2024 tarihli Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre Türkiye, 2023 yılında dünyanın en çok turist çeken beşinci ülkesi oldu.
Türkiye’nin doğal ve beşeri güzelliklerle dolu dört bir köşesinde kimi turistler sıcak bir yaz tatilinin kimi turistler ise karlarla kaplı dağlarda kayak tatilinin tadını çıkardı. Elbette hem yerli turistler hem de yabancı turistler Türkiye’deki önemli müzelere ve ören yerlerine de rağbet gösterdi.
Peki Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri ve ören yerleri hangileri? Bu içeriğimizde geçtiğimiz yirmi yıl boyunca en çok ziyaret edilen müzeler ve ören yerleri ile karşınızdayız.
Türkiye’nin En Çok Ziyaret Edilen Müzeleri Listesi
- Konya Mevlana Müzesi – 15.800.000 Ziyaretçi
- Denizli Hierapolis Ören Yeri – 11.200.000 Ziyaretçi
- İzmir Efes Ören Yeri – 9.000.000 Ziyaretçi
- Nevşehir Göreme Ören Yeri – 5.700.000 Ziyaretçi
- Nevşehir Hacıbektaş Müzesi – 3.500.000 Ziyaretçi
- Nevşehir Zelve-Paşabağları Ören Yeri – 3.400.000 Ziyaretçi
- Ankara Cumhuriyet Müzesi – 3.200.000 Ziyaretçi
- İstanbul Galata Kulesi – 3.100.000 Ziyaretçi
- Nevşehir Kaymaklı Yer Altı Şehri – 2.900.000 Ziyaretçi
- Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri – 2.800.000 Ziyaretçi
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2004 ila 2024 yılları arasını kapsayan yirmi yıllık süreç boyunca Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler ve ören yerleri sırası ile Konya Mevlana Müzesi, Denizli Hierapolis Ören Yeri, İzmir Efes Ören Yeri, Nevşehir Göreme Ören Yeri, Nevşehir Hacıbektaş Müzesi, Nevşehir Zelve-Paşabağları Ören Yeri, Ankara Cumhuriyet Müzesi, İstanbul Galata Kulesi, Nevşehir Kaymaklı Yer Altı Şehri ve Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri oldu.
Konya Mevlana Müzesi, 2004 – 2024 yılları arasında 15,8 milyondan fazla ziyaretçi ağırlarken Denizli Hierapolis Ören Yeri aynı dönemde 11,2 milyondan ve İzmir Efes Ören Yeri aynı dönemde 9,0 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı.
Yalnızca 2023 yılında bu listedekiler de dahil olmak üzere Türkiye’deki tüm müze ve ören yerlerini 30.488.975 ziyaretçi ziyaret etti.
Konya Mevlana Müzesi
Eskiden Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin dergahı olan ve halk arasında Mevlana Türbesi olarak da bilinen Mevlana Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 06 Nisan 1926 tarihli kararnamesi ile birlikte müzeye dönüştürülmüş ve 02 Mart 1927 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.
Mevlana’nın 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etmesinin ardından halefi Hüsamettin Çelebi tarafından 1274 yılında inşa ettirilen türbenin inşaat masrafları Pervâne Muineddin Süleyman ve eşi Gürcü Hatun tarafından karşılanmıştır.
Mevlana Türbesi’nin inşaasından sonra aradan geçen yüzlerce yıl boyunca komplekste çok sayıda ekleme ve değişiklik yapılmıştır.
Denizli Hierapolis Ören Yeri
Kısaca Hierapolis olarak da bilinen Denizli Hierapolis Ören Yeri, Helenistik Dönem’e (m.ö. 323 – m.s. 146) ait eski bir Yunan şehriydi.
Ünlü Yunan stoacı filozof Epiktetos da Hierapolis’te doğmuş, Marcus Aurelius ve Hz. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Filipus burada vefat etmiş ve gömülmüştür.
Hierapolis aynı zamanda kaplıcaları, yüksek kaliteli yünlü kumaşları ve boyaları ile bilinirdi. Hierapolis, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.
İzmir Efes Ören Yeri
Kısaca Efes olarak da bilinen İzmir Efes Ören Yeri, eski bir Antik Yunan şehriydi.
Efes’i özel kılan noktalardan biri dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nı bünyesinde barındırmasıydı ancak Artemis Tapınağı biri hariç (Giza Piramidi) tıpkı geri kalan diğer beş dünya harikası gibi zaman içinde yok olmuş ve ondan geriye yalnızca birkaç mermer parçası kalmıştır.
Efes’in diğer önemli yapılarından biri de ön cephesi hala varlığını korumakta olan ve bir zamanlar 14.000 kadar kitap barındırdığı tahmin edilen Celsus Kütüphanesi’dir.
Efes Antik Kenti’ni ziyaret ettiğinizde MONDO-DR Ödülleri 2024 kapsamında Müzeler kategorisinde birincilik kazanan ve Antik Efes’in yaşamını konu edinen dijital deneyim sanat müzesi olan Efes Deneyim Müzesi’ni de ziyaret etmeyi de unutmayın.
Dünyanın önde gelen şirketlerinden ve akademik kurumlarından, aralarında mimarların, küratörlerin, tasarımcıların, sanatçıların, teknoloji uzmanlarının, tarihçilerin ve arkeologların olduğu geniş bir ekip tarafından tasarlanan Efes Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine immersive olarak tanımlanan sanal gerçeklik temelli teknolojilerle Efes Antik Kenti’ndeki gündelik yaşamı, ticareti, sanatı ve mimariyi deneyimleme imkanı sunmaktadır.
Efes Deneyim Müzesi’nin aksine Efes Arkeoloji Müzesi, Efes Ören Yeri sınırlarında değildir ancak Efes Arkeoloji Müzesi de yine İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında, Efes Ören Yeri’ne araba ile birkaç dakika uzaklıkta bulunmaktadır.
Nevşehir
- Nevşehir Göreme Ören Yeri
- Nevşehir Hacıbektaş Müzesi
- Nevşehir Zelve-Paşabağları Ören Yeri
- Nevşehir Kaymaklı Yer Altı Şehri
2004 – 2024 yılları arasında en çok ziyaret edilen 10 müze ve ören yerinden 4’ü Nevşehir’dedir, Bunlar sırası ile Göreme Ören Yeri, Hacıbektaş Müzesi, Zelve-Paşabağları Ören Yeri ve Kaymaklı Yer Altı Şehri olmuştur.
Göreme, sıklıkla kilise, ev ve yer altı şehirlerini oluşturmak için oyulan kayalar ve kaya mağaraları ile tanınır. Bölge, Erken Hristiyanlık döneminde önemli bir merkezdi.
Göreme’deki kaya mağarası yerleşimlerinin en azından 3. yüzyıla dek uzandığı biliniyor ve hatta muhtemelen çok daha öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
Henüz çok yakın bir tarihe kadar bu mağaraların bir bölümünde geleneksel yaşam çeşitli şekillerde devam etmekteydi ancak 2015 yılı itibarıyla tüm eski evler artık butik otellere dönüştürülmüştü.
Hacı Bektaş-ı Veli’nin dergahından ve türbesinden kalıntıları içeren Nevşehir Hacıbektaş Müzesi, üç ana avludan oluşmaktadır.
Birinci avluda Üçler Çeşmesi bulunmaktadır. İkinci avluda Aslanlı Çeşme, Aş Evi Baba Köşkü, Aş Evi, Tekke Camii, Meydan Havuzu, Mihman Evi, Meydan Evi, Kiler Evi ve Dedebaba Köşkü bulunmaktadır. Üçüncü avluda ise Atatürk Köşesi, Pir Evi, Balım Sultan Türbesi, Karadut Ağacı, Hazire ve Has Bahçe bulunmaktadır.
Zelve-Paşabağları Ören Yeri de tıpkı Göreme gibi geçmişte Hristiyanlık için önemli merkezlerden biri olmuştur. Öyle ki rahiplere ilk dini seminerler burada verilmiştir.
Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu bölgedir. Buradaki peribacaları genellikle sivri uçlu ve geniş gövdeli bir yapıya sahiptir.
Kaymaklı Yer Altı Şehri ise Hititler Dönemi’nde inşa edilmiş ve Roma ile Bizans dönemlerinde genişletilerek henüz çok yakın bir tarihe kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılmış sekiz katlı bir yer altı şehridir.
Kaymaklı Yer Altı Şehri’nde dar koridorlarca birbirlerine bağlanan odalar, salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfaklar, erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kiliseler ve dışarıdan gelebilecek tehlikeleri önlemek için dolaşım kapılarını içten kapatan büyük sürgü taşlar bulunmaktadır.
Ankara Cumhuriyet Müzesi
II. TBMM Müzesi olarak da bilinen Cumhuriyet Müzesi, 1924 ila 1960 yılları arasında parlamento binası olarak hizmet veren binada kurulu olan ve cumhuriyet dönemine ilişkin çeşitli koleksiyonları ve eserleri barındıran bir müzedir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’u bu binada okumuştur. Bina genel anlamda Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtsa da Osmanlı – Selçuklu motifleri de içerir.
Müzede tüm eski cumhurbaşkanlarının ve başbakanların fotoğrafları, bugüne dek basılan tüm banknotlar ve madeni paralar ve cumhuriyet sonrası ülkenin gelişimine ilişkin fotoğraflar, panolar ve maketler sergilenmektedir.
İstanbul Galata Kulesi
Beyoğlu’nun ve İstanbul’un en önemli simgelerinden birisi olan Galata Kulesi, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş Romanesk mimari tarzına sahip bir gözetleme kulesidir.
Galata Kulesi’nin bulunduğu bölgede daha öncesinde I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş olan başka bir kule bulunuyordu ancak bu kule 1204 yılındaki Konstantinopolis Kuşatması sırasında Haçlı Ordusu tarafından yıkıldı.
O sıralar Bizans İmparatorluğu ile ittifak halinde olan Cenevizliler, 1267 yılında Galata bölgesinde bir Ceneviz kolonisi kurdular ve etrafı surlarla çevrili olan Galata Kulesi, ilk olarak 1348 yılında koloninin genişletilmesi sırasında bölgenin en yüksek noktasına inşa edildi.
Evliya Çelebi tarafından hazırlanan Seyahatname’de Hezârfen Ahmed Çelebi’nin 1638 yılında Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir araç kullanarak atladığı ve bugünün Üsküdar’ındaki Doğancılar Meydanı’na kadar süzülerek ilk kıtalar arası uçuşu gerçekleştirdiği belirtilir.
Ancak Çelebi’nin Seyahatnamesi zaman zaman çeşitli açılardan doğrulanması güç hatta bilgiler barındırdığından, anlatı başka bir kaynakta yer almadığından ve kimi tarihçiler ve mühendisler bu anlatımı bilimsel açıdan tutarsız bulduğundan anlatının gerçek olup olmadığı şüphelidir.
Modern Osmanlı tarihçilerinin önemli bir kısmı ise bu uçuşun büyük bir ihtimalle gerçek olduğunu ancak Çelebi’nin “muhtemelen” biraz abartarak aktardığını belirtmektedir.
Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri
Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe, modern insanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim alanlarından biridir. Bölge, Cilalı Taş Devri olarak da bilinen Neolitik Çağ döneminde tahminen m.ö. 9500 ila m.ö. 8000 yılları arasında yerleşim yeri olarak hizmet vermiştir.
Göbeklitepe ilk olarak 1963 yılında gerçekleştirilen bir kazı esnasında keşfedildi ancak önemini kazanması sırası ile 1994 ve 2014 yıllarına dek sürdü.
2018 yılında UNESCO, Göbeklitepe’yi”insan yapımı anıtsal mimarinin ilk tezahürlerinden biri” olarak değerlendirerek ve Dünya Mirası Listesi’ne ekledi.
Sonuç
Bu içeriğimizde Türkiye’nin En Çok Ziyaret Edilen Müzeleri Listesi ile karşınızdaydık.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2004 ila 2024 yılları arasını kapsayan yirmi yıllık süreç boyunca Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler ve ören yerleri sırası ile Konya Mevlana Müzesi, Denizli Hierapolis Ören Yeri, İzmir Efes Ören Yeri, Nevşehir Göreme Ören Yeri, Nevşehir Hacıbektaş Müzesi, Nevşehir Zelve-Paşabağları Ören Yeri, Ankara Cumhuriyet Müzesi, İstanbul Galata Kulesi, Nevşehir Kaymaklı Yer Altı Şehri ve Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri oldu.
Siz de bu içeriğimizde yer verdiğimiz müzeleri ve ören yerlerini yerinde görmek isterseniz Enucuzu.com üzerinden en ucuz uçak bileti, otobüs bileti ve otel rezervasyonu seçeneklerini tek tıkla karşılaştırabilir, seyahatinizi en uygun fiyatlarla planlayarak ulaşım ve konaklama masraflarınızdan tasarruf edebilirsiniz.