Kısa süreli yolculuklarınızda yalnızca temel ihtiyaçlarınızı yanınıza alarak daha rahat ve özgür bir seyahatin keyfini çıkarabilirsiniz. Bir sonraki tatilinizi planlarken eksiksiz bir sırt çantası hazırlamak için gerekli olan püf noktaları sizler için bir araya getirdik.
Seyahatiniz için oluşturduğunuz sırt çantasında neler olması gerektiği tam olarak nasıl bir tatil yapmak istediğinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Örneğin birkaç günlük kayak tatili yapmak istediğinizde yanınıza soğuğa karşı daha koruyucu olan daha kalın kıyafetler almanız gerekir ancak bunlar sırt çantanızda daha fazla yer kaplar.
Veya dünyanın farklı bir noktasını ziyaret edecekseniz sırt çantanıza ayrıca pasaport, ziyaret edeceğiniz ülkenin yerel para birimi, yerel adaptör başlığı ve resmi evraklar eklemeniz gerekir.
Çanta ile seyahat etmenin çeşitli avantajları vardır ancak bu denklemin bir tür denge içerdiği unutulmamalıdır:
- Daha Az Zahmetlidir: Çanta kullandığınızda online check-in yaparak kontuar sırası beklemekten kurtulabilir ve direkt olarak kapıya yönelebilirsiniz. Ayrıca uçak indikten sonra da valizinizi beklemek zorunda kalmadığınız için hemen havaalanından çıkabilirsiniz.
- Daha Rahattır: Bir valizi, tekerlekli olsa dâhi, bir yerden başka bir yere taşımak zordur. Çanta ise şehir içinde daha esnek hareket edebilmenizi sağlar.
- Daha Ucuzdur: Özellikle de yurt dışı seyahatlerinde uçak altı bagajın ek ücretlere tabi olabildiği göz önüne alındığında sırt çantası kullanmak bu tür maliyetlerden kaçınmanıza yardımcı olur.
Bu esneklik avantajının karşılığında yanınıza yalnızca ihtiyaç duyduğunuz şeyleri almanız gerekir çünkü kullanılabilir alanınız çok daha kısıtlı olacaktır.
Seyahat Sırt Çantası Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
- Hacim
- Bölmeler
- Ergonomi
- Malzeme Kalitesi
Bu kısıtlı alanı en ideal şekilde değerlendirebilmek için seyahatlere yönelik tasarlanan çok gözlü, esnek ve nispeten büyük sırt çantalarını tercih edebilir ve sırt çantanızın önemli bir bölümünü kaplayacak olan kıyafetlerinizi verimli bir şekilde katlayabilirsiniz.
1- Hacim
Çantalardan bahsederken herkes için ideal olan ortak bir hacimden söz etmek mümkün olmayabilir çünkü farklı planlar veya beklentiler için farklı boyutlarda sırt çantası kullanmanız gerekecektir.
Buna karşın çoğu durumda sırt çantanızın en fazla 40 litre olması size daha rahat bir seyahat deneyimi sunacaktır çünkü daha küçük boyutlar temel ihtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanırken, daha büyük boyutlar sürekli olarak sırtınızda taşımak ve bir yerlere sığdırmak için pek de ideal olmayabilir.
Tabii ki uzun süreli ve kapsamlı bir tatil planı yapıyorsanız 70 litre gibi daha büyük modelleri de gözden geçirebilirsiniz ancak birkaç günlüğüne İspanya ziyaretinde bulunacaksanız bu boyut muhtemelen sizin için yalnızca külfet olacaktır.
2- Bölmeler
Çantanızda yalnızca kıyafetlerinizi değil, pasaporttan dizüstü bilgisayara ve cüzdandan şarj cihazına kadar pek çok şey taşıyacağınızı göz önünde bulundurursak fazla sayıda gözenekten ve cepten oluşan çantaları kullanmanız daha doğru bir tercih olacaktır.
Tabii ki bu gözeneklerin aynı zamanda işlevsel olması da önemlidir. Örneğin pasaport ve cüzdan gibi değerli eşyalarınız için gizli bölmelere sahip olan sırt çantalarını tercih edebilirsiniz. Yanınızda bir dizüstü bilgisayar taşımak istiyorsanız bu bölmenin yastıklı bir yapıya sahip olması dizüstü bilgisayarınızın yolculuk süresince güvende kalmasını sağlar.
3- Ergonomi
Özellikle de uzun süreli yolculuklarınızda vücudunuza tamamen uyum sağlayan ergonomik bir sırt çantası tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Beliniz için kemer desteğine sahip olan çantaları seçmek tüm ağırlığı sırtınıza yüklemek ve vücudunuza zarar vermek yerine bu ağırlığı vücudunuzun farklı noktaları arasında dağıtabilmenizi sağlar.
Çantanın ortadan açılan bir tasarıma sahip olması, bir şeyler aradığınızda etrafı dağıtmadan aradığınız şeye ulaşabilmenizi mümkün kılar.
Bir seyahat çantası satın almadan önce onun vücudunuza tam olarak oturup oturmadığını ve işinizi kolaylaştıran ek ergonomik özellikler sunup sunmadığını incelemeniz gerekir.
4- Malzeme Kalitesi
Çantanızın sizi yarı yolda bırakmasını istemezsiniz. Bu nedenle malzeme seçimini doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız.
Günümüzde seyahat çantalarında yaygın olarak kullanılan (polyester, polietilen, deri, kanvas, naylon vb.) farklı malzeme seçenekleri bulunmaktadır.
Bu malzemelerden herhangi birisini en iyi seçenek olarak tanımlamak doğru olmayabilir çünkü sıcak, kumlu ve tozlu bir ülke için seçmeniz gereken malzeme ile soğuk ve yağışlı bir ülke için seçmeniz gereken malzeme aynı olmayabilir.
Uzun süreli seyahatlerde sırt kısmı hava alan çantalar seçmek terlemenizi azaltabilir veya direkt olarak önleyebilir.
Ayrıca seçmiş olduğunuz seyahat çantasının her halükarda su geçirmez bir tasarıma sahip olmasını tavsiye ederim çünkü olası bir yağmur sırasında sırt çantanızda yer alan elektronik ürünlerin ve resmi evrakların güvende kalması gerekir.
Çantanız suya dayanıklı bir malzemeden üretilmiş olsa dâhi sağanak yağış altında eşyalarınızın ıslanması mümkün olabilir. Bu durumda çantanızı koruyacak su geçirmez bir kılıf kullanabilirsiniz.
Tüm bu ayrıntılara ek olarak çantanın tüm genel yapısını, fermuar dayanıklılığını, dikiş ve işleme kalitesini de dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz doğru olacaktır.
Seyahat Sırt Çantasında Olması Gerekenler Neler?
- Pasaport
- Nakit Para
- Kıyafetler
- Elektronik Ürünler
- Kişisel Bakım Ürünleri
- Önemli Evraklar
- Kamp Ürünleri
- İlaçlar
Seyahatiniz için oluşturduğunuz sırt çantasında neler olması gerektiği tam olarak nasıl bir tatil yapmak istediğinize bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Aşağıda, genel bir taslak olması için hazırlamış olduğumuz listeden planladığınız tatil için uygun olan malzemelerin bir listesini çıkarabilirsiniz.
1- Pasaport
Seyahatiniz sırasında pasaportunuzu herhangi bir kaybolma ve çalınma riskine karşı sırt çantanızın gizli bir bölmesinde taşımanızı öneririz.
Yeni bir tatil planı yapmadan önce pasaportunuzun hâlâ geçerli olup olmadığını ve ziyaret etmek istediğiniz ülkenin en az ne kadar geçerlilik süresi talep ettiğini kontrol etmek de faydalı olacaktır.
2- Nakit Para
- Türk Lirası
- Amerikan Doları
- Ziyaret Edeceğiniz Ülkenin Yerel Para Birimi
Günümüzde ulaşım, konaklama, market ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması gibi hemen her işlem için kredi kartı kullanabiliyor olsak da her şehirde ve her ülkede sürecin aynı düzeyde basit olmadığını unutmamak gerekir.
Bu nedenle seyahatiniz başlamadan önce sırt çantanıza bir miktar nakit para eklemek doğru bir tercih olacaktır.
Çantanıza bir miktar Türk lirası, Amerikan doları ve ziyaret edeceğiniz ülkenin yerel para birimini ekleyerek olası bir döviz bürosu ve kredi kartı sorununa karşı erkenden önlem alabilirsiniz.
Bu nakit paranın bir kısmını üzerinizde, bir kısmını da pasaportunuz ile birlikte çantanızın gizli bir bölmesinde taşımanızı tavsiye ederim.
3- Kıyafetler
- Üst ve Alt Giyim
- İç Giyim
- Çorap
- Ayakkabı
- Terlik
- Bere
- Atkı
- Eldiven
Kıyafetler, bir seyahat çantasında en fazla yer kaplayan bileşendir. Çantanıza ne tür kıyafetler almanız gerektiği tamamen tatil planınıza göre şekillenir ancak bu bilgileri akılda tutarak yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduğunuz miktarda kıyafet taşımalısınız.
Evet, her gün ve hatta her öğün için farklı kombinler yapmak güzel olabilir ancak belki de bu kadar kıyafeti çantanıza doldurmak yerine geriye kalan alanı daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bu bakımdan tatilde ne kadar kalacağınızı ve çamaşırlarınızın kaç günde bir yıkanması gerekeceğini göz önüne alarak minimum düzeyde ne kadar kıyafete ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.
Ayrıca daha koyu renkteki pantolonları ve gömlekleri tercih etmek ufak kazalardan kaynaklanan ufak lekeleri gizlemenize yardımcı olabilir.
Çantanıza ne kadar kıyafet koyarsanız koyun (az ya da çok) bunları verimli bir şekilde katlayarak ve yerleştirerek kullanılabilir hacmi artırmaya çalışmalısınız.
Giyimle alakalı tercihlerde bulunurken gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını hesaba katmayı da unutmayın.
Ayrıca seyahat ettiğiniz ülkenin iklim koşullarına bağlı olarak terlik, bere, atkı, eldiven, güneş gözlüğü gibi aksesuarları da yanınızda bulundurun.
4- Elektronik Ürünler
- Akıllı Telefon
- Dizüstü Bilgisayar
- Tablet
- Kamera / Aksiyon Kamerası
- Kulaklık
Yola çıkmadan önce hangi elektronik ürünleri yanınızda götüreceğinizi kararlaştırmak doğru bir adım olabilir.
Çoğu insan genellikle akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet ve/veya kamera ile seyahat eder ancak siz çekimlerinizi akıllı telefon ile yapmak ve tatil sırasında bir tür teknoloji detoksuna girmek istiyorsanız geriye kalanları es geçebilirsiniz.
Yola çıkmadan önce akıllı telefonunuzun cebinizde ve dizüstü bilgisayarınızın veya tabletinizin de çantanızda olup olmadığını kontrol ettiniz ancak bundan fazlası var.
- Şarj Adaptörü
- Şarj Kablosu
- Adaptör Başlıkları
Öncelikle yanınızdaki her bir elektronik ürün için uygun şarj adaptörlerini ve kabloları çantanıza yerleştirdiğinize emin olmalısınız.
Bir diğer önemli nokta ise seyahat edeceğiniz ülkenin farklı bir priz yapısı kullanıp kullanmadığını incelemektir. Bu durumda yanınızda seyahat edeceğiniz ülkenin priz modeli ile uyumlu yedek adaptör başlıkları taşımak isteyebilirsiniz.
Ayrıca şarj adaptörünüzün (genellikle uyumlu olsa da) seyahat edeceğiniz ülkedeki voltaj aralığı ile uyumlu olup olmadığını da kontrol etmenizi tavsiye ederim.
- Taşınabilir Şarj Cihazı
Bazen beklenmedik bir anda şarjınız bitebilir. Bu gibi durumlara hiç bilmediğiniz konumlarda yakalanmamak adına önceden tamamen doldurmuş olduğunuz ve tercihen yüksek batarya kapasitesine sahip bir taşınabilir şarj cihazını çantanızda hazır tutmak isteyebilirsiniz.
- Yedek Telefon
Ayrıca seyahat çantanıza olası acil durumlar için yedek telefon ekleme fikrini de gözden geçirebilirsiniz. Tabii ki bu yedek cep telefonu da önceden tamamen şarj edilmelidir.
Eğer pahalı bir akıllı telefon kullanıyorsanız ve güvenlik noktasında çeşitli endişeleriniz varsa asıl telefonunuzu evde bırakarak yedek telefonunuz ile yurt dışına çıkmayı da düşünebilirsiniz.
Böylece seyahatiniz sırasında herhangi bir talihsiz olayla karşı karşıya kalsanız da uğramış olduğunuz zarar minimum düzeye indirgenecektir.
5- Kişisel Bakım Ürünleri
- Deodorant (Roll-on)
- Şampuan
- Diş Fırçası ve Macunu
- Nemlendirici
- Güneş Kremi
- Parfüm
- Havlu
Çantanıza bazı temel kişisel bakım ürünlerini de eklemek isteyebilirsiniz ancak yanınızda ne tür ürünler taşımanız gerektiği tamamen tatil planınıza bağlı olarak şekillenecektir.
Örneğin bir otel tatili planlıyorsanız şampuan ve havlu gibi temel ürünleri taşımanız gerekmeyebilir ancak bir doğa tatilinde tüm bunlara ve sabun gibi ürünlere fazlası ile ihtiyaç duyabilirsiniz.
Eğer uçak ile seyahat edecekseniz çantanıza herhangi bir kişisel bakım ürünü eklemeden önce taşımacılık kurallarını dikkatli bir şekilde incelemelisiniz çünkü belirli bir hacmin üstündeki şampuan, deodorant, parfüm ve krem gibi sıvı, jel ya da aerosol ürünler havaalanı tarafından kabul edilmeyebilir ve çöpe atılabilir.
Bu nedenle yalnızca gerekli olan bakım ürünlerini yanınıza almalı ve ayrıca seyahat boy ürünleri tercih etmelisiniz.
6- Önemli Evraklar
Çantanızın bir bölmesine yolculuğunuz sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz önemli evrakları (uçak biletini, seyahat düzenlemeleri, sigorta belgeleri, otel rezervasyonu vb.) koymayı da unutmamalısınız.
Yukarıda ele aldığımız pasaport ve kimlik gibi bilgilere belgelere ek olarak acil durumlar için medikal hastalıklarınızın, kan grubu bilginizin ve yakınlarınızın iletişim bilgilerinin yer aldığı belgeleri de yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim.
7- Kamp Ürünleri
Eğer bir doğa tatiline çıkıyorsanız yanınızda daha kapsamlı bir çanta bulundurmanız gerekecektir. Bu durumda yukarıdaki tüm ürünlere ek olarak acil durumlarda kullanabileceğiniz düdük ve çakı gibi ürünleri, matara ve atıştırmalık gibi gıdaları çantanıza eklemeniz ve en azından gruptan bir kişinin ilk yardım çantasını yanına alması doğru olacaktır.
Kamp boyunca kullanacağınız çadır ve uyku tulumu gibi ürünler çantanızda oldukça büyük bir yer kaplayacağı için bunları ayrı bir çantada getirmeniz gerekebilir.
8- İlaçlar
Gittiğiniz şehirde veya ülkede aynı ilacı bulamama ihtimalinize karşı düzenli olarak kullandığınız ilaçları seyahat çantanıza atın.
Ayrıca o sırada eczane bulamayabileceğiniz varsayımından yola çıkarak ağrı kesici, bulantı önleyici ve ateş düşürücü gibi bazı temel ilaçları da çantanıza ekleyebilirsiniz.
Bir yurt dışı seyahatine çıkıyorsanız ülkemizde veya başka bir ülkede yasal olan ilaçlar, diğer ülkede yasal olarak kabul edilmeyebilir. Bu gibi durumlarda yasal sorunlarla karşılaşabileceğiniz için gitmek istediğiniz ülkenin medikal sınırlandırmalarına göz atın.
Seyahat Sırt Çantası Nasıl Hazırlanır?
- Listemizdeki adımları kontrol ederek seyahat sırt çantanıza koymak istediğiniz tüm eşyaları bir araya getirin. Böylece tahmini bir yerleşim planı oluşturabilirsiniz.
- Çantanızda kaç tane bölme, cep ve göz olduğunu kontrol edin ve hangi bölmenin ne için kullanılacağına karar verin.
- Ağır malzemeleri sırt çantanızın altına, ağırlık merkezi belinize yakın olacak şekilde sırta yakın bir şekilde yerleştirin. Bu şekilde bir yerleşimin ardından bel kemeri kullanmak ağırlığı vücudunuzda dağıtmanıza yardımcı olacak ve bel ve omuz ağrısı riskini azaltacaktır.
- Çantanın en alt kısmında yolculuk sırasında daha az ihtiyaç duyacağınız malzemeler yer almalıdır. Örneğin çoğu zaman varış destinasyonuna ulaşmadan önce kıyafetlerinize erişmeniz gerekemeyeceği için bu tür malzemeleri de en alt kısma yerleştirebilirsiniz.
- Çantanıza koyacağınız deodorant, şampuan ve krem gibi sıvı, jel ve aeorosl ürünlerini olası bir ezilme ve patlama riskine karşı kilitli torbalara koyun. Ezilme riskini minimize etmek için üzerlerine baskı yaratacak malzemeler yerleştirmeyin. Ayrıca saçılmaları azaltmak için dik bir şekilde konumlandırın.
- Başta pasaport, cüzdan, kimlik ve nakit para olmak üzere önemli ve değerli nesneleri çantanın gizli bir bölmesinde saklayın.
- Sürekli olarak gerekebilecek gözlük, taşınabilir şarj aleti, şarj adaptörü ve pusula gibi nesneleri kolayca erişebileceğiniz ve bulmak için diğer malzemeleri karıştırmak zorunda kalmayacağınız bölmelerde saklayın.