New York Gezi Rehberi ile New York Gezilecek Yerler, New York Yemekleri ve New York En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, New York seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

New York Hakkında

Ülke Amerika Birleşik Devletleri
Bölge Kuzey Amerika
Resmi Dil İngilizce
Para Birimi Amerikan doları ($USD)
Vize Gereksinimleri Amerika Vizesi
Şehir Nüfusu 8,133,522
İklim Nemli Subtropikal İklimi (Yıllık Ort: 13,5°C)
Zaman Dilimi UTC – 5 (EST) / UTC – 04:00 (EDT)
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu +1
En Yakın Havalimanları John F Kennedy Havalimanı, Newark Liberty Havalimanı, LaGuardia Havalimanı, Stewart Havalimanı

Dünyanın en büyük metropollerinden birisi olan New York, devasa yapıları ve şehir yaşantısı gibi unsurları ile ikonlaşmış şehirlerden birisidir.

Çoğumuzun filmlerden, dizilerden ve oyunlardan da aşina olduğumuz gibi küresel çapta kutlamalar, konserler, konferanslar ve daha niceleri burada düzenlenir. Gecesi de gündüzü kadar hareketli olduğu için “Uyumayan Şehir” olarak da anılır.

Ancak şehre bugüne kadar takılmış en popüler lakapların başında “Büyük Elma” gelir. Lakabın nereden geldiğine dair çeşitli teoriler bulunsa da en yaygın tahmin 1920’li yıllarda John J. Fitz Gerald adlı bir gazetecinin yarış atlarını konu aldığı “Around The Big Apple” yazısına dayanıyor.

Yazısında “Bir tane büyük elma var. O da New York” kelimeleri geçmektedir. Büyük Elma’nın hikayesi çok yaratıcı bir şekilde başlamamış olsa da 1970’lerden itibaren turizm pazarlaması olarak kullanılmış ve unvan haline gelmiştir.

Özgürlük Anıtı başta olmak üzere Times Meydanı’ndan Central Park’a kadar New York’un her sokağı ve caddesi bir medya yapımı ile ilişkilendirilebilir.

Diğer bir yandan New York, dünyanın en kozmopolit şehirlerinden birisidir. Zamanında farklı ülkelerden birçok göç yaşanmıştır. Böylece Little Italy ve Chinatown gibi farklı kültürlere özgü mahalleleri gezebilir veya herhangi ülkenin yemeğini tadabilirsiniz.

Enucuzu.com üzerinden New York için en ucuz uçak bileti seçeneklerine göz atmak için New York Uçak Bileti araması yapabilir, onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz.

New York Gezilecek Yerler Listesi

  • Central Park
  • Metropol Sanat Müzesi (Metropolitan Art Museum )
  • American Museum of Natural History
  • Guggenheim Müzesi
  • Empire State Binası
  • Rockefeller Center
  • St Patrick’s Katedrali
  • Times Square (Meydanı)
  • New York Public Library (New York Halk Kütüphanesi)
  • Madison Sqaure Garden
  • Flatiron Binası
  • Little Italy
  • Chinatown
  • Özgürlük Heykeli (Liberty of Statue)
  • Brooklyn Köprüsü
  • Wall Street, Financial District
  • 5th Avenue
  • Washington Square Park
  • Ulusal 11 Eylül Anıtı
  • Aziz Patrik Katedrali
  • Bryant Park
  • The High Line
  • Edge

Central Park

Central Park, New York’un merkezinde bulunan 843 dönümlük devasa bir park alanıdır. İçerisinde çeşitli göletler, spor sahaları, yürüyüş parkurları, kale dahil birçok yapı bulunuyor.

New York’un hızlı ve kalabalık şehir yaşantısından kaçanların öncelikli durağı oluyor. Özellikle yaz dönemleri başta konser olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Metropolitan Sanat Müzesi (Metropolitan Art Museum)

Metropolitan Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzeleri arasında yer alıyor.

Central Park’ın doğu kapısında bulunan müzede antik çağlardan bugüne kadar birbirinden farklı coğrafyalarda üretilmiş bir çok eseri bünyesinde barındırmaktadır.

Ayrıca sadece içerisinde resim değil içerisinde eski çağlardaki gündelik eşya, heykel ve seramik gibi birçok farklı alandaki sanat eserleri sergileniyor.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (American Museum of Natural History)

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, doğanın geçmişine ışık tutmaktadır. Burada dinozor iskeletleri olmak üzere tarihte yaşamış canlı türlerine ait fosillere ulaşabilirsiniz ve dünyanın kadim tarihine dair bilgiler edinebilirsiniz.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Central Park’ın batı yakasında bulunuyor.

Guggenheim Müzesi

Guggenheim Müzesi, ünlü mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanmış bir sanat galerisidir. Müze hem tasarımı hem de modern ve çağdaş sanat eserlerine e sahipliği yapar.

Yine de modern sanata ilginiz yoksa veya şehirde süreniz kısıtlıysa öncelikli olarak gezmenize gerek yoktur.

Empire State Binası

1931 yılında inşası tamamlanan Empire State 1972 yılına kadar dünyanın en uzun binası olarak kayda geçmiştir. New York ile özdeşleşen Empire State tam 102 katlıdır ve içerisinde 1000 tane iş yerinin ofisi bulunuyor.

En üst katında ise bütün şehri 360 derece izleyebilecekleri bir gözlem kulesi bulunmaktadır.

5th Avenue

Fifth Avenue, alışveriş meraklılarının dikkatini çekecek caddelerden birisidir çünkü şehrin alışveriş caddesidir. Dünyanın en lüks caddelerinden birisi olarak kabul edilen caddede tarihi binaların içerisinde birçok ünlü markanın mağazası vardır.

Hatta, ünlü teknoloji mağazası “Apple Store”ın en görkemli mağazalarından birisi de cadde de bulunmaktadır.

Rockefeller Center

Dünyanın en zenginlerinden olan Rockefeller ailesine ait olan binanın içerisinde iş ve alışveriş merkezleri bulunuyor. En üst katında ise bütün New York’u ayakları altına alan  ve “Top of the Rock” olarak adlandırılan görkemli bir seyir terası bulunuyor. Hatta Dışarısındaki devasa noel ağacı ise ikonik bir simge haline gelmiştir.

Times Meydanı (Times Square)

Times Meydanı hem şehrin hem de dünyanın en ünlü meydanlarından birisidir. Birçok gökdelenin çevrili olduğu ve bütün gökdelenlerin dijital reklam panoları ile kaplı olduğu bir alandır.

Şehrin kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Times Meydanı nice filmlere, oyunlara, dizilere ve medya yapımlarına konu olmuştur.

New York Halk Kütüphanesi (New York Public Library)

New York Halk Kütüphanesi, oldukça estetik bir mimariye sahip bir halk kütüphanesidir. Dış mimarisi kadar iç mimarisi ve iç kısımdaki duvarların işlemeleri de oldukça dikkat çekicidir.

İçerisinde binbir çeşit kitap bulunan ve kitap çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan kütüphane ilgili olanların ziyaret etmesi gereken yerlerden birisidir.

Madison Square Garden

Madison Square Garden, ünlü bir spor arenasıdır. Genellikle NBA maçları, dövüş organizasyonları ve buz hokeyi müsabakaları düzenlenir. Bunun yanı sıra geniş çaplı konserlere de ev sahipliği yapar. Hatta John Lennon son konserini Madison Square Garden’da düzenlemiştir.

Flatiron Binası

1902 yılında inşa edilen Flatiron Binası, şehrin ilk gökdelenlerinden birisi olsa da ününü ütü şeklinde tasarlanmasına borçludur. Ayrıca, inşa edilirken ilk kez çelik kullanılan binadır. Binanın bulunduğu Flatiron Caddesi’nde de çeşitli alışveriş dükkanları ve lüks restoranlar bulunmaktadır.

Little Italy

Little Italy, eski dönemlerde bölgedeki yaşayanların çoğunu İtalyan göçmenler oluşturuyordu ve burada kültürlerini devam ettirdiler. Sonrasında zamanla Amerikan kültürüne adapte olsalar da Little Italy’de İtalyan kültürü rahatlıkla gözlemlenebilir.

Bölgede İtalyan restoranlarına gidebilir ve denk gelirseniz İtalyan festivallerine katılabilirsiniz.

Chinatown

Chinatown da Çinli göçmenlerin çoğunlukla yaşadığı bir mahalledir. Tabelaların dahi Çince olduğu mahallede Çin kültürünü yaşatan bölgede farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Aysa mutfağını tadabilir ve Asya dükkanlarından hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

Ayrıca, Chinatown’da geniş çaplı kültürel festivaller düzenlenmektedir. Denk gelirseniz sokakların rengarenk olduğu görkemli ve kalabalık Çin festivallerine rastlayabilirsiniz.

Özgürlük Heykeli

ABD’nin en meşhur ikonu olan Özgürlük Heykeli bir kadının sol elinde meşaleyi sağ elinde ise ise bağımsızlık bildirgesinin bulunduğu bir özgürlük sembolüdür.

Dönemin Fransa hükümeti, ABD’nin kuruluşunun 100. yılını kutlamak için hediye etmiştir.

Brooklyn Köprüsü

Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan köprüdür. 1883 yılında yapılmış olan köprü gotik tarzda inşa edilmiştir. Taş ve çelik işçiliği ile yapılmış köprü mühendislik harikası olarak kabul edilmektedir.

New York’un en bilindik sembollerinden birisi olan Brooklyn köprüsü birçok filme ve oyuna konu olmuştur.

Financial District ve Wall Street

New York sadece ABD’nin değil aynı zamanda dünyanın da en büyük finans merkezidir. New York’taki Finansal Bölge ise hem ABD hem de dünyanın en büyük şirketlerinin bulunduğu bir yerdir.

Borsa ve para filmlerine sıkça konu olan Wall Street ise Finansal Bölge’deki en büyük kuruluşlara ev sahipliği yapar. Öyle ki dünyanın en büyük iki borsası olan NASDAQ ve NYSE Wall Street caddesindedir.

Washington Square Park

Washington Square Park, şehrin merkezindeki Greenwich Village’da bulunan bir park alanıdır. Park alanı küçük olsa da içerisinde görkemli bir çeşme ve girişinde ise dikili bir zafer takı bulunuyor.

Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi

Bilindiği üzere 11 Eylül 2001 yılında Dünya Ticaret Merkezi’ne ait İkiz Kuleler, hava saldırısı sonucu yıkılmıştı. İkiz Kuleler tekrardan inşa edilmemiş ve yerine saldırı sonucunda hayatının kaybedenler için anıt yapılmıştır. İkiz Kuleler yerine ikiz su havuzu ve çevresinde de hayatını kaybedenlerin isminin yazdığı levhalar bulunmaktadır.

Aziz Patrik Katedrali

1878 yılında inşa edilen Aziz Patrik Katedrali şehrin önde gelen dini yapılarındandır. Şehrin dini yönetimi Aziz Patrik Katedrali’nden yürütülmektedir.

Bryant Park

Bryant Park, şehrin merkezinde yer alan bir park alanıdır. Aslında kendisine has pek bir özel bir unsuru olmasa da şehrin gökdelenlerinin arasındadır. Ayrıca, dönem dönem konser ve etkinlikler de düzenlenir.

The High Line

The High Line, şehir alanında yer alan bir park alanıdır ancak ilginç bir hikayesi bulunmaktadır.

1930’lu yılların başında yapımına başlayan fakat tamamlanmamış bir demir hattının yeşillendirilmesi ile parka dönüştürülmüştür.

Burada uzunlamasına yürüyüş yapabilir ve şehrin farklı bölgelerindeki manzaralara tanıklık edebilirsiniz.

Edge

Edge, bütün şehrin manzarasını izleyebileceğiniz bir seyir terasıdır. Hudson Yards bölgesinde bulunan Edge’yi özel kılan detaylardan biri ise güvenlik önlemleri eşliğinde plazaya tırmanılabilmesidir.

New York Yemekleri Neler? New York’ta Ne Yenir?

  • Dünya Lezzetleri
  • New York Stili Pizza
  • Bagel
  • Burger
  • Hot Dog
  • Pastırmalı Sandviç
  • Donut ve Cronut
  • New York Cheesecake
  • Kurabiye
  • Egg Cream

Dünya Lezzetleri

New York, dünyanın en kozmopolit şehirlerinden birisidir. Birçok farklı kökene sahip olan insan yaşadığı için dünyanın her yöresine özgü mutfak New York’ta bulunur.

Vietnam mutfağından, Karayip mutfağına kadar birçok farklı yemeği tadabilirsiniz. İçeceklerini ve tatlılarını tadabilirsiniz.

New York hareketli bir şehir olmasından dolayı yemek kültürünü de genellikle hızlı tüketilen yiyecekler oluşturur. Ayrıca kozmopolit bir yapıda olduğu için farklı kültürlerin etkisinde şekillenmiştir.

Bunun yanı sıra pahalı ve lüks bir şehir olduğu için de gastronomi alanında da gelişmiştir.

Pizza

Pizza, İtalyan mutfağına özgü bir yiyecek olsa da New York’ta da sıklıkla tüketilmektedir. Geleneksel İtalyan pizzası tabakta çatal ve bıçak ile yenilirken New York pizzası ise elde tutularak tüketilir.

Bagel

Bagel, simit gibi şeklinde susamlı ve halka şeklinde olan bir ekmektir. New York’ta sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde sıklıkla tüketilir. Genelde bagel ekmeği ikiye bölünür ve arasına çeşitli malzemeler konulur.

New York’a özgü çeşidi soğan, krem peynir ve somon füme ile hazırlanır.

Hamburger

Hamburger Amerika Birleşik Devletleri ile en çok özdeşleşen yiyeceklerden birisidir. Yumuşak ekmeğin arasında başta köfte, soğan ve çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. New York’ta genelde hızlı servis edilip tüketilir.

Sosisli Sandviç – Hot Dog

Hot Dog, New York şehrinin hemen her sokağında bulabileceğiniz bir atıştırmalıktır.

Birçok farklı malzeme eklenebilmektedir ancak New York’ta hot dog’a karamelize soğan ve lahana turşusu eklenmektedir.

Pastırmalı Sandviç

Pastırmalı sandviç de tıpkı sosisli gibi New York sokaklarında rastlayabileceğiniz bir atıştırmalıktır. Genelde ekmeğin veya bagel ekmeğinin arasına sadece sığır pastırması konularak servis edilir.

Yine de hassasiyetiniz varsa domuz pastırması olup olmadığını öğrenmeniz ve domuz eti tüketmek istemediğinizi açıklamanız gerekir.

Ayrıca, New York sokaklarında birden çok yöntemle hazırlanan sandviçler bulunur çünkü sandviç en sık tüketilen öğünlerinde başında gelir.

Donut

Filmlerden de aşina olabileceğiniz üzere donut ABD’de ile özdeşleşmiş bir tatlıdır ancak genellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde tüketilir.  Mayalı hamurun yağda kızartılması ile yapılır. Kızartılan hamur tercihe göre kremalar ve çeşitli malzemeler eşliğinde servis edilebilir.

Cronut

Cronut ise yakın zamanda New York’ta icat edilen bir çeşit donuttur.

Dış kısmı donuta benzese de iç kısmı kruvasan gibi kat kat olacak şekilde hazırlanır. İsteğe göre hem dışı hem de içine krema konulabilir.

New York Cheesecake

New York usulü cheesecake’lerde kullanılan peynir ve kremanın yoğunluğu normaline kıyasla daha yüksek olan bir tatlıdır. Orjinal versiyonunun üzerine herhangi bir meyve dolgusu konulmaz. Yine de kafe veya restorana gittiğinizde tercihe bağlı olarak dolgulu bir versiyonunu tercih edebilirsiniz.

Kurabiye

New York’a özgü bir tatlı olmasa da kurabiye, New York’ta en çok tüketilen atıştırmalıklardan birisidir. Özellikle çikolata parçacıklı kurabiyeler popüler olarak tüketilir. Marketlerde, kafe-restoranlarda ve fırınlarda satılır.

Egg Cream

Egg Cream, New York’ta özgü olan soğuk bir içecektir. Yumurta kreması anlamına gelse de içerisinde hiçbir şekilde yumurta bulunmuyor.

İçerisine soda, süt, karbonat, su ve aromalı şuruplar ile hazırlanır. Dondurmanın içilebilen bir versiyonu demek yanlış olmayacaktır.

Manhattan

Adını New York’un popüler olan Manhattan’dan alan bir likördür. Amerika bölgesine özgü çavdar viskisine talı vermut, Angostura bitteri ve garnitür konularak hazırlanıyor.

New York En İyi Restoranlar Listesi

  • Junior’s Restaurant and Bakery
  • Katz’s Delicatessen
  • Best Bagel Cafe
  • Levain Bakery
  • Joe’s Pizza Broadway
  • The Donut Pub
  • Eleven Madison Park

Junior’s Restaurant and Bakery

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (12.723)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (11,812)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasında

Burası şehre hem başta sandviç olmak bölgeye özgü yemekleri hem de tatlıları yiyebileceğiniz bir yer. Buraya gitmişken mutlaka New York usulü cheesecake denemelisiniz.

Katz’s Delicatessen

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (37.113)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (18.173)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasında

Aradığınız her çeşit sandviçi burada  bulabilirsiniz.

Başta pastırmalı olmak üzere New York’un meşhur sandviçlerini tadabileceğiniz en iyi yerlerden birisidir.

Best Bagel Cafe

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (5.269)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (1.696)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasının Altında

Yalnızca bagel yapılan Best Bagel Cafe adının hakkını veren yerlerden birisi ve şehrin en iyi bagel dükkanları arasında yer alıyor.

Levain Bakery

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (6.017)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (1.673)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasında

New York şehrinin birden çok yerinde şubesi olan Levain Bakery, şehrin en meşhur fırınlarındandır. Şehirde en iyi kurabiye yiyebileceğiniz yerlerdendir.

Joe’s Pizza Broadway

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (17.704)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (691)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasının Altında

New York’a giden birçok kişi mutlaka buradan pizza yer çünkü New York usulü pizzanın hem en lezzetli hem de oldukça ucuz olduğu bir yerdir.

Spiderman 2 başta olmak üzere medya yapımlarına dahi konu olmuştur.

The Donut Pub

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (2.150)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (243)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasının Altında

New York’ta Donut denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden birisidir. Burada hem donut hem de cronut bulabilirsiniz.

Eleven Madison Park

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.582)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (2.697)
  • Fiyatlandırma: New York Ortalamasının Üzerinde

Flatiron bölgesinde bulunan restoran şehrin gastronomi alanında önde gelen yerlerinden birisidir.

3 Michelin Yıldızı’na sahip restorana New York Times tarafından da 4 yıldız verilmiştir.

New York Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

New York nerededir? New York’a ne zaman gidilmeli? New York’ta nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

New York Nerededir?

New York, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzey batısındaki New York eyaletinde bulunmaktadır. Esasında New York, kendi başına kullanıldığında eyaleti işaret eder. Şehri işaret etmek için New York City kullanılır.

Ülkenin Para Birimi Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerikan doları ($USD) kullanılmaktadır.

New York’a Ne Zaman Gidilmeli?

New York’ta kışları soğuk, yazları ise oldukça sıcak geçer. Şehrin bahar dönemleri ise havanın daha ılıman olduğu zamanlardır. Bu sebeple, şehri turlamak ve uzun yürüyüşler yapmak istiyorsanız bahar dönemini tercih edebilirsiniz.

New York’ta Nerede Kalınır?

New York olarak anılan yer aslında Manhattan yarım adası olarak geçer. Çevresindeki bölgeler de Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island’dır.

Manhattan genel olarak diğer bölgelerden daha pahalıdır. Genelde konaklamaya küçük bir bütçe ayıran turistler Brooklyn bölgesini tercih eder. Manhattan’da ucuza konaklamak istiyorsanız mahallenin güvenli olup olmadığını araştırmanız gerekebilir. Diğer bölgelerde kalmadan önce de bölgenin güvenliğinin araştırılması önerilir.

New York’ta Kaç Gün Kalınmalı?

New York içerisinde birçok etkinlik yeme-içme ve çeşit çeşit deneyim olanağını içerisinde barındırır. Sadece 2 veya 3 günde yürüyerek gezebilirsiniz ancak şehrin restoranlarında duraklayacak, kapsamlı bir şekilde gezecek veya etkinlik alanlarında vakit harcayacaksanız en az 4 ila 5 gününüzü ayırmanız gerekebilir.

New York’ta Şehir İçi Ulaşımı Nasıl?

New York dünyanın en gelişmiş ulaşım sistemlerine sahip şehirlerden birisidir. Google Maps uygulaması da şehir içi toplu taşıma araçları ile nasıl konumlara varacağınızı gösteriyor. MTA Maps üzerinden şehrin toplu taşıma kılavuzuna ulaşabilirsiniz.

Şehir içi metro ağını aşağıdaki görselde de görebilirsiniz:

Enucuzu.com üzerinden New York için en ucuz uçak bileti seçeneklerine göz atmak için New York Uçak Bileti araması yapabilir, onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır