iPhone’unuz seyahatiniz sırasında size yardımcı olacak pek çok kullanışlı özellik ile donatılmıştır. Bunların bir kısmını halihazırda biliyor olabilirsiniz ancak Seyahat Edenler için Harika iPhone Özellikleri isimli bu listemizde gözden kaçırmış olabileceğiniz sekiz önemli özelliği mercek altına alacağız.

Sık Sık Seyahat Edenler için iPhone Özellikleri

  • Çeviri
  • Uçuş Takibi
  • Birim Dönüştürücü
  • Haritalar ile Toplu Taşıma
  • Çevrim Dışı Haritalar
  • Otomatik Zaman Dilimi Değişikliği
  • Apple Intelligence
  • Enucuzu.com iOS Mobil Uygulaması

Çeviri

Apple’ın Çeviri uygulaması aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 19 dili desteklemekte ve Türkçe’den desteklenen diğer dillere ya da desteklenen diğer dillerden Türkçe’ye yazarak ya da konuşarak çeviri imkanı sunmaktadır.

Dilerseniz desteklenen dillerin tamamını çevrim dışı kullanmak üzere cihazınıza indirebilir ve daha sonrasında internet bağlantınız bulunmasa dahi kullanabilirsiniz.

Seyahat Edenler için Harika iPhone Özellikleri

Çeviri uygulamasının en önemli yeteneklerinden biri ise iPhone’unuzun kamerası üzerinden Canlı Metin Çeviri desteği sunmasıdır.

Böylece, örneğin (desteklenen dildeki) bir restoran menüsü incelerken anlamadığınız metinleri elle girmek yerine iPhone’unuzun kamerasına gösterebilir ve anlık olarak istediğiniz bir dile çevirebilirsiniz.

Eylül 2024 tarihi itibarıyla Apple Çeviri tarafından desteklenen diller şu şekildedir:

  • Almanca
  • Arapça
  • Çince (Mandarin Basitleştirilmiş & Geleneksel)
  • Endonezce
  • Felemenkçe
  • Fransızca
  • Hintçe
  • İngilizce (Amerika Birleşik Devletleri & Birleşik Krallık)
  • İspanyolca (İspanya)
  • İtalyanca
  • Japonca
  • Korece
  • Lehçe
  • Portekizce (Brezilya)
  • Rusça
  • Tayca
  • Türkçe
  • Ukraynaca
  • Vietnamca

Uçuş Takibi

iPhone’unuzdaki iMessage uygulaması üzerinden dilediğiniz bir uçuşun güncel durumunu anlık olarak takip edebilirsiniz.

Örneğin bir aile üyeniz size içinde uçuş kodunun da olduğu bir mesaj gönderdiğinde uçuş kodunun altı çizili olarak görünecektir ve eğer altı çizili olan bu metne dokunursanız uçuşun güncel durumu hakkında bazı bilgiler gösterilecektir.

iPhone Uçuş Takibi

Elbette, başka biri size uçuş kodunun olduğu bir mesaj göndermemiş olsa bile, kendinize uçuş kodunu mesaj olarak göndererek dilediğinizde direkt olarak iMessage üzerinden ilgili uçuşun anlık durumunu takip edebilirsiniz.

Dilerseniz, iPhone’unuzun ana ekranından aşağı doğru çekerek ulaşabileceğiniz Spotlight üzerinden de uçuş kodunu arayarak uçuşun güncel durumu hakkında kısa bir özete ulaşabilirsiniz.

İpucu: Enucuzu.com’un Uçağım Nerede? özelliği sayesinde iPhone’lar da dahil olmak üzere internete bağlanan herhangi bir cihaz üzerinden dilediğiniz bir uçuşu canlı olarak takip edebilir; kalkış / varış zamanı, rötar durumu ve kapı numarası bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Birim Dönüştürücü

iPhone’unuzda farklı türden ölçü birimlerini otomatik olarak algılayarak dilediğiniz takdirde bunu ülkenizdeki yerel ölçü birimlerine dönüştürmenizi sağlayan otomatik birim dönüştürücü vardır.

Bu özellik sayesinde mil -> kilometre, ons -> gram ve galon -> litre gibi farklı ölçü birimlerini tek bir dokunuşla dönüştürebilir, hatta farklı ülkelerin anlık para birimlerini dahi güncel kur üzerinden hesaplayabilirsiniz.

Birim Dönüştürücü

Örneğin arkadaşınız size “Döviz bürosundan €50 alman yeterli olacaktır.” gibi bir mesaj gönderdiğinde iPhone’unuzda €50’nun altı çizili olarak görünecektir ve eğer altı çizili olan bu metne dokunursanız €50’nun güncel döviz kuru paritesi ile kaç Türk lirası ettiği gösterilecektir.

Bu özellik; uzaklık, ağırlık ve hacim gibi diğer ölçü birimleri için de geçerlidir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek olursanız orada kullanılmakta olan ölçü birimlerine alışana dek bu özellikten yararlanabilirsiniz.

İpucu: Daha kapsamlı birim dönüştürmeleri için iPhone’unuzdaki Hesap Makinesi uygulamasının Dönüştür özelliğini de kullanabilirsiniz.

Haritalar ile Toplu Taşıma

Yeni bir şehre geldiğinizde A noktasından B noktasına toplu taşıma ile nasıl gidebileceğinizi öğrenmek için harcamanız gereken emek can sıkıcı olabilir.

Neyse ki Google Maps, Apple Harita, Yandex Maps uygulamaları özellikle de toplu taşıma sistemlerinin kompleks yapıda olduğu önemli şehirlerde toplu taşıma yönlendirmeleri sunmaktadır.

Bu sayede desteklenen bölgelerde A noktasından B noktasına gitmek için kullanmanız gereken toplu taşıma hattını, bu hattın saat aralıklarını, bir sonraki sefere kalan tahmini zamanı, tahmini yolculuk süresini ve ücretini önceden kontrol edebilirsiniz.

Seyahat Edenler için iPhone İpuçları
Toplu Taşıma Yönlendirmeleri, Google Maps (Solda) ve Apple Harita (Sağda)

Gideceğiniz şehre bağlı olarak Google Maps, Apple Harita ya da Yandex Maps uygulamalarının destek kapsamlarını inceleyebilir ve seyahatiniz sırasında toplu taşıma ile bir noktadan ötekine nasıl ulaşabileceğinize dair yönlendirmeler alabilirsiniz.

İpucu: Google Maps, Apple Harita ve Yandex Maps uygulamaları her ülkede ve her şehirde toplu taşıma yönlendirmelerini desteklememektedir ancak belirli bir bölge diğer uygulamalar tarafından desteklenmezken biri tarafından desteklenebilir. Örneğin Google Maps genel anlamda daha geniş bir kapsama sahipken Gürcistan’ın Batum şehri gibi belirli bölgelerde Yandex Maps uygulamasını kullanmanız gerekecektir.

Çevrim Dışı Haritalar

Başka ülkelere seyahat ederken seyahat masraflarınızı azaltmak için sınırlı miktarda mobil veri sunan tarifelerden birini seçmiş ve hatta belki de seyahatiniz sırasında mobil veri kullanmamayı tercih etmiş olabilirsiniz.

Bu durumda özellikle de ilk kez gideceğiniz bir şehrin sokaklarında kaybolma ihtimalinize karşı ilgili bölgenin haritasını önceden iPhone’unuza indirebilir ve daha sonra çevrim dışı olarak kullanabilirsiniz.

Seyahat Edenler için Harika iPhone Özellikleri

Apple Harita ve Google Maps uygulamalarının her ikisi de çevrim dışı harita desteğine sahiptir. Apple Harita üzerinden çevrim dışı haritaları indirmek için şu adımları izlemelisiniz:

  1. iPhone’unuzdan Harita uygulamasını açın.
  2. İndirmek istediğiniz şehri seçin ve İndir butonuna dokunun.
  3. İndirmek istediğiniz bölge kapsamını seçin ve İndir butonuna dokunun.

Son adımda Apple tarafından önerilen bölge kapsamını dilediğiniz şekilde özelleştirme imkanınız bulunacak ancak kapsamı ne kadar genişletirseniz iPhone’unuzda depolanması gereken dosya boyutu da o kadar artacaktır.

Son olarak çevrim dışı haritaları kullanırken spesifik aramalar yapamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Yani o sırada spesifik bir restoranın konumunu öğrenmek isterseniz bunun için muhtemelen internet bağlantısı gerekecektir ancak sokakları, caddeleri, önemli mekanları, öne çıkan birkaç restoranı, kafeyi ve önceden işaretlenmiş konumları görmek sizin için yeterli ise çevrim dışı harita işlevi oldukça işinize yarayacaktır.

Otomatik Zaman Dilimi Değişikliği

iPhone’unuz farklı bir zaman diliminde bulunan başka bir ülkeye seyahat ettiğinizde bu değişikliği otomatik olarak algılayarak iPhone’unuzun saatini otomatik olarak günceller.

Bu otomatik zaman dilimi değişikliği günümüzde pek çok akıllı cihazın yapabildiği bir özellik olsa da Apple, Sağlık uygulamasında kayıtlı olan ve örneğin her 12 saatte 1 alınması gereken ilaçlarınızı yeni saat dilimine bağlı olarak hangi saatte almanız gerektiğini planlamak gibi daha ince dokunuşlara sahiptir.

iPhone’unuzun zaman dilimi değişikliklerini otomatik olarak algılamasını ve düzeltmesini sağlamak için Ayarlar -> Genel -> Tarih ve Saat adımlarını takip ederek Otomatik Ayarla kutucuğunu aktif olduğundan emin olun. (Daha önce elle kapatmadığınız takdirde varsayılan olarak aktiftir.)

Apple Intelligence

iOS 18.1 ile kullanıma sunulacak olan Apple Intelligence, iOS işletim sistemini her zamankinden daha yetenekli hale getirecek.

Apple Intelligence ile kullanıma sunulacak olan çok sayıda özellikten bir kısmı sık sık seyahat edenler için oldukça işe yarar nitelikte.

Siri artık sistem genelindeki verileri daha aktif bir şekilde kullanabilecek. Örneğin başka bir şehirdeki arkadaşınız uçakla yanınıza gelecekse ve onunla daha öncesinde uçuşu hakkında iMessage ya da e-posta üzerinden sohbet ettiyseniz Siri’ye “TK1843 numaralı uçuşun güncel durumu nedir?” demek ve her defasında uçuş kodunu hatırlama zahmetine katlanmak yerine sadece “Ahmet’in uçağı ne zaman inecek?” gibi daha basit bir soru sormanız yeterli olacak.

Ayrıca, örneğin dışarıda gördüğünüz bir restoranı kamera ile taratarak direkt olarak restoranın yorumlarına ulaşabilecek ve hatta tek tıklama ile rezervasyon yapabileceksiniz.

Apple Intelligence çeşitli teknik sınırlandırmalardan ötürü yalnızca iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max ve kısa bir süre önce tanıtılan iPhone 16 modellerinde kullanılabilir olacak.

Apple Intelligence başlangıçta yalnızca İngilizce dil seçeneklerinde mevcut olacak ancak 2025 itibarıyla başta Çince, Fransızca, Japonca ve İspanyolca olmak üzere daha fazla sayıda dil desteklenecek. Türkçe için resmi desteğin ne zaman sunulacağı henüz açıklanmadı.

Apple Intelligence ile sunulan özelliklerden yararlanabilmek için desteklenen cihazlardan birini kullanmanız, iPhone ve Siri dillerini İngilizce olarak ayarlamanız ve iOS 18.1 Geliştirici Beta sürümünü yüklemeniz ya da kararlı iOS 18.1 güncellemesini beklemeniz gerekmektedir.

Enucuzu.com iOS Mobil Uygulaması

iPhone’unuzda kullanabileceğiniz ve tüm seyahat ihtiyaçlarınızı tek bir platform üzerinden en ucuz fiyatlarla karşılayabileceğiniz Enucuzu.com mobil uygulaması sık sık seyahat eden her kullanıcının iPhone’unda bulunması gereken mobil uygulamalardan biridir.

Enucuzu.com iOS Mobil Uygulaması

Yalnızca birkaç dakika içinde size hitap eden uçak biletini, otobüs biletini ve otel rezervasyonunu bulmanıza yardımcı olan Enucuzu.com mobil uygulaması, yüzlerce farklı seçenek arasından en ucuz fiyatları bulmanıza ve ucuza, taksitli ve indirimli seyahat etmenize yardımcı olur.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır