Tüketicilerin kısa süreli ya da uzun süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilecekleri Nakit Avans ve İhtiyaç Kredisi nedir? Bu iki ürün arasındaki fark tam olarak nedir ve tüketiciler açısından hangisini kullanmak daha avantajlıdır?

Enucuzu.com’daki İhtiyaç Kredisi Hesaplama Aracı ile farklı bankaların teklif ettikleri faiz oranlarına tek tıklama ile erişebilir, en ucuz teklifi saniyeler içinde bulabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Nedir?

İhtiyaç Kredisi, gerçek kişilerin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak ya da borç konsolidasyonu için kullanabilecekleri bir nakit kredi türüdür. Bazen Tüketici Kredisi olarak da adlandırılır.

İhtiyaç Kredisi, belirli bir tutarda toplu olarak alınan ve daha sonra anlaşılan vade süresi boyunca eşit taksitler halinde geri ödenen, onaya dayalı, sabit faizli bir kredidir.

Banka, bir tüketici kredi başvurusunda bulunduktan sonra kişinin geçmiş ödeme alışkanlıklarını yansıtan kredi skoru, mevcut borçluluk derecesi, gelir durumu ve istihdam durumu benzeri birden fazla kritere bağlı olarak tüketicinin başvurusuna tam onay, kısmi onay ya da red verebilir.

Bankaların farklı kredi politikaları ve kriterleri olduğu unutulmamalıdır. A bankası bir müşterinin kredi başvurusunu reddederken B bankası aynı sırada, aynı koşullar altında, aynı müşterinin kredi başvurusuna onay verebilir.

Bu, genellikle bankanın o sırada uygulamakta olduğu kredi politikası, müşterinin banka ile olan bireysel geçmişi ve diğer unsurlar ile ilgilidir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), tüketici kredilerinde azami vade süresini 0 ila 50.000 TL için 36 ay, 50.001 ila 100.000 TL için 24 ay ve 100.001 TL ve üstü için 12 ay ile sınırlandırmıştır ancak bir kişinin kullanabileceği azami bir kredi tutarı sınırı yoktur.

Yani tüketicinin mevcut finansal sağlık durumu buna elverişli ise 500.000 TL ya da 1.000.000 TL gibi tutarlarda da tüketici kredisi kullanabilir ancak nihai karar bankaya aittir.

Nakit Avans ve İhtiyaç Kredisi Arasındaki Fark Nedir?

Nakit Avans Nedir?

Nakit Avans, gerçek ve tüzel kişilerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilecekleri bir nakit kredi türüdür. Bazen Kredili Mevduat Hesabı, Ek Hesap, Avans Hesap ve Artı Para olarak da adlandırılır.

Nakit Avans, belirli bir limit dahilinde istenilen tutarda toplu olarak alınan ve daha sonra tek seferde ya da anlaşılan vade süresi boyunca eşit taksitler halinde geri ödenen, ön onaya dayalı, değişken ya da sabit faizli bir üründür.

Nakit Avans, kredili mevduat hesabı üzerinden kullanılır. Bu kredili mevduat hesabının limiti banka tarafından kişinin geçmiş ödeme alışkanlıklarını yansıtan kredi skoru, mevcut borçluluk derecesi, gelir durumu ve istihdam durumu benzeri birden fazla kritere bağlı olarak belirlenir.

Tüketici, banka tarafından tanımlanan bu limiti dilediği zaman, ikinci bir başvuru yapmak zorunda olmaksızın, dilediği şekilde kullanabilir.

Örn; A bankası Ahmet için 50.000 TL limitli bir kredili mevduat hesabı tanımlarsa Ahmet, dilediği zaman bu limitin bir kısmını ya da tamamını nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilir.

Ahmet, bu limiti taksitli ya da taksitsiz olarak kullanabilir. Ahmet, borcunu tamamen ödedikten sonra limiti eski haline dönecektir ve dilerse daha sonra bu limiti defalarca kez daha kullanabilecektir.

Taksitli kullanımlarda borç alınan tutar, anlaşılan vade süresi boyunca, eşit taksitler halinde, sabit faiz oranı ile geri ödenir.

Taksitsiz kullanımlarda borç alınan tutara, borç geri ödenene dek kalan toplam anapara üzerinden günlük faiz borcu eklenecektir ancak her hülkarda tüm borcun en geç sonraki ay içinde ödenmesi gerekir.

Bazı bankalar taksitli limiti daha düşük tutmakta ya da taksitli kullanıma izin vermemektedir.

Bankaların farklı kredi politikaları ve kriterleri olduğu unutulmamalıdır. A bankası bir müşterinin kredili mevduat hesabı başvurusunu reddederken B bankası aynı sırada, aynı koşullar altında, aynı müşterinin kredili mevduat hesabı başvurusuna onay verebilir,

Nakit Avans, banka tarafından önceden tanımlanan bir limite bağlıdır. Tüketici, bu limitin artırılmasını ya da azaltılmasını talep edebilir ancak tanımlı limitin kullanımı sırasında ikinci bir onay alması gerekmez.

Bu bağlamda Nakit Avans, kredi veren kuruluş açısından daha riskli bir üründür çünkü İhtiyaç Kredisi’nde kullandırımdan önce bir risk değerlendirmesi yapılırken Nakit Avans’ta yalnızca başlangıçta bir risk değerlendirmesi yapılır ancak takip eden dönemlerde ikinci bir risk değerlendirmesi yapılmaz. Bu nedenle Nakit Avans’ın faiz oranları genellikle daha yüksek olma eğilimindedir.

Ancak Nakit Avans’larda kredi tahsis ücreti ve sigorta masrafı uygulanmadığından zaman zaman bu marj önemli ölçüde daralabilmekte ve Nakit Avans daha cazip hale gelebilmektedir.

Günümüzde Taksitli Nakit Avans’larda azami vade süresi 12 ay ile sınırlandırılmıştır.

Nakit Avans ve İhtiyaç Kredisi Arasındaki Fark Nedir?

İhtiyaç Kredisi Nakit Avans Taksitli Nakit Avans
Azami Tutar Sınırsız Sınırsız Sınırsız
Azami Vade 1 – 36 Ay 1 Ay 1 – 12 Ay
Faiz Oranı Değişkenliği Sabit Değişken Sabit
Faiz Oranı Daha Düşük Daha Yüksek Daha Yüksek
Başvuru Onayı Gerekli mi? Evet, Her Başvuruda Onay Gerekir Evet ancak Yalnızca İlk Limit Başvurusunda Onay Gerekir Evet ancak Yalnızca İlk Limit Başvurusunda Onay Gerekir
Sigorta Masrafı Var mı? Var Yok Yok
Kredi Tahsis Ücreti Var mı? Var Yok Yok

Nakit Avans birkaç gün gibi kısa süreli acil nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan sunarken Taksitli Nakit Avans tıpkı İhtiyaç Kredisi gibi daha uzun vadeli nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan sunmaktadır.

Bu ürünlerin tamamında limitler, müşterinin finansal sağlık durumuna göre belirlenir ancak azami vade süresi tüketici kredilerinde 36 aya kadar uzarken taksitli nakit avanslarda 12 aya kadar sınırlandırılmıştır.

Taksitli Nakit Avans, kullanıcıların bankada tanımlı kredili mevduat hesabı limitleri üzerinden kullanılır. Tüketiciler bir kere limit başvurusunda bulunduktan sonra diledikleri zaman ve diledikleri kez bu limitler kapsamında nakit kullanımı gerçekleştirebilirler ve bunun için ikinci bir onay almaları gerekmez.

İhtiyaç Kredisi için standart başvuru prosedürleri geçerlidir. Tüketiciler, yeni bir ihtiyaç kredisi kullanmak istediklerinde her defasında bankaya başvuruda bulunmalı ve bankadan olumlu yanıt almalıdır.

Bu nedenle Nakit Avans ve Taksitli Nakit Avans ürünleri genellikle İhtiyaç Kredisi’nden daha yüksek faiz oranlarına sahiptir ancak Nakit Avans kullanımlarında kredi tahsis ücreti ve sigorta masrafı uygulanmadığından zaman zaman bu marj önemli ölçüde daralabilmekte ve nadiren de olsa Nakit Avans daha cazip hale gelebilmektedir.

Enucuzu.com’daki İhtiyaç Kredisi Hesaplama Aracı ile farklı bankaların teklif ettikleri faiz oranlarına tek tıklama ile erişebilir, en ucuz teklifi saniyeler içinde bulabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır