Bölgeler doğal, beşeri ve ekonomik özellikler bakımından birbirine benzerlik gösteren geniş alanları tanımlamak için kullanılır.
- Doğal Faktörler
- Konum
- Yeryüzü Şekilleri
- İklim
- Bitki Örtüsü
- Beşeri Faktörler
- Nüfus
- Yerleşim
- Ekonomik Faktörler
- Tarım ve Hayvancılık
- Sanayi ve Madencilik
- Ticaret
- Turizm
Bölgenin iç kısmında çeşitli açılardan farklılık gösteren daha küçük alanlar ise Bölüm olarak adlandırılır. Her bölgede birden fazla bölüm vardır.
Peki Türkiye’nin bölgeleri neler? Türkiye’de kaç bölge var ve hangi il hangi bölge sınırlarında? Bu içeriğimizde Türkiye’nin Bölgeleri Listesi ile karşınızdayız.
Türkiye’nin Bölgeleri Listesi
- Marmara Bölgesi
- Ege Bölgesi
- Akdeniz Bölgesi
- Karadeniz Bölgesi
- İç Anadolu Bölgesi
- Doğu Anadolu Bölgesi
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Türkiye’de 7 coğrafi bölge bulunmaktadır: Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu
Bu 7 bölgeden 4’ü (Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz) komşu olduğu denizin adı ile adlandırılırken 3’ü (İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu) Anadolu bütünü içindeki konumlarına bağlı olarak adlandırılmıştır.
Marmara Bölgesi
- Balıkesir
- Bilecik
- Bursa
- Çanakkale
- Edirne
- İstanbul
- Kırklareli
- Kocaeli
- Sakarya
- Tekirdağ
- Yalova
Marmara Bölgesi 4 farklı bölümden oluşmaktadır: Yıldız Bölümü, Ergene Bölümü, Çatalca – Kocaeli Bölümü, Güney Marmara Bölümü
İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Bursa ve Balıkesir illeri Marmara Bölgesi’ndedir.
Marmara Bölgesi yüzölçümü bakımından Türkiye’nin %10’undan daha küçük bir kısmını oluşturmasına karşın nüfusun %25’inden fazlasına ev sahipliği yapmaktadır.
Ege Bölgesi
- Afyonkarahisar
- Aydın
- Denizli
- İzmir
- Kütahya
- Manisa
- Muğla
- Uşak
Ege Bölgesi 2 farklı bölümden oluşmaktadır: Ege Bölümü ve İç Batı Anadolu Bölümü. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illeri Ege Bölgesi’ndedir.
Türkiye nüfusunun %12,5 kadarı Ege Bölgesi’nde yaşamaktadır ve bu nüfusun %60’ından fazlası kentlerdedir. Bu bakımdan Ege Bölgesi, kentleşmenin en yoğun olduğu bölgedir. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi’nden sonra nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ikinci bölgedir.
Akdeniz Bölgesi
- Adana
- Antalya
- Burdur
- Hatay
- Isparta
- Kahramanmaraş
- Mersin
- Osmaniye
Akdeniz Bölgesi 7 farklı bölümden oluşmaktadır: Adana Bölümü, Çukurova – Toros Dağları Bölümü, Antakya – Kahramanmaraş Bölümü, Antalya Bölümü, Göller Bölümü, Taşeli – Mut Bölümü, Teke Bölümü
Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri Akdeniz Bölgesi’ndedir. Kahramanmaraş’ın sıklıkla Akdeniz’de olmadığı sanılsa da Akdeniz Bölgesi’nde kabul edilmektedir.
Akdeniz Bölgesi başta Antalya, Mersin, Adana ve Hatay gibi illleri ile özellikle turizm ve gastronomi alanlarındaki başarısı ile tanınır.
Karadeniz Bölgesi
- Amasya
- Artvin
- Bartın
- Bayburt
- Bolu
- Çorum
- Düzce
- Gümüşhane
- Giresun
- Karabük
- Kastamonu
- Ordu
- Rize
- Samsun
- Sinop
- Tokat
- Trabzon
- Zonguldak
Karadeniz Bölgesi 3 farklı bölümden oluşmaktadır: Batı Karadeniz Bölümü, Orta Karadeniz Bölümü, Doğu Karadeniz Bölümü
Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Gümüşhane, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illeri Karadeniz Bölgesi’ndedir.
Karadeniz Bölgesi, kırsal nüfusun en yoğun olduğu, en çok ormana sahip, en fazla yağış alan ve en fazla göç veren bölgedir.
İç Anadolu Bölgesi
- Aksaray
- Ankara
- Çankırı
- Eskişehir
- Karaman
- Kayseri
- Kırıkkale
- Kırşehir
- Konya
- Nevşehir
- Niğde
- Sivas
- Yozgat
İç Anadolu Bölgesi 4 farklı bölümden oluşmaktadır: Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü, Yukarı Kızılırmak Bölümü
Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illeri İç Anadolu Bölgesi’ndedir.
İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin %21’ini oluşturur ve coğrafi konumu sebebi ile zaman zaman Orta Anadolu olarak da adlandırılır.
Doğu Anadolu Bölgesi
- Ağrı
- Ardahan
- Bitlis
- Bingöl
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Hakkari
- Iğdır
- Kars
- Malatya
- Muş
- Tunceli
- Van
Doğu Anadolu Bölgesi 4 farklı bölümden oluşmaktadır: Yukarı Fırat Bölümü, Erzurum – Kars Bölümü, Yukarı Murat – Van Bölümü, Hakkari Bölümü
Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri Doğu Anadolu Bölgesi’ndedir.
Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük bölgesi olmasına karşın nüfusu ve nüfus yoğunluğu en az olan bölgesidir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
- Adıyaman
- Batman
- Diyarbakır
- Gaziantep
- Kilis
- Mardin
- Siirt
- Şanlıurfa
- Şırnak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi 7 farklı bölümden oluşmaktadır: Orta Fırat Bölümü, Dicle Bölümü, Gaziantep Bölümü, Şanlıurfa Bölümü, Dicle Bölgesi, Diyarbakır Bölümü, Mardin – Midyat Bölümü
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir.
Sonuç
Bu içeriğimizde Türkiye’nin Bölgeleri Listesi ile karşınızdaydık. Türkiye’de 7 coğrafi bölge bulunmakta ve bunlar da kendi içlerinde daha küçük bölümlere ayrılmaktadır.
Deniz odaklı tatillerde bölge seçimi önemli bir rol oynar çünkü Ege Denizi’nin, Akdeniz’in, Marmara Denizi’nin ve Karadeniz’in özellikleri birbirinden oldukça farklıdır. Deniz Özelliklerine Göre Tatil Bölgeleri içeriğimize göz atarak farklı bölgelerin deniz özellikleri hakkında bilgi edinebilir, bir sonraki yaz tatilinizi planlarken daha dikkatli bir seçimde bulunabilirsiniz.
Enucuzu, başta uçak bileti, otobüs bileti ve otel rezervasyonu olmak üzere tüm seyahat ihtiyaçlarınızı tek bir platform üzerinden karşılamanıza ve onlarca farklı seçenek arasından en uygun opsiyonu bularak ucuza, taksitli ve indirimli seyahat etmenize yardımcı olur.