Uçakta yanınıza ne tür bagaj alabileceğiniz ile ilgili kurallar seçtiğiniz hava yolu şirketine, uçuş paketine, destinasyona ve ek hizmetlere bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Charter olarak da bilinen daha uygun maliyetli hava yolu şirketleri özellikle de yurt dışı uçuşlarında yalnızca kabin bagajı ya da kişisel el çantası (kişisel eşya) taşınmasına izin verme eğilimindedir. Bu durumda uçak altı bagajı için ek ödeme yapmanız ya da paket yükseltmeniz gerekebilir.
Elbette tüm hava yolu şirketlerinin bir noktada bu üç bagaj türü için de ağırlık ve ebat benzeri çeşitli sınırlandırmalara sahip olduğu unutulmamalıdır. Peki uçakta bagaj türleri nelerdir?
Uçakta Bagaj Türleri Neler?
- Kayıtlı Bagaj (Uçak Altı Bagajı)
- Kabin Bagajı (El Bagajı)
- Kişisel El Çantası (Kişisel Eşya)
Bagajlar üç farklı türe ayrılır: Kayıtlı Bagaj (Uçak Altı Bagajı), Kabin Bagajı (El Bagajı) ve Kişisel El Çantası (Kişisel Eşya)
1- Kayıtlı Bagaj
Uçak Altı Bagajı olarak da bilinen Kayıtlı Bagaj, check-in sırasında kontuara teslim edilir ve uçağın kargo bölümünde taşınır.
Ayrıca daha modern havalimanlarında kontuara uğramak zorunda kalmadan kayıtlı bagajınızı teslim etmenizi sağlayan otomatik sistemler de bulunmaktadır.
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, Pegasus ve SunExpress hava yollarının tümü iç hatlarda ücretsiz uçak altı bagajı sunmaktadır ancak bunun ağırlık ve parça limiti seçtiğiniz hava yolu şirketine ve uçuş paketinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Enucuzu.com üzerinden uçak bileti ararken hava yolu şirketinin hangi paket için ne kadar bagaj hakkı sunduğunu seferi seçmeden önce kontrol edebilirsiniz.
Örneğin yukarıdaki görüntü ele alındığında Anadolu Jet’in 14.02.2024 tarihli 12:55 ESB – SAW uçuşunda Standart Paket için 15 kg, ExtraJet Paket için 20 kg ve KonforJet paket için 25 kg uçak altı bagaj hakkı sunduğu görülmektedir. Ayrıca tüm paketlerde standart olarak 8 kg kabin bagajı hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca hava yolu şirketleri kayıtlı bagajlar için ağırlık limitinin yanı sıra ebat limiti de uygulamaktadır. Bu limitler hava yolu şirketi bazında değişiklik gösterebileceği için uçuşunuzdan önce limitleri kontrol etmenizi öneririz ancak çoğu bagaj halihazırda bu standartlar göz önüne alınarak tasarlandığından muhtemelen ek bir adım atmanız gerekmeyecektir.
Bagaj hakkının dış hatlarda önemli ölçüde değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle biletinizi satın almadan önce hava yolu şirketi tarafından sağlanan hakları dikkatli bir şekilde kontrol etmenizi öneririz.
Son olarak kamp çantası benzeri seyahat sırt çantalarınızın da dilerseniz kargo bölümünde taşınmasını talep edebilirsiniz. Bu, yanınızda kabin bagajına alamayacağınız türden eşyalar olduğunda ve onları koyacak başka bir yeriniz olmadığında tercih edilebilir ancak sırt çantalarının hasara karşı daha hassas olduklarını gözden kaçırmamalısınız.
Kayıtlı Bagaj, seyahatinizden sonra bagaj teslim salonundaki konveyör bantlardan teslim edilir. Her uçuşun bagaj dağıtımı farklı bantlar üzerinden yapıldığından uçuş kodunuzun tanımlı olduğu bantlarda beklemeniz gerekmektedir.
Aynı hava yolu şirketi ile yaptığınız aktarmalı uçuşlarda (uçuş varsayılan olarak aktarmalı ise) bagaj transferi hava yolu şirketi tarafından genellikle otomatik olarak yapılacaktır ancak farklı türden aktarmalı uçuşlarda (örneğin farklı hava yolları ile yapılan ya da ayrı ayrı satın aldığınız biletlerde) bu transferi kendiniz yapmalısınız.
2- Kabin Bagajı
El Bagajı olarak da bilinen Kabin Bagajı, uçuş sırasında yanınıza alabileceğiniz ve uçağın baş üstü bölmesinde taşıyabileceğiniz daha küçük bir bagaj türüdür.
Türk Hava Yolları’nda kabin bagajı için uygulanan ebat limiti 23 x 40 x 55 cm ölçülerinde iken Pegasus’ta 20 x 40 x 55 cm ölçülerindedir.
Bu sınırlandırmalardan ötürü yalnızca kabin boy valizler, ortalama boyutlarda sırt çantaları ve kol çantaları kabin bagajı olarak kullanılabilir.
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, Pegasus ve SunExpress hava yollarının tümü iç hatlarda ücretsiz kabin bagajı hakkı sunmaktadır ancak bunun ağırlık ve parça limiti seçtiğiniz hava yolu şirketine ve uçuş paketinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bagaj hakkının özellikle de dış hatlarda önemli ölçüde değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle biletinizi satın almadan önce hava yolu şirketi tarafından sağlanan hakları dikkatli bir şekilde kontrol etmenizi öneririz.
Yolculuğunuz sırasında dizüstü bilgisayarınız, değerli eşyalarınız veya diğer hassas eşyalarınızı kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz ancak kabine girmesi yasak olan ürünleri yanınızda getiremeyeceğinizi unutmamalısınız.
Enucuzu.com üzerinden uçak bileti ararken kayıtlı bagaj hakkını kontrol edebileceğiniz gibi kabin bagajı hakkını da seferi seçmeden önce kontrol edebilirsiniz.
3- Kişisel El Çantası
Kişisel Eşya olarak da bilinen Kişisel El Çantası, uçuş sırasında yanınıza alabileceğiniz ve kucağınızda ya da önünüzdeki koltuğun altında taşıyabileceğiniz daha küçük bir kabin bagajı türüdür.
Bu bir tür el çantası, küçük bir çanta, fotoğraf makinesi, dizüstü bilgisayar, bebek puseti, şemsiye ya da bebek bakım çantası olabilir.
Bazı charter uçuşlarda destinasyona bağlı uçuş maliyetini olabildiğince düşürmek için yalnızca bir adet kişisel eşya taşınmasına izin verilmektedir. Bu, bir kabin bagajı ya da kayıtlı bagaj taşımanın ek ücretlere tabi olabileceği anlamına gelir.
Bu tür kısıtlamalar karşısında mağdur olmamak için biletinizi satın almadan önce bagaj hakkını detaylı bir şekilde incelediğinizden emin olmanızı öneririz.