Osmanlı’nın İstanbul’daki en eski tarihi yapılarından biri olan Topkapı Sarayı, tipik bir İstanbul turunun vazgeçilmez bir parçasıdır.
Peki Topkapı Sarayı neden önemli, özellikleri neler, ziyaret saatleri ne zaman, giriş ücreti ne kadar, nerede ve nasıl gidilir?
İstanbul seyahatinizde yapılması gereken aktiviteleri daha ayrıntılı incelemek için İstanbul Gezi Rehberi içeriğimize göz atmayı unutmayın!
Henüz uçak biletinizi satın almadıysanız Enucuzu.com üzerinden farklı hava yolu şirketlerini karşılaştırarak en ucuz İstanbul Uçak Bileti fırsatlarını bulabilirsiniz.
Topkapı Sarayı Hakkında
- Topkapı Sarayı Nedir? Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma müze, kütüphane ve eski saraydır.
- Topkapı Sarayı Hangi Saatlerde Açık? 09:00 – 17:00 (Salı Hariç Her Gün)
- Topkapı Sarayı Nerede? Fatih, İstanbul’da.
Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethetmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in emri ile 1459 yılında inşasına başlanan Topkapı Sarayı, inşasının tamamlandığı 1465 yılından Dolmabahçe Sarayı’nın inşasının tamamlandığı 1856 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun ana idare merkezi olarak hizmet vermiş, uzun bir süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu padişahlarının birincil ikametgahı olmuştur.
Topkapı Sarayı, ilk dönemlerinde onu Beyazıt Meydanı’ndaki Eski Saray’dan ayırt etmek için kullanılan Yeni Saray adı ile anılmış olup günümüzde kullandığımız Topkapı Sarayı adını nispeten yakın dönemde (1800’lerde) almıştır.
1509 Büyük İstanbul Depremi ve 1665 Büyük İstanbul Yangını sırasında çeşitli derecelerde hasar alan yapıda zaman içinde yenilemeler, geliştirmeler ve genişletmeler yapılmıştır.
Kompleks dört ana avludan ve birden çok küçük binadan oluşmaktadır.

Yüksek duvarlarla çevrili olan Birinci Avlu, dış alan ve bahçe işlevi görmekteydi. Buradaki tarihi yapıların bir kısmı artık mevcut olmasa da Darphane-i Amire ve Aya İrini gibi bazı örnekler hala bütünlüğünü korumaktadır.
Birinci Avlu, tüm avlular arasında en büyük olanı idi ve saray görevlileri ve yeniçeriler en iyi kıyafetleri ile patika boyunca sıralandıkları için Yeniçeriler Avlusu veya Alay Meydanı olarak da bilinirdi.
Sultan Mehmet döneminde inşa edilen İkinci Avlu, Sultan Süleyman dönemindeki çeşitli genişletmelerle son haline ulaşmıştır.
Bu bölümde fırın, mutfak, hastane, kışla, ahır, harem ve daha pek çok bina bulunmaktadır. Dîvân-ı Hümâyun ve Hazine-ı Âmire de buradadır. Üçüncü Avlu’da başka bir (“iç”) hazine daha olduğundan buradaki Dış Hazine olarak da adlandırılırdı. Yeniçeri maaşları buradan ödenirdi.
Birinci Avlu’nun hemen altında aynı zamanda Bizans döneminden kalma bir sarnıç bulunmaktadır. Osmanlı döneminde bu sarnıç tavus kuşları ve ceylanlar ile doluydu. Topkapı Sarayı’nın su ihtiyaçları ise genellikle Yerebatan Sarnıcı’ndan karşılanırdı.
Topkapı Sarayı’nın asıl kalbi olan Üçüncü Avlu, aynı zamanda Enderun Avlusu olarak da bilinir. Burası Has Oda, hazine, harem ve III. Ahmed’in kütüphanesi ile çevrilidir.
Fatih Köşkü, imparatorluk hazinesinin tutulduğu binadır. Burada Osmanlı hanedanına ait sanat eserleri, mücevherler, aile yadigarları ve paralar tutulmaktadır.
Has Oda, Kutsal Emanetler olarak bilinen ve Hz. Muhammed başta olmak üzere İslam’daki bazı peygamberlere ait olduğuna inanılan kutsal sayılan eşyaların tutulduğu binadır. Burada Osmanlı’nın Halifelik döneminde elde edilen ve Hz. Muhammed’e ait olduğuna inanılan Hırka-i Saadet, ayak izi, sakal, diş, kabir toprağı, mühür, sandaletler, kılıç, kılıç kabzası ve benzeri nesneler saklanırdı. Bunlar çok dikkatli saklanır, Sultan ve ailesi bile yılda sadece birkaç kez, belirli günlerde bunları görebilirdi.
Harem-i Hümayun ise padişahın annesi Valide Sultan’a, padişahın cariyelerine, eşlerine, çocuklarına, ailesinin geri kalanına ve hizmetkarlara ev sahipliği yapardı. Haremde 100’ün üzerinde oda bulunmakla birlikte bunların yalnızca birkaçı ziyarete açıktır.
Dördüncü Avlu, daha çok padişaha ve ailesine adanan en içteki avludur ve bir dizi köşkten, bahçeden ve terastan oluşur. Dördüncü Avlu başlangıçta Üçüncü Avlu’nun bir parçası olarak kabul edildi ancak tarihçiler bu alanları daha sonra farklı şekillerde sınıflandırdı.
Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, Başhekim Odası, Başöğretmen Kulesi ve Teras Cami gibi bazı yapılar Dördüncü Avlu’da yer almaktadır.
Topkapı Sarayı yüzlerce yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun ana idari merkezi ve padişahın ana ikametgahı olarak hizmet verse de Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde dönemin padişahlarının deniz kenarındaki sarayları tercih etmesi sebebi ile Topkapı Sarayı’nın önemi giderek azalmaya başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte Topkapı Sarayı müzeye dönüştürülmüş ve Topkapı Sarayı Müzesi olarak anılmaya başlanmıştır.
Topkapı Sarayı Ziyaret Koşulları
- Ziyaret Günleri: Salı Hariç Her Gün
- Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00
- Ziyaret Ücreti: Değişken
- Uyarılar: Güncel ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilmektedir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları kontrol edin.
Topkapı Sarayı, Salı hariç her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Topkapı Sarayı’na girişte MüzeKart geçerlidir ancak Aya İrini ve Harem için bilet alınması gerekir. Topkapı Sarayı, Aya İrini ve Harem bölümlerini içeren kombine biletler için ücretlendirme şu şekildedir:
- 350,00 TL – Yerli Ziyaretçi
- 150,00 TL – İndirimli Yerli Ziyaretçi
- 2.000,00 TL – Yabancı Ziyaretçi
Yalnızca Harem veya Aya İrini için bilet almak isterseniz ücretlendirme şu şekildedir:
- Harem
- 200,00 TL – Yerli Ziyaretçi
- 100,00 TL – İndirimli Yerli Ziyaretçi
- 750,00 TL – Yabancı Ziyaretçi
- Aya İrini
- 150,00 TL – Yerli Ziyaretçi
- 75,00 TL – İndirimli Yerli Ziyaretçi
- 750,00 TL – Yabancı Ziyaretçi
Topkapı Sarayı ile ilgili mevcut ziyaret koşulları dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Lütfen ziyaretiniz öncesinde resmi duyuruları ve koşulları kontrol edin. Duyurular genellikle Milli Saraylar Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmaktadır.
Topkapı Sarayı Nerededir?
- Adres: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. No: 1 Sultanahmet, Fatih, İstanbul
Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami’nin ve Ayasofya’nın oldukça yakınında, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Tarihi Yarımada bölgesinde bulunmaktadır.
Bu bölgedeki ulaşım ağı oldukça kapsamlı olup başlangıç noktanıza bağlı olarak tercih edebileceğiniz birden fazla alternatif bulunmaktadır.
İstanbul’un toplu taşıma sistemi Google Maps ile entegre edildiğinden Google Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken hattı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.