Sıkma
  • Tarsus Kebabı
  • Fındık Lahmacun
  • Biberli Ekmek
  • Yüksük Çorbası
  • Humus
  • Cezerye
  • Cevizli Sucuk
  • Kerebiç
  • Mamül
  • Şalgam Suyu
  • Yoğurt

Tantuni

Mersin’e özgü popüler yiyeceklerin başında gelen tantuni, haşlandıktan sonra saç tavada pişirilen etlerin lavaşa sarıldığı bir dürümdür. Mersin’de hemen her sokakta tantuni yapan bir yere rastlamak mümkündür.

Tantuninin geleneksel versiyonu dana etinden yapılır. Et dışında içerisine sumaklı soğan, maydanoz, baharatlar konulur. Aynı zamanda tavuktan da yapılabilmektedir. Çoğu zaman limon sıkılarak tüketilir.

Tantuninin popülaritesinin artmasının ardından yoğurtlu veya salçalı yoğurtlu gibi yeni versiyonları da çıkmıştır ancak Mersin’e giden birisinin öncelikli olarak geleneksel tantuniyi denemesini öneririz.

İçli Köfte

Mersin usulü içli köfte haşlanarak yapılır ve içerisine kıyma konularak yapılır. Genellikle ana yemeğin yanında aperatif olarak servis edilir ve Mersin’deki birçok restoranda bulunur.

Sıkma

Çukurova yörelerinin en bilinen yiyeceklerinden birisi olan sıkma gözleme benzeri bir bazlama lavaşının arasına baharatlı soğan ve peynir veya patates konularak hazırlanan bir yiyecektir.

Silifke taraflarında oldukça popülerdir.

Tarsus Kebabı

Tarsus kebabı, Adana kebabına benzese de içeriği biraz daha farklı olan bir yöresel kebaptır. Tarsus kebabı hazırlanırken içerisine küp şeklinde doğranmış soğan, kırmızı biber ve yeşil biber konulur.

Fındık Lahmacun

Fındık Lahmacun, normal lahmacunlara kıyasla küçük olan bir lahmacun çeşididir ve Tarsus’a özgü bir yiyecektir. Birçok yerde aperatif yiyecek olarak sunulsa da Tarsus’ta humus ile beraber servis edilir.

Biberli Ekmek

Biberli ekmek, mayalı ekmeğin üzerine başta biber salçası, susam ve baharat konularak hazırlanan yöresel bir atıştırmalıktır.

Mersin, Adana, Hatay, Antep yörelerinde oldukça popülerdir.

Yüksük Çorbası

Yüksük Çorbası içine mantının salça ve nohutla pişirildiği bir versiyonu da demek yanlış olmayacaktır. İçerisinde kıyma bulunan hamurlar, nohut ve biber salçası konularak hazırlanır.

Humus

Humus, haşlanmış nohutun dövülerek veya blender ise yoğun ve akışkan kıvama getirilmesi ile yapılan bir yiyecektir. Çoğu zaman ana yemeğin yanında meze olarak tüketilse de Tarsus yöresinde ana öğün olarak tüketilir.

Cezerye

Cezerye, Mersin’e özgü havuçtan yapılan ve içerisine fıstık, fındık veya ceviz konulan bir tatlıdır ve lokuma yakın bir kıvamı vardır.

Havuç haşlanarak ve şekerle kavrularak şekerleme haline getirildikten sonra ceviz konulur.

Cevizli Sucuk

Türkiye’nin hemen her yöresinde popüler olan bir yiyecektir. İpe dizilen cevizlerin kaynatılmış duta veya üzüme batırılarak hazırlandığı bir tatlıdır.

Kerebiç

Mersin dışında pek bilinmeyen bir tatlı olsa da içerisine fıstık veya ceviz konulan ve dış katmanı irmikten yapılan bir tatlıdır.

Köpüklü bir krema ile servis edilir. Mersin’de ramazan aylarında sıklıkla tüketilir.

Mamül

Kerebiç tatlısına oldukça benzese de köpük krema eşliğinde servis edilmez. Dışı katmanı irmik ile hazırlanan Mersin usulü mamülün içerisine ceviz veya fıstık konulur. İçerisine hurma konularak hazırlanan çeşidi de vardır.

Aslında ilk Lübnan yörelerinde ortaya çıkmış olsa da Adana, Mersin, Hatay ve Antep yörelerinde de yapılmaktadır.

Şalgam Suyu

Adana ile özdeşleşen şalgam suyu Mersin yöresinde de sıklıkla tüketilmektedir. Ayrıca Tarsus şalgam suyu Coğrafi Tescil Belgesi almıştır. Türkiye’nin pek çok yerinde sevilerek tüketilen şalgam suyu mor havuç, turp ve pancar gibi kök sebzeler ile hazırlanır.

Yoğurt

Türkülere dahi konu olmuş Silifke yoğurdu Türkiye’deki en meşhur yoğurtlardan birisidir. %80 inek %20 keçi sütününün karışımı ile hazırlanmaktadır.

Mersin En İyi Restoranlar Listesi

  • Borsa Tantuni
  • Memoş Tantuni
  • Abidin Tantuni
  • Dondurmacı Halil
  • Kervan Humus
  • Sofioğlu Fındık Lahmacun & HUMUS TARSUS
  • Kebapçı Eyüp
  • Kent Lokantası
  • İskele Marin Restaurant

Borsa Tantuni

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (2.940)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (172)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Mersin’in sahil şeridinde bulunan Borsa Tantuni, şehirdeki en iyi tantunicilerden birisidir. Mersin’e ilk defa gidiyorsanız buraya gidip hem tantuni yiyip hem de ortamın atmosferinde keyfli vakit geçirebilirsiniz.

Memoş Tantuni

  • Google İşletme Puanı: 4,1 / 5,0 (2.727)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (550)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Mersin’in hem eski hem de en meşhur tantunicilerinden birisidir. Memoş Tantuni popüler hale geldikten sonra birçok şube açmıştır. Memoş Tantuni’nin, Müftü Deresi’nin yakınındaki Silifke Caddesi üzerindeki şubesi en meşhur şubesidir.

Abidin Tantuni

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.102)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (52)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasının Altında

Abidin Tantuni’de Mersin’de bulunan meşhur tantunicilerden birisidir. Mersin’de turlarken buraya da uğrayabilirsiniz.

Dondurmacı Halil

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (2.743)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (246)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Dondurmacı Halil, bir dondurmacıdan çok Mersin’e özgü birçok yöresel ürün satan bir fırın ve pastane dükkanıdır. Dondurmacı Halil, havuçlu cezeryesi ile meşhurdur.

Aynı zamanda cezerye dışında kerebiç, mamül ve çeşitli tatlıları alabileceğiniz en iyi dükkanlardan birisidir. Tatlıları dışında burada yöresel biberli ekmek, poğaça simit gibi ürünlerde satılmaktadır. Kısacası burada hem tatlı hem de tuzlu olmak üzere birçok yöresel yiyecek bulabilirsiniz.

Eğer Mersin’e gittiğinizde sadece kerebiç ve mamul tatlıları üzerine uzmanlaşmış bir dükkan arıyorsanız Kerebiççi Oğuz veya Kerebiççi Hayri Usta dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Kervan Humus & Fındık Lahmacun

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (2.730)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (164)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Tarsus’un meşhur humusunu deneyebileceğiniz en meşhur yerlerden birisidir. Salaş bir lokanta olan Kervan’ın humusu kadar fındık lahmacunu da meşhurdur.

Sofioğlu Fındık Lahmacun & Humus

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (2.006)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (53)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Sefioğlu Lokantası da Kervan Lokantası gibi Tarsus’ta bulunan meşhur bir humus ve fındık lahmacun yapan bir yerdir. Eğer yolunuz Tarsus’a düşerse iki dükkandan birisine uğrayabilirsiniz.

Kebapçı Eyüp

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (1.169)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (57)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Tarsus’un meşhur Tarsus kebabını yiyebileceğiniz bir kebapçıdır. Tarsus kebabı dışında birçok kebap çeşidi de bulunuyor. Ayrıca fındık lahmacun yemek için de buraya uğrayabilirsiniz.

Kent Lokantası

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (2.015)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (45)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasında

Tarsus’ta bulunan Kent Lokantası, hem yöresel hem de genel anlamda birçok yiyeceği bulabileceğiniz bir lokantadır. Buranın kebapları ve kelle paça çorbası gidenlerin önerdiği yiyecekler arasındadır.

İskele Marin Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (951)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (175)
  • Fiyatlandırma: Mersin Ortalamasının Üzerinde

Mersin deniz kıyısında bulunduğu için kapsamlı bir deniz mutfağına ev sahipliği yapar. Deniz ürünleri yemek için Mersin Marina’da bulunan İskele Marin Restaurant’a gidebilirsiniz.

Burada deniz manzarası eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca Mersin sahil şeridinin çevresinde birçok balıkçı da bulunmaktadır.

Mersin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mersin nerededir? Mersin’e ne zaman gidilmeli? Mersin’de nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Mersin Nerededir?

Mersin, Türkiye’nin güneyindeki Akdeniz Bölgesi sınırlarında, Adana ile Antalya arasında bulunmaktadır.

Mersin’e Nasıl Gidilir?

Mersin’e ulaşım hava yolu, kara yolu ve deniz yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir. Türkiye’deki hemen her havalimanından (Adana üzerinden) ve otobüs terminalinden direkt ya da aktarmalı olarak Mersin’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Mersin’e Ne Zaman Gidilmeli?

Mersin, Akdeniz iklim kuşağının görüldüğü bir iklime sahiptir. Yazlar, sıcak ve aşırı nemlidir. Kışlar, yağmurlu geçer. Mersin’e yaz tatili amacı ile gidiyorsanız bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz ancak kültürel gezi ön planda ise nemli havalardan kaçınmak için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Mersin’de Kaç Gün Kalınmalı?

Mersin’i ilk kez ziyaret ediyorsanız tarihi ve kültürel lokasyonlara yeteri kadar zaman ayırdığınızdan ve şehri yeterince keşfettiğinizden emin olmak için kendinize 2 ila 4 gün ayırmalısınız.

Mersin’in ilçelerini de ziyaret etmek istemeniz durumunda bu sürenin üzerine birkaç gün daha eklemeniz gerekecektir.

Enucuzu.com üzerinden Mersin için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Adana Uçak Bileti ve Mersin Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır