Türklerin tarihine ilişkin birçok çalışma var ve çoğu çalışma Türk tarihinin Orta Asya’ya dek dayandığını açıklıyor.
Türklerin göçebe bir toplum olmasından dolayı da dünyanın birçok köşesinde Türklere ait eserler bulunuyor. Sadece Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin şehitlerini anmak için 34 ülkede yapılmış anıtlar bulunuyor.
Anıtların yanında dünyanın birçok köşesinde Türklerden geriye çeşitli izler kalmıştır. Bu içerikte dünyanın birçok farklı ülkesinde bulunan anıtlarımızın bulunduğu dünya şehirleri ve hikayeleri yer alıyor.
Giderseniz fotoğraf atmayı unutmayın 🙂
Yurt Dışında Bulunan Türk Yapıları Listesi
- Atatürk’ün Heykeli, Küba, Havana
- Özgürlük Anıtı, Liberty Adası – New York, ABD
- Orhun Abideleri – Göktürk Yazıtları, Ulan Batur, Moğolistan
- Pusan Türk Şehitliği, Busan, Güney Kore
- Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı ve Müzesi, Kuşimoto, Japonya
- Moena Türk Festivali, Moena, İtalya
Atatürk’ün Heykeli, Küba, Havana
Küba’da Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için yapılmış meşhur heykel, başkent Havana’nın tarihi bir bölgesi olan Puerto Caddesi’nde bulunuyor. Heykel ile ilgili göze çarpan detaylardan birisi ise altında “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” yazısıdır.
Fidel Castro, Atatürk’e olan hayranlığını dönem dönem dile getirmiştir. Hatta 1997 yılında İstanbul’a geldiğinde “Asıl devrimci Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ben bir devrim yaptım, ama O’nun yaptıklarını asla başaramazdım. Sakın kendinize başka esin kaynağı aramayın” sözlerini söylemiştir.
Avrupai mimarilere sahip olmasının yanında kendine has latin kültürüne sahip olan Küba’ya giderseniz, turistlerin odak noktalarından olan Atatürk’e ait olan anıtı da ziyaret edebilirsiniz.
Özgürlük Anıtı, Liberty Adası – New York, ABD
Özgürlük Anıtı, Amerika veya New York denildiğinde ilk akla gelen simgelerden. 93 metre uzunluğundaki kadın heykelinin sağ elinde yazıt sol elinde ise meşale bulunuyor. Sol elinde ise bağımsızlık bildirgesi yazıyor.
ABD’nin bağımsızlığının 100. yılında Fransa tarafından armağan edilen Özgürlük Anıtı ABD’nin en önemli sembolü olsa da temeli Osmanlı Devleti’ne dayanıyor.
1860’lı yıllarda Süveyş Kanalı’nın açılması ile birlikte kanalı koruyan bir müslüman kadını temsilen Mısır Hidivi Said Paşa tarafından planlandı.
Bazı araştırmasına göre Said Paşa’nın Süveyş Kanalı’nın açılışı sebebiyle imzaladığı antlaşma gereği, Said Limanına (Port Said) konulması üzerine planladığını fakat heykelin dikilmesi halkın huzurunu bozabileceği gerekçesi ile Osmanlı hükümdarı Sultan Abdülaziz heykelin inşasını istememiş.
Sultan Abdülaziz’in inşasını istememesi durumunda heykelin Paris’te bir depoda tutulduğunu ve sonra Fransa devleti heykelin inşasını tamamlayıp ABD’ye hediye etmiş.
Bazı araştırmalar da heykelin çizimlerinin yapıldığını fakat inşasının hiç başlamadığını açıklıyor.
Orhun Abideleri – Göktürk Yazıtları, Ulan Batur, Moğolistan
Orhun abideleri, Orta Asya Türklerine ait bulunan ilk yazılı belgeler arasında yer alıyor.
Orhun abideleri, dönemin soylu bilgesi Tonyukuk, Türk kağanı Bilge Kağan ve kardeşi Kül Tigin’in adına diktirilmiş ve Tonyukuk Anıtı dışındakiler Kül Tigin’in yeğeni olan Yollug Tigin tarafından yazılmış.
Tonyukuk Abidesi, bizzat Tonyukuk tarafından yazılmış ve Türklerin bağımsızlık savaşlarına ilişkin bilgileri içeriyor.
Kül Tigin Abidesi, Kül Tigin’in ölümü üzerine Bilge Kağan tarafından yaptırılmıştır. Bilge Kağan’a ait olanlar ise oğlu Tenri Kağan tarafından yaptırılmış ve Kül Tigin’in ölümünden sonrasına ilişkin detaylar bulunuyor.
Göktürk Yazıtları, Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a 50 km uzaklıkta bulunuyor. Ulan Batur, turistler için ilk tercih edilen yerlerden olmasa da oldukça kendine özgü bir atmosferi var. Ayrıca, Türk ve Moğol kültüründen esintiler de bulunuyor.
Pusan Türk Şehitliği, Busan, Güney Kore
Bilindiği üzere, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki savaşta Güney Kore safında toplamda 14.936 Türk askeri savaştı. 1950 yılından 1953 yılına kadar olan süreçte Türk askeri savaşta oldukça kilit bir konumdaydı.
Savaş sonucunda 721 kişi hayatını kaybetti, 175 kişi kayboldu, 234’ü esir düştü ve 2147 kişi yaralandı. Kore Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletler, şehitler için anıt hazırlamıştır. Türk şehitlerin yattığı bölüme de “Pusan Türk Şehitliği” adı verilmiştir.
Güney Kore’nin 2. en büyük metropolü olan Busan doğal parkları, Kore’ye özgü sokak yemekleri, pazarları ve meydanları ile ünlüdür. Türk turistlerin ilk ziyaret noktası ise genellikle Pusan Türk Şehitliği oluyor.
Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı ve Müzesi, Kuşimoto, Japonya
Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı ve Müzesi, 1890 yılında Japonya seferinden dönerken batan gemideki denizcileri anmak için yapılmıştır.
1890 yılında, İstanbul’dan Osmanlı Devletini temsilen 609 kişiden oluşan bir gemi filosu Japonya’ya gitti fakat 1891 yılında ziyaretten dönerken gemi fırtınalı havada kontrolü kaybetti ve kayalara çarparak battı.
Yaşananlar sonucu sadece 69 denizci hayatta kaldı. Japonya hükümeti yaşananların hemen ardından hem mezarlık hem de anıt inşa etti. 30 yıl sonra 1929 Türk şehitlerin anısına görkemli bir anıt daha dikti. 1974 yılında Türkiye Japonya işbirliği ile müze yapıldı.
Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’e ait görkemli bir heykel de bulunuyor. Heykelin altında ise “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözü yazıyor.
Kuşimoto yalnızca, 15.121 kişinin yaşadığı küçük bir sahil kasabası. Şehrin en büyük simgeleri arasında ise Türkler için dikilmiş anıt bulunuyor.
Moena Türk Festivali, Moena, İtalya
Moena, İtalya’nın kuzeydoğusunda, Alp dağlarının yamacında bulunan ve sadece 2,597 kişinin yaşadığı küçük bir köy fakat Türk isminin çok özel olduğu olduğu bölgelerden.
17 yüzyılda 2. Viyana kuşatmasından sonra “Balaban Hasan” adlı bir Osmanlı yeniçerisi Moena kasabasına sığınır ve askerin yaraları tedavi edilir. Bölge halkı kendisine Türk anlamına gelen “El Turco” lakabını takar.
Eski Osmanlı askeri olan El Turco, kasabada evlenir ve kasabayı, adaletsiz bir şekilde vergi alan derebeylerine karşı savunur. Tabi bu süre içerisinde Türk adet ve geleneklerini de sevdirmeyi unutmaz.
O gün bugündür 19-21 Ağustos tarihleri arasında İtalya’da “Festa de Turchia” (Türk Festivali) kutlanır.
Siz de Moena köyüne gidip festivali kutlayanların arasında olmak istiyorsanız, Enucuzu’ndan bilet alabilirsiniz.