Porto Gezi Rehberi ile Porto Gezilecek Yerler, Yemekleri ve En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Porto seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Porto, Portekiz’in en büyük 2. şehri olmakla birlikte pek çoklarına göre turistik anlamda hak ettiği değeri göremeyen bir şehirdir ancak bu nispeten az bilinirliğinin yanında kesinlikle görülmesi gereken yerlere ev sahipliği yapar.

Porto Hakkında

Ülke Portekiz
Bölge Güney Avrupa
Resmi Dil Portekizce
Para Birimi Euro (EUR)
Vize Gereksinimleri Schengen Vizesi
Şehir Nüfusu 1,320,347
İklim Akdeniz İklimi (Yıllık Ort: 15,2°C)
Zaman Dilimi UTC + 0 (CET) / UTC +1 (CEST)
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 0351
En Yakın Havalimanı Francisco de Sá Carneiro Havaalanı (11 KM)

Porto, Portekiz’in kuzeyinde yer alan bir liman kentidir. Porto kelimesi liman anlamına gelen “portus” kelimesinden türemiştir.

Porto’da gezmenin en güzel yanı, görülecek çok yer olsa da hepsinin yakın alanlara toplanmış olması. Böylece oldukça kısa zaman içerisinde şehre neredeyse Portolular kadar hakim olabilirsiniz. Yine de merkez bölgesinin oldukça yokuşlu olduğu söylenebilir.

Ayrıca, içerikten önce azulejo sanatından bahsetmek gerek. Azulejo, İspanya ve Portekiz’e özgü bir seramik sanatıdır. Duvarları mavi seramikler ile süsleme sanatıdır. Porto’nun her caddesinde, binaların içeri kısımlarında azulejo izlerine rastlayabilirsiniz.

Porto Gezilecek Yerler Listesi

— Meydanlar ve Bölgeler —

  • Aliados Caddesi ve Liberdade Meydanı
  • Santa Catharina
  • Ribeira
  • Gaia
  • Cedofeita
  • Matosinhos
  • Póvoa de Varzim

— Yapılar—

  • I. Luis Köprüsü (Ponte de D. Luis I)
  • Lello Kütüphanesi (Livraria Lello)
  • Serra do Pilar Manastırı (Igreja da Serra do Pilar)
  • Porto Katedrali (Sé do Porto – Porto Catedral)
  • Dragão Stadyumu (Estádio do Dragão)
  • Clérigos Kilisesi ve Kulesi (Torre dos Clérigos – Clérigos Tower)
  • Saint Ildefonso Kilisesi (Church of Saint Ildefonso)
  • São Francisco Kilisesi (Igreja de São Francisco)
  • Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa)
  • São Bento Tren İstasyonu (São Bento Railway Station)
  • Carmo Kilisesi (Igreja do Carmo)
  • Casa Da Musica

— Parklar—

  • Morro Parkı (Jardim Do Morro)
  • Kristal Saray Bahçesi (Jardins do Palácio de Cristal)
  • Parque da Cidade do Porto

Aliados Caddesi ve Liberdade Meydanı

Aliados Caddesi, Porto’nun tarihi merkezi ile Portoluların yaşadığı yerler arasında bulunan önemli bir merkez. Barok mimarisi ile süslü binalarla dolu Aliados’un ortasında Porto’nun en görkemli binalarından olan belediye binası bulunuyor.

Belediye binasının önünde meşhur buluşma alanı olan Liberdade Meydanı var. Meydanın çevresinde, Türk dönercisi dahil birçok kafe ve restoran bulunuyor.

Santa Catarina

Santa Catarina, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin küçük bir Porto versiyonudur. İstiklal’e kıyasla küçük olan bu caddede alışveriş mağazaları, kafeler bulunuyor.

Ribeira

Ribeira, Porto’nun nehir kıyısından Aliados’a kadar uzanan bölgesini temsil ediyor. Bu bölgede birçok tarihi yapı, kilise bulunuyor ve şehrin en gezilesi yerler arasında yer alıyor.

Ribeira turunu yaparken yukarıdan aşağı doğru yürürseniz daha az yokuş yürürsünüz fakat nehre doğru yokuş aşağı yürürseniz hem daha az yorulur hem de dar sokakların arasından panoramik manzaralar yakabilirsiniz.

Gaia

Gaia, Ribeiria’nın ve Ponte de D. Luis I köprüsünün karşısında bulunuyor. Porto’ya gidenlerin Porto manzarasını görmesi gereken yerler arasında. Hem yukarı tarafı hem de aşağı tarafından şehir oldukça güzel görünüyor. Ribeira’da olduğu gibi yukarıdan aşağı doğru inmeniz daha az yorucu olacaktır.

Not: Gaia’nın sadece Ribeira’nın karşısında yani köprünün bitişiğinde olan bölümüne gitmeniz yeterli.

Cedofeita

Cedofeita, Aliados’a 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Aliados’tan Cedofeita’ya doğru giden yolda birçok tarihi yapı bulunuyor.

Cedofeita Caddesinde ise hediyelik eşya bulabileceğiniz küçük dükkanlar, parklar, güzel fırınlar ve küçük kafeler bulunuyor.

Matosinhos

Matosinhos, okyanusa kıyısı olan yerler arasında bulunuyor. Burada denize girebilirsiniz, hatta isterseniz dalga sörfünü deneyebilirsiniz.

Yine de Matosinhos şehre uzak ve Porto’daki vaktiniz kısıtlı ise veya sörfü denemek gibi bir düşünceniz yoksa burayı gezmeniz gerekmiyor.

Póvoa de Varzim

Póvoa de Varzim, Porto’nun en kuzeyinde bulunan küçük bir kasaba. Kasabanın içerisinde küçük bir çarşı bulunuyor fakat burayı en özel kılan içerisinde büyük bir kumarhane olması.

Kumarhane hem dıştan hem de içten oldukça güzel görünse de öyle lüks ve şık giyinenlerin olduğu bir kumarhane değil.

Ayrıca, Porto’da uzun süreli kalmayacaksınız gitmenize gerek yok çünkü şehre çok uzak.

I. Luis Köprüsü (Ponte de D. Luis I)

Portekiz’in simgesi, Ponte de D. Luis I şehrin iki yakasını bir arada tutan bir demir köprüdür. Geçmişi Gustavo Eiffel’e kadar dayanan köprünün üst tarafından metro, alt tarafından ise araçlar geçiyor.

Hem alt tarafı hem de üst tarafında da insanların yürüyebilmesi için bölmeler bulunuyor. Yükseklik korkunuz varsa üst tarafında yürüyemezsiniz karşı tarafa trenle de geçebilirsiniz.

Lello Kütüphanesi (Livraria Lello)

Lello Kütüphanesi’nin ismi bugüne kadar adı hep Harry Potter ile anılmış. J.K. Rowling’in Porto’da yaşadığı süre içerisinde buraya gelip Harry Potter’ı yazdığı söylentisi bilindiğinin aksine yanlıştır. Yine de kütüphane oldukça renkli ve gezilesi yerlerdendir.

Serra do Pilar Manastırı (Igreja da Serra do Pilar)

Serra do Pilar Manastırı, köprünün Gaia tarafının bitişiğinde yer alıyor. İnternette görebileceğiniz Porto fotoğraflarının çoğu da burada çekilmiş.

Porto Katedrali (Sé do Porto – Porto Catedral)

Porto Katedrali, Porto’nun en büyük ibadet yerleri arasında. 600 yıl boyunca tadilat yapılıp yenilendiği için barok, gotik gibi birden çok akımdan izler bulunuyor.

Ayrıca, katedralin bahçesi panaromik bir Porto manzarasına bakıyor.

Dragão Stadyumu (Estádio do Dragão)

Estádio do Dragão, FC Porto takımının 50.431 kapasiteye sahip stadıdır. FC Porto’nun futbol camiasındaki lakabı “factory – fabrika”.

Bu lakabı almasının sebebi genç yetenekleri yetiştirip dünyanın en iyi takımlarına yüksek fiyattan satıyor olmaları.

Clérigos Kilisesi ve Kulesi (Torre dos Clérigos – Clérigos Tower)

Clérigos Kilisesi ve kiliseye ait 75,6 metrelik kule Porto’da görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Ünlü kuleye çıkmak için toplamda 240 basamağı çıkmanız gerekecek.

Saint Ildefonso Kilisesi (Church of Saint Ildefonso)

Saint Ildefonso Kilisesi, Santa Catharina civarında bulunan bir kilise. Kiliseyi özel kılan detay ise dış tarafının azulejo seramikleri ile kaplanmış olması.

Aynı zamanda, Saint Ildefonso Kilisesi’ne yakın olan  “Chapel of Souls” kilisesinin duvarında da oldukça özel işlemeli azulejo işlemelerini görebilirsiniz.

São Francisco Kilisesi (Igreja de São Francisco)

São Francisco Kilisesi, Porto şehrindeki en eski kiliseler arasında. 19. yüzyılda kuşatma dönemi sırasında önemli bir kısmı yok olmuş. Yok olan kısmına da saray inşa edilmiş.

Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa)

Bolsa Sarayı, São Francisco Kilisesi’nin kuşatmada yıkıldığı bölümlerine inşa edilmiştir.

Ayrıca, sarayın bahçesinde “İnfante D. Henrique” anıtı dikilmiştir.

São Bento Tren İstasyonu (São Bento Railway Station)

São Bento, Portekiz’e diğer bölgelerden trenle gelenlerin varış noktalarından biridir. Tren istasyonun eski yapısı ve içerisindeki azulejo işlemeleri, istasyonu oldukça özel kılıyor.

Carmo Kilisesi (Igreja do Carmo)

Carmo Kilisesi, Porto’nun en büyük tarihi kiliseleri arasında yer alıyor. Kilisenin dış tarafın azulejo işlemeleri ile süslenmiş.

Ayrıca, kilisenin oldukça yakınında Avrupa’nın önemli bir okulu olan Porto Üniversitesi’nin ana binası bulunuyor. Şanslıysanız, burada Harry Potter’daki gibi kıyafetler giyen Porto Üniversitesi’nin öğrencilerine rastlayabilirsiniz.

Casa Da Musica

Modern mimari ile inşa edilmiş bir kapalı konser ya da orkestra alanıdır. Yakınında da oldukça görkemli olan  “Rotunda da Boavista” heykeli bulunuyor.

Yine de aşırı vaktiniz yoksa gitmeniz gerekmiyor.

Morro Parkı (Jardim do Morro)

Jardim do Morro, Porto’daki en güzel manzaraya sahip parklar arasında yer alıyor.

Parka günü batırmaya gidebilirsiniz ve Porto’nun muazzam manzarası eşliğinde gün batımını izleyebilirsiniz.

Kristal Saray Bahçesi (Jardins do Palácio de Cristal)

Kristal Saray Bahçesi, eskiden yıkılan bir sarayın bahçesidir. Şehrin merkezinde bulunan bu parkta birçok canlı çeşidi, küçük mimari eserler, küçük bir kule bulunuyor.

Ayrıca, çok güzel bir nehir manzarasına sahip.

Porto Şehir Parkı (Parque da Cidade do Porto)

Porto Şehir Parkı, şehirdeki en büyük park ve oldukça geniş bir alana yayılmış. İçerisinde voleybol, futbol sahaları ördeklerin bulunduğu küçüklü büyüklü göller bulunuyor.

Bakıldığı zaman oldukça güzel bir park fakat şehrin dışında ve kısa süreli Porto’ya gittiyseniz, şehir parkına gitmeniz gerekmiyor.

Porto Yemekleri Neler? Porto’da Ne Yenir?

  • Francesinha
  • Bacalhau
  • Bacalhau à Zé do Pipo
  • Bolinhos de Bacalhau
  • Filetes de Polvo
  • Broa de Avintes
  • Caldo Verde
  • Bifana
  • Pastel de Nata
  • Pastel de Chaves
  • Guardanapos
  • Ovos Moles
  • Porto Şarabı (Port Wine)
  • Beirão
  • Ginjinha

Francesinha

Porto’nun geleneksel yemeği olarak kabul edilen Francesinha içerisinde et, salam, sucuk, peynir, yağda yumurta ve özel sosu barındıran özel bir Porto tostudur.

Restoranlarda çoğunlukla kızarmış patates ile servis ediliyor.

Bacalhau

Morina balığı anlamına gelen bacalhau Porto’da sıklıkla tüketiliyor. Marketlerin indirim reyonlarında bile dondurulmuş şekilde satılan bu balıklarla birçok yemek hazırlanabiliyor.

Bacalhau à Zé do Pipo

Morina balığının patates püresi ile fırına verilmesi ile yapılıyor. İçerisinde ayrıca sarımsak, soğan, zeytin türevleri de bulunuyor.

Bolinhos de Bacalhau

Patates püresi ve morina balığının yağda kızartılması ile yapılıyor.

Filetes de Polvo

Ahtapotun dokunaçlarının kızartılması ile yapılıyor.

Broa de Avintes

Portekiz’e özgü olan bu ekmek çeşidi, mısır, çavdar ve malt unları ile yapılıyor.

Caldo Verde

Caldo Verde, tamamen içerisine lahana, sarımsak, soğan, patates püresi gibi sebzeler eklenerek yapılıyor. Vegan ve vejetaryenler için alternatiftir. Yine de bazen et koyarak ekleme yapıyorlar. Bu sebeple restorana gittiğinizde çalışanları tembih edebilirsiniz.

Bifana

Ekmeğin arasına sade et konularak ve soslanarak hazırlanıyor.

Pastel de Chaves

Dış katmanında birden çok ince milföy hamuru bulunuyor. İçerisine ise kıyma, peynir salam gibi herhangi bir malzeme konulabiliyor.

Bazen tatlı versiyonları da fırınlarda bulunabiliyor.

Pastel de Nata

Pastel de Nata Portekiz’in en popüler tatlısıdır. Lizbon’un Belem bölgesinden gelse de Porto’da da oldukça popülerdir ve her markette, her caddede bulabilirsiniz.

Meşhur tatlının içerisinde limondan yapılan bir muhallebi dışında ise milföy hamuru bulunuyor.

Guardanapos

Guardanapos’un dışında yumuşak kek, içinde ise içerisine çok az limon eklenmiş portakallı bir krema bulunuyor.

Çikolatalı, vanilyalı, limonlu versiyonları da bulunabiliyor.

Ovos Moles

Ovos Moles içerisinde yumurta sarısı, dışına ise şekerli bir hamur konularak yapılıyor. Yumurta sarısı yerine çikolata da konulabiliyor.

Porto Şarabı

Porto’da denildiğinde akla ilk gelenlerden biri Porto şaraplarıdır. Özellikle, Avrupa ülkelerinden şarap turizmi için bile Porto’ya gelenler vardır.

Porto, tarihten bugüne Douro Nehri’nde üretilen şarapların ihracat edilmesi amacıyla götürüldüğü limandır. Bu sebeple “port wine” yani Porto şarabı adını almıştır.

Porto şaraplarının tadı ve alkol oranı dünyadaki diğer şaraplara kıyasla oldukça farklıdır. Normal bir şaraba kıyasla çok şekerli ve %20 seviyelerine kadar çıkan alkol oranına sahiptir.

Birçok alt kategoride sınıflandırılsa da geneli itibari ile Tawny, Ruby, White olmak üzere 3 ana kategoride sınıflandırılıyor.

Ruby, Porto usulü ile yapılan klasik kırmızı üzüm şarabıdır. Tawny ise daha sarımtırak bir üzüm şarabı. White ise Porto usulü ile yapılan beyaz şaraptır.

Beirão Likörü

Beirão Likörü, içerisinde tarçın, kakule gibi çeşitli, baharatların bulunduğu bir likördür.

Ginjinha

Portekiz’e özgü bir vişne likörüdür.

Porto En İyi Restoranlar Listesi

  • Majestic Cafe
  • Cafe Piolho
  • Mal Cozinhado
  • Chez Lapin
  • Tokyo Sushi

Majestic Cafe

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (18.260)
  • Tripadvisor Puanı: 4 / 5,0 (11.950)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasının Üzerinde

Majestic Cafe, Porto’nun ruhunu en iyi yansıtan ve turistler tarafından en çok tercih edilen restoranların başında geliyor. Hatta, J.K. Rowling, Porto’da yaşadığı dönemde bu kafeye gelirmiş ve Harry Potter’ı yazarmış.

Öğlen vakitlerinde daha kafe tarzı bir havaya sahip. Ayrıca, Porto’da hatta Portekiz’de bile Pastel de Nata’yı en güzel yapan yerler arasında yer alıyor.

Yalnız, oldukça turistik bir yer olduğu için yemek fiyatları biraz yüksek olabilir.

Cafe Piolho

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (3.965)
  • Tripadvisor Puanı: 3,5 / 5,0 (737)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasının Altında

Porto’nun ucuz ama fiyat-performans restoranları arasında yer alıyor. Ayrıca, yakınında bulunan Adega barları öğrenciler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.

Café Restaurante O Afonso

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (2.310)
  • Tripadvisor Puanı: 4 / 5,0 (521)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasında

Porto’nun yemeği olan franchesinha’yı yiyebileceğiniz en iyi yerler arasında

Santa Francesinha

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (3.154)
  • Tripadvisor Puanı: 4 / 5,0 (962)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasında

Porto’nun yemeği olan franchesinha’yı yiyebileceğiniz diğer bir alternatif restoran.

Terra Nova

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (1.475)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (1.291)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasında

Terra Nova, Ribeira bölgesinde nehir kıyısında bulunan restoranlar arasındadır. Ayrıca, nehir kıyısına şeridi olan bütün restoranlar Terra Nova ile hemen hemen aynı kalitededir.

Tokyo Sushi

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (3.515)
  • Tripadvisor Puanı: 3,5 / 5,0 (208)
  • Fiyatlandırma: Porto Ortalamasında

Porto’da en ucuza sushi yenilebilecek restoranlardan arasında. Öyle ki 10 Euro civarında bir fiyata sınırsız sushi yiyebilirsiniz.

Ayrıca, Santa Catharina çevresinde de ucuza sushi yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor.

Seyahate İlişki Merak Edilenler (SEO Bölümü)

En Ucuzu olarak sizler için Porto hakkında merak edilenleri sıraladık.

Porto Nerede Bulunuyor?

Portekiz, İspanya’nın güneyinde ve Akdeniz’in ucunda Okyanus ile kesiştiği yerde bulunuyor. Porto ise Portekiz’in kuzeyinde yer alıyor.

Porto’ya En Ucuz Bilet Nasıl Bulunur?

Porto, Akdeniz’in öbür ucunda olduğu için ülkeye gidişin en kolay yolu uçak bileti almaktır. Uçak bileti almanın en ucuz yolu olan Enucuzu’na göz atın.

Ayrıca, Lizbon’a daha ucuz uçak bileti bulursanız, Lizbon’dan Porto’ya tren veya otobüsle de oldukça ucuza varabilirsiniz ve yolculuk sadece 3 saat sürüyor.

 

Ülkenin Para Birimi Nedir?

Portekiz, Avrupa Birliği sınırları içerisinde olduğu için Euro kullanıyor.

Porto’ya Ne Zaman Gidilir?

Porto, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla güneyde de olsa okyanus iklimi hakimdir. Bu sebeple, mayıs ayı ve sonrasında gidilmesi daha iyi olabilir. Yaz ayında gitseniz bile ince bir ceket alabilirsiniz çünkü geceye doğru hava esintili ve hafif soğuk olabilir.

Porto’da Nerede Kalınır?

Porto’da kalmak için Aliados, Santa Catharina, Cedofeita, Ribeira gibi merkezleri tercih edebilirsiniz. Santa Catharina geneli itibari ile güvenli olsa da gecenin geç saatlerine doğru daha az güvenli olabiliyor.

Seyahat İçin Kaç Gün Gerekiyor?

Porto’nun en büyük avantajı gezilecek hemen her yerin tek bir alanda toplanmış olması bu sebeple Lizbon’a veya başka bir Avrupa şehrine giderseniz ve Porto’ya uygun bilet bulursanız 1-1.5 gün bile yeterli olabilir.

Yine de dikkatli bir şekilde gezmeyi düşünüyorsanız, gurme turu yapacaksanız ya da şehrin ruhunu tamamen benimseyecekseniz 2-3 gün gerekebilir.

Porto’da Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Porto’nun şehir içi ulaşımı gelişmiş Avrupa ülkelerinden hiç de geride kalmıyor. Havalimanı da dahil şehir içi toplu taşıma ağını aşağıdaki görselden görüntüleyebilirsiniz:

Uçak Bileti Nasıl En Ucuzuna Alınır?

En Ucuzu’na girerek arama butonuna gitmek istediğiniz tarihi ve gitmek istediğiniz kişi sayısını yazın. Sonra, en ucuz bilet seçenekleri karşınıza çıkacak.

İşte bu kadar basit!

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır