Yeni bir yerler keşfetmenin heyecanını küçük dostunuzla paylaşmak isterseniz birlikte yeni yolculuklara yelken açabilirsiniz.

Günümüzde hemen her otobüs firması yolcuların evcil hayvanları ile birlikte seyahat etmesine olanak tanıyor ancak bu deneyim sizin için bir ilk olacaksa dikkate almanız gereken bazı önemli kurallar var.

Peki otobüste evcil hayvan taşıma kuralları neler ve seyahatinizin herhangi bir aşamasında tam olarak nelere dikkat etmelisiniz?

Otobüste Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre otobüste evcil hayvan taşıma şartı “Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.” koşullarına bağlanmıştır.

Ayrıca görme engelli yolculara yönelik ek “Ancak, görme engelli yolcuların sertifikalandırılmış rehber köpeği, köpeğin ağızlığı ve gerekli sağlık belgeleri olmak koşulu ile taşıtta bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında uygun bir yerde ücretsiz taşınır. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.” maddesi geçerlidir.

Yolcular, belirli köpek, kedi ve kuş türleri ile birlikte seyahat edebilirler.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yer alan “Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar” ifadesindeki “gibi” teriminin tam olarak ne anlama geldiği belirsiz olsa da yolcuların uçak yolculuklarının aksine tehlike arz etmemek koşuluyla kafeste (kaplumbağa, tavşan vb.) pek çok evcil hayvan taşıyabileceğini öngörmek mümkün olacaktır.

Otobüste Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler?

Kafes kucakta, koltuğun altında ya da yan koltuğun da satın alınmış olması koşulu ile yan koltukta durabilir. Kafes, tüm yolculuk boyunca kilitli olmalıdır.

Yolcunun kedi ya da köpek ile birlikte seyahat edebilmek için aşı karnesi sunması gereklidir. American Pit Bull, Pit Bull Terrier, Rottweiler, Doberman ve American Bulldog benzeri tehlike arz eden köpek türlerinin otobüste taşınması yasaktır.

  • Koltukta Seyahat için Kafes Boyutları (Azami): 23 x 30 x 40
  • Koltukta Seyahat için Kafes Ağırlığı (Azami): 8 kg

Bu şartları ağırlık ya da boyut yönünden karşılamayan evcil hayvanlar veteriner kontrolünde uyutulmak, özel kafeste muhafaza edilmek ve muvaffakatname imzalamak şartı ile otobüsün bagaj bölümünde taşınabilir.

Firma, belirtilen koşulların sağlanmaması ya da yolculuğun evcil hayvanın sağlığına zarar verebileceğine kanaat getirmesi durumunda ulaşımı sağlamama inisiyatifi alabilir.

Yolcuların biletleme işleminden önce taşımak istedikleri evcil hayvanları ve seyahat etmek istedikleri destinasyon bazında otobüs firmasından bilgi edinmesi gerekmektedir.

Ayrıca uçak seyahatlerinde uygulanan evcil hayvan taşıma kurallarını incelemek isterseniz Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.


Bu makalede sözü edilen bazı kurallar ve limitler farklı otobüs firmalarının uygulamakta oldukları farklı politikalara, seyahat etmek istediğiniz dönemin koşullarına ve o sırada uygulanmakta olan mevcut yönetmeliklere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Lütfen bu kurallar hakkında güncel uygulamaları kontrol etmek için biletleme işleminden önce otobüs firması ile iletişime geçin.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır