Birikimlerinizi değerlendirmek için bir vadeli mevduat hesabı açmak istediğinizde sunulan faiz oranlarının bankadan bankaya, müşteriden müşteriye ve hatta günden güne önemli ölçüde değişiklik gösterdiğini fark etmiş olmalısınız. Peki bu farklılıkların sebebi nedir ve vadeli mevduat faiz oranı neye göre belirlenir?

Enucuzu.com’un Vadeli Mevduat Faizi Hesaplama Aracı ile farklı bankaların teklif ettikleri faiz oranlarını tek tıklama ile karşılaştırabilir, en ideal teklifi saniyeler içinde bulabilirsiniz.

Mevduat, faiz getirisi sağlamak ve / veya varlık biriktirmek ve saklamak amacıyla sahip olunan belirli miktardaki paranın ya da emtianın belirli bir vade süresi boyunca banka veya finans kurumlarında tutulmasıdır. Yatırımcılar, mevduat getirisi sağlamak için bankalar ya da finans kurumları üzerinden mevduat hesabı açmalıdır.

Mevduat Faiz Oranı Neye Göre Belirlenir?

Bankaların mevduat faizi oranlarını belirlerken kullandıkları birden fazla faktör bulunmaktadır ancak piyasa tabanlı faktörler çoğu zaman faiz oranlarına en çok etki eden bölümdür.

Bu faktörlere politika faizi, borçlanma maliyetleri, mevcut enflasyon oranı, beklenen enflasyon oranı, uygulanmakta olan para politikaları, kredi talebi, bankaların risk iştahı ve diğer faktörler örnek olarak gösterilebilir.

Örneğin TCMB politika faizini arttırdığında bankaların uygulamakta olduğu mevduat faizi oranları da artma eğilimi gösterir veya mevcut enflasyon oranı ya da beklenen enflasyon oranı arttığında mevduat faiz oranlarının da artması beklenir.

Bankalar, mevduatlardan topladıkları birikimleri diğer müşterilere kredi vererek çalıştıklarından kredi talebinin düşük olması gibi nedenler ise mevduat faizi oranlarının düşmesine neden olabilir.

Mevduat Faiz Oranı Neye Göre Belirlenir?

Bununla birlikte piyasa koşullarının her zaman çok sayıda değişkene bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yukarıdaki örneklerimiz de dahil olmak üzere mevduat faizinin diğer piyasa bileşenleri ile arasındaki ilişki her zaman doğrusal olmayabilir.

Ancak bankaların genel mevduat faizi aralıklarının büyük oranda çok çeşitli piyasa koşulları tarafından belirlendiği belirtilebilir.

Bankalar, mevduat faizi aralıklarını piyasa koşullarına göre belirlese de bu aralıklarda hangi müşterilere ne kadar faiz oranı sunulacağı genellikle mevduatın büyüklüğüne ve vadesine bağlıdır.

Çoğu zaman mevduatınız için ayıracağınız birikim ne kadar fazla ise ya da mevduatınızı ne kadar uzun bir süre boyunca bankada tutmaya istekli iseniz elde edeceğiniz faiz oranı da o kadar yüksek olacaktır.

Bu bakımdan 50.000 TL, 500.000 TL ve 2.000.000 TL birikime sahip olan üç farklı müşteriden en fazla birikime sahip olanın (2.000.000 TL) diğerlerinden daha fazla faiz oranı teklif alması muhtemeldir.

Ayrıca her biri 100.000 TL birikime sahip olan ancak biri 1 diğeri 3 ve sonuncusu 12 aylık vade düşünen üç farklı müşteriden en uzun vade tercih edenin (12 Ay) diğerlerinden daha fazla faiz oranı teklif alması muhtemeldir.

Elbette bankaların çeşitli kampanya dönemlerinde bu kurallar tam anlamı ile gerçeği yansıtmayabilir ve zaman zaman daha kısa vadelere ya da daha küçük birikimlere diğerlerinden daha yüksek faiz oranları teklif edilebilir.

Stopaj Oranı, direkt olarak faiz oranı üzerinde etkili olmasa da yatırımcının vade sonunda elde edeceği net getirinin hesaplanmasında etkilidir.

Dönem sonu brüt getirisi 10.000 TL olan bir yatırımcı, stopaj oranları %5 olduğunda 9.500 TL ya da %10 olduğunda 9.000 TL net getiri elde edecektir.

Stopaj, resmi düzenleme kurumları tarafından belirlenir ve sıklıkla mevduat hesabını açmış olduğunuz para birimine ve vade süresine bağlı olarak değişiklik gösterir.

En Yüksek Mevduat Faiz Oranları Nasıl Bulunur?

Birikiminizi vadeli mevduat hesabında değerlendirmek istediğinizde mevduat faiz oranları yukarıda ele aldığımız faktörlere bağlı olarak şekillenir ancak aynı koşullar için farklı bankalar, size farklı faiz oranları teklif edebilir.

Bu durumda farklı bankaları teker teker karşılaştırmanız gerekecektir ancak temel faiz oranları hakkında bilgi sahibi olmak için onlarca farklı bankanın internet sitesini tek tek ziyaret etmek yerine Enucuzu.com’un Mevduat Faizi Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.

Enucuzu.com’u ziyaret ettikten sonra yapmanız gereken tek şey birikiminizin tutarını ve vade tercihinizi seçip Hesapla butonuna basmak olacaktır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır