Sahra Çölü’nün ortasında çapı yaklaşık 40 km olan ve uzaydan bile görülebilen, tıpkı devasa bir göz gibi görünen dairesel bir yapı olduğunu biliyor muydunuz?

Kimileri bu yapının bir meteor çarpması sonucunda oluştuğunu öne sürerken kimileri bu esrarengiz halkaların Kayıp Şehir Atlantis’in kalıntıları olduğunu iddia ediyor.

Peki Sahra’nın Gözü nedir, nerededir, nasıl oluşmuştur, gerçekten de uzaydan görülebilir mi ve bunun Atlantis ile bir ilgisi var mı?

Sahra’nın Gözü Nedir?

Richat Yapısı olarak da bilinen Sahra’nın Gözü, Sahra Çölü’nün Adrar Platosu’nda bulunan jeolojik bir dom (kubbeleşme) oluşumudur.

Dom, yer kabuğundaki yaylanmalardan ve oynamalardan kaynaklanan iç basınç sonucunda yeryüzünde meydana gelen kubbemsi yapılara denir.

Sahra'nın Gözü Nedir?

Richat Yapısı, Sahra Çölü’nde bulunması ve irisi andırması nedeni ile yaygın olarak Sahra’nın Gözü olarak anılmış olup farklı dillerde Afrika’nın Gözü ve Tüyün Kalbi gibi farklı isimlerle de anılabilmektedir.

40 km çapındaki Sahra’nın Gözü o kadar büyüktü ki onu yeryüzünden yapılan gözlemlerle ayırt edebilmek mümkün değildi ve ancak 1965 yılında Astronot James Alton McDivitt tarafından uzaydan yapılan rastgele bir gözlem sırasında fark edilebildi.

Sahra'nın Gözü Nedir? Richat Yapısı Nedir?

Sahra’nın Gözü ilk kez fark edildiğinde bunun bir meteor çarpması sonucu oluştuğu tahmin edilmişti ancak sonradan yapılan incelemeler oluşum sebebinin yer kabuğundaki yaylanmalardan ve oynamalardan kaynaklanan iç basınç ile su ve rüzgar erozyonu olduğunu gösterdi.

Sahra’nın Gözü, kum taşı ve kireç taşı gibi tortul kayaçlardan ve magmatik kayaçlardan oluşur. Yapının dış halkalarında daha sert ve daha dirençli kaya katmanları bulunurken içeri doğru ilerledikçe zamanla daha hızlı aşınan daha yumuşak kaya katmanlarına rastlanır.

Bu tortul katmanları aynı zamanda bilim insanlarının Dünya’nın milyonlarca yıllık jeolojik geçmişini daha iyi bir şekilde anlamasına yardımcı olur çünkü tektonik kuvvetlerin, erozyonun ve magmatik aktivitenin etkileri de dahil olmak üzere Dünya’nın jeolojik süreçlerine dair önemli içgörüler sağlar.

Richat Yapısı Nedir?

Araştırmacılar, Sahra’nın Gözü’nün Homo erectus veya Homo heidelbergensis gibi erken hominidler tarafından kısa süreli bir yerleşim yeri olarak kullanılmış olabileceğine işaret eden çeşitli göstergeler (taş kullanılarak yapılmış el yapımı aletler gibi) buldular.

Bu da insanlık tarihinin erken dönemlerinde Sahra’nın Gözü’nün kısa süre için de olsa yerleşim yeri olarak kullanılmış olabileceğini göstermektedir.

Sahra’nın Gözü Nerededir?

Sahra’nın Gözü, Moritanya’nın Adrar Bölgesi’ndeki Ouadane kenti yakınlarındadır.

Bu bölgede yaşam süren insanlar olsa da Moritanya nüfusunun önemli bir kısmı Sahra’nın Gözü’nden yaklaşık 500 km uzaklıktaki Atlantik kıyı şeridinde yaşamaktadır.

Sahra’nın Gözü Nasıl Oluşmuştur?

Dünya’nın hemen her bölgesinde farklı türden tortul kayacı katmanları (tabakaları) bulunur ancak Sahra’nın Gözü’nün üzerinde bulunduğu alanda magma bu katmanlara nüfuz ederek bu katmanların yukarı doğru şişmesine ve bir kubbe şekli oluşmasına yani doma neden olmuştur. Sahra’nın Gözü’nü şekillendiren ve daha belirgin hale getiren olgu ise su ve rüzgar erozyonudur.

Sahra’nın Gözü Uzaydan Görülebilir mi?

Evet, Sahra’nın Gözü yaklaşık 40 km çapında bir dom (kubbeleşme) oluşumudur ve o kadar büyüktür ki uzaydan bile görülebilir.

Hatta Sahra’nın Gözü çok büyük bir oluşum olduğu için onu yeryüzünden yapılan gözlemlerde ayırt edebilmek mümkün olmamış ve esasen ancak 1965 yılında Astronot James Alton McDivitt tarafından uzaydan yapılan rastgele bir gözlem sırasında fark edilebilmiştir.

Sahra’nın Gözü, Kayıp Şehir Atlantis’in Kalıntısı mı?

Sahra’nın Gözü’nün ilk bakışta esrarengiz görünen ve dikkat çeken şekli onunla ilgili bazı alternatif teorilerin türemesine neden oldu.

Sahra’nın Gözü ilk kez fark edildiğinde bunun bir meteor çarpması sonucu oluştuğu tahmin edilmişti ancak sonradan yapılan incelemeler oluşum yeryüzündeki iç basınç ile su ve rüzgar erozyonu olduğunu gösterdi.

Sahra’nın Gözü daha popüler hale geldikçe bazı içerik üreticileri onun Kayıp Şehir Atlantis’in izleri olduğunu öne sürdü ancak bilimsel araştırmalar bu oluşumun tamamen öngörülebilir türden jeolojik süreçlere dayandığı gösterdi.

Enucuzu, on binlerce farklı oteli ve yüzlerce farklı otobüs ve uçak biletini tek tıkla karşılaştırmanıza, size en uygun seçeneği bulmanıza ve en ucuz fiyatlar ile rezervasyon yapmanıza olanak sunar. Siz de en ucuz fiyatlarla seyahat ihtiyaçlarınız karşılamak için Enucuzu.com’u ziyaret edin; ucuza, indirimli ve taksitli seyahatin tadını çıkarın.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır