Trabzon Gezi Rehberi ile Gezilecek Yerler, Yemekler ve En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Trabzon seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Trabzon Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Karadeniz
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk Lirası (TL)
Şehir Nüfusu 824.352
İklim Karadeniz İklimi (Yıllık Ort: 14,8°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 090
En Yakın Havalimanı
Trabzon Uluslararası Havalimanı (TZX)

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kenti olmasa da kendine has kültürü, tarihi ve yaşantısı ile Karadeniz’in en popüler şehirlerinden biri olmuştur.

Zengin kültürel mirasının yanı sıra yemyeşil doğası ve temiz havası ile de yaylaları ve deniz manzaraları ile de dikkat çeker.

Binlerce yıllık yaşama ev sahipliği yapan Trabzon, Bizans ve Roma toplumları için önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Bizans döneminden sonra ise bölgede Trabzon İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet dönemi itibarıyla Türk yurdu olmuştur.

Doğası, tarihi ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağı ile de cazip bir gezi rotası haline gelmiştir. Uzun zamandır birçok farklı bölgeden gelen ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Özellikle son zamanlarda turistler, şehrin merkezi bölgeleri dışında çevre ilçelerini ve yaylalarını da ziyaret etmektedir.

Enucuzu üzerinden Trabzon için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Trabzon Uçak Bileti ve Trabzon Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Trabzon Gezilecek Yerler Listesi

  • Atatürk Köşkü
  • Uzun Sokak
  • Altındere Vadisi Milli Parkı
  • Sümela Manastırı
  • Ayasofya
  • Çal Mağarası
  • Uzungöl
  • Trabzon Kalesi
  • Trabzon Şehir Müzesi
  • Trabzon Müzesi
  • Trabzon Kalesi
  • Trabzon Meydan Parkı
  • Papara Park
  • Hıdırnebi Yaylası
  • Sera Gölü

Atatürk Köşkü

Burası öncesinde Rum asıllı bir banker için 1890yılında inşa edilmiş bir köşk anca 1923 yılında mülkiyet hakkı Hazine’ye devredilmiştir. Trabzon İl İdaresi tarafından 1930 yılında satın alınmış ve 1931 yılında da Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir.

Atatürk, 1930’dan sonraki Trabzon ziyaretlerinde burada kalmıştır. Şimdi ise müze olarak işlev gören Atatürk Köşkü birçok turisti ağırlamaktadır. Şehrin görkemli manzarasına sahip olan görkemli yapının iç kısmı da oldukça etkileyicidir. Öyle ki içerisinde gezerken, kendinizi tarihi bir serüvende hissedebilirsiniz.

Uzun Sokak

Uzun Sokak, şehrin en işlek caddelerinden birisidir. Burada çeşitli alışveriş mağazaları, dükkanlar, kafeler ve restoranlar bulunmaktadır.

Burada genel olarak istediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda hediyelik eşya ve yöresel ürünler satın alabilirsiniz.

Sümela Manastırı

Trabzon denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi olan Sümela Manastırı, dağın yamacına inşa edilmiş tarihi bir manastırdır. 386 yılında inşa edildiği bilinen manastır, mimarisi ve iç desenleri ile oldukça dikkat çekmektedir.

Aynı zamanda Altındere Vadisi’nin eşsiz manzarasına ev sahipliği yapmaktadır. Sümela hem tarih ve mimari hem de doğa tutkunları için eşsiz bir gezi alanıdır.

Altındere Vadisi Milli Parkı

Sümela Manastırı’nın da içerisinde bulunduğu Altındere Vadisi doğası ile gözleri kamaştıran bir yerdir. Manastırın dışında milli park alanının içerisinde yürüyüş rotaları bulunmaktadır.

Sümela Manastırı’nı ziyaret ederseniz, milli parkta da yürüyüş yapmalısınız ve Aya Varvara isimli kiliseyi de gezmelisiniz.

Ayasofya

Ayasofya denildiği zaman normalde akla İstanbul’daki Ayasofya gelse de Trabzon’da bulunan Ayasofya da gerek mimarisi, tarihi ve kültürü ile birlikte oldukça öneme sahiptir.

Kaynaklara göre 1250 yılında restorasyon yapılarak kiliseye dönüştürüldüğü düşünülüyor. Fatih Sultan Mehmet’in fethi sonrası da kilise olarak kullanıma devam etti ancak 1583 yılında camiye dönüştürüldü.

1964 ila  2013 yılları arasında müze olarak kullanıldıktan sonra tekrardan camiye dönüştürüldü.

Çal Mağarası

Trabzon’nun Düzköy ilçesinde bulunan Çal Mağarası, Türkiye’nin en uzun mağaralarından birisidir. Mağaranın içerisinde çeşit çeşit sarkıt, dikit ve benzeri kayaç çeşidi bulunuyor. Aynı zamanda mağaranın dışarısında kalan kısım da yemyeşil doğası ile dikkat çekmektedir.

Çal Mağarası doğa severlerin ziyaret edebileceği bir yer ancak şehir merkezine uzak olduğu için vaktiniz yoksa öncelikli olarak gitmeniz gerekmiyor

Uzungöl

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen Uzungöl, gerçek anlamda doğa harikasıdır. Gölün çevresini tepeler ve yeşillik alanların çevrelediği bir bölgedir.

Sadece Trabzon’un değil tüm Karadeniz’in en turistik noktalarından birisi haline gelmiştir. Doğası oldukça güzeldir ancak çevresi turist akınına uğramıştır ve oldukça kalabalıktır. Yine de Trabzon’a yolunuz düşerse burayı ziyaret etmelisiniz.

Trabzon Kalesi

Şehrin tepe noktasında bulunan kale bölgedeki en eski yapılardan birisidir. Tahmin edildiği kadarıyla 4. yüzyılda inşa edilmiştir ve 1200’lü yıllarda tekrardan yapılmıştır.

Burada tarihi bir atmosferin içerisinde şehrin görkemli manzarasını seyredebilmek mümkündür. Gitmeden önce araştırmalısınız çünkü geçici olarak kapalı durumda olma olasılığı bulunuyor.

Aynı zamanda kale, tepe noktada konumlandığı için  şehrin birçok noktasından görülebilmektedir.

Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi, şehrin kültür ve mirasını bütün unsurları ile barındıran bir etnografya müzesidir. Burası şehrin tarihi ve kültürü dışında bölgenin doğasını yansıtıyor.

Açıkçası şehri gezinize buradan başlayabilirsiniz çünkü hem şehre hem de kültüre ilişkin genel çerçeve birçok önemli bilgiyi burada edinebilirsiniz.

Trabzon Müzesi

Eski bir konağın içerisinde bulunan müzede etnografik ve arkeolojik eserler sergileniyor. Burada şehrin tarihi yaşantısı ve kültürüne dair birçok eser bulunuyor.

Şehrin kültürüne ve tarihçesi hakkında birçok detayı barındırmasının yanı sıra müzenin binası olan tarihi konak da oldukça ilgi çekicidir.

Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk eşi Latife Hanım ile Trabzon’u ilk ziyaret ettiği dönemde burada misafir edilmiştir.

Trabzon Meydan Parkı

Trabzon Meydan Parkı için şehrin en merkezi noktası da diyebiliriz çünkü Trabzon’un çarşı noktalarının merkezinde bulunur. Meydan Parkı’nın çevresinde birçok mağaza, kafe ve dükkan tipi yerler bulunuyor.

Papara Park

Papara Park, Trabzonspor’un ana stadyumudur. Şehir eğilimli olduğu için deniz doldurulmuştur ve stadyum üzerine yapılmıştır.

Hıdırnebi Yaylası

Akçaabat ilçesinin tepe noktasında bulunan Hıdırnebi Yaylası, eşsiz doğası ve temiz havası ile ünlüdür.

Yüksek rakımda bulunan Hıdırnebi Yaylası son zamanlarda doğa severlerin ziyaret ettiği yerlerden birisi haline gelmiştir.

Sera Gölü

Akyazı’ya oldukça yakın noktada ve Akçaabat ilçesine bağlı olan Sera Gölü, görülmeye değer doğal alanlardan birisidir. Aynı zamanda Sera Gölü’nün içerisinde deniz bisikleti ile gezilebiliyor, gölün çevresinde yürüyüş yapılabilecek alanlar bulunuyor.

Trabzon Yemekleri Neler? Trabzon’da Ne Yenir?

  • Hamsi Tava
  • Hamsili Pilav
  • Akçaabat Köftesi
  • Mıhlama
  • Hamsiköy Sütlacı
  • Trabzon Pidesi
  • Kaygana
  • Laz Böreği
  • Mısır Ekmeği

Hamsi Tava

Denize kıyısı olan Trabzon mutfağının en temel gıdalarının başımda hamsi balığı gelir. Hamsi ile hazırlanan en meşhur yemek ise hamsi tavadır. Hamsi tava hamsinin unla kaplanıp, yağda kızartılması ile hazırlanır.

Limon, soğan, ekmek ve roka gibi yeşilliklerle  birlikte tüketilir.

Hamsili Pilav

Hamsili pilav, hamsi ile hazırlanan ve bölgeye özgü en yöresel yiyeceklerden biridir. Tencereye özenle dizilmiş hamsilerin içerisine üzümlü pilav doldurulur.

Pilavın bütün noktaları hamsi ile kaplandıktan sonra da fırına verilir.

Akçaabat Köftesi

Türkiye’deki en meşhur köftelerden birisi olan Akçaabat köftesi, kuzu ve dana kıymasının karışımı ile hazırlanır. Diğer köftelerden farklı olarak içerisine yumurta ve baharat konulmadan hazırlanır.

Mıhlama

Karadeniz kahvaltısının vazgeçilmezlerinden olan mıhlama; eriyen peynir, mısır unu ve tereyağı ile hazırlanan bir yemektir. Sıcak ve akışkan bir kıvama gelene kadar pişirilir. Ekmek ile tüketilir.

Karadeniz’in bazı bölgelerinde kuymak olarak da telaffuz edilen mıhlama kahvaltılarda sıklıkla tüketilir. Mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır.

Bazı bölgelerde mıhlamayla kuymak da denilebilir. Aslında mıhlamada peynir ön planda iken kuymakta tereyağı daha ön plandadır. Örneğin, kuymak Ardahan veya Artvin yörelerinde peynir kullanılmadan da yapılabilir. Yine de Karadeniz bölgesinde kuymak ve mıhlama arasında neredeyse hiç fark yoktur.

Hamsiköy Sütlacı

Hamsiköy sütlacı; pirinç, şekerin kaynatıldıktan sonra üzeri kızarana kadar fırınlanarak hazırlanır.

Hazırlanan sütlacın üzerine fındık kırıntıları serpiştirildikten sonra servis edilir.

Trabzon Pidesi

Yuvarlak açılmış hamurun ortasına malzemeler konularak hazırlanan bir pide çeşididir.  Trabzon pidesinin özelliği; hamurunun kalın ve çıtır olması, iç malzemesinin ise bol ve yağlı olmasıdır.

Kaygana

Kaygana, Trabzon yöresinde genel olarak un ve yumurtanın çeşitli sebze ve otlar eşliğinde kızartıldığı yemeklere denilir. Genel olarak otlu krep çeşitlerini kapsıyor demek yanlış olmayacaktır.

Yine de Trabzon kayganası denildiğinde akla ilk semizotu ile hazırlanan kaygana çeşidi gelir.

Laz Böreği

Börek denilince akla ilk tuzlu bir börek çeşidi gelse de laz böreği yufkadan hazırlanan bir tatlıdır.

Fırın tepsisinin içerisine vanilyadan hazırlanan muhallebi konulur. Ardından muhallebinin üzerine yufka konulur ve fırınlanır.

Mısır Ekmeği

Trabzon sofralarının vazgeçilmezlerinden birisi de mısır ekmeğidir. Mısır unun ve kabartma tozu kullanılıarak hazırlanan mayalı hamur taş fırında pişirilerek ekmek haline getirilir. Genellikle mıhlamanın da içerisinde olduğu kahvaltılarda ve hamsi tava gibi kızarmış balık yemekleri ile yakıştırılır.

Trabzon En İyi Restoranlar Listesi

  • Cemilusta Akçaabat Köfte
  • Komaroğlu Köfte Salonu
  • Köfteci Ali Akçaabat
  • Bordo Mavi Balık
  • Kaan Olta Balık
  • Tirvana Restaurant
  • Tarihi Kalkanoğlu Pilavı
  • Terminal Pide

Cemilusta Akçaabat Köfte

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (6.966)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0/ 5,0 (391)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasında

Cemilusta Akçaabat’ın en meşhur köftecilerinden birisidir. Burada Akçaabat köftesi dışında kavurma veya hamburger çeşitleri de yiyebilirsiniz. Sabah kahvaltısı ve tatlı çeşitleri de bulunan restoranın bir avantajı da denize kıyısı olması. Böylece manzara eşliğinde yemek keyfi yapabilirsiniz.

Köfteci Ali

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (3.018)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (179)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasında

Köfteci Ali, Akçaabat’ta köfte yiyebileceğiniz en iyi restoranlardan birisidir. Köfte ve piyazın dışında buraya giderseniz, bölgeye özgü fındıklı fındıklı baklavayı da denemelisiniz.

Komaroğlu Köfte Salonu

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.478)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (161)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasında

Komaroğlu Köfte Salonu, Akçaabat’ta bulunan meşhur köftecilerden birisidir. Burası sadece köftesi ile değil salata ve piyazı ile de ünlenmiştir. Eğer Akçaabat’a yolunuz düşerse buraya gidebilirsiniz.

Bordo Mavi Balık

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (4.427)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (284)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasında

Bordo Mavi Balık, Trabzon’daki en meşhur balık restoranıdır. Burada hamsi yemeklerini ve diğer yöresel deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Yöresel deniz ürünleri dışında da gastronomi mutfağından dahi yemekler bulabilirsiniz.

Tirvana Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (1.522)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (66)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasının Üzerinde

Tirvana, kapsamlı bir deniz mutfağı restoranıdır. Burada hamsi tava gibi yöresel lezzetlerin dışında birçok balık yemeğini tadabilirsiniz. Aynı zamanda keyifli vakit geçirebileceğiniz güzel bir restoran konseptine sahiptir.

Kaan Olta Balık Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 3,8 / 5,0 (1.102)
  • Tripadvisor Puanı: 3,0 / 5,0 (50)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasının Üzerinde

Kaan Olta Balık da deniz ürünlerini tadabileceğiniz restoranlardan birisidir. Aynı zamanda kahvaltı servisi de bulunuyor.

Tarihi Kalkanoğlu Pilavı

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (2.603)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (405)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasının Üzerinde

Vedat Milor’un sayfasında paylaştığı restoranlardan birisi olan Kalkanoğlu Pilavı, kavurmalı ve kuru fasulye üstü pilavı ile ün salmıştır. Buraya giderseniz hem kuru fasulye hem de kavurmalı pilavı tek tabakta sipariş edebilirsiniz.

Terminal Pide

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (1.740)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (47)
  • Fiyatlandırma: Trabzon Ortalamasında

Terminal Pide, Trabzon pidesini yiyebileceğiniz yerlerden birisidir. Burada yuvarlak pidenin dışında terme pide çeşitleri de bulunmaktadır.

Trabzon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Trabzon nerededir? Trabzon’a ne zaman gidilmeli? Trabzon’da nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Trabzon Nerededir?

Trabzon, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır.

Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Trabzon’a ulaşım hava yolu ve kara yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.

Türkiye’deki hemen her havalimanından ve otobüs terminalinden direkt ya da aktarmalı olarak Trabzon’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Trabzon’a Ne Zaman Gidilmeli?

Trabzon, bol yağışlı Karadeniz ikliminin görüldüğü bir yerdir. Yine de yaz ve sonbahar ayları diğer aylara göre daha az yağmur yağar. Yine de ilkbahar ayları aşırı yağışlıdır.  Sonbahar başı veya yaz ayları gezmek için uygun zamanlar olarak kabul edilebilir.

Trabzon’da Kaç Gün Kalınmalı?

Trabzon’a seyahatiniz sırasında Sümela Manastırı ve Uzungöl gibi ilçeleri de ziyaret edecekseniz 2 ila 4 gün seyahatiniz için yeterli olacaktır. Ancak şehir merkezi 1 ila 2 içerisinde de gezilebilir.

Enucuzu üzerinden Trabzon için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Trabzon Uçak Bileti ve Trabzon Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır