Uçakların En’leri listemizde farklı farklı başlıklarda öne çıkan uçak modellerini, hava yolu şirketlerini, koltukları, kabinleri, rotaları ve havalimanlarını sizler için derledik.

Siz de listemizdeki maddelere göz gezdirerek uçak teknolojileri, hava yolu taşımacılığı ve benzeri alanlarda dikkat çeken noktaları keşfedebilirsiniz.

Uçakların En’leri

  • En Pahalı Uçak: Northrop Grumman B-2 Spirit
  • En Fazla Yolcu Kapasitesine Sahip Uçak: Airbus A380
  • En Güvenli Hava Yolu Şirketi: Air New Zealand
  • En Çok Uçağa Sahip Hava Yolu Şirketi: American Airlines
  • En Değerli Hava Yolu Şirketi: Ryanair
  • En Lüks Business Class Kabini: Qatar Airways
  • Dünyanın En Yoğun Havalimanı: Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (ATL)
  • Türkiye’nin En Yoğun Havalimanı: İstanbul Havalimanı (IST)
  • Sarsıntılara Karşı En İyi Koltuk: Orta Sıra
  • Gürültülere Karşı En İyi Koltuk: Ön Sıra
  • Tehlikelere Karşı En Güvenli Koltuk: Orta ve Arka Sıra:
  • En Uzun Uçak Rotası: New York – Singapur
  • En Tehlikeli Uçak Rotası: Paro Uluslararası Havalimanı
  • En Büyük Hava Yolu İttifakı: Star Alliance
  • En İyi Uçak ve Havacılık Belgeseli: Uçak Kazası Raporu
  • En İyi Uçak Simülatörü Oyunu: Microsoft Flight Simulator
  • Bonus – En Ucuz Uçak Bileti Satan Platform: Enucuzu.com

En Pahalı Uçak: Northrop Grumman B-2 Spirit

  • $2.000.000.000

1970 yılında temelleri atılan ve 1987 yılında üretime geçerek ilk uçuşunu 1989 yılında tamamlayan B-2 Spirit, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan çok yönlü bir ağır stratejik bombardıman uçağıdır.

B-2 Spirit ile ilgili en önemli özellik, Sürekli Eğrilik olarak da adlandırılan ve radar sinyallerini saptıran ve soğuran bir tasarım yapısına sahip olmasıdır.

Bu çoklu spektral kamuflaj yöntemi radar sistemlerine ek olarak akustik, kızılötesi ve görsel algılama yöntemlerine yönelik korumaların da bir kombinasyonunu içerir.

Uçak bu sayede gelişmiş savunma sistemlerinden kaçınabilme ve yüksek koruma düzeyine sahip hedeflere dâhi saldırabilme yeteneğine sahiptir.

Radara karşı uygulanan gizlilik önlemlerinin ötesinde kızılötesi tarama, ekolokasyon ve insan gözlemi gibi algılama yöntemleri hâlâ bir tehdit unsuru olsa da bunların nispeten kısa algılama menzili ve az gelişmiş teknolojisi B-2’nin özellikle de gece saatlerinde fark edilemeden ya da izlenemeden uçuş yapabilmesini sağlar.

B-2 Spirit, uçan kanatlı bir uçaktır ve herhangi bir gövde ya da kuyruk barındırmaz. Yüzeyi, gündüz uçuşlarında görünürlüğü azaltmak için koyu gri renkte yansıma önleyici boya ile kaplıdır.

50.000 feet gibi yüksek irtifalarda bu kaplama gökyüzüne başarılı bir şekilde karışarak çıplak gözle ayırt etmeyi zorlaştırır.

Uçak, gökyüzünün değişen aydınlık durumlarına karşı pilotların irtifa yükseltmesini veya alçaltmasını öneren bir ışık sensörüne de sahiptir.

B-2 Spirit, başlangıçta kuyruk izini önlemek için kullanılan iz önleyici kimyasal tanklar ile tasarlanmıştı ancak üretim aşamasında bu uygulama yerine pilotları iz riskine karşı uyaran iz sensörleri tercih edildi.

Yalnızca 0,1 metrekarelik radar kesitine (RCS) sahip olan B-2 Spirit, her zaman tam gizlilik düzeyi ile uçmaz. Pilotlar, uçak hava savunma sistemlerine yaklaşırken ayrıntıları gizli olan bir manevra ile B-2 Spirit’in açık kesitlerini gizlerler.

Tabii ki B-2 Spirit tarafından sağlanan bu yeteneklerin oldukça bir maliyeti var. Her birim yaklaşık iki milyar dolara ($2.000.000.000) mâl olmaktadır. Ayrıca uçağı aktif görevde kullanmanın saat başına maliyeti yaklaşık olarak $135.000$ civarındadır.

Bu da Northrop Grumman B-2 Spirit modelini dünyanın en pahalı uçağı olarak tanımlamak için yeter ve artar. Uçaklar, kaplamanın zarar görmesini önlemek için her biri $5.000.000’a mâl olan ve özel olarak hazırlanmış hangarlarda muhafaza edilir.

Bu hangarlar da ilk yapım maliyetine ek olarak belirli muhafaza koşullarını sağlamak için aktif bakım masraflarına sahiptir.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Fazla Yolcu Kapasitesine Sahip Uçak: Airbus A380

  • Azami 853 Yolcu

Airbus tarafından üretilen geniş gövdeli ticari uçak modeli Airbus A380, günümüzde koltuk kapasitesi bakımından en büyük yolcu uçağı konumundadır.

En Büyük Yolcu Uçakları Listesi

27 Nisan 2005 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A380, her biri 74.740 ila 80.210 lbf güç üreten dört adet son derece güçlü Engine Alliance GP7200 ya da Rolls-Royce Trent 900 turbofan ile desteklenmektedir.

Airbus A380’in Boeing 747 ile rekabet etmesi planlanıyordu ancak sipariş sayıları 747’den altı kat daha düşük kaldı ve Airbus, Aralık 2021 tarihinde modelin üretimini sonlandırdı. O zamana dek toplamda 251 adet teslimat gerçekleştirildi.

Airbus A380, azami 853 koltuk kapasitesi ile günümüzün koltuk kapasitesi bakımından en büyük yolcu uçağı konumundadır.

Daha ayrıntılı bilgi için En Büyük Yolcu Uçakları Listesi isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Güvenli Hava Yolu Şirketi: Air New Zealand

ICAO ortaklığında hazırlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre Air New Zeland, 2023 yılında dünyanın en güvenli hava yolu şirketi olarak seçilmiştir.

En Güvenli Hava Yolu Şirketi

Araştırma, 400’e yakın hava yolu şirketinin başta geçmiş güvenlik olayları, (varsa) yakın tarihli ölümcül kazaları, bağımsız denetim raporlarından aldıkları sonuçlar, mevcut filo yaşı, yönetici ekibin deneyimi ve uzman pilot eğitim aşamaları da dahil olmak üzere 11 farklı kriteri göz önünde bulundurarak hazırlanmıştır ve başta kuş çarpması, hava koşullarının değişmesi, türbülans ve yıldırım çarpması olmak üzere hava yolu şirketinin kontrolü dışında gerçekleşen olayları değerlendirmeye dahil etmemiştir.

Türk Hava Yolları, dört yüze yakın hava yolu şirketi arasından listenin 16. sırasında konumlanarak dünyanın en güvenli 16. hava yolu şirketi olarak sıralanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için En Güvenli Hava Yolları Listesi isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Çok Uçağa Sahip Hava Yolu Şirketi: American Airlines

  • Filo Büyüklüğü: 948
  • Ölçüm Tarihi: Ağustos 2023

48 farklı ülkeden 350 farklı destinasyona hizmet veren American Airlines, 948 adet uçaktan oluşan filosu ile birlikte dünyanın en büyük uçak filosuna sahip olan hava yolu şirketidir.

Şirket aynı zamanda en çok destinasyona uçan, en fazla uçağa ve en fazla koltuk kapasitesine sahip olan hava yolu şirketidir. Öyle ki havacılık sektöründeki en büyük pazar payına sahiptir.

American Airlines 1920’li yıllarda iki farklı uçak firmasının birleşmesi ile kuruldu. 1930 yılına kadar ise 100’e yakın şirket American Airlines çatısı altında toplandı.

Daha ayrıntılı bilgi için En Güvenli Hava Yolları Listesi isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Değerli Hava Yolu Şirketi: Ryanair

  • Piyasa Değeri: $31.760.000.000
  • Ülke: İrlanda
  • Borsa: NASDAQ
  • Hisse Kodu: RYAAY

İrlanda merkezli ultra low cost bir hava yolu şirketi olan Ryanair, yaklaşık $31.760.000.000 piyasa değeri ile borsada listelenen en değerli hava yolu şirketi unvanını elinde bulundurmaktadır.

Dünyanın En Değerli Hava Yolu Şirketleri Listesi

İrlanda merkezli olmasına karşın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki NASDAQ borsasında RYAAY hisse kodu ile listelenen Ryanair, en düşük maliyetler ile seyahat etmek isteyen yolculara hitap etmektedir.

Ryanair

Ryanair’ın bu amaca dönük olarak uyguladığı düşük konfor, kısa koltuk aralığı ve varsayılan pakette kabin bagajı hakkı olmaması benzeri bazı politikaları müşteriler tarafından sıklıkla eleştirilse de şirket bu uygulamaların en düşük fiyatı sağlamak için gerekli olduğunu belirtmekte ve zaman zaman bu tür eleştirilere karşı mizahi yaklaşımlar sergilemektedir.

19.000’den fazla çalışana sahip olan Ryanair; Malta Air, Buzz, Lauda Europe ve Ryanair UK benzeri yan kuruluşlara da sahiptir.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Değerli Hava Yolu Şirketleri isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Lüks Business Class Kabini: Qatar Airways

Qatar Airways tarafından sunulan QSuite hizmeti bir business class uçuşunda aramakta olduğunuz neredeyse tüm ayrıntılara ev sahipliği yapıyor.

Qatar Airways QSuite - Dünyanın En Lüks Business Class Kabinleri

Her biri el dikimi deri malzemeden oluşan ve oldukça lüks işlemelere sahip olan koltuklar, seyahat kalitesini artırmak için geniş bir şekilde tasarlanmıştır ve gerektiğinde küçük bir yatak hâline gelebilir.

Ekstra mahremiyet sağlamak için sürgülü kapılara ve koltuk arası bölmelere sahip olan kabinlerin tümü doğrudan koridor erişimine sahip. Yani yolculuğunuzun bir anlamda kendinize ait bir odada geçtiğini söylemek isterim.

Genel anlamda oldukça teknolojik olarak tasarlanan kabindeki neredeyse tüm ana işlevler elektronik olarak yönetiliyor. Ayrıca dinlenmek istediğinizde rahatsız edilmemek için kullanabileceğiniz rahatsız etme modu da bulunuyor.

QSuite yalnızca tek başına uçanlar için değil, aynı zamanda ailesi ya da bir grup arkadaşı ile uçanlar için de en iyi seçeneklerden birisi olarak öne çıkıyor.

İlginç ayrıntılardan birisi de ortada yer alan QSuite’lerin dört kişilik bir toplantı odasına dönüştürülebilme yeteneğidir. Böylece bir iş seyahatine çıktığınızda yolda geçen zamanınızı daha verimli bir şekilde değerlendirebiliyorsunuz.

Tabii ki ailenizle ya da arkadaşlarınızla yaptığınız seyahatlerde de bu alanı sohbet etmek için kullanmanız mümkün olacaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Lüks Business Class Kabinleri isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Dünyanın En Yoğun Havalimanı: Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (ATL)

  • 93.699.630 Yolcu

ABD Port Authority NY NJ tarafından derlenen 2022 verilerine göre dünyanın en yoğun havalimanı 93.699.630 Yolcu / Yıl ile Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı (ATL) olmuştur.

Dünyanın En Yoğun Havalimanları

29 Ekim 2018 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. yıl dönümünde hizmete sunulan İstanbul Havalimanı (IST), 2022 yılında hizmet verdiği 64.289.107 yolcu ile Avrupa’nın en yoğun 1. ve dünyanın en yoğun 7. havalimanı olarak sıralanmaktadır.

Listenin ilk 50 sırasındaki havalimanları açısından ele alındığında ise bunların 3’ü ( 7- İstanbul Havalimanı / IST – 64.289.107 ) ( 40 – Antalya Havalimanı / AYT – 31.228.377 ) ( 41 – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı / SAW – 30.780.357 ) Türkiye’dedir.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Yoğun Havalimanları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Türkiye’nin En Yoğun Havalimanı: İstanbul Havalimanı (IST)

  • 76.236.980 Yolcu

2023 yılı verilerine göre Türkiye’nin en çok kullanılan havalimanı 76.236.980 Yolcu / Yıl ile İstanbul Havalimanı (IST) olmuştur.

Türkiye'nin En Yoğun Havalimanları

İstanbul Havalimanı (IST), bu yolcu sayısı ile birlikte Türkiye’nin en işlek havalimanı olmuş ve kendinden sonra gelen diğer iki havalimanının (İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (SAW) ve Antalya Havalimanı (AYT)) toplamından daha fazla yolcuyu ağırlamıştır.

Bunda Türk Hava Yolları’nın tüm operasyonlarını İstanbul Havalimanı’na taşıması da önemli bir faktör olarak görülebilir.

(Dünyanın En Yoğun Havalimanları başlığında belirtilen yolcu sayısı ile bu başlıkta belirtilen yolcu sayısının farklı olmasının nedeni, verilerden birinin 2022 takvim yılına ötekinin ise 2023 takvim yılına ait olmasıdır.)

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Yoğun Havalimanları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Sarsıntılara Karşı En İyi Koltuk: Orta Sıra

Uçağın kanat bölgesinde oturmak türbülanstan ve diğer olası sarsıntılardan daha az etkilenmenizi sağlar çünkü bu bölgedeki koltuklar ağırlık merkezine daha yakındır. Bu tür sarsıntıların en yoğun hissedildikleri bölgeler ise en arka sıralardır.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Uçuş sırasında sarsıntılara ve sallanmalara karşı fobiniz varsa tercihinizi kanat bölgesine yakın olan koltuklardan yana kullanabilirsiniz.

Bu koltukların sarsıntıları tamamen ortadan kaldırmayacaklarını ancak diğer yolculardan daha az hissetmenize yardımcı olacaklarını unutmayın.

Daha ayrıntılı bilgi için Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir? isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Gürültülere Karşı En İyi Koltuk: Ön Sıra

Uçuş sırasında gürültülü durumlara neden olabilecek pek çok faktör vardır ve bu faktörlerin tamamından kaçınmak mümkün olmasa da bazı koltuklar diğerlerinden daha iyi durumda olacaktır.

Uçağın ön sırasındaki koltuklar motorun konumuna bağlı olarak orta ve arka sıradaki koltuklardan biraz daha sessiz olma eğilimindedir.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Çoğu ticari uçakta motorlar kanat altındadır ancak bazılarında kuyruk kısmına yakın olabilir. Koltuk seçimi yapmadan önce seyahat edeceğiniz uçak modelini önceden araştırmanızı öneririz.

Ayrıca mutfak ve tuvalet civarındaki koltuklar insan akışının daha fazla olması bakımından daha gürültülü olma eğilimindedir.

Daha ayrıntılı bilgi için Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir? isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Tehlikelere Karşı En Güvenli Koltuk: Orta ve Arka Sıra

Bir koltuğun diğerinden daha güvenli olup olmadığı genellikle somut olaya bağlı olsa da Nevada Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmalara göre bir ticari uçaktaki en güvenli koltuklar orta sıra ile arka sıra arasında kalan koltuklardır.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Bir sonraki uçuşunuzda içinizin daha rahat olmasını isterseniz orta sıranın arkasında kalan koltukları tercih etmek isteyebilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi için Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir? isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Uzun Uçak Rotası: New York – Singapur

  • 15.349 km (18 s 50 dk)

2024 itibarıyla dünyanın en uzun uçuş rotası yaklaşık 15.349 km uzunluğundaki New York – Singapur rotasıdır. Airbus A350-900ULR ile gerçekleştirilen rota tek seferde yaklaşık 18 saat 50 dakika beklenen uçuş süresine sahiptir.

Dünyanın En Uzun Uçak Rotaları Listesi

Öyle ki New York – Singapur uçuşunuz sırasında Christopher Nolan tarafından yönetilen Oppenheimer (181 dk), Dunkirk (106 dk), Yıldızlararası (169 dk), Dark Knight (152 dk), The Dark Knight Rises (165 dk), Batman Begins (140 dk) filmlerini arka arkaya izlemek isteseydiniz bile uçuşunuzun bitmesine hala 217 dakika kalmış olacaktı. Hatta kalan zamanınızı yeni şarkılar dinleyerek geçirmek isteseydiniz her biri ortalama 4 dakika uzunlukta olan 55 şarkı ya da kabaca 4 farklı albüm dinleyebilirdiniz.

Alternatif olarak bu süre boyunca Grand Theft Auto: Vice City’i (17 s 30 dk) başından sonuna kadar oynayarak bitirebilir, kalan sürede de bir ya da iki bölüm dizi izleyebilirdiniz.

Elbette nihai uçuş süresi, uçağın şiddetli hava durumlarından kaçınmak, olumlu rüzgarlardan yararlanmak, kapalı hava sahasından ya da çatışma bölgelerinden uzaklaşmak gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak alternatif güzergahları izlemek zorunda kalması durumunda beklenenden daha da uzun sürebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Uzun Uçak Rotaları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Tehlikeli Uçak Rotası: Paro Uluslararası Havalimanı

Butan’ın Paro kentinde bulunan Paro Uluslararası Havalimanı, bulunduğu konumdan ötürü özel dikkat ve beceri gerektiren bir havalimanıdır çünkü çevresi, yükseklikleri 5.500 metreye kadar varan sık dağlarla çevrilidir.

Dünyanın En Tehlikeli Uçak Rotaları Listesi

Paro Uluslararası Havalimanı’nda uçakları havalimanına yönlendirebilecek bir radar sistemi yoktur. Pilotların, bir yandan iniş sırasında sık sık görüş alanından çıkan ve hatta sadece zaman zaman görüş alanına giren havalimanına doğru alçalmaları ancak bir yandan da zirvelerden ve bölgedeki anten kulesi gibi diğer çeşitli yüksek nesnelerden sakınmaları gerekir.

Pilotlar, bir yandan 45 derecelik bir açı ile manevra yaparken aynı sırada çok sayıda vadi geçişi sırasında ortaya çıkan ve öngörülmesi mümkün olmayan rüzgar düzeni farklılıklarına da ayak uydurmalıdır.

Bu nedenle Paro Uluslararası Havalimanı’na yapılan uçuşlar yalnızca görüşlerin meteorolojik olarak kısıtlanmadığı gündüz saatleri ile kısıtlıdır ve yalnızca özel iniş sertifikasına sahip olan bir avuç özel eğitimli pilot Paro Uluslararası Havalimanı’na iniş yapabilme yetkisine sahiptir.

Daha ayrıntılı bilgi için Dünyanın En Tehlikeli Uçak Rotaları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En Büyük Hava Yolu İttifakı: Star Alliance

Star Alliance, dünyanın en büyük hava yolu ittifakıdır. 14 Mayıs 1997 yılında United Airlines, Scandinavian Airlines, Thai Airways International, Air Canada ve Lufthansa şirketlerinin bir araya gelmesi ile kurulmuştur. 2023 yılı itibarıyla toplamda 26 hava yolu firması Star Alliance bünyesinde toplanmıştır.

Modern anlamda kurulan ilk hava yolu ittifakıdır. 2008 yılında Türk Hava Yolları da ittifaka katılmıştır.

Hava Yolu İttifakları Listesi - Star Alliance

Turkish Airlines Thailand Thai Airways International Lufthansa Scandinavian Airlines Air Canada
Air New Zealand All Nippon Airways Austrian Airlines Singapore Airlines Asiana Airlines
LOT Polish Airlines Croatia Airlines TAP Air Portugal Swiss International Air Lines South African Airways
Air China United Airlines Egyptair Brussels Airlines Aegean Airlines
Ethiopian Airlines Copa Airlines Avianca Shenzhen Airlines Air India
EVA Air

Star Alliance üyeleri arasında Turkish Airlines, Lufthansa, Air Canada, Singapore Airlines, Air China, United Airlines, Egyptair, Aegean Airlines ve EVA Air benzeri hava yolu şirketleri bulunmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi için Hava Yolu İttifakları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En İyi Uçak ve Havacılık Belgeseli: Uçak Kazası Raporu

  • IMDb: 8,8 / 10
  • Yayın Tarihi: 2003 – ….
  • Tür: Belgesel
  • Sezon / Bölüm: 24 Sezon / 270 Bölüm

Bilmek mi daha iyidir yoksa bilmemek mi?

Uçak Kazası Raporu söz konusu olduğunda bu sorunun yanıtı bariz bir şekilde “Bilmek daha iyidir.” olarak yanıtlanabilir.

Uçak Kazası Raporu, havacılık tarihinde yaşanan büyük ve önemli uçak kazalarını konu edinen, 270 bölümden oluşan ve hala devam eden bir belgesel serisidir.

Uçaklarda meydana gelen şiddetli kazaların tarihçesini ve nedenlerini ayrıntılı bir şekilde ele almak ilk bakışta endişe verici görünebilir ancak Uçak Kazası Raporu yalnızca o sırada yaşanan talihsiz olayları konu edinmekle kalmaz.

Uçak Kazası Raporu’nun her bölümünde meydana gelen olayı, bu olayın nedenlerini, buna neden olan teknik hataları, sorunları ve ihmalleri ayrıntılı bir şekilde öğrenir, daha sonrasında ise bir daha bu tür bir kazanın yaşanmaması için alınan ulusal ve uluslararası ölçekli önlemler hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Bu önlemler kümülatif olarak bir araya geldikçe ticari uçaklar da istatistiksel olarak tartışmasız bir şekilde günümüzün en güvenli ulaşım aracı haline gelmiştir.

Bölümler merak uyandıran tasarımlara sahip olduğundan eğer uçaklara karşı sevginiz varsa genellikle büyük bir heyecan ile takip edebilirsiniz.

Uçak Kazası Raporu aynı zamanda uçaklara dair ayrıntılı bilgiler edinmenize ve uçakların iç sistemlerinin tam olarak nasıl çalıştıklarını anlamanıza yardımcı olur. Bölümlerde zaman zaman anlatımı pekiştirmek için ayrıntılı modellerden de yararlanılmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi için En İyi Uçak ve Havacılık Belgeselleri isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

En İyi Uçak Simülatörü Oyunu: Microsoft Flight Simulator

  • Platform: Windows PC / Xbox

Microsoft’un öncülüğünde Asobo Studio tarafından geliştirilen Microsoft Flight Simulator, hemen her açıdan şu sıralar deneyimleyebileceğiniz en gelişmiş uçuş simülasyonu oyunudur.

En İyi Uçak Simülatörü Oyunları Listesi / Microsoft Flight Simulator

Microsoft’un kimi farklı isimlerle anılan birden fazla uçak simülatörü olduğu unutulmamalıdır. Listemizdeki Flight Simulator, 2020 yılında çıkmış olan en güncel sürüme referans vermektedir.

Flight Simulator’da ayrıntılı ve gerçekçi bir şekilde kurgulanmış onlarca farklı ticari, özel ve askeri uçak modeline ek olarak Dünya’nın dört bir yanından on binlerce farklı havalimanı bulunmaktadır.

Microsoft Flight Simulator’ın evreni Microsoft’a ait Bing Maps tabanlı verileri kullanarak topografik açıdan gerçek Dünya’yı simüle etmektedir.

Flight Simulator’da aktif bir internet bağlantısına sahip olduğunuz müddetçe gerçek zamanlı hava durumunu ve hava trafik koşullarını kullanma imkanına sahipsiniz.

Microsoft Azure’un AI modeli gerçek Dünya’nın özelliklerini üç boyutlu olarak temsil etmek için bulut işlemeden yararlanmaktadır ancak tüm bu özellikler için oyuncunun aktif bir internet bağlantısına sahip olması gerekir.

Oyun, seçtiğiniz uçak modeline bağlı olarak oldukça ayrıntılı düzeyde kontrol imkanı sağladığından gerçekçi bir simülasyon olarak kabul edilebilir. Fizik motoru da bu duruma ayak uyduracak biçimde, nispeten gerçekçi bir şekilde tasarlanmıştır.

Ayrıca Yoke, Joystick, Rudder Pedals ve Throttles benzeri kontrol sistemlerini ve diğer çeşitli modülleri satın alarak Flight Simulator ile eksiksiz bir biçimde kullanabilirsiniz.

Ancak Microsoft Flight Simulator aralarında tercih edebileceğiniz en gerçekçi uçak simülasyonu oyunu olsa da hem kullanabileceğiniz diğer kontrollerin eksikliği, hem merkezi şehirler haricinde geri kalan şehirlerin yapı sorunları hem de aerodinamik modelleme açısından ciddi eksiklikler barındırması nedeni ile onu tam anlamı ile birebir bir simülasyon olarak kabul etmemeniz daha doğru olacaktır.

Bu tür oyunlar çoğu zaman eğlence amaçlı tercih edildiğinden, Flight Simulator, çoğu kullanıcının ayrıntılarda boğulmasını ve aşırı biçimde zorlanmasını önlemek adına alınan çeşitli eksiltmelere ve uygulamalara sahiptir.

Microsoft Flight Simulator, farklı maddeler ayrı ayrı ele alındığında sunulan deneyim açısından en başarılı uçuş simülatörü olarak tanımlanabilir.

Daha ayrıntılı bilgi için En İyi Uçak Simülatörü Oyunları isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın.

Bonus – En Ucuz Uçak Bilet Satan Platform: Enucuzu.com

Enucuzu.com, kullanıcıların tüm seyahat ihtiyaçlarını tek bir platform üzerinden karşılamasına olanak ve onlarca farklı hava yolu şirketini karşılaştırarak seyahatiniz için en ucuz uçak biletini tek tıkla bulabilmenize yardımcı olan çevrim içi bir seyahat acentesi platformudur.

Bonus - En Ucuz Uçak Bileti Satan Platform: Enucuzu.com

Enucuzu.com’un Uçak Bileti, Otobüs Bileti ve Otel hizmetleri ile tüm seyahat ihtiyaçlarınızı tek bir platform üzerinden karşılayabilir; ucuza, taksitli ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır