Tiflis Gezi Rehberi ile Tiflis Gezilecek Yerler, Tiflis Yemekleri ve Tiflis En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Tiflis seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti ile Türk vatandaşlarının sıklıkla tercih ettiği rotasyonlar arasında yer almaktadır.

Vizesiz Giriş Yapılabilen Ülkeler isimli rehberimize göz atarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize muafiyetine sahip oldukları ülkelerin tam listesini inceleyebilirsiniz.

Tiflis Hakkında

Ülke Gürcistan
Bölge Doğu Gürcistan
Resmi Dil Gürcüce ve Abhazca
Para Birimi Gürcistan Larisi (GEL)
Vize Gereksinimleri Vizesiz
Şehir Nüfusu 1.250.000 (2024)
İklim Nemli Ilıman İklim (Yıllık Ort: 13.8 °C)
Zaman Dilimi GMT +04:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu +995 32
En Yakın Havalimanı
Tiflis Uluslararası Havalimanı (17,1 km)

Gürcistan’ın doğusunda konumlanan Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve yaklaşık 1.250.000 kişiden oluşan nüfusu ile en kalabalık kentidir.

Kentin resmi adı tebılısi olarak okunan ve İngilizce’de Tbilisi olarak anılan “თბილისი“dir ancak aralarında Türkiye Cumhuriyeti’nin de bulunduğu bazı ülkeler kenti hala 17 Ağustos 1936 yılında kullanımdan kaldırılan Tiflis adı ile anmaya devam etmektedir.

Tbili kelimesi, “Sıcak” anlamına gelen Tpili kelimesinden türetilmiştir ve Tbilisi olarak ele alındığında Sıcak Yer anlamına gelir. Bu ismin, bölgedeki kaplıcaların sıklığına ithafen tercih edildiği tahmin edilmektedir.

Tiflis’in kurulu olduğu bölgede bilinen en eski insan aktivitesi Eski Taş Çağı (m.ö. 10.000 ve öncesi) gibi oldukça erken bir döneme tarihlenmektedir.

Bölgedeki modern anlamdaki ilk yerleşimin ise 364 yılında Kral Varaz-Bakur’un hükümdarlığı sırasında inşa edilen kale ile başladığı tahmin edilmektedir.

Gürcistan, 142 farklı ülkenin bulunduğu 2023 tarihli Suç Endeksi sıralamasında listedeki en güvenli 18. ülke olarak sıralanmaktadır ve başkenti Tiflis de güvenli bir kent olarak kabul edilir. (Ek bilgi: Gürcistan Güvenli mi?)

Gürcistan’ın 28 Nisan 1991 tarihinde tam bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Gürcistan’ın başkenti Tiflis de zaman içinde önemli ilerlemeler kaydetmiş ve günümüzde her yıl binlerce turistin ağırlandığı bir kent haline gelmiştir.

Enucuzu.com üzerinden Tiflis için en ucuz uçak bileti seçeneklerine göz atmak için Tiflis Uçak Bileti araması yapabilir, onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz.

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

  • Sameba Katedrali
  • Old Town
  • Meidan Bazar
  • Dry Bridge Market
  • Orbeliani Hamamı
  • Fabrika
  • Wine Factory N1
  • Müzeler
  • The Bridge of Peace
  • Eğik Saat Kulesi

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

Sameba Katedrali

  • Giriş Ücretleri: Ücretsiz

Tiflis Kutsal Teslis Katedrali olarak da bilinen Sameba Katedrali, Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin ana katedrali konumundadır.

1995 – 2004 yılları arasında inşa edilen Sameba Katedrali, 87,10 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun üçüncü Doğu Ortodoks katedrali ve kurulu olduğu toplam alan bakımından dünyanın en büyük dini yapılarından birisidir.

Katedral, geleneksel Gürcü mimarisi tarzında ancak daha dikey vurgularla tasarlanmıştır ve sekiz sütuna dayanan transept karesinin üzerine oturan kubbe ile haç işareti şeklinde bir plana sahiptir.

Katedralin parametrelerinin apsislerden bağımsız olması hem kubbe hem de genel anlamda kilise için bir tür anıtsal görünüm kazandırmıştır. Kubbenin üzerinde 7,5 metre uzunluğunda altın yaldızlı bir haç işareti bulunmaktadır.

Katedralin mimari hatları Gürcü halkını ikiye bölmüş ve halkın bir bölümü onun tasarımını beğenmemiş, diğer bölümü ise genel anlamda göz kamaştırıcı bulmuştur.

Halk, Sameba Katedrali’ni ziyaret edecek olan misafirlerin giyim kurallarına dikkat etmesini; erkeklerin uzun pantolon, kadınların ise omuzlarını, başlarını ve bacaklarını kapatan kıyafetler giymesini beklemektedir.

Old Town

Old Tbilisi ya da Eski Tiflis olarak da bilinen Old Town, Kura Nehri’nin her iki yanına kurulu olan ve 5. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar inşa edilen çeşitli yapıları içeren büyük ölçüde eklektik mimari tarzına sahip tarihi bir bölgedir.

Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yemekler, Restoranlar

2010 yılında dönemin Gürcistan Hükümeti ve Tiflis Belediyesi, Eski Tiflis’i turistler için daha çekici hale getirmeyi amaçlayan, eski ve hasarlı evlerin ve ayrıca sokakların ve kaldırımların yenilenmesini içeren bir program başlattı.

2013 yılına kadar ayrı bir idari bölge olarak tanımlanan Eski Tiflis daha sonrasında kentin geri kalan bölümüne bağlandı ancak yerel halk hala tarihi bölgeleri, kesin sınırlar olmaksızın, Eski Tiflis olarak adlandırmaya devam etmektedir.

Tiflis ziyaretiniz sırasında Eski Tiflis’in tarihi dokusunu ve mimari yapısını keşfetmek için onu yürüyerek sokak sokak dolaşabilirsiniz.

Meidan Bazar

Meydan Çarşısı anlamına gelen Meidan Bazar, Gürcistan’a özgü hediyelik eşya ürünlerini satın alabileceğiniz ve yerel şarapların tadına bakabileceğiniz tarihi bir pazar alanıdır.

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

Tüm Kafkasya bölgesinin en eski ticaret merkezlerinden birisi olan Meidan Bazar, geçmişte Tiflis’in en hareketli çarşılarından birisi olsa da günümüzde kafelerin ve restoranların da bulunduğu bir sosyalleşme merkezine dönüştü.

Bölgede hala dükkanlar bulunsa da bunların eskisi kadar aktif olmadıkları belirtilebilir. Meidan Bazar, aynı zamanda Eski Tiflis bölgesinin de girişi olarak kabul edilmektedir.

Dry Bridge Market

Dry Bridge Market, Tiflis’in ünlü bit pazarlarından birisidir. Yüzlerce satıcıdan oluşan pazarda savaş madalyaları, KGB kimlik kartları, gaz maskeleri, avizeler, eski Sovyetler Birliği haritaları ve Sovyet yapımı film kameraları gibi aklınıza gelebilecek her türden antika eşyayı bulabilirsiniz.

Tiflis Gezi Rehberi

Dry Bridge Market haftanın her günü açık olsa da hafta sonu daha fazla satıcı alanda hazır bulunduğundan ziyaretinizi hafta sonuna planlamak daha ideal olabilir.

Orbeliani Hamamı

  • Giriş Ücretleri: 60 – 80 Lari

Yukarıda, kentin ismi olan Tbilisi (Sıcak Yer) kelimesinin muhtemelen kentin sahip olduğu doğal kaplıcalara ve yaygın olan hamamlara ithafen tercih edildiğine değinmiştik.

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

Tiflis’te Pers-Osmanlı tarzında inşa edilen çok sayıda hamam benzeri yapı bulunmaktadır ve bunların önemli bir bölümü Old Town’ın Abanotubani bölgesinde konumlanır.

Orbeliani Hamamı, bunlar arasında en ünlü ve en gösterişli olanı olarak tanımlanabilir. Tiflis’te Türk hamamına benzer şekilde hizmet veren, genel anlamda turistik çok sayıda hamam bulunmaktadır.

Fabrika

Fabrika, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen eski bir dikiş fabrikasından dönüştürülmüş çok işlevli bir kültür merkezidir.

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

Fabrika’nın kurulu olduğu alanda birkaç kafe, bar, sanatçı stüdyosu, mağaza, ortak çalışma alanı, açık avlu ve pansiyon bulunmaktadır.

Fabrika, hem yerel halkın genç kesiminin hem de turistlerin akşamları sosyalleşmek için tercih ettikleri ana bölgelerden birisidir. Fabrika’da ayrıca konaklama imkanı da bulunmaktadır.

Wine Factory N1

Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen eski bir şarap fabrikasının dönüştürülmüş hali olan Wine Factory N1, içinde şarap tadımı yapabileceğiniz mekanların, kafelerin, restoranların, yemek okullarının ve butiklerin olduğu sosyal bir alan.

Tiflis Gezilecek Yerler Listesi

Tiflis’te yerel şarapların tadına bakmak istediğinizde bunun için en ideal konumlardan birisi hiç şüphesiz Wine Factory N1 olacaktır.

Müzeler

  • Gürcistan Ulusal Müzesi

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Gürcistan’ın en önemli müzelerine de ev sahipliği yapmaktadır. Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan’daki pek çok müzenin birleştiği bir ağdır.

Tiflis Gezi Rehberi

Bunlar arasında Simon Canaşia Müzesi, Tiflis Açık Hava Etnografya Müzesi, Gürcistan Sanat Müzesi, Sovyet İşgali Müzesi, Tiflis Tarih Müzesi, Paleobiyoloji Enstitüsü ve çok daha fazlası bulunmaktadır.

Gürcistan’ı ziyaret ettiğinizde bölgedeki eski medeniyetlere dayanan izleri keşfetmek için bu müzeleri de ziyaret edebilirsiniz.

The Bridge of Peace

İtalyan Mimar Michele De Lucchi tarafından tasarlanan The Bridge of Peace ya da Barış Köprüsü, Kura Nehri üzerine kurulu olan ve Tiflis’in iki yakasını birbirine bağlayan, çelik ve cam malzemeden yapılmış olan yay şeklinde bir yaya köprüsüdür.

The Bridge of Peace

Barış Köprüsü’nün aydınlatma tasarımı Fransız Tasarımcı Philippe Martinaud tarafından tasarlanmıştır. 2010 yılında kullanıma açılan Barış Köprüsü, o zamandan bu yana Tiflis’in önemli simgelerinden birisi haline gelmiştir.

Eğik Saat Kulesi

Tiflis’in önemli simgelerinden bir diğeri olan Eğik Saat Kulesi, Rezo Gabriadze tarafından tasarlanan modern türde bir saat kulesidir.

The Bridge of Peace

Kule, bilerek eğik bir biçimde tasarlanmış olup her saat başında içinden çıkan bir melek, zile vurarak yeni saatin geldiğini haber vermektedir.

Tiflis Yemekleri Neler? Tiflis’te Ne Yenir?

  • Khachapuri
  • Khinkali
  • Badricani Nigvzit
  • Kharcho
  • Pkhali
  • Chikhirtma
  • Lobio
  • Gürcü Salatası

Tiflis Yemekleri Neler? Tiflis'te Ne Yenir?

Khachapuri

  • Nerede Yenir? Kala
  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (1.047)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Khachapuri (Haçapuri), yoğun miktarda peynir kullanılarak doldurulan ekmekten oluşan, pide benzeri, doyurucu ve lezzetli geleneksel bir Gürcü yemeğidir.

Temel tarifte yalnızca peynir bulunsa da çoğu restoran dilerseniz peynirin yanı sıra yumurta da kullanacaktır ki bu oldukça lezzet katmaktadır.

Ek olarak, Khachapuri’nin patates ve fasulye gibi farklı malzemeler içeren çeşitleri de vardır ancak bunlar genellikle çok daha nadirdir.

Khinkali

  • Nerede Yenir? Zakhar Zakharich
  • Google İşletme Puanı: 3,9 / 5,0 (1.563)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Khinkali, mantı türevi bir yemektir ancak Türk mutfağından alışkın olduğumuz mantının aksine çok daha büyüktür, çok daha suludur ve bu büyüklüğünün aksine oransal olarak daha az miktarda et içerir.

Tiflis Gezi Rehberi

Khinkali’nin hazırlanışı sırasında dana eti ya da domuz eti kullanılır ancak patates ve peynir içeren farklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Khinkali’nin nerede yenmesi gerektiği konusunda bazı fikir ayrılıkları olsa da Zakhar Zakharich, bölgedekilerin yerel favorilerinden ve söylentilere göre Khinkali’nin hala elle hazırlandığı son restoranlardan birisi.

Badricani Nigvzit

  • Nerede Yenir? Racha
  • Google İşletme Puanı: 4,1 / 5,0 (1.466)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Badricani Nigvzit, bir tür cevizli patlıcan yemeğidir. İnce közlenmiş patlıcan dilimlerinin mavi çemen otu, tarhun sirkesi ve kurutulmuş kadife çiçeği ile tatlandırılmış ceviz ezmesi ile doldurulması ile hazırlanır.

Tiflis Yemekleri Neler? Tiflis'te Ne Yenir?

Badricani Nigvzit kelimesi de esas olarak Cevizli Patlıcan anlamına gelir. Badricani Nigvzit’i denemek için en ideal konum Racha olabilir.

Kharcho

  • Nerede Yenir? Mapshalia
  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (1.832)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Kharco, sığır eti, erik püresi ve öğütülmüş ceviz kullanılarak hazırlanan ve bir yandan ekşi bir yandan tatlı bir tada sahip olan Gürcü mutfağına özgü bir çorbadır.

Tiflis Gezi Rehberi

Kharco’nun hangi malzemelerle hazırlanacağı ve bu sırada hangi baharatların kullanılacağı yöreden yöreye çok ciddi anlamda değişiklik göstermektedir. Hatta bazı yörelerde çorba, yoğunluğundan ötürü daha ziyade bir sulu yemek gibi bile görünebilir.

Geleneksel bir Megrel restoranı olan Mapshalia, Kharco’yu denemek için tercih edebileceğiniz restoranlardan birisidir. Yanında, Megrelya’ya özgü sulguni peyniri ile yapılan Elarji’den de söylemeyi unutmayın!

Pkhali

  • Nerede Yenir? Shavi Lomi
  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.858)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Gürcü mutfağına özgü lezzetlerden birisi olan Pkhali, ıspanak ve pancar benzeri çeşitli sebzelerden hazırlanan geleneksel bir Gürcü atıştırmalığıdır.

Tiflis Yemekleri Neler? Tiflis'te Ne Yenir?

Pkhali ile hazırladığı tabakları ile Shavi Lomi, Pkhali denemek için tercih edebileceğiniz en iyi restoranlar arasında yer almaktadır.

Chikhirtma

  • Nerede Yenir? Culinarium Khasheria
  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (464)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Chikhirtma, bir tür terbiyeli tavuk suyu çorbasıdır. Chikhirtma, büyük ancak yumuşak tavuk parçaları ile, soğan ve sarımsak yoğun bir şekilde kullanılarak hazırlanır ve servis edilir.

Tiflis Gezi Rehberi

Gürcüler, genellikle alkol tükettikten sonra Chikhirtma içerler. Culinarium Khasheria’da da Geceden Kalma Çorbası olarak adlandırılmaktadır.

Lobio

  • Nerede Yenir? Duqani
  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (339)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Lobio, haşlanmış barbunya fasulyesi ile hazırlanan bir fasulye yemeğidir. Fasulye, soğan ve yöreden yöreye değişiklik gösteren baharat karışımı ile birlikte pişirilir ve turşu, taze soğan ve mısır ekmeği ile süslenir.

Tiflis Yemekleri Neler? Tiflis'te Ne Yenir?

Gürcistan’ın batı bölgelerinde jambon kullanılarak hazırlanan bir Lobio türü de bulunmaktadır. Duqani, Lobio için tercih edebileceğiniz mekanlardan birisidir.

Gürcü Salatası

  • Nerede Yenir? Keto and Kote
  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (2.165)
  • Fiyatlandırma: Ortalama

Geleneksel Gürcü Salatası, iri iri dilimlenen domates ve salatalık, fesleğen ve biraz roka marulu kullanılarak hazırlanır ancak onu farklı kılan Gürcü cevizi sosudur.

Tiflis Gezi Rehberi

Keto and Kote, Gürcü Salatası’nı taze pişmiş ekmek ve bir dilim tuzlu sulguni peyniri ile servis ederek elde ettiğiniz lezzeti önemli ölçüde geliştirmektedir.

Tiflis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tiflis nerededir? Tiflis’e ne zaman gidilmeli? Tiflis’te nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Tiflis Nerededir?

Tiflis, Gürcistan’ın doğu kesimindedir.

Tiflis’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Tiflis’e ulaşım hava yolu ve kara yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.

İstanbul – Tiflis arası mesafe kara yolu için yaklaşık 1.627 km uzunluğundadır ve molalardan bağımsız olarak yaklaşık 20,5 saat kadar sürer.

İstanbul – Tiflis arası uçak yolculuklarında birinci seçenek Tiflis Uluslararası Havalimanı’dır ve yolculuk genellikle 2 saat 15 dakika kadar sürer. İzmir ve Ankara gibi diğer büyükşehirlerden de hava yolu ile direkt ya da aktarmalı ulaşım mümkündür.

Tiflis’e Ne Zaman Gidilmeli?

Tiflis, nemli ılıman iklime sahiptir ve bir yıllık dönem periyodunda ortalama sıcaklık yaklaşık olarak 13,8 °C’dir. Tiflis’te yazlar sıcak ve nemli, kışlar orta derecede soğuk ve kurak geçer.

Ocak ayı için ortalama sıcaklık 2,7 °C iken ortalama düşük değeri -0,6 °C ve ortalama yüksek değeri 6,9 °C dolaylarındadır.

Temmuz ayı için ortalama sıcaklık 25,3 °C iken ortalama düşük değeri 20,4 °C ve ortalama yüksek değeri 31,5 °C dolaylarındadır.

Tiflis’i bir turist olarak ziyaret etmek için en ideal dönem bahar ve yaz aylarıdır ancak bahar aylarından ziyade yaz ayları turistik açıdan daha verimli olabilir.

Tiflis’te Nerede Kalınır?

Tiflis’i bir turist olarak ziyaret ettiğinizde kalabileceğiniz en iyi bölge merkezi ve tarihi konumu dolayısı ile Özgürlük Meydanı ya da Vazha-Pshavela Caddesi ve çevresidir.

Kentin tarihi dokusunu hissedebileceğiniz Özgürlük Meydanı, Tiflis’te gezmek isteyeceğiniz noktaların önemli bir kısmına da yürüme mesafesindedir.

Tiflis’te Kaç Gün Kalınmalı?

Tiflis’i ilk kez ziyaret ediyorsanız tarihi ve kültürel lokasyonlara yeteri kadar zaman ayırdığınızdan emin olmanız için kendinize en az 1 ila 3 gün ayırmanızı öneririz.

Tiflis’te Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Tiflis, orta ölçekli ancak şehrin genel yapısı göz önüne alındığında yeterli bir şehir içi ulaşım ağına sahiptir. Tiflis Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezine toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tiflis’in toplu taşıma sistemi Google Maps ve Apple Maps ile entegre edilmiştir. Bu sayede Google Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken aracı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.

Enucuzu.com üzerinden Tiflis için en ucuz uçak bileti seçeneklerine göz atmak için Tiflis Uçak Bileti araması yapabilir, onlarca farklı hava yolu şirketinin teklifini karşılaştırarak sizin için en uygun uçak biletini ucuza ve indirimli satın alabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır