Türkiye’nin video oyunlarında nasıl tasavvur edildiğini merak ediyor musunuz? Günümüzde konusu Türkiye’de geçen çok sayıda oyun bulunuyor. Bu içerikte Türkiye’de Geçen Oyunlar Listesi ile karşınızdayız.
Bir sonraki oyununuzu tercih ederken Türkiye’ye yönelik esintiler görmek isterseniz listemizdeki oyunlara göz atarak aralarında bir seçim yapabilirsiniz.
Aynı listenin filmlere odaklanan versiyonuna bir diğer içeriğimiz olan Türkiye’de Geçen Yabancı Filmler listemiz üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de Geçen Oyunlar Neler?
- Assassin’s Creed: Revelations
- Battlefield 1
- Call of Duty: Black Ops Cold War
- DRIV3R
- Dying Light
- Euro Truck Simulator 2
- James Bond 007: Blood Stone
- Lego Indiana Jones: The Original Adventures
- Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist
- Uncharted 2: Among Thieves
Listemizde yer alan oyunların herhangi bir puan ya da başarı sırasından ziyade alfabetik olarak sıralandığını unutmayın.
1- Assassin’s Creed: Revelations
- Tür: FPS – Aksiyon, Macera, Historik, Açık Dünya
- Çıkış Tarihi: 2011
- Metascore (PC): 80 / 100
- User Score (PC): 7,6 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 3, Xbox 360 + (Remastered) PlayStation 4, Xbox One, Switch
Çoğumuz geçmişte çıkan ve bizi saatlerce ekran başına kilitleyen eski Assassin’s Creed oyunlarını yeni Assassin’s Creed oyunlarına tercih etme eğilimindeyiz.
AC serisinin dördüncü büyük yapımı olan ve 2011 yılında yayımlanan Revelations, Metacritic üzerinde elde ettiği 7,6 / 10 User Score (Kullanıcı Skoru) ile pek çok oyuncunun favori Assassin’s Creed oyunlarından birisi olarak konumlanıyor.
Bir önceki sene çıkmış olan Brotherhood’un doğrudan devam oyunu olan Revelations, aynı zamanda ikonik Ezio Üçlemesi’nin de son oyunudur.
Oyunda, bir kütüphanenin kilidini açmak için gerekli olan anahtarları bulmak üzere bugünkü adı ile İstanbul olan Konstantinopolis’e doğru yola çıkan karakterimiz, bazı görevleri İstanbul’un ikonik ve popüler noktalarında geçiriyor.
Assassin’s Creed serisinin mekan modelleme başarıları ile öne çıktığını göz önünde bulundurursak, Revelations, eski İstanbul’a sanal bir dünya üzerinden göz atmak isteyenler için dikkat çekici bir seçenek olabilir.
Tabii ki 2011 yılında PlayStation 3, Xbox 360 ve PC için çıkmış olan bir oyundan harika ayrıntılar, grafikler ve mekanikler beklemek doğru olmayabilir.
Neyse ki 2016 yılında yayımlanan ve ikonik üçlemenin üç oyununu da (Assassin’s Creed II, Brotherhood, Revelations) bünyesinde barındıran remastered versiyonu The Ezio Collection, oyunun o eski havasını bir nebze de olsun yumuşatmayı başarıyor.
2- Battlefield 1
- Tür: FPS – Aksiyon, Nişancı, Taktik
- Çıkış Tarihi: 2016
- Metascore (PC): 88 / 100
- User Score (PC): 7,2 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 4, Xbox One
I. Dünya Savaşı dönemini konu edinen Battlefield 1, 2016 yılında çıkış yapmış olan aksiyon, nişancı ve taktiksel bir FPS oyunudur.
Battlefield 1, sahip olduğu isimlendirmenin aksine Battlefield serisinin onuncu yapımıdır ve Battlefield 4 (2013) ve Battlefield Hardline (2015) oyunlarından sonra çıkmıştır.
Bu nedenle “1” rakamının muhtemelen I. Dünya Savaşı’na ithafen seçilmiş olduğunu düşünmemiz daha tutarlı olacaktır.
Battlefield serisinin son zamanlarda giderek daha fazla ölçüde çok oyunculu moda doğru evrilmeye başladığını görüyoruz. Örneğin serinin son oyunu olan Battlefield 2042 hiç hikaye modu içermiyor ve yalnızca çok oyunculu mod seçeneği sunuyor.
Battlefield 1 ise yaklaşık 6,5 saat gibi kısa bir hikaye modu sunuyor ancak bu modu bitirdikten sonra çok oyunculu moda geçiş yaparak oyunu onlarca ve hatta yüzlerce saat daha oynamaya devam edebilirsiniz.
I. Dünya Savaşı’ndaki pek çok cephenin yer aldığı oyunda tabii ki Osmanlı İmparatorluğu da yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bölümlerin birisi eski Osmanlı topraklarında geçerken, birisi de Çanakkale’de geçiyor.
Buna karşın hikaye modunda Türk birliklerini seçemediğinizi ve işgalci ya da ayaklanan kuvvetler ile oynamak zorunda olduğunuzu belirtmek isterim. Hatta oyunda yer alan çeşitli saldırı sahnelerinden ötürü oyunun ülkemizde yasaklanması gerektiğine yönelik görüş bildirenler de olmuştu.
Yine de çok oyunculu mod sırasında oynamış olduğunuz cepheye bağlı olarak dilediğiniz birliği seçebilirsiniz.
Üzerinden neredeyse yedi sene geçmiş olsa da Battlefield 1, hâlâ oynamaya değer bir yapım olarak öne çıkıyor.
3- Call of Duty: Black Ops Cold War
- Tür: FPS – Aksiyon, Nişancı, Taktik
- Çıkış Tarihi: 2020
- Metascore (PC): 76 / 100
- User Score (PC): 3,6 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series
2020 yılında çıkış yapan Call of Duty: Black Ops Cold War, Call of Duty serisinin on yedinci ve Black Ops alt markasının ise altıncı oyunudur.
Call of Duty: Black Ops Cold War, isminden de tahmin edebileceğiniz üzere 1980’lerin başındaki Soğuk Savaş döneminde geçiyor. Seri içerisindeki kronoloji ise Call of Duty: Black Ops (2010) ve Call of Duty: Black Ops II (2012) arasındaki bir döneme denk gelmektedir.
Hikaye, Bell kod adlı özel bir karakter etrafında şekilleniyor. Oyuncular, başlangıç aşamasında Bell’in hangi istihbarat teşkilatına çalıştığını, cilt tonunu, milliyetini ve cinsiyetini özelleştirebiliyorlar. Ayrıca hikaye modu Call of Duty: Black Ops II’den bu yana ilk kez oyuncuların seçimlerine bağlı olarak şekillenen birden fazla son içeriyor.
Hikayenin Türkiye ayağı Trabzon Havalimanı’nda geçiyor ve Yüzbaşı Alexander M. Zuyev’in gerçek bir hikayesini işliyor.
ABD ile iş birliği yaparak Sovyetler’in adeta bir sır gibi sakladığı MiG-29 savaş uçağını Trabzon’a kaçıran Sovyet Hava Kuvvetleri mensubu Yüzbaşı Zuyev, ABD ile Rusya arasındaki Soğuk Savaş esintisinin Türkiye’de de belirginleşmesine neden olmuştu.
Yaklaşık 5,5 saat uzunluğunda bir hikaye sunan Black Ops Cold War, çok oyunculu modun oyuncuları rahatsız edecek ölçüde hile içermesi ve geliştirici şirketin bu hile sorunu ile başa çıkamaması nedeniyle Metacritic User Score’da 3,6 / 10 alarak Call of Duty tarihinin en kötü skorlarından birine imza attı.
Buna karşın hikaye modu oldukça beğenilen Call of Duty: Black Ops Cold War, eğer bu temadan hoşlanıyorsanız, özellikle de indirim dönemlerinde satın almanızı ve oynamanızı tavsiye ettiğimiz oyunlar arasında yer alıyor.
4- DRIV3R
- Tür: Aksiyon, Macera, Yarış
- Çıkış Tarihi: 2005
- Metascore (PC): 40 / 100
- User Score (PC): 3,7 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 2
Bir dönem Grand Theft Auto serisinin en önemli rakiplerinden birisi olarak görülen Driver serisinin üçüncü oyunu olan Driver 3 ya da resmi adı ile DRIV3R, 2005 yılında çıkmış olan aksiyon ve macera türünde bir otomobil ve yarış oyunudur.
GTA gibi açık dünya temasına sahip olan Driver serisi özellikle de birinci ve ikinci oyunları ile oyuncuların beğenisini kazanmayı başarmıştı ancak serinin üçüncü oyunu GTA ile artan rekabetin kurbanı olmuş ve stratejik bazı hatalardan ötürü eksik ve hatalı bir şekilde çıkış yapmıştı.
Bu nedenle serinin ilk iki oyununun aksine Driver 3, hem Metascore hem de User Score üzerinde kötü bir sonuca imza attı.
Bu başarısızlığın ve perdeler ardında yaşanan birkaç skandalın açığa çıkmasından sonra Driver’ın marka hakları Ubisoft’a satıldı.
Ubisoft da Driver adı altında bir oyun yayımladıktan ancak istediği başarıyı elde edemedi ve bu seriyi, bugün Watch Dogs olarak bildiğimiz yeni bir seriye evriltti.
Haritada İstanbul’un pek çok noktasını barındıran Driver 3, Galata Kulesi gibi ikonik mekanlara ev sahipliği yapıyor.
Genel anlamda başarısız bir oyun olarak tanımlayabileceğimiz DRIV3R, yine de nostalji meraklıları için bir seçenek olabilir.
5- Dying Light
- Tür: FPS- Korku, Aksiyon, Macera, Hayatta Kalma
- Çıkış Tarihi: 2015
- Metascore (PC): 75 / 100
- User Score (PC): 8,1 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 4, Xbox One
Şimdiye dek ele aldığımız oyunlar arasında 8,1 / 10 ile en yüksek Metacritic User Score’una imza atan Dying Light, korku temalı oyunları sevenlerin oldukça aşina olacakları bir örnek olarak öne çıkıyor.
Harran olarak adlandırılan hayali bir şehirde geçen Dying Light’ın konusu Türkiye’de geçmektedir ancak Harran’ın Şanlıurfa’daki Harran’ı değil, esasında İstanbul’u temsil ettiğini söylemek isterim.
Zombilerin gündüzleri yavaş ve beceriksiz ancak geceleri aşırı derecede saldırgan olduğu bir gece – gündüz döngüsüne sahip olan Dying Light, oyuncuların bir tehlike ile karşılaştıklarında kaçmalarına ya da savaşmalarına olanak sunan bir seçim sistemine sahiptir. Bu bakımdan oyunun bir kısmının parkur yapısına sahip olduğu da söylenebilir.
Oyunun olumlu geri bildirimler aldığı noktalar arasında mekanikler, grafikler, iş birliğine dayalı çoklu oyuncu sistemi (CO-OP), navigasyon sistemi ve gece – gündüz döngüsü yer alırken; negatif geri bildirimler aldığı noktalar arasında hikaye, zorluk ve teknik konular yer almaktadır.
Korku temasına sahip oyunlardan hoşlanmadığım ve bu nedenle denemediğim için Dying Light hakkındaki kişisel yorumlarımı aktaramayacağım ancak puanlandırmalardaki başarısı göz önüne alındığında Dying Light, muhtemelen denemek isteyeceğiniz oyunlar arasında yer alabilir.
6- Euro Truck Simulator 2
- Tür: Simülasyon
- Çıkış Tarihi: 2013
- Metascore (PC): 79 / 100
- User Score (PC): 8,6 / 10
- Platformlar: PC
Dünyanın dört bir yanındaki en popüler araç simülasyonu oyunlarından birisi olan Euro Truck Simulator 2, en kapsamlı araç simülasyonu oyunlarından birisi olarak tanımlanabilir.
Bu oyunun gerçekten hayranı olan oyuncular elde ettikleri deneyimi daha da gerçekçi kılmak adına özel olarak tasarlanmış monitör kurulumuna, elektronik göstergelere, direksiyon setlerine ve oyuncu koltuklarına sahipler.
Türkiye haritasına da sahip olan Euro Truck Simulator 2, çayınızı alarak tırınızla Türkiye’nin dört bir yanını dolaşmanıza olanak sunuyor. Tabii ki şehirlerin öyle kapsamlı bir şekilde kurgulanmadığını aklınızdan çıkarmayın ki sonuçlar sizi hayal kırıklığına uğratmasın.
7- James Bond 007: Blood Stone
- Tür: TPS- Aksiyon, Görev Tabanlı, Nişancı
- Çıkış Tarihi: 2010
- Metascore (PC): 63 / 100
- User Score (PC): 7,3 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 3, Xbox 360
James Bond karakterini konu edinen 007: Blood Stone, TPS bakış açısı ile oynanan aksiyon ve nişancı türünde bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.
James Bond serisinin video oyunları oyuncular arasında pek popüler olmasa da 007: Blood Stone, 7,3 User Score ile oyuncuların genel olarak hoşuna giden bir oyun olmuş gibi gözüküyor.
Yine de oyunun profesyonel eleştirmenler tarafından farklı şekillerde yorumlar aldığını belirtmek isterim. Olumlu geri bildirimler oyunun üretim değerine, grafiklerine, müziklerine, mekan tasarımlarına ve karakterizasyonuna odaklanırken; olumsuz geri bildirimler ise oyunun uzunluğuna ve hikayesine odaklanıyor.
Nitekim oyunu geliştiren stüdyo olan Bizarre Creations, oyunu yayımladıktan birkaç ay sonra kapandığı için bu, onlar tarafından geliştirilmiş son oyun oldu.
Oyunun bir görevi sırasında James Bond’un İstanbul’daki bir kovalamacasına tanıklık ediyoruz. Bu arada bir başka James Bond oyunu olan 007 From Russia with Love’ın da bir kısmı Türkiye’de geçmektedir.
8- Lego Indiana Jones: The Original Adventures
- Tür: TPS- Aksiyon, Macera
- Çıkış Tarihi: 2008
- Metascore (PC): 78 / 100
- User Score (PC): 7,7 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 2, PlayStation 3
Indiana Jones filmlerinde sık sık Türkiye’de geçen sahnelere rastlamaya alışkınız ve benzer bir durum Indiana Jones oyunları için de geçerli.
Lego Indiana Jones: The Original Adventures, bir kısmı Türkiye’de geçen Indiana Jones oyunlarından birisi ancak tek Indiana Jones oyunu değil.
Indiana Jones and the Emperor’s Tomb, Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure, Indiana Jones and the Staff of Kings ve Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues da yine bir kısmı Türkiye’de geçen Indiana Jones oyunları arasında yer alıyor ancak bu yapımları genel anlamda başarısız oldukları için ayrı başlıklar altında toplamak yerine tek bir başlık altında listelemek istedim.
Listemizdeki Indiana Jones oyunları konu olarak Türkiye’de geçseler de ne mekan tasarımları açısından ne de ek ayrıntılar bakımından size oyunu Türkiye’de oynuyormuşsunuz hissiyatı vermeyi başaramıyor.
Ayrıca bazı Indiana Jones oyunlarında Türkiye’nin gündelik modern yaşamından kopuk bir şekilde resmedilmesi, özellikle de Türk oyuncular arasında tepki toplamıştır.
Yine de listemizin başlığına uygun oldukları için Indiana Jones serisinin bu beş oyununu da sizlerle paylaşmak istedik.
9- Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist
- Tür: TPS- Aksiyon, Macera, Gizlilik
- Çıkış Tarihi: 2013
- Metascore (PC): 82 / 100
- User Score (PC): 7,5 / 10
- Platformlar: PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U
Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayımlanan Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist, serinin yedinci oyunudur ve Splinter Cell: Conviction’ın devamı niteliğindedir.
TPS, yani üçüncü şahıs bakış açısı ile oynanan oyunda gizlilik en önemli unsurlardan birisi olarak kabul edilir.
Oyuncular, kendilerine verilen görevleri tamamlamak ve düşmanları yenmek için farklı yaklaşımlar ve yöntemler kullanabilirler.
Örneğin herhangi bir çatışmadan kaçınmak için belirli alanlara tırmanarak ya da saklanarak düşmandan gizlenebilir veya bir çatışmaya girmiş olsalar da etkisiz hâle getirdikleri düşmanları gizleyerek diğer düşmanların bunu fark etmesini önleyebilirler.
Çok sayıda görevden oluşan Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist’in bir bölümü, İstanbul’daki Karaköy taraflarında geçmektedir.
Günümüzde bir miktar eski kalsa da aldığı puanlandırma itibarıyla pek çok oyuncunun sevdiği bu oyunu istek listenize ekleyebilirsiniz.
10- Uncharted 2: Among Thieves
- Tür: TPS- Aksiyon, Macera
- Çıkış Tarihi: 2009
- Metascore (PS3): 96 / 100
- User Score (PS3): 8,8 / 10
- Platformlar: PlayStation 3 + (Remastered) PlayStation 4
Uncharted serisinin en iyi oyununun hangisi olduğunu açıkça yanıtlamak zor olabilir ancak bazılarına göre bu sorunun yanıtı hiç şüphesiz Uncharted 2: Among Thieves olacaktır.
Oyuncuların bu oyunu neden bu kadar sevdiğini anlamak için bugünün koşullarına bakarak değil, o günün koşullarına bakarak değerlendirme yapmamız yeterli olacaktır.
Başlangıçta PlayStation 3 için yayımlanan Uncharted 2: Among Thieves, o dönemin oyun dünyası için oldukça başarılı bir atılımdı.
Bunu 96 / 100 Metascore ve 8,8 / 10 User Score puanlandırmasından çıkarmamız da mümkün olacaktır.
Uncharted: The Nathan Drake Collection sürümü ile serinin ilk üç oyununu remastered olarak PlayStation 4’e getiren yapımcı şirket, oyunun nispeten eski görüntüsünü de önemli ölçüde geliştirmeyi başardı.
Bir bölümü İstanbul’da geçen Uncharted 2: Among Thieves, eğer PlayStation sahibiyseniz kesinlikle oynamanız gereken oyunlar arasında yer alıyor.
Sonuç
Türkiye’de geçen çok sayıda video oyunu bulunuyor ve bu listemizde, oldukça popüler olan on örneği mercek altına aldık.
Bu oyunların kimi oyuncular tarafından beğenilmezken, kimi şimdiye dek satışa sunulmuş en iyi yapımlardan birisi olarak anılıyor.
Buna karşın özellikle de Türk oyuncular arasında Türkiye’nin tam olarak nasıl resmedildiği konusunda çeşitli itirazlara ve eleştirilere rastlamak da mümkün.
Siz de bu şehirlerden birini ya da birkaçını ziyaret etmek isterseniz en ucuz uçak bileti ve en ucuz otobüs bileti için Enucuzu.com’u ziyaret edebilir, onlarca farklı firma arasından en uygun bileti seçerek indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.