Türkçe’de Ekim Festivali olarak da bilinen Oktoberfest nedir, neden kutlanır, bu sene ne zaman kutlanacak ve katılmadan önce nelere dikkat edilmeli? Bu içeriğimizde Oktoberfest hakkında merak edilen noktaları ele alacağız.

21 Eylül – 06 Ekim 2024 tarihleri arasında kutlanacak olan Oktoberfest’e Münih’te tanıklık etmek isterseniz Enucuzu.com üzerinden Münih uçak bileti tekliflerini karşılaştırabilir, en ucuz uçak biletini bularak ucuza, taksitli ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Oktoberfest (Ekim Festivali) Nedir?

Ekim Festivali olarak da bilinen Oktoberfest, ilk olarak 12 Ekim 1810 tarihinde düzenlenen ve Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Münih’teki Theresienwiese’te kutlanan gelenekselleşmiş bir festivaldir.

İlk Oktoberfest, Saksonya – Hildburghausen Prensesi Therese ile I. Ludwig arasındaki kraliyet düğününü kutlamak ve yeni ele geçirilen topraklardaki halkları kaynaştırmak için düzenlenmişti.

Oktoberfest (Ekim Festivali) Nedir?
1811 kutlamaları sırasında Theresienwiese’te düzenlenen bir at yaırışı

Oktoberfest, daha sonraki yıllarda da tekrarlanarak yüzlerce yıldır sürmekte olan ve günümüzde her yıl dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişinin katıldığı geleneksel bir festival haline evrildi.

Oktoberfest kutlamaları sırasında geçit töreni, konserler, ayinler ve partiler gibi çok sayıda etkinlik düzenlenir, oyunlar ve danslar sergilenir.

Oktoberfest’in en ikonik simgelerinden biri de lager türü Bavyera biralarının tadına bakabileceğiniz birkaç büyük ve diğer her türden şeyin bulunduğu diğer yüzlerce küçük çadırdır.

Günümüzde Münih’teki Ekim Festivali’ne dünyanın dört bir yanından altı milyonu aşkın kişi katılmakta ve kutlamalar sırasında 7.580.000 litreden fazla bira tüketilmektedir.

Oktoberfest (Ekim Festivali) Nedir?

Oktoberfest (Ekim Festivali) 2024 Ne Zaman?

Bu sene 189.’su düzenlenecek olan Oktoberfest (Ekim Festivali) kutlamaları 21 Eylül 2024 Cumartesi günü başlayacak ve 06 Ekim 2024 Pazar günü sona erecek.

Oktoberfest ismi Ekim Festivali anlamına gelse de kutlamalar genellikle Eylül ayının sonunda başlar ve genellikle 16 ila 18 gün kadar sürer.

Oktoberfest direkt olarak belirli bir tarihe bağlı olmadığından kutlamaların başlangıç ve bitiş tarihleri her sene değişiklik gösterir ancak beklenen bitiş tarihi 3 Ekim’den öncesine denk gelecek olursa kutlamalar 1990 yılında Almanya’nın yeniden birleşmesini temsil eden Alman Birliği Günü olan 3 Ekim tarihine dek uzatılır.

Oktoberfest’in ilk günü Münih’in belediye başkanının ilk fıçıyı doldurup “O’zapft is!” yani “Bu dolduruldu!” diye bağırması ile başlar.

2025 yılı için Oktoberfest (Ekim Festivali) tarihleri ise 20 Eylül 2025 Cumartesi – 05 Ekim 2025 Pazar olarak belirlenmiştir.

Oktoberfest (Ekim Festivali) 2024 Ne Zaman?
Augustiner Festzelt bira çadırından bir görüntü

Oktoberfest (Ekim Festivali) Katılım İpuçları

Oktoberfest’te Bavyera birasının ve Bavyera mutfağının tadına bakabilmek için çadırlardan birinde oturmanız gerekmektedir ancak milyonlarca katılımcının aksine sınırlı sayıda koltuk ve masa olduğundan bu masalardan birini elde edebilmek için ya daha az yoğun saatleri tercih etmeniz ya da öncesinde bir bira çadırından rezervasyon yapmanız gerekmektedir.

Her çadırın rezervasyon koşulları ve müsaitlikleri farklıdır ve her birini ayrı ayrı kontrol etmek sizin açınızdan yararlı olabilir.

Unutmamanız gereken nokta rezervasyonun doğrudan herhangi bir çadır sahibinden yapılması gerektiğidir çünkü üçüncü taraf satıcılardan yapılan rezervasyonlar yasal değildir ve büyük bir ihtimalle dolandırıcılık ile sonuçlanır.

Bu çadırlardan bazıları hala faks ve hatta posta gibi daha eski iletişim biçimlerini tercih etmekte olsa da bazıları modern iletişim kanallarına ayak uydurmuş durumdadır. Neyse ki mevcut bira çadırlarının (ve mevcutsa) rezervasyon sayfalarının bir listesini sizler için derledik:

Oktoberfest sırasında bira çadırları hafta içi 10:00 – 22:30 ve hafta sonu 09:00 – 22:30 saatleri arasında açıktır ancak (istisnai olarak) Käfer’s Wies’n-Schänke ve Weinzelt için kapanış saati 01:00 olarak uygulanmaktadır.

Oktoberfest (Ekim Festivali) Katılım İpuçları

Hangi bira çadırına katılmak istediğinize karar verdikten sonra ilgili çadır için belirli tarih ve saat aralığına rezervasyon talebinde bulunabilirsiniz.

Oktoberfest oldukça popüler bir festival olduğu için hafta sonu ve akşam saatleri gibi daha yoğun saatlerde rezervasyonlar aylar öncesinde dolabilir ve Augustiner gibi bazı çadırlar daha çok tercih edildikleri için oralarda müsait rezervasyon bulmak daha da zor olabilir.

Bu arada çoğu çadırda rezervasyonların kişi başına değil masa başına yapıldığı unutulmamalıdır. Bu durumda tek başınıza olsanız da tek bir koltuk yerine 8 ya da 10 kişilik bir masa kiralamanız gerekebilir. Rezervasyonlar günün belirli bir bölümü (genellikle dört saatlik zaman dilimleri) için geçerlidir.

Oktoberfest rezervasyonları ücretsiz olsa da rezervasyon sırasında yiyecek ve içecek kuponlarının satın alınması gerekir ki bu da örtülü bir ücretlendirme uygulandığı anlamına gelir ancak bunun karşılığında belirli miktarda bira, tavuk ve çadıra özel bazı ikramlar alırsınız.

Oktoberfest (Ekim Festivali) Katılım İpuçları
Geleneksel lederhosen and dirndl tarzı giyim

Oktoberfest ruhunu tam olarak hissetmek ve yaşamak isterseniz kadınlar arasında dirndl ve erkekler arasında lederhosen tarzında giyinmek yaygındır.

Oktoberfest’teki bira çadırlarında servis edilen biralar, festivale özel olarak geleneksel kurallara sıkıca bağlı kalınarak hazırlanan geleneksel Marzen tarzı Lager türü biradır.

Altı bira fabrikasının her biri kendi birasını yapar ve her bira çadırında yalnızca bir tür bira bulunur. (Örneğin Hofbräu çadırında Hofbräu Oktoberfest ve Paulaner çadırında Paulaner Oktoberfest vb.)

Biralar, büyük kupalarda litrelik olarak satılır, büyük ve ağırdır. Bira dışında şarap, soda ve diğer alkolsüz içecekleri de bulabilirsiniz.

Oktoberfest’e katılmakla ilgileniyorsanız planınızı önceden kesinleştirmenizi ve rezervasyon sürecini aylar önce planlamanızı öneririz çünkü rezervasyon atamaları aylar öncesinde başlar.

21 Eylül – 06 Ekim 2024 tarihleri arasında kutlanacak olan Oktoberfest’e Münih’te tanıklık etmek isterseniz Enucuzu.com üzerinden Münih uçak bileti tekliflerini karşılaştırabilir, en ucuz uçak biletini bularak ucuza, taksitli ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır