VPN’ler Netflix gibi akış platformlarının belirli bölgeler ile kısıtladığı yerel içeriklerine erişmekten havalimanı gibi ortak alanlarda çevrim içi aktivitenin kötü niyetli kişilerden gizlenmesine kadar çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.
VPN kullanmak trafiğinizi internet servis sağlayıcısından gizlese de VPN hizmetinin kendisi hala aktivitelerinizi takip edebilir.
Bu da kayıt tutmama politikasına sahip olan güvenilir bir VPN seçmenin çok ama çok önemli olduğu anlamına gelir. Bu içeriğimizde ücretsiz VPN önerileri ile karşınızdayız. Peki en iyi ücretsiz VPN’ler hangileri?
VPN Nedir?
Virtual Private Network kelimelerinin kısaltmalarından oluşan ve Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, kullanıcıların internete şifreli bir tünel üzerinden bağlanmalarına ve kısmi anonimlik sağlamalarına olanak sunan bir teknolojidir.
Sıradan bir zamanda Enucuzu.com gibi bir internet sitesini ziyaret etmek istediğinizde internet servis sağlayıcınız tarafından yönetilen ve sizi ziyaret etmek istediğiniz internet sitesine yönlendiren bir sunucuya bağlanırsınız.
VPN kullandığınızda ise internet servis sağlayıcınızın sunucusundan geçtikten sonra VPN hizmetinin sunucusundan geçersiniz.
Bu sırada tüm trafiğiniz VPN Tunnel olarak adlandırılan bir yerde şifrelenir ve karıştırılır. Ayrıca artık VPN sunucusundan geçtiğiniz için herhangi bir internet sitesinin sizi tanımak için kullanabileceği IP adresiniz de değişmiş olacaktır.
Örneğin Türkiye’de yaşayan bir kullanıcı Fransa’daki bir VPN hizmetine bağlanarak Instagram’a girerse tüm arama trafiği Fransa’da gerçekleşmiş olacaktır.
Bu sırada tüm trafik şifrelendiği için yerel ağ operatörü, internet servis sağlayıcısı, ziyaret edilen internet sitesi ve siber suçlular da dahil olmak üzere başka kimse aktivitelerinizi gözlemleyemez ve hangi internet sitelerini ziyaret ettiğinizi göremez.
Bunun yerine Fransa’da yer alan IP adresine giden şifreli bir bağlantı görürler. Ayrıca bu örneğimizde Instagram da sizi Fransa’daki bir kullanıcı olarak tanıyacaktır.
VPN hizmetlerinin kendi başına düşünüldüğü kadar anonimlik sağlamadıkları unutulmamalıdır. Bunlar, basit ve uararlı amaçlarla kullanılmalıdır.
Son olarak VPN kullanmak trafiğinizi internet servis sağlayıcısından gizlese de VPN hizmetinin kendisi hala aktivitelerinizi takip edebilir. Bu da kayıt tutmama politikasına sahip olan güvenilir bir VPN seçmenin çok ama çok önemli olduğu anlamına gelir.
Ücretsiz VPN Önerileri Listesi
- Proton VPN
- Windscribe VPN
- Express VPN
- Nord VPN
- Opera VPN
Proton VPN
Proton Mail, Proton Pass, Proton Drive ve Proton Wallet gibi gizlilik odaklı çeşitli hizmetlerin geliştiricisi Proton AG tarafından geliştirilen Proton VPN, çeşitli bant genişliği kısıtlamaları olsa da ücretsiz olarak kullanabileceğiniz güvenli VPN hizmetlerinden biridir.
Proton Technologies (artık “Proton AG”), 2014 yılında CERN’deki bir grup bilim insanı tarafından kurulmuş ve kitle fonlaması ile desteklenmiştir.
İsviçre’nin yerel düzenlemeleri VPN şirketlerini kayıt tutmama konusunda nispeten özgür bıraktığı için İsviçre merkezli Proton AG de bu düzenlemelerden yararlanıyor ve Proton VPN hizmetinde sıkı kayıt tutmama politikaları uyguladığını öne sürüyor.
Proton VPN hem Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızda hem de Windows, macOS, Linux ve Chromebook dahil olmak üzere masaüstü cihazlarınızda kullanabileceğiniz, dilerseniz belirli kısıtlamalar dahilinde hiçbir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz bir VPN hizmeti. Elbette dilerseniz ücretli sürüme geçerek tüm kısıtlamaları kaldırma imkanına da sahipsiniz.
Windscribe VPN
Windscribe, kayıt tutmama politikası güden ve anonimliğe odaklanan bilindik VPN hizmetlerinden biridir. Windscribe’ın ücretsiz sürümünde 2 GB / Ay kullanım hakkı sunulmaktadır ancak e-posta doğrulaması yapan kullanıcılar 10 GB / Ay ücretsiz bant genişliği hakkı kazanmaktadır.
Proton’da belirli bir veri limiti olmamasına karşın sunucular sınırlandırılmışken Windscribe ek olarak veri limiti de uygulamaktadır.
Dünyanın farklı bölgelerine dağılmış geniş bir sunucu ağı bulunan Windscribe da kullanıcıların sıkça tercih ettiği VPN hizmetlerinden biridir.
Express VPN
Express VPN kısa süreli kullanımlar için ücretsiz deneme süresine sahip olan ancak normalde ücretli bir VPN’dir. Eğer yalnızca kısa süreli bir VPN ihtiyacınız varsa Express VPN’in deneme süresinden yararlanarak oldukça hızlı bir VPN deneyimi elde edebilirsiniz çünkü deneme süresi boyunca hiçbir sunucu kısıtlaması bulunmamaktadır.
105 ülkede sunucular barındıran Express VPN, tamamı RAM tabanlı sunucular ile sıkı bir kayıt tutmama politikasına sahiptir.
Nord VPN
Nord VPN de tıpkı Express VPN gibi normalde ücretli sürüm gerektiren ancak deneme süresi boyunca ücretsiz olarak kullanılabilen güvenilir VPN’lerden biridir.
Tıpkı Express VPN’de olduğu gibi kısa süreli bir VPN ihtiyacınız varsa herhangi bir veri ve sunucu kısıtlaması olmadan Nord VPN’i ücretsiz bir şekilde deneyebilir, dilerseniz daha sonrasında iptal edebilirsiniz.
Opera VPN
Opera VPN, popüler internet tarayıcısı Opera’nın içinde yerleşik olan ücretsiz VPN hizmetidir. Elbette kullanıcılar ücretli sürüme geçerek veri limitini artırma imkanına da sahiptir.
Opera VPN tamamen Opera ile bütünleşik olduğundan Opera yüklü olduğu sürece başka bir VPN indirmenize gerek kalmadan tek tıkla kullanılabilir durumdadır.
Buna karşın Opera VPN’in etki alanı sadece Opera internet tarayıcısı ile kısıtlı kaldığından, Opera VPN’in VPN bağlantısını farklı bir uygulamada kullanmak mümkün değildir.
Bu içeriğimizde Ücretsiz VPN Önerileri Listesi ile karşınızdaydık. Günümüzde App Store ve Play Store üzerinde kullanabileceğiniz çok sayıda VPN hizmeti bulunsa da bunlar arasında tercihte bulunurken dikkatli olmak önemlidir.